Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 сiчня 2022, 08:41
14818
7

Королі одинадцятиметрових. Найкращі виконавці пенальті в топ-5 чемпіонатах

Блогер Sport.ua – про найкращих пенальтистів в топ-5 європейських чемпіонатів останнього десятиліття

| Оновлено 15 сiчня 2022, 08:41
14818
7
Королі одинадцятиметрових. Найкращі виконавці пенальті в топ-5 чемпіонатах
Getty Images/Global Images Ukraine. Роберт Левандовськи

Не даремно пенальті називають футбольною лотереєю. Навіть такі легендарні бомбардири сучасності, як Кріштіану Роналду чи Ліонель Мессі, не завжди переграють голкіперів із «точки». Попри це бомбардирам завжди дають шанс, де б вони не грали, поліпшити свою гольову статистику у цьому компоненті гри. Ми вирішили трішки вдатися до статистики та відзначити найкращих пенальтистів із топ-5 європейських футбольних чемпіонатів за останні 10 років. І, варто зазначити, у рейтингу є доволі несподівані прізвища. Які?

Читайте в нашому топ-10 найкращих європейських снайперів-пенальтистів.

Неймар

Країна: Бразилія
Реалізовано пенальті: 27 із 31
Влучність: 87%

Getty Images/Global Images Ukraine

Вдало виконувати пенальті у бразильського бомбардира виходить так саме, як і вправно симулювати. За 9 років кар’єри в Європі Неймар не зміг переграти голкіпера лише у чотирьох випадках, записавши на свій рахунок 27 влучних ударів з одинадцятиметрової позначки. Погодьтеся, що такий показник заслуговує на похвалу. Якщо вдатися до статистики, то такими результатами можуть похвалитися лише двоє гравців із топ-5 європейських першостей: Роберт Левандовськи та Віссам Бен-Йеддер. Щоправда, у бомбардира «Баварії» було трохи більше спроб – 42 проти 31 у Неймара та Віссама.

У цьогорічній першості арбітри не дуже симпатизують ПСЖ, призначивши за 19 матчів чемпіонату лише три пенальті у ворота суперників парижан. Бразилець, який цього сезону більшість часу перебуває в лазареті команди, один раз брався за реалізацію одинадцятиметрового і був влучним. Враховуючи, що в складі ПСЖ є Кіліан Мбаппе, який фактично «не маже» з «точки» (останній раз схибив 17 березня 2019 року у грі проти «Марселя»), то в майбутньому Неймару не так часто буде вдаватися забивати голи подібним чином.

Віссам Бен-Йеддер

Країна: Франція
Реалізовано пенальті: 27 із 31
Влучність: 87%

Getty Images/Global Images Ukraine

До свого переходу в «Монако» у 2019 році форвард ніколи не заморочувався над виконанням одинадцятиметрових ударів, забивши таким способом упродовж кар’єри лише 9 голів. А от у минулому сезоні Віссам Бен-Йеддер немов із ланцюга зірвався, клепаючи на повну голи із пенальті. Із 20 м’ячів в Лізі 1 за «монегасків» гравець збірної Франції половину провів саме з «точки». Причому «змазав» лише у двох спробах. У цьогорічній першості французькі арбітри також «облюбували» команду російського мільярдера Дмитра Риболовлєва, призначивши у ворота суперників «Монако» аж шість одинадцятиметрових ударів. П’ять разів до «точки» підходив саме Віссам Бен-Йеддер і без проблем реалізував усі свої спроби. Цікаво, що француз також є лідером топ-5 європейських чемпіонатів за голами, проведеними із пенальті упродовж календарного року, забивши за цей проміжок часу 11 м’ячів.

Яго Аспас

Країна: Іспанія
Реалізовано пенальті: 29 із 34
Влучність: 85%

Getty Images/Global Images Ukraine

Яго Аспас є діючим найкращим бомбардиром «Сельти» в історії. За 12 років виступів у футболці «кельтів» форвард відзначився 174-ма м’ячами, із них 125 в Ла Лізі. Зважаючи на цей факт, не дивно, що в команді Едуардо Коудета він є штатним пенальтистом і виконавцем стандартних положень. У цьому сезоні Яго Аспас записав на свій рахунок 10 голів і лише два з них із пенальті при чотирьох спробах. Загалом упродовж 10 сезонів в Ла Лізі Яго 34 рази брався виконувати одинадцятиметрові удари і 29 пострілів були влучними, що є доволі високим показником. Можна не сумніватися, що два промахи в нинішній першості не похитнуть його становище в команді, і він і надалі покращуватиме свій гольовий доробок у пробитті пенальті.

Фабіо Квальярелла

Країна: Італія
Реалізовано пенальті: 31 із 37
Процент влучності: 83%

Getty Images/Global Images Ukraine

Фабіо Квальярелла, безперечно, був одним із найкращих пенальтистів Серії А за останні 10 років після Чіро Іммобіле. Утім, у нинішній першості 38-річного бомбардира наздогнав, а в минулому турі у грі проти «Емполі» і взагалі обігнав молодий та голодний до голів Доменіко Берарді із «Сассуоло». Цікаво, що підходити до «точки» гравець «Сампдорії» почав лише у 32-річному віці під час виступів за «Торіно». З того часу нападник почав регулярно вражати ворота голкіперів із штрафного без «стінки». Звичайно, що більшість своїх голів Квальярелла забив під час виступів за «Сампдорію». За 7 сезонів у футболці «моряків» він 27 разів реалізовував пенальті, не поціливши лише у шести випадках.

Златан Ібрагімович

Країна: Швеція
Реалізовано пенальті: 31 із 40
Влучність: 77%

Getty Images/Global Images Ukraine

40-річний швед і в цьому сезоні продовжує «запалювати» в Серії А, ведучи за собою «Мілан», де він наразі є найкращим бомбардиром команди (8 голів у 13 матчах). Усі м’ячі одіозний форвард забив із гри, хоча не секрет, що підійти до одинадцятиметрової позначки для нього не є проблемою. Свідченням того його влучний 31 удар при 40 підходах до «точки» в топ-5 європейських чемпіонатів. Основний пенальтистський голепад припав на Златана під час його виступів за ПСЖ у Лізі 1, де він за 4 сезони забив 113 м’ячів у чемпіонаті, із них 24 із позначки. Хто знає, скільки б було на рахунку у шведа реалізованих одинадцятиметрових на даний момент, якби він на два роки не зник з радарів європейського футболу, поїхавши виступати до МЛС. Якби там не було, Златан вкотре наголосив нещодавно, що завершувати кар’єру поки не збирається, тому у нього є всі шанси покращити свою статистику у виконанні пенальті. Звичайно, якщо не клеїтиме дурня, як у нещодавньому матчі проти «Роми», коли він на 94-й хвилині зустрічі не зміг переграти голкіпера римлян Руя Патрісіу.

Доменіко Берарді

Країна: Італія
Реалізовано пенальті: 32 із 39
Влучність: 82%

Getty Images/Global Images Ukraine

27-річна легенда скромного «Сассуоло» Доменіко Берарді досить несподівано увірвався до когорти найкращих пенальтистів останнього десятиліття в топ-5 європейських чемпіонатів. Чемпіон Європи уже десятий сезон захищає кольори «чорно-зелених» і за цей час відвантажив у ворота суперників 94 м’ячі в Серії А, з них 31 із одинадцятиметрової позначки. Попри те, що Доменіко доволі частенько грішить хибами у пробитті пенальті, тренер «Сассуоло» Алессіо Діонізі продовжує довіряти своєму лідеру в цьому компоненті гри. Цього року Доменіко Берарді не підводить свого «коуча», реалізувавши два із двох призначених суддями одинадцятиметрових на користь клубу із провінції Модени.

Ліонель Мессі

Країна: Аргентина
Реалізовано пенальті: 38 із 50
Влучність: 76%

Getty Images/Global Images Ukraine

У семиразового володаря «Золотого м’яча» справи у Парижі ідуть геть кепсько. В 11 матчах Ліги 1 нападник ПСЖ забив усього один гол, що для одного з найкращих гравців сучасності є просто ганебним показником. Свої 38 влучних ударів із пенальті в топ-5 європейських чемпіонатів Ліонель Мессі завдав, виступаючи за рідну «Барселону». Причому підхід до одинадцятиметрової позначки мега-голеадора не завжди закінчувався влучним ударом. Так, аргентинець за 10 років виступів в Ла Лізі 50 разів намагався виграти у голкіперів футбольну лотерею і в 12 випадках він програв. Цього року ПСЖ лише тричі отримував нагоду забити м’яч із «точки» в Лізі 1. Утім, тут у Ліонеля Мессі є конкурент в особі Кіліана Мбаппе, який, враховуючи минулорічний чемпіонат, реалізує легко уже восьмий одинадцятиметровий поспіль.

Роберт Левандовськи

Країна: Польща
Реалізовано пенальті: 38 із 42
Влучність: 90%

Getty Images/Global Images Ukraine

Роберт Левандовськи за процентом реалізації одинадцятиметрових ударів в топ-5 європейських першостей за останні 10 сезонів впевнено утримує пальму першості серед пенальтистів, реалізовуючи 90% своїх спроб. Якщо на початку кар’єри Роберт не дуже рвався до одинадцятиметрової позначки, адже його партнери, спочатку у «Боруссії» (Якуб Блащиковськи та Марко Ройс), потім і в «Баварії» (Томас Мюллер) вміли так саме легко перегравати голкіперів, то зараз лідер «Баварії» може дозволити собі таке задоволення. Загалом, упродовж десяти чемпіонатів Німеччини бомбардир 38 разів реалізовував пенальті, причому схибив лише у чотирьох випадках. Останній промах з «точки» поляк допустив минулого чемпіонату, коли у матчі 20 туру не зміг переграти Руне Ярстейна із «Герти». Після того подібної помилки польський снайпер уже не допускає до нинішнього часу.

Чіро Іммобіле

Країна: Італія
Реалізовано пенальті: 40 із 49
Влучність: 81%

Getty Images/Global Images Ukraine

Почесне місце серед найкращих пенальтистів останніх 10 сезонів у топ-5 європейських ліг посідає чемпіон Європи Чіро Іммобіле. Форвард «Лаціо» взявся за цю справу зовсім нещодавно: під час своїх виступів за «Торіно» у сезоні 2015/16. З того часу, як то кажуть, понеслося. За 7 років виступів у Серії А найкращий снайпер в історії «Лаціо» 40 разів перегравав воротарів суперників. Найбільше таким чином поповнював свій гольовий доробок Чіро в сезоні 2019/20, коли реалізував 14 пенальті в чемпіонаті із 15 спроб, які в підсумку дозволили йому тріумфувати в гонці снайперів Серії А із 36-ма влучними ударами.

Найгірше в цьому компоненті гри пішло у Чіро минулого сезону, коли він примудрився з восьми спроб реалізувати усього половину. Цього року судді не так часто ставлять одинадцятиметрові у ворота суперників «Лаціо», але свої три м’ячі із «точки» нападник забив, щоправда, при цьому «змазав» двічі.

Кріштіану Роналду

Країна: Португалія
Реалізовано пенальті: 62 із 75 спроб
Влучність: 82%

Getty Images/Global Images Ukraine

Попри вік, CR7 продовжує грати на високому рівні і у 36 є справжнім лідером «Манчестер Юнайтед» та збірної Португалії. Для супер-форварда не є великою проблемою реалізувати штрафний удар, причому з обох ніг, чи виграти верхову дуель в штрафному майданчику суперника. Так само легко йому вдається реалізовувати одинадцятиметрові удари. За останні 10 сезонів у топ-5 європейських футбольних чемпіонатах португалець впевнено випереджає найближчого переслідувача на 22 влучні удари з «точки». Наразі у Кріштіану Роналду на рахунку 62 реалізовані пенальті із 75 спроб. Найбільше постраждали від його ударів голкіпери в Ла Лізі, де він таким чином за 6 сезонів «набомбив» 37 голів. Менше підходив до «точки» португалець у «Ювентусі», де 23 рази перегравав голкіперів при чотирьох хибах. У нинішньому сезоні CR7 у 14 матчах АПЛ двічі виконував вирок судді і двічі свої спроби реалізував.

Олександр ШЕРШЕНЬ

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
umnuy2
75 чи не прцент---позорище
Юрій Ганусяк
бачив незабитий Буряком пеналь. діло було у Львові, в кінці матчу,при рахунку 2-2. Дуже сильний удар, посередині між воротами та кутовим прапорцем на висоті метрів 10-15, щоб випадково не забити.
Jaime_Lannister
Балотеллі мав би бути на першому місці. Лінь шукати статистику, але він забивав практично все.
aleks19826
Мой батя на районе: 87 из 87. Стопроцентный результат, но никто не пишет о нем!!!!
Voxa Hvedyk
Левандовски