Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 19 грудня 2021, 07:12
13800
10

У Ньюкасла багато грошей, але це не допоможе йому з трансферами у січні

Навіть із призначенням нового тренера були проблеми…

| Оновлено 19 грудня 2021, 07:12
13800
10
У Ньюкасла багато грошей, але це не допоможе йому з трансферами у січні
Getty Images/Global Images Ukraine

На початку жовтня англійський «Ньюкасл» отримав нового власника. Замість Майка Ешлі, котрий остогид фанатам «сорок», таким став Суверенний фонд Саудівської Аравії, пряме відношення до якого має наслідний принц Мухаммед ібн Салман Аль Сауд. Відразу після того, як угода була підтверджена, футбольні економісти поспішили підрахувати, у скільки разів Мухаммед багатший за колишнього головного багатія у світовому футболі, яким вважався власник «Манчестер Сіті» шейх Мансур. Вийшло 430 мільярдів доларів проти 20, що не може не вражати.

Проте гроші не здатні миттєво зробити «Ньюкасл» новим грандом англійської Прем'єр-ліги та всього світового футболу. Нові власники «сорок», здається, вже це усвідомили, й тепер готуються до дуже нешвидкого процесу виведення команди на вершину. Перший облом у «Ньюкасла» стався із призначенням нового головного тренера. Стіва Брюса дуже оперативно відправили у відставку, як такого, котрий абсолютно не підходить під амбіції нового керівництва. Після цього в ЗМІ називалися десятки прізвищ іменитих наставників, починаючи від Антоніо Конте і закінчуючи Паулу Фонсекою, проте жоден з них так і не наважився переїхати на «Сент-Джеймс Парк».

Насамперед, маститі тренери не хотіли вирішувати завдань, до яких не звикли, а для «Ньюкасла» у поточному сезоні таке лише одне – збереження прописки в елітарному дивізіоні. Катастрофічний старт «сорок» поставив їх на межу виживання, і з кожним туром ситуація фактично лише стає гострішою. Свою першу перемогу в АПЛ-2021/22 «Ньюкасл» здобув лише у 15-му турі, обігравши такого ж невдаху, як і він сам, - «Бернлі», та й то з мінімальним рахунком 1:0.

Getty Images/Global Images Ukraine. 30 листопада 2021 року. Сент-Джеймс Парк. Фанати Ньюкасла вивісили банер на підтримку Едді Хау на матчі проти Норвіча

Три очки у матчі з «бордовими» були здобуті вже під керівництвом нового головного тренера команди, яким став Едді Хау. 44-річному фахівцю точно не буде легко на «Сент-Джеймс Парк», і він вже найближчим часом відчує на собі колосальний тиск та відповідальність за результат. Але, погоджуючись на роботу з «Ньюкаслом», Хау напевно просив босів посилити команду вже в січні. І, швидше за все, отримав на це ствердну відповідь, ось тільки далеко не факт, що взимку «сорокам» таки вдасться підписати по-справжньому сильних і здатних змінити ситуацію гравців.

Хау чудово розуміє, що з нинішнім складом вирішувати завдання навіть по виходу до єврокубків для «Ньюкасла» майже неможливо. Особливо яскраво цю проблему розкрив матч 14-го туру, в якому «сороки» на своєму полі приймали іншого безпросвітного аутсайдера нинішнього розіграшу АПЛ «Норвіч». Вже на 9-й хвилині підопічні Хау залишилися в меншості, після того, як 32-річний Кіран Кларк не побачив кращого рішення, окрім фолом останньої надії перервати вихід Теему Пуккі на ворота Дубравки. Подібна нерозсудливість, яка змусила «Ньюкасл» більшу частину матчу грати у меншості, може бути виправдана, якщо йдеться про малодосвідченого молодика, але аж ніяк не про ветерана, на рахунку якого понад дві сотні матчів у Прем'єр-лізі.

Можна навести ще один приклад кадрової безперспективності нинішнього «Ньюкасла» - форвард Жоелінтон. Цього бразильця «сороки» підписували влітку 2019 року з «Хоффенхайма» за 44 мільйони євро, проте з того часу він відзначився в рамках Прем'єр-ліги лише 7 забитими м'ячами у 85 матчах. Вочевидь, з такою «феноменальною» результативністю одного з ключових своїх гравців команда Хау буде набагато ближчою до Чемпіоншипу, ніж до зони єврокубків або хоча б до середини турнірної таблиці.

Втім, Кларк та Жоелінтон – лише яскраві приклади. Насправді всі нинішні гравці «Ньюкасла» опинилися в надзвичайно дивному становищі. По суті, вони грають за клуб, який не розраховує на них навіть у середньостроковій перспективі. Нинішні футболісти потрібні новим інвесторам лише для виконання короткострокового завдання – збереження прописки в елітарному дивізіоні. Коли (або якщо) ця мета буде досягнута, переважна більшість гравців «сорок» напевно будуть виставлені на трансфер, будучи принесеними у жертву більш зірковим або просто відомим виконавцям. Тому що Суверенний фонд Саудівської Аравії під патронатом принца Мухаммеда ставить значно вищі завдання, ніж нічия з «Норвічем».

Інша річ, що до кінця сезону Хау та «Ньюкаслу», ймовірно, доведеться розраховувати на Кларка, Жоелінтона та інших, бо підписати велику кількість новачків клубу навряд чи вдасться. І справа навіть не в горезвісному фінансовому фейр-плей від УЄФА, котрий вже давно навчилися обходити юристи «грошових мішків», на кшталт нинішнього «Ньюкасла». Набагато гірше для «сорок» те, що переїзд на «Сент-Джеймс Парк» прямо зараз для будь-якого серйозного гравця, засвіченого у Європі, означатиме одне – крок назад у кар’єрі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Жоелінтон відзначився в рамках Прем'єр-ліги лише 7 забитими м'ячами у 85 матчах за Ньюкасл

Зірки, на запрошення яких розраховують нові власники «Ньюкасла», бажають бачити не лише багатомільйонні контракти, а й амбіції клубів, підтверджені реальними результатами. Усман Дембеле, Еден Азар та багато інших, кого преса зараз активно сватає на «Сент-Джеймс Парк», звикли грати у Лізі чемпіонів, а не битися за невиліт до Чемпіоншипу. І коли справа стане за вибором, то немає сумнівів, що і Дембеле, і Азар за відносно рівних умов з погляду фінансів зроблять вибір на користь будь-якого іншого клубу, але не аутсайдера АПЛ.

Більше того, поки незрозуміло, наскільки принц Мухаммед буде інтегрований у футбольний проект «Ньюкасла», і як багато грошей він буде готовий вгатити у його процвітання. Завдання саудівців – заробити собі позитивний імідж на Туманному Альбіоні, але вже зараз є думки, що зробити це «сороки» можуть зовсім не завдяки мільярдним вливанням а-ля «Манчестер Сіті». Одним із шляхів, яким може піти «Ньюкасл» і який призведе до однозначного зростання репутації власників клубу, є максимальний розвиток та інтеграція до складу першої команди власних вихованців. Команда, у якій багато вихідців з академії, завжди здебільшого знаходить позитивний відгук у серцях фанатів, й ті готові навіть перетерпіти певний час відсутність результатів. Тому без багатомільйонних вливань «Ньюкасл» теж може спробувати заслужити любов та повагу, хоча набирати очки у такій конкурентоспроможній лізі, як англійська, буде дуже непросто.

Найімовірніше, на користь нових інвесторів зіграє й уміння Едді Хау належним чином мотивувати своїх підопічних. У команд цього тренера практично завжди все гаразд із самовіддачею, якою вони часом навіть намагаються компенсувати деяку відсутність майстерності. Тому масова закупівля у січні також має досить небезпечне явище для коуча, адже тому доведеться фактично вдруге протягом короткого строку вибудовувати навколо себе новий колектив. Одна справа впливати на умовного Жоелінтона, і зовсім інша – на Азара, адже з гравцями подібного калібру Хау, власне, не має жодного досвіду роботи.

Тому в січні далеко не факт, що ми побачимо активну роботу «Ньюкасла» на трансферному ринку. Для цього потрібне дотримання як мінімум цілої низки істотних умов, головною з яких є налагодження результатів, а з цим, напевно, триватимуть проблеми, адже кілька днів тому «сороки» поступилися «Ліверпулю» (1:3), а у найближчих двох матчах АПЛ їхніми суперниками стануть ще й «Манчестер Сіті» з «Манчестер Юнайтед»…

Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Перес дав Луніну важливу пораду після гри з Ман Сіті щодо його майбутнього
Футбол | 19 квітня 2024, 19:52 3
Перес дав Луніну важливу пораду після гри з Ман Сіті щодо його майбутнього

Українцю найближчим часом треба визначитись з майбутнім

Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи
Футбол | 19 квітня 2024, 06:30 19
Далі без Трубіна. Визначено півфінальні пари Ліги Європи

У півфіналах Ліги Європи зіграють: Марсель – Аталанта, Рома – Байєр

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Artem !
Помню Ньюкасл начала 2000х в еврокубках, Беллами, Дайер, Ширер во главе с Бобби Робсоном. Прекрасная была команда, как и Лидс в те года.
Сергей Чёрный
Деньги решают всё , купить можно любого вопрос только в цене .
dd dent
Нам бы их проблемы