Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 04 сiчня 2022, 09:25
16082
86

Топ-10 найдорожчих трансферів українських клубів: від Миколенка до Фреда

Шевченко тут також є

| Оновлено 04 сiчня 2022, 09:25
16082
86
Топ-10 найдорожчих трансферів українських клубів: від Миколенка до Фреда
ФК Евертон. Віталій Миколенко

Після переходу захисника Динамо та національної збірної України Віталія Миколенка до Евертона зазнала змін історична таблиця вихідних трансферів і столичного клубу, і всього нашого клубного футболу. Мільйони, заплачені ліверпульським клубом за молодого динамівця, дозволили йому потрапити до десятки найдорожчих українських трансферів.

Хто ще там у сусідах Віталія – читайте нижче.

10. Віталій МИКОЛЕНКО
Рік: 2021 
Звідки: Динамо
Куди: Евертон
Сума: 23 млн євро

Перехід лівофлангового захисника Динамо та збірної України Віталія Миколенка в англійський Евертон став третім найдорожчим трансфером в історії біло-синіх – після переходів двох Андріїв: Шевченка та Ярмоленка. У нашому топі Миколенко витіснив із десятки свого одноклубника Драговича, який у 2016 році за 19 млн євро пішов до Байєра. 

Відхід Віталія з Динамо став досить несподіваним, оскільки і сам футболіст, і керівництво клубу не раз констатували про намір зберегти статус-кво. Раніше були певні чутки, що відправляли Віталія до Мілана, але потім вони вщухли. Напевно, не в останню чергу через те, що Миколенку не вдалось голосно проявити себе на Євро-2020. Проте головного тренера Евертона Бенітеса український захисник переконав. Наставник ірисок особисто ініціював цей трансфер. Сподіватимемося, що у Миколенка складеться все добре в одній із найсильніших ліг світу.

9. Андрій ШЕВЧЕНКО
Рік: 1999 
Звідки: Динамо
Куди: Мілан
Сума: 24 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Перехід найкращого в історії нашої Незалежності футболіста, який відбувся понад два десятки років тому, все ще залишається у топовій десятці наших найкращих трансферів. Можна з упевненістю говорити, що якби перехід Шеви за бугор відбувся набагато пізніше, він би оцінювався вдвічі дорожче. Але й тоді, наприкінці 90-х, ті 24 мільйони виглядали фантастичною сумою. Мілан довго вів Андрія: було багато переглядів – гласних та негласних, багато консультацій. 

Россонері не хотіли брати кота в мішку, а хотіли взяти готового для основи футболіста. Саме такого – готового до найвищих завдань – вони взяли. Із Міланом Андрій виграв усе – як на італійській арені, так і на міжнародній. Вінцем його міланської кар'єри став Золотий м'яч – титул найкращого футболіста Європи. Швидше за все, Шевченко став би справжньою легендою Мілана і побив би бомбардирський рекорд Нордаля, якби не поїхав за довгим фунтом до Челсі, де на нього чекало розчарування…  

7-8. Андрій ЯРМОЛЕНКО
Рік: 2017 
Звідки: Динамо
Куди: Боруссія Д
Сума: 25 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Незважаючи на статус другого Шевченка, Ярмоленко дуже довго запрягав у Динамо. Ще 2004-го року тодішній тренер біло-синіх Анатолій Дем'яненко анонсував появу в команді суперталанту зі 130-го кілометра, але лише 2010-го про Ярмоленка заговорили на повний голос. Андрій потрапив у стартовий склад Динамо за Газзаєва. Незважаючи на гостру критику, російський фахівець продовжував ставити в основу Андрія. Спочатку справи у Ярмоли йшли не дуже: начебто не особливо технічний, не особливо швидкий, та й не семижильний. Проте на початку десятих Ярмоленко став одним із найкращих футболістів Динамо та збірної України. А з початком війни проти Росії та відтоку легіонерів – і зовсім найкращим. 

Приблизно з 2013-го ходили чутки про зацікавленість персоною Ярмоленка багатьма топ-клубами. Зокрема, ПСЖ. Але незважаючи на бажання Андрія перебратися за кордон, керівництво Динамо його не відпускало. Відпустило лише у 2017-му, спокусившись на 25 мільйонів євро, в спішному порядку запропонованих Боруссією, що раптово розбагатіла на продажу Дембеле.   

7-8. Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ
Рік: 2009 
Звідки: Шахтер
Куди: Барселона
Сума: 25 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Дуже цікавий перехід. Якщо не сказати більше. 2009-го, коли Шахтар виграв Кубок УЄФА, Чигринський був одним із лідерів донецької команди. Дмитро цементував оборону, а ще мав відмінну першу передачу. Причому – одразу на кілька десятків метрів. Саме ця його якість, а ще – лідерські характеристики (Дмитро довгий час був капітаном гірників, одним із авторитетів у роздягальні) – і підкупила тодішнього головного тренера Барселони Гвардіолу, який шукав собі в команду кваліфікованого центрбека. 

За Чигринського Барса відвалила рекордні тоді для українського футболу 25 мільйонів євро. Але заграти у столиці Каталонії захисник не зумів. І вже через рік він повернувся до Шахтаря, подешевшавши на десять мільйонів.

6. Генріх МХІТАРЯН
Рік: 2013 
Звідки: Шахтар
Куди: Боруссія Д 
Сума: 27,5 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Саме Генріха тодішній тренер гірників Мірча Луческу згодом назве найталановитішим із усіх своїх підопічних, які коли-небудь працювали під його керівництвом у помаранчево-чорній команді. Вірменський півзахисник міг зіграти практично на будь-якій позиції у півзахисті. Та й на вістрі атаки. У свій останній сезон у Шахтарі Мхітарян забив 25 м'ячів: цей бомбардирський рекорд в УПЛ досі не побитий. 

Генріх отримав одразу кілька пропозицій від закордонних клубів, але найбільш наполегливою виявилася дортмундська Боруссія, яка переконала і самого гравця, і керівництво гірників у необхідності трансферу.

5. Дуглас КОСТА
Рік: 2015 
Звідки: Шахтар
Куди: Баварія
Сума: 30 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Молодого та дуже перспективного бразильського півзахисника гірники придбали у Греміо за шість мільйонів євро. Дуже непогані на той час гроші. Особливо якщо врахувати молодий вік Кости. Проте фактично відразу ж, без розгойдування та адаптації, Дуглас продемонстрував, що Шахтар на його трансфері як мінімум не помилився. Хлопець відразу влився до основного складу команди, став залізним гравцем стартового складу. Справжній чарівник м'яча - з філігранною технікою, чудовим ударом, гарним баченням поля плюс – реактивна швидкість. За донецьку команду відіграв п'ять сезонів, після чого зібрався до Європи. Пропозиція Баварії виявилася найвигіднішою і для футболіста, і для клубу. 

4. ВІЛЛІАН
Рік: 2013 
Звідки: Шахтар
Куди: Анжи
Сума: 35 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

За цього хлопця Шахтар відвалив бразильському Корінтіансу одразу 14 мільйонів євро – суму не маленьку, м'яко кажучи. І так вийшло, що не одразу в’юнкий та технічний вінгер виправдав ці гроші. Деякий час йому знадобився на акліматизацію до нових умов. Луческу дуже обережно і дбайливо підпускав гравця до основи. Але коли бразилець по-справжньому влився у колектив, стало зрозуміло, що це справжній діамант. Техніка, удар, швидкість – все було при ньому. 

Через два сезони багато топ-клубів континенту хотіли ангажувати Вілліана, але Шахтар виявляв неабияку витримку. Не встояли гірники лише під натиском дагестанського Анжи, який на той час стрімко нарощував м'язи. Проте футбольний проект у Махачкалі наказав довго жити вже через пів року, після чого Вілліан вирушив до Челсі. 

3. ФЕРНАНДІНЬО
Рік: 2013 
Звідки: Шахтар
Куди: Манчестер Сіті
Сума: 40 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Один із небагатьох бразильців Шахтаря, хто не нив і не просився на Захід. Команді із Донецька Ферна віддав вісім років. За ці роки він виріс у справжнього майстра, господаря центру поля, незаперечного авторитету та лідера, капітана команди. Умів і чужі атаки руйнувати, і починати свої. Чимало (як для гравця його амплуа) забивав. Іноді Шахтар отримував хороші пропозиції стосовно Фернандіньо, але не хотів відпускати півзахисника, вважаючи його одним із стовпів команди. Проте перед 40 мільйонами МанСіті донеччани не встояли. Та й сам бразилець після стількох років у таборі гірників захотів змінити обстановку. Цікаво, що і на Етіхаді Фернандіньо став і системоутворюючим футболістом, і улюбленцем тамтешньої публіки.

2. Алекс ТЕЙШЕЙРА
Рік: 2016 
Звідки: Шахтар
Куди: Цзянсу Сунін
Сума: 50 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Прийшов до донецької команди одночасно з Дугласом Костою. Але, на відміну від свого колеги, розкривався довше. Хоча за нього гірники заплатили на два мільйони більше. Довгий час Луческу пробував Тейшейру на флангах півзахисту. Проте по-справжньому розкрився цей гравець на позиції центрального півзахисника, розігруючого. Проте Алекс встигав і голи клепати регулярно. У свій останній сезон в УПЛ на його рахунку 22 забиті м'ячі. Він мав усі підстави для того, щоб побити бомбардирський рекорд Мхітаряна, але не встиг: був проданий. 

Довгий час пріоритетним напрямком для Тейшейри називалася АПЛ і конкретно Ліверпуль, але в підсумку бразилець відбув до Китаю. Гроші вирішують усе – це саме наш випадок. Клуби із Західної Європи не могли запропонувати необхідну Шахтарем суму за Тейшейру. А ось Цзянсу зміг.

1. ФРЕД
Рік: 2018
Звідки: Шахтар
Куди: Манчестер Юнайтед
Сума: 59 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine

Цей бразилець, як і Дуглас Коста, провів у складі гірників п'ять сезонів. І за цей час зумів дуже добре зарекомендувати себе. Причому, як на внутрішній арені, так і на міжнародній. За рівнем його впливу на гру гірників Фред може зрівнятися, хіба що, з Фернандіньо. Ці двоє, до речі, дуже схожі і за амплуа, і за роллю на футбольному полі та в роздягальні. Заслуга Фреда у виході команди Паулу Фонсеки в весняну стадію Ліги чемпіонів – величезна. Утримати бразильця донеччани не могли – він реально переріс рівень і команди, і нашого чемпіонату. А якщо так, то Шахтар вирішив його продати на гребені хвилі. Тобто дорожче. 

Пропозиція МанЮнайтед виявилася жирною. Досі трансфер Фреда в МЮ вважається найдорожчим вихідним трансфером і в історії Шахтаря, і в історії всього українського клубного футболу.

Текст: meta.ua/sport/

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Усик чи Кличко? Джошуа зізнався, хто завдав йому найсильнішого удару
Бокс | 25 червня 2024, 13:10 0
Усик чи Кличко? Джошуа зізнався, хто завдав йому найсильнішого удару

Ентоні відзначив потужність Володимира Кличка

Не абсолют. Усик залишив пояс IBF, зробивши подарунок для Дюбуа та Джошуа
Бокс | 26 червня 2024, 00:20 14
Не абсолют. Усик залишив пояс IBF, зробивши подарунок для Дюбуа та Джошуа

Олександр записав відеозвернення і чекає на поєдинок Ентоні та Даніеля

Коментарі 86
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ENJOY--
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Dell Dnieper
Интересно...когда консерва с этим типа трансфером вскроется...
Istm
Шахтар продавав дорожче, але за виключенням незрозумілої угоди по Чигринському продавав виключно куплених бразильців (і Мхітаряна).
roko5s
Отличная статья, спасибо.
Мне стало интересно, ситуация в Украине, и развал Анжи, совпадение, или нет?
Lion
Если разобраться то ещё не известно за сколько мыколу продали, уже журналюги ему зарплату нарисовали.....
ZloyDeda
Ви б краще українців і вихованців клубів перерахували, а не "купи-продай" від кротівні! Слабо?! От і видно хто кого виховує і про збірну турбується!
L.F.C.
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Умник
4 года уже прошло Сережа.
Сколько можно давай за 100 млн Тете продавай уже в Сити.
А то такими темпами нищебродное Динамо опередит, я переживаю за Серёжу он же начнет нервничать.
avk2307
А где за воспитанников Шахтера ценники продажи?
Чигиринский не считается. Там по факту 10.
Остальные, кто в списке честно говрят, что вернутся в Бразилию. Мхитарян в Армению, но он из Металлурга по факту.
Т.е. простая перепродажа с развитием от Луческу.
oenergo.com
Динамо продает своих воспитанников, Шахтер чужих.