Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

CS2
| Оновлено 21 грудня 2021, 21:55
9458
0

Ера NAVI. Яким був 2021 рік у світі CS:GO

У спецпроекті Sport.ua та Parimatch розповідаємо про один із найцікавіших сезонів в історії

| Оновлено 21 грудня 2021, 21:55
9458
0
Ера NAVI. Яким був 2021 рік у світі CS:GO
PGL. Natus Vincere

Дербі найкращих команд світу, тріумфом Natus Vincere та феєричним перфомансом s1mple – так завершився турнір BLAST Premier: World Final. Саме змаганнями у Копенгагені фінішував останній чемпіонат у сезоні. У головному матчі зійшлися найкращі команди світу і всього року - Natus Vincere та Gambit.

«Народжені Перемагати» провели потужний матч, поступаючись у рахунку зробили камбек і заслужено виграли трофей, чим вкотре підтвердили своє прізвисько. У статті циклу Лікнеп з кіберспорту, який ми ведемо разом з компанією Parimatch, ми підіб'ємо підсумки року, згадаємо найяскравіші моменти, адже їх було дуже багато. Нагадаємо, що Parimatch приділяє багато уваги розвитку кіберспорту, компанія є глобальним партнером топової організації Virtus.pro, бренд-амбасадором є колишній дворазовий чемпіон мейджору Марсело coldzera Давид.

2021-й – рік Natus Vincere

Команда CS:GO української організації Natus Vincere за рік зробила грандіозний ривок. Останні роки NAVI завжди були в топі і виходили на перше місце, але затриматися надовго не вдалося. Вигравши BLAST Premier: Global Final 2020 на старті року, у команди стався спад. S1mple і компанія несподівано вилетіли з IEM Katowice 2021, потім провал на ESL Pro League Season 13 (виліт у першому раунді плей-оф). Колективу не вистачало стабільності, особливо критикували ветерана команди Єгора flamie Васильєва. Його замінили 18-річним українцем Валерієм B1t Ваховським. Кіберспортсмен спочатку підміняв Єгора на одній карті, а у квітні став постійним учасником команди. Ця заміна стала ключовою. Молодий гравець швидко влився у команду та додавав від турніру до турніру. А до чого ми прийшли зараз? B1t – головне відкриття року в CS:GO та претендент на потрапляння в топ-10 гравців світу за підсумками сезону.

Читайте також: PGL NAVI Major. Історична перемога українського клубу. Як це було.

PGL. Natus Vincere

Natus Vincere виграли 10 великих турнірів за рік, а також досягли головного. У листопаді команда стала переможцем PGL Major Stockholm 2021. Це перший мейджор CS:GO в історії українського клубу. У Стокгольмі NAVI встановили рекорд, не програвши жодної карти на турнірі. Вже у вересні український клуб виграв сезон Intel Grand Slam і додатковий 1 мільйон доларів. Intel Grand Slam присуджується команді, яка виграє чотири турніри рівня Masters у серії ESL Pro Tour. До ESL Pro League Season 14 команда s1mple стала чемпіоном IEM Katowice 2020, DreamHack Masters Spring 2021 та IEM Cologne 2021. З літа Natus Vincere очолюють світовий рейтинг найкращих команд світу.

Загалом у 2021 році український клуб заробив понад $4,275 млн призових на турнірах з CS:GO. Це найкращий показник в історії. «Народжені Перемагати» встановили новий рекорд, перевершивши досягнення Astralis, які у 2018 році виграли 3,6 мільйона доларів.

Коронація s1mple

Все вищезгадане слід додати і до цього пункту. Не було б таких успіхів у NAVI, якби не s1mple. Значимість Олександра s1mple Костилєва для українського клубу важко переоцінити. За цей рік s1mple 8 разів став MVP турнірів, побивши рекорд легенди Astralis Миколи dev1ce Рідтца. S1mple став найкращим кіберспортсменом року за версією The Game Awards та Міжнародної федерації кіберспорту.

PGL. Олександр s1mple Костилєв

S1mple вже ставав найкращим гравцем світу у 2017 році, але зараз цей приз буде більш значущим. Він точно стане найкращим гравцем року за версією HLTV. Зараз 24-річний s1mple - один із найстатутніших і найвпливовіших гравців. Цього сезону Костилєв подолав багато й інших значущих позначок – зіграв 1000-ту картку за NAVI, заробив понад 1 млн доларів за кар'єру та вийшов на третє місце серед українців в історії. Він товаришує з багатьма зірками YouTube та Twitch, проводить спільні ігри з Олександром Зінченком, Андрієм Ярмоленком. S1mple – головний кіберспортсмен у світі на даний момент. Заслужено на 100%.

Прорив Gambit

За тотальним домінуванням NAVI у другій половині сезону трохи забулися потужні виступи Gambit. Клуб із СНД-регіону відомий сенсаційною перемогою на мейджорі CS:GO 2017-го року з легендарним Zeus у складі. Але після успіху команда довго не могла знайти оптимальний склад. Прорив стався в 2021 році, коли в епоху онлайн-турнірів гамбіти не залишали шансів суперникам на турнірах (перемоги на BLAST Premier: Spring Finals, IEM Summer, IEM World Championship, топ-4 мейджори). Gambit 14 тижнів утримували перший рядок, але потім їх посунули NAVI. Незважаючи на це, команда завершує рік на третьому місці у світовому рейтингу, а снайпер sh1ro реально претендує на потрапляння до топ-5 гравців за підсумками сезону. Дуже гідно!

PGL. Gambit Esports

Virtus.pro - повернення на топ-рівень

2021 рік можна назвати роком СНД-регіону. Саме ці команди ставили моду у світовому CS:GO. Якщо Gambit та Natus Vincere почергово лідирували у рейтингу, то Virtus.pro стала третьою силою регіону та командою, яка стабільно займала місце у топ-10 рейтингу HLTV. Від польського складу не залишилося нікого, проте зараз це молода команда з кількома зірками світового масштабу. Джамі Jame Алі - один із найкращих снайперів світу, Марекс YEKINDAR Галінскіс вдало перебрався з pro100 і виявив себе на цьому рівні. Зараз обидва ці кіберспортсмена однозначно знаходяться серед 20-ти найкращих гравців світу. «Ведмеді» демонструють рівень, а головне, вони мають перспективу для подальшого зростання. Вони здатні конкурувати і з NAVI та Gambit. 2022-го року має бути цікаво.

PGL. Virtus.pro

Ротація серед топів

Найкращі команди світу минулих років потрапили до турбулентності. Практично весь 2021 рік Astralis і Vitality витратили на оновлення складу. На початку сезону пролунала новина про те, що Нікола dev1ce Рідтц залишає Astralis і переходить до Ninjas in Pyjamas. Зрештою вийшло погано для обох команд. Данці довго шукали варіанти посилення і до кінця року прийшли до того, що клуб залишив легендарний тренер zonic, також команду покинуть ветерани dupreeh та Magisk.

У Vitality інша ситуація, команда довго шукала різні варіанти, команду залишив RpK, потім були проби награвання Nivera (невдало), йшов, а потім повернувся apEX, непоказний рік провів дворазовий найкращий гравець світу ZywOo. Зараз ситуація прийшла до того, що ветерани покинуть клуб, а до них прийдуть колишні гравці Astralis. Цікаво, що у цьому складі Vitality до кінця року набрали гарної форми, стабільно утримують друге місце у рейтингу. Експерти та вболівальники почали говорити про те, що варто залишити цей склад. Але рішення у французькому клубі ухвалено. ZywOo збиратиме новий склад.

PGL. Team Vitality

NiKo - другий післе s1mple

G2 Esports збиралася як команда зірок та гравців, які можуть чудово виконати індивідуально. Але разом це не зовсім добре працювало. Цілий рік колектив за собою тягнув Ніко NiKo Ковач. А до кінця 2021-го команда може записати у свій актив кілька непоганих результатів, окремо стоїть друге місце на PGL Major Stockholm 2021. Перший за два роки мейджор у LAN-фіналі подарував глядачам яскраву зарубку двох найкращих гравців s1mple та NiKo. G2 дали хороший бій NAVI, були близькі, але поступилися найкращим. Цього року NiKo вкотре показав свій клас і, здається, зробив ще крок уперед. Боснійця називають найкращим гравцем зі штурмовою гвинтівкою, але ми не забуваємо, що він може зіграти і з AWP. На старті 2022 року чекаємо гучних новин - переходу юної зірки академії Natus Vincere Іллі m0NESY Осіпова. Тандем з NiKo має бути цікавим.

PGL. Нікола NiKo Ковач

Стагнація CS:GO в Північній Америці

Поки що у всьому світі люди скептично ставляться до VALORANT. Але поступово шутер від Riot Games став не просто основним конкурентом Counter-Strike. Наразі ця дисципліна практично повністю витіснила CS у Північній Америці. У США та інших країнах регіону утворилося безліч команд у цій дисципліні. Cloud9, Evil Geniuses, Team Secret зараз більшу увагу приділяють саме цій грі. Це призвело до того, що в США практично не залишилося топових команд CS:GO, а через високий пінг команди не беруть участь у турнірах з рештою світу. Саме VALORANT визнаний найкращою кіберспортивною дисципліною 2021 року за версією Esports Awards. VALORANT - це серйозно, цікаво, що буде далі.

Оцініть матеріал
(4)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.