Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 17 грудня 2021, 17:10
10207
8

Наші суперники в Лізі націй: Шотландія, Ірландія та Вірменія – жити можна

Sport.ua коротко представляє суперників збірної України по групі Ліги націй

| Оновлено 17 грудня 2021, 17:10
10207
8
Наші суперники в Лізі націй: Шотландія, Ірландія та Вірменія – жити можна
Getty Images/Global Images Ukraine

Після перебування в елітному дивізіоні Ліги націй, у якому збірна України, на жаль, не затрималася, наша команда опустилася до дивізіону В. Власне, саме з нього і розпочиналася наша історія на цьому турнірі. На цей раз «синьо-жовті» зіграють у групі В1. Наші суперники – збірні Шотландії, Ірландії та Вірменії. Познайомимось із ними ближче.

ШОТЛАНДІЯ

Зі «скоттами» наша національна команда досі зіграла лише двічі – у відборі на ЧЄ-2008. Тоді команди обмінялися домашніми перемогами: 2:0 перемогли наші та 3:1 виграли шотландці. Тепер суперникам доведеться зустрітися тричі за один рік. Спочатку – у плей-оф за вихід на ЧС-2022, а потім – у Лізі націй.

Шотландія досі є яскравим представником «олдскульного» британського футболу: ставка на флангові передачі та гру головою. Але крім цього колектив вирізняється ще й своїм знаменитим бійцівським характером. Справжні горяни – це у них у крові.

Читайте також: Тартанова армія. Що являє собою Шотландія – суперник України

Як і наша команда, шотландці також виступали на Євро-2020. Виступили там невдало. Але свою порцію оплесків отримали. Особливо за чудовий поєдинок проти майбутнього віце-чемпіона турніру – збірної Англії, з якою шотландці розписали бойову нічию 0:0. Той здобутий бал став єдиним для шотландців на Євро: команда посіла останнє місце у групі.

Але у відборі на ЧС-2022 підопічні Кларка видали сім перемог поспіль, з яких п'ять – без пропущених м'ячів. Обійти в підсумку Данію все одно не вдалося, але друге місце в групі британці завоювали без особливого клопоту.

Getty Images/Global Images Ukraine. Стsвен Кларк дякую за игру капітана Ендрю Робертсону

Останні успіхи «скоттів» пов'язані з їхнім головним тренером. Стів Кларк – помітна постать у британському футболі. Він довгий час був асистентом Жозе Моурінью в Челсі. Мав досвід самостійної роботи в «Астон Віллі» та «Вест Бромвічі».

Основна тактична формула, яку Кларк практикує у збірній Шотландії – 3-4-1-2, вона іноді трансформується на 3-5-2. У будь-якому разі, шотландці грають із двома форвардами. Їхній стиль гри можна охарактеризувати двома словами: «дуже інтенсивний». А ще – силовий. Ця команда – одна з найкращих на континенті за виграними верховими єдиноборствами та за кількістю довгих закидів. Загалом, нашим хлопцям у грі проти шотландців доведеться добре побігати.

Лідери колективу - Ендрю Робертсон з «Ліверпуля», Кіран Тірні з «Арсеналу», Скот Мактоміні з «МанЮнайтед», Че Адамс з «Саутгемптона» та вихованець «Челсі» Біллі Гілмор.

У прем'єрному розіграші Ліги націй шотландці виграли групу С1, після чого піднялися до квартету В2, де посіли друге місце.

ІРЛАНДІЯ

Одна з небагатьох європейських збірних, з якою наша головна команда країни ще не перетиналася: ігри в рамках Ліги націй стануть для опонентів дебютними.

Одразу після жеребкування головний тренер збірної Ірландії Стівен Кенні заявив, що розраховує на перемогу своїх підопічних у групі: «Ми були у третьому кошику під час жеребкування. Люди не чекають, що ми очолимо групу проти команд, які брали участь у чемпіонаті Європи. Але це, безперечно, буде нашою метою. Ми збираємося брати участь у змаганнях, щоб виграти матчі та досягти успіху в цьому турнірі. Безперечно, це наша мета».

За амбітні цілі Кенні потрібно віддати належне. Проте, водночас, слід зазначити, що поки що в рамках Ліги націй збірна Ірландії не здобула жодної перемоги. До цього вона двічі грала у групі В4, де незмінно посідала третє місце. Дві нічиї та дві поразки – це у першому розіграші ЛН, три нічиї та стільки ж поразок – у другому.

Getty Images/Global Images Ukraine

Тим не менш, треба зазначити, що хоча ірландці зараз і не хапають зірок з небес, вони традиційно для всіх вважаються незручним і непоступливим опонентом. Острів’яни найчастіше використовують ігрову модель 3-4-3, проте їм не чужа і формація 3-4-2-1. Цікаво, що у відборі на ЧС-2022 ірландці зуміли зіграти внічию з португальцями та сербами.

Лідери збірної Ірландії - захисник «Шефілд Юнайтед» Джон Іган, оборонець «Брайтона» Шейн Даффі, нападник «Вест Бромвіча» Каллум Робінсон, півзахисник Джейсон Найт з «Дербі Каунті», і, звичайно ж, захисник «Тоттенхема» Метт Дохерті.

ВІРМЕНІЯ

А от із нашими колишніми «однополчанами» по Союзу ми перетиналися не один раз. Вісім поєдинків – стільки зіграли між собою українці та вірмени. Істотна перевага на нашому боці – п'ять перемог і три нічиї, але треба пам'ятати, що найчастіше ці нічиї не дозволяли нашій збірній вирішити свої турнірні завдання. Щоправда, ці зустрічі було зіграно вже давно: остання – влітку 2003 року. Отже, ось уже 18 років збірна України з Вірменією не перетиналася.

Одразу після жеребкування головний тренер збірної Вірменії – іспанець Хоакін Капаррос – заявив, що фаворитом квартету В1 є збірна України. Ось його слова: «Ми потрапили до дуже сильної групи, в якій є команда, яка грала в лізі А. Що ми гратимемо проти таких суперників – значить, ми певною мірою просунулися і маємо відповідний рівень. Звісно, ​​Україна – фаворит групи. Але Ірландія та Шотландія теж досвідчені та кваліфіковані команди».

Те, що збірна Вірменії «якоюсь мірою просунулась» - не порожні слова. У стартовому розіграші Ліги націй вірмени виступали у групі D4, де посіли друге місце, поступившись першим Північній Македонії. Наступного сезону закавказька команда взяла реванш у македонців, випередивши їх у групі С2: вірмени виграли квартет.

Але у відборі на ЧС-2022 Північна Македонія знову обійшла Вірменію. Команди грали в одній групі, і якщо балканці зрештою посіли друге місце, то вірмени стали лише четвертими.

Getty Images/Global Images Ukraine. Генріх Мхітарян намагається позбутися опіки Джонатана Та

Збірну Вірменії часто називають командою одного футболіста – Генріха Мхітаряна. Раніше так і було. Але зараз часи змінилися. Мхітарян «уже не той»: у відборі на ЧС-2022 півзахисник «Роми» відіграв «лише» 652 хвилини, тоді як в активі голкіпера Юрченка - 855 хвилин, а захисника Оганесяна - 808.

Тим не менш, саме Мхітарян став найкращим бомбардиром збірної у відборі на Мундіаль: два м'ячі.

Примітно, що Мхітарян, який раніше використовувався у збірній як форвард, за Капарроса грає на позиції лівого півзахисника.

На даний момент складно виділити основну тактичну модель, за якою грає збірна Вірменії. У перших матчах відбору на катарський ЧС вірмени грали за схемою 5-4-1. Але потім перешикувалися на 4-4-2. Але і на цьому не зупинилися, вирішивши вдатися до моделі 4-2-3-1.

За якою схемою команда Капарроса зіграє проти команди Петракова – велике питання.

Оцініть матеріал
(51)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Інтер у статусі чемпіона відвантажив 5 м'ячів у ворота Фрозіноне
Футбол | 11 травня 2024, 02:23 0
ВІДЕО. Інтер у статусі чемпіона відвантажив 5 м'ячів у ворота Фрозіноне

У гостей забили: Фраттезі, Арнаутович, Бьюкенен, Лаутаро Мартінес та Тюрам

Джерело: Бєлік ударив 70-річного Іщенка після гри Шахтар U19 – Динамо U19
Футбол | 10 травня 2024, 22:37 22
Джерело: Бєлік ударив 70-річного Іщенка після гри Шахтар U19 – Динамо U19

Юніори донецького «Шахтаря» програли київському «Динамо» з рахунком 1:2

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd dent
Мде, нелепо конечно как нас кантоны уронили дивизионом ниже из-за технаря того
fifa2020
1-й тур 04.06.2022 21:45 Ирландия – Украина
2-й тур 07.06.2022 21:45 Шотландия – Украина
3-й тур 11.06.2022 21:45 Украина – Армения
4-й тур 14.06.2022 21:45 Украина – Ирландия
5-й тур 23.09.2022 19:00 Армения – Украина
6-й тур 26.09.2022 21:45 Украина – Шотландия
ortomir
начудити можна і в такій групі
kum_Poltava_
Що означає - жити можна? Цю групу потрібно вигравати!
Ya-Legenda
А що, знятися с турніру ЛН гідності не хватило!?! Чи хочемо щоби нами і в дівізіоні B ноги витирали?!
Roman Kazinov
после того как нас опустили в прошлом году, уважающая себя сборная снялась бы с турнира, но украинска сборная конечно же будет играть
potemkin78
как не странно но самый для нас сложный соперник это Армения