Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 грудня 2021, 14:41
19014
222

Чому Шахтар Де Дзербі гірший за Шахтар Каштру

Валерій Василенко не вражений першим півріччям італійського тренера «гірників»

| Оновлено 22 грудня 2021, 14:41
19014
222
Чому Шахтар Де Дзербі гірший за Шахтар Каштру
ФК Шахтар. Роберто Де Дзербі

«Шахтар» на зимову перерву пішов у статусі лідера УПЛ та команди, яка грала на груповій стадії Ліги чемпіонів. Тобто у глобальному сенсі півріччя начебто можна занести «гірникам» до активу. Але це лише у глобальному сенсі. Бо якщо брати зокрема, нюанси, дрібниці – а істина (та й диявол теж) – саме в них, то перша частина цього сезону буде пофарбована, на мою думку, для донецької команди не в помаранчеві, а насамперед у чорні кольори. Нижче спробую пояснити, чому так вважаю.

***

Все пізнається в порівнянні. Особливо показові ситуації в «Шахтарі» за «пізнього» Каштру та «раннього» Де Дзербі. Португалець свій другий сезон на чолі «гірників» закінчував виключно «всупереч», а не «завдяки». Луїш втратив підтримку не лише «сенаторів роздягальні» - насамперед Тайсона, а й керівництва клубу – в особі Срни, частково Палкіна та й президента – чого вже там. На стику 2020/2021 років «Шахтар» як ніколи раніше потребував нових, серйозних трансферів. І це розуміли та усвідомлювали всі, не лише Каштру. Але нових гравців тренер не одержав. Отримав лише нові «метастази», якими заражав усю команду Тайсон. В самий потрібний момент від португальця відвернулися гравці, а менеджмент не підставив плече. Розмірковували приблизно так: Каштру вже не оговтається, але нижче за друге місце все одно не опуститься. Тому нехай закінчить сезон і валить на всі чотири боки. Можливо, в ситуації, що склалася, у Палкіна щось там ворушилося глибоко всередині – все-таки саме Сергій Анатолійович привів цього тренера на зміну Фонсеці, але без підтримки згори, та й знизу теж, це «ворушіння» було приречене на поразку.

Читайте також: Довбик виріс в класного форварда. У нас з’явилася альтернатива Яремчуку

У підсумку все поразкою і закінчилося. Луїш Каштру пішов тихо, майже непомітно. Начебто й не було виходу до півфіналу Ліги Європи, ніби й не було двох перемог над мадридським «Реалом» та виходу до євровесни із «групи смерті». Каштру не вмів себе подавати, не вмів себе захищати. Він програв «роздягальню», а прямого контакту з президентом клубу у нього не було навіть у «хлібні» часи.

Підозрюю, що в даному випадку мене запросто можуть запідозрити у симпатії до цього тренера. Поспішаю запевнити, що особливої ​​симпатії до тренера Луїша Каштру в мене не було. Більше того, вважаю, що в тодішніх проблемах «Шахтаря» вина тренера була дуже суттєвою (якщо брати у відсотковому відношенні, то, на мій погляд, цифра 80 буде доречною). Адже правда: хто тобі винен, що ти не вмієш знаходити контакт із футболістами, що ти не можеш на рівних говорити з керівництвом. Загалом, якщо ти слабкий на такому високому рівні, чекай, що у разі лиха від тебе відвернуться всі. Абсолютно всі.

Каштру виявився таким: від нього відвернулися всі. Але в даному випадку потрібно вести мову не тільки про Каштру та його профільні й особистісні характеристики, але і про його підопічних. І про його керівництво. Здебільшого його оточення виявилося флюгерами. Я не говорю, що це смертельний гріх. Я говорю лише про те, що людині просто не допомогли, тому що не захотіли йти на дно разом із нею.

***

Награвшись у «португальський вектор», донецький клуб вирішив змінити, досить різко, курс. Так і виник Де Дзербі. Багато хто думає, що головну роль у запрошенні італійця до «Шахтаря» зіграв Срна. Але це не зовсім правда. Точніше, це неправда: головну роль відіграв Карло Ніколіні, який повернувся до клубу восени минулого року. Повернувся на роль помічника Даріо. Так ось, саме Карло, який є першим тренером Роберто Де Дзербі і має, за чутками, прямий контакт із РЛА, і переконав тренера «Сассуоло» переїхати до України. Але це я відволікся.


ФК Шахтар. Роберто Де Дзербі

Мені зараз складно стверджувати, чи по-справжньому претендував хтось із італійських (та й інших європейських) грандів на наставника «Сассуоло». Мені здається, що якби так, то до нас він не поїхав би. Проте поїхав. Спокусився на перспективний проект. І ясна річ, на не менш спокусливі умови. За чутками, зарплата Де Дзербі – вдвічі вища, ніж була у Каштру.

Здавалося б, яка тут різниця: Каштру очолив «Шахтар» після роботи у не найкрутішій «Віторії», а Де Дзербі – у не найкрутішому «Сассуоло». Але різниця виявилася величезною. Фактично, між двома цими вихідними джерелами - непереборна прірва. Луїш приходив до нас як кіт у мішку – мовляв, таку граючу команду не зіпсує будь-який «фізрук», а ось Роберто приходив уже як «тренер-новатор, який змінив до невпізнання серію А».

Я в даному випадку не хочу пащекувати і зубоскалити. Можливо, як тренер Де Дзербі справді на голову вищий за Каштру. Але вибачте, особисто я цього поки що не побачив. Крім того, що італійцеві спочатку запропонували серйозніші умови, йому відразу ж купили одразу трьох гравців. Повністю готових для основи. Про подібне Каштру не міг і мріяти.

Проте вболівальники «Шахтаря» після таких трансферів, після приходу «новатора» мали право мріяти про прорив команди, про її вихід на нову якість. Нічого подібного не сталося.

Я зараз не хочу розмірковувати на тему – скільки потрібно часу для того, щоб перебудувати команду, прищепити їй своє тренерське бачення, поставити гідну гру, зрештою. Не хочу розмірковувати передусім у контексті «Шахтаря». Тому що в даному контексті ці та подібні міркування – другорядні. Бо треба давати результат одразу. І гру – теж. Ну а як інакше, якщо у команди бюджет – більший, аніж разом у всіх клубів УПЛ, та й у Лізі чемпіонів вона завсідник. Тут треба показувати себе в режимі «з корабля на бал». Тим більше, отримавши і нову кров на сорок мільйонів і заручившись тотальною підтримкою.

***

Але на виході є досить неприваблива картина. В УПЛ «гірники» випереджають свого єдиного конкурента, який не може собі дозволити і третини того, що дозволяють собі донеччани (у фінансовому плані) на два очки. Очний поєдинок між конкурентами за чемпіонство закінчився непоказною нічиєю. Тобто в УПЛ новаторські ідеї Де Дзербі поки що не спрацьовують так, як могли б: «олдскульна» тактика Луческу – анітрохи не гірша. Та й «залізобетонна» тактика Юрія Гури – також.

Йдемо далі. У першому раунді кваліфікації ЛЧ (для себе першому) «Шахтар» пройшов «Генк». Пройшов без особливих запитань. Чи це потрібно ставити в заслугу Де Дзербі? Навряд чи, адже бельгійський віце-чемпіон як колектив на голову нижчий за віце-чемпіона України. А далі був «Монако», який пройшли чистою випадковістю. Ось ця випадковість, чи удача – це точно не досягнення Роберто. Це, якщо хочете, заслуга «історичної пам'яті», «ДНК клубу»: футбольний Бог часто на боці заслуженіших, титулованіших.

Про гру в групі чемпіонської Ліги і говорити нічого: провал найповніший. Може, нинішні «Реал» та «Інтер» справді сильніші, ніж торішні, але ж «Шериф»! «Шериф», Карл!!!


ФК Шахтар. Роберто Де Дзербі

Отже маємо таке: на внутрішній арені виграно Суперкубок – мало кому потрібний трофей, який не має турнірної складової. Перемогти «Динамо» у рамках чемпіонату не вдалося. Команда дуже некомфортно почувається, коли не вдається забити швидкий гол. І коли грає проти «автобусів». Натомість, володіння м'ячем стало для команди нав'язливою ідеєю. Не можна назвати проривом і впровадження у склад молоді, адже Мудрика, Судакова, Трубіна, Сікана та інших почав ставити ще Каштру. Де Дзербі активно впроваджував лише Траоре та частково Бондаренка, але цих гравців у португальського наставника не було під рукою. А ось ті хлопці, які робили різницю у Каштру - Тете, Додо, Соломон, - у Де Дзербі «забуксували». Правий фланг, де грали перші двоє, взагалі за статистикою став найдирявішим.

Про міжнародну арену і говорити нічого. Потрапили до ЛЧ, молодці, звісно. Але вони там мають бути за визначенням. А те, як зіграли у групі – нижче за критику. Тому що навіть найменшого позитиву не було.

Тож у глобальному сенсі – все добре. Але якщо прибрати весь цей «бріолін», всю цю італійську безбашену метушню/гру на публіку, то хорошого поки що практично немає. Я не хочу сказати, що Де Дзербі після всього цього має бути звільнений. Я лише хочу сказати, що Каштру був звільнений у дуже схожій ситуації. І якщо італієць залишився, і, швидше за все, отримає хороші гроші на трансфери вже зараз, влітку його команда повинна стати чемпіоном і виграти Кубок. І, звичайно, має нарешті стати українським «Сассуоло». Чи ким там її бачить Роберто.

Інакше – точно аріведерчі.

Оцініть матеріал
(92)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 222
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Burevestnik
обсуждений статьи на ветке почти нет.
В основном т.н. болелы ШД и ДК гадят друг на друга.
ivan.svetliy
Странная статья. С чего Шахтер должен по определению быть в ЛЧ теперь, когда есть квалификационные этапы? Монако ничем не хуже - и по игре, и по бюджету, и по чемпионату. В квалификации полно ни в чем не уступающих команд.
Еще, с чего это автор думает, что результат в ЛЧ нужно давать сразу же? Перестройка тактики очень редко проходит без проблем. На данный момент Шахтер по всем показателям - это клуб 2го-3го эшелона (по бюджету, по чемпионату, по игре в конце концов). Если смогут выбраться во 2й, например выйти за ближайшие 2 года в 1/8 ЛЧ или опять в полуфинал, это и будет успех. Все что выше - это супер успех. Пора уже перестать фонтанировать какими то невероятными ожиданиями от наших клубов.
Хуакин Гусман Лоэра
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
New Zealander
Нічим не гірший Шахтар Дзербі. Поясню.
1) Шахтар Каштру був фартовіший і іще у Каштру були ще на той час у хорошій формі вбивча четвірка яка робила результат, - Ісмаїлі, Тайсон, Марлос і Мораес. А у Дзербі цього немає.
2) у Дзербі випав основний форвард Траоре. А Мораес був травмований.
dd dent
Хм, то так лебезили все перед зеброй с авансами и восторгом, то уже вопросы возникают после «феерии» в лч непонятной
Жека
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
С Новым годом!⚒
Дуже дякуемо пана Василенко за його IMHO.
А вот лично мне нравится Шахтёр на первом месте в УПЛ. А ЛЧ это для супер топов Европы, куда иногда проскальзывают и другие клубы. Такое же мы видим и на Евро.)
Подождём итоговой таблицы по весне.
Хуакин Гусман Лоэра
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
turist86
"Каштру програв «роздягальню», а прямого контакту з президентом клубу у нього не було навіть у «хлібні» часи".
Валерій Василенко, вам про це Каштру чи Ахметов розповіли?
На мою думку, причиною відставки Каштру став провал у весняній частині сезону. У ЧУ Шахтар програв Динамо, Зорі, ФК Львів та Олександрії, зіграв внічию з Колосом. До того ж вилетів у КУ від клубу ПЕРШОЇ ліги - Агробізнесу.
Після цього у керівництва здали нерви.
zack1976
Спорная статья. В чем-то я и согласен, но аргументация очень спорная.
Когда это Тете феерил стабильно? Он только иногда показывал, что имеет сумасшедший потенциал, но стабильного результата не было. Опять же где пробуксовка у Соломона? И Додо не то, чтоб плох. А по Шерифу... Так вспомните, кому летел Фон Секс,да и старый лис Луческу не то, чтоб всегда был в этом безгрешен... Так что мимо, по большей мере.
Каштру был неплох, но без стержня, конкуренция с Луческу и коронавирус его сломали. А Дзерби пока выглядит слишком прямолинейный, но делать сейчас выводы слишком поспешно... Посмотрим, что будет дальше
Vytas Meskauskas
Оба тренера включая Луческу не уровень ЛЧ в котором Шахтер ни чего не достиг. В чемпионате Украины и без тренера Шахтер и ДК за первое место играли бы по составу. ЛЧ показатель уровень тренера.
manaero
Что за чушь несет это горе эксперД ?!... Проблема стогнации состава Шахтера имеет португальские корни и берет свое начало со времен физрука Фонсеки , который выплывал на воспитанном цыганом "звездном" составе , игнорируя привлечение в состав молодежи , делая ставку на сиеминутный успех и завоевание титулов (исключительно для своей карьеры) в ущерб развитию команды на перспективу. При Каштру, особенно на втором его году , этот процесс ( стогнации) приобрел явные черты на фоне постаревших "звезд" , все того же игнорирования привлечения молодежи в основной состав и провакационного поведения Тайсона , устроившего "бразильский заговор" . Лишь сложившаяся критическая ситуация заставила Каштру изредка подтягивать в основной состав молодежь .... Как говорится не "благодаря" , а "вопреки " . Но даже эта ситуация не заставила Каштру больше использовать молодежь, прибегая к их использованию лишь в крайнем случае . Что до блеставших Тете, Додо и Соломона , так их блеск куда-то пропал именно при Каштру во второй половине сезона 20/21, как раз в пору "бразильского заговора" имени Тайсона и общего провала команды... ! .... А начни португальские физруки планомерно и постоянно вливать молодую кровь в клуб , глядишь клуб и прошел бы период омоложения состава малой кровью.
Так что , не буду все же во всем оправдывать Де Дзерби ( у него с его постоянным "моделированием" своих тараканов хватает) , но итальянцу , по большому счету , приходится строить новую команду с фундамента. А что до идиотской заявки эксперДа про дорогостоящие трансферы, так и самый звездный игрок заиграет лишь тогда , когда в команде построена игра ! ... Да и потеря Траоре, да еще и в отсутствии Мораеса (... команда играла, по большому счету , без чистого форварда всю первую половину нынешнего сезона) , приостановила процесс развития команды ! Так что , каким будет Шахтер Де Дзерби , мы сможем обосновано сказать лишь в конце этого сезона . А горе эксперДу лучше "обозревать" какую-нибудь дворовую лигу в обществе еще одного "авторитетного" эксперДа на Цыцанык Лайф ...) !
Artyom_I
После разорванного Шахтёра Каштру, который отвалился от Динамо ещё задолго до чемпионата, Шахтёр Де Дзерби омолодился и выглядит перспективней прошлогодней стоячей безнадёги. Очень много проблем в защите (нестабильная игра центрбеков, травма Исмаили), в середине поля (надо искать достойную замену Степаненко, Алану Патрику), вылетели новички (проблемы с нападающим и после мощного старта получил травму Педриньо)+нестабильная молодёжь.
Но тем не менее я считаю у этого Шахтёра больше движения, больше перспективы, чем у стоячего Шахтёра, игра которого строилась через Тайсона, Марлоса.
DmitrySviridon
Потому что там видимо был один футбол, а тут он их начал учить под себя и они молодые и неопытные и не догоняют того, что он от них требует или не могут исполнять того, что он хочет. И все поломалось еще конечно с потерей нападающего - Траоре. Некому замыкать атаки.
Burevestnik
напомню стих Хабибуллина Бори:
=
Ох и устал, ведь надо так случится!
Быть лучше на земле и там напиться,
Чем здесь летать в кромешной тишине.
Луна только сияет, да не мне…
Заметна кротоферма при луне.
Кротов не видно - роются в земле.
Над нею совы мирно там летают:
Мечут помёт – ту землю удобряют.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
New Zealander
Хотів би підняти всім настрій і нагадати, що Шахтар - цьогорічний зимовий чемпіон з чим ми всі вас і вітаємо
cooperchack
Физрук который не уважает тренеров.Вот и вся причина
Олійник Володимир
то виявляється, "СОВА" винний у поганій атмосфері у шахтьорі
Bibenco
Согласен с автором, Зебра слабый тренер. Понакупал игроков, и не знает что с ними делать. А те, в свою очередь, не знают что делать с мячом, просто перекатывают друг другу у своих ворот. На первое место в ЧУ вышли только благодаря судейской помощи, но и это ненадолго, чемпионом всё равно будет Динамо. Как можно было поставить во главе команды такую бездарь, Михайличенко, и тот получше был бы.