Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 06 сiчня 2022, 00:50
4453
7

Омікрон проти АПЛ: хто виявиться сильнішим, і чого чекати далі

На Туманному Альбіоні всерйоз побоюються, що на Boxing Day не буде звично багато футболу

| Оновлено 06 сiчня 2022, 00:50
4453
7
Омікрон проти АПЛ: хто виявиться сильнішим, і чого чекати далі
Getty Images/Global Images Ukraine

Напередодні популярне у Британії видання Daily Mail вийшло з дуже резонансною новиною – розіграш поточного сезону в англійській Прем'єр-лізі може бути призупинений на невизначений час. Причиною тому є неймовірно швидке поширення на Туманному Альбіоні нового штаму коронавірусної інфекції, котрий одержав назву Омікрон і вперше був виявлений у Південно-Африканській Республіці та Ботсвані.

Ситуація з новими випадками зараження Covid-19 у Великій Британії справді непроста. Прем'єр-міністр острівної держави Борис Джонсон зазначив, що зараз ключовим викликом для суспільства є хвиля нових інфекцій, спричинених штамом Омікрон. 14 грудня у Великій Британії була зафіксована максимальна кількість випадків виявлених заражень за день (59610 випадків), починаючи із січня нинішнього року. Крім того, цей показник є п'ятим з точки зору найвищої добової захворюваності, що фіксується на території острівної держави з початку пандемії.

Наскільки все серйозно, і як спалах заражень новим штамом коронавірусу може вплинути на футбол, зокрема, англійську Прем'єр-лігу, спробуємо розібратися, відповівши на кілька найважливіших питань.

Скільки матчів в АПЛ не відбулися у строк через Covid-19?

10 грудня Рада Прем'єр-ліги ухвалила рішення перенести на іншу дату матч 16-го туру між «Брайтоном» та «Тоттенхемом», який за календарем мав відбутися у неділю, 12 грудня. Це стало реакцією на спалах захворюваності на коронавірус у складі лондонської команди, про яку «шпори» повідомили ще в середині минулого тижня, і з причини якої не відбувся матч шостого туру групової стадії Ліги конференцій між «Тоттенхемом» та французьким «Ренном».

Другою і поки що останньою грою в нинішньому сезоні АПЛ, яка була відкладена через коронавірус, стала зустріч 17-го туру між «Брентфордом» та «Манчестер Юнайтед», що спочатку планувалася до проведення на вівторок, 14 грудня. Тут причиною став спалах захворюваності у стані «червоних дияволів», через який клуб із Манчестера змушений був закрити тренувальну базу та звернутися до керівництва ліги з проханням про перенесення ігор.

Getty Images/Global Images Ukraine

Наразі нові дати, в які відбудуться перенесені зустрічі «Тоттенхема» та «Манчестер Юнайтед», ще не затверджені.

Зазначимо, що минулого сезону через Covid-19 в АПЛ на інші дати було перенесено шість поєдинків: «Астон Вілла» – «Ньюкасл» (4 грудня), «Манчестер Сіті» – «Евертон» (28 грудня), «Тоттенхем » - «Фулхем» (30 грудня), «Бернлі» - «Фулхем» (3 січня), «Астон Вілла» - «Тоттенхем» (13 січня) та «Астон Вілла» - «Евертон» (17 січня).

Що каже регламент АПЛ?

Регламент проведення матчів англійської Прем'єр-ліги на сезон-2021/22 включає протоколи по Covid-19, згідно з якими Рада АПЛ дозволяє зміну місця проведення або дати матчу тільки у виняткових випадках. Кожне рішення приймається в індивідуальному порядку, але офіційне керівництво свідчить, що матч має бути проведений, якщо клуб має 14 або більше здорових гравців зі списку заявлених командою на сезон.

Однак тут важливо розуміти, що екосистема клубів АПЛ не обмежується одними лише футболістами: не можна оминати увагою тренерські штаби, допоміжний персонал, аналітиків, дієтологів, фізіотерапевтів тощо. Саме тому матч «Манчестер Юнайтед», який з самого початку повідомив про «невелику кількість випадків» виявлених заражень Covid-19, проти «Брентфорда» був перенесений Радою АПЛ. Манкуніанці чітко позначили свою позицію – клуб не хоче ризикувати здоров'ям та життям своїх співробітників заради формального виконання регламентних норм, що може призвести до погіршення ситуації.

У результаті в експертному середовищі вже заговорили про необхідність якнайшвидше вдосконалити правила АПЛ щодо коронавірусу. Минулого сезону організатори мали справу лише з клубами, але зараз, коли на трибуни повернулися вболівальники, йдеться про набагато більшу кількість людей, які присутні на матчах.

Англійських фанатів, зокрема, вже просять поставитися з розумінням до вимушених заходів, на які йде керівництво АПЛ. Зараз для ліги значно важливіше забезпечити виконання зобов'язань перед телетрансляторами, бо йдеться про сотні мільйонів і навіть мільярди фунтів. Саме тому одним із варіантів є чергове закриття трибун, повернення грошей за раніше проданими квитками та переведення проведення АПЛ у телеформат, як вже було раніше.

Скільки випадків зараження фіксується в АПЛ?

На радикальні заходи Рада АПЛ буде готова піти через те, що кількість позитивних випадків тестування на Covid-19 серед футболістів клубів ліги фактично б'є рекорди. Зокрема, на тижні з 6 по 12 грудня було виявлено 42 нових зараження футболістів коронавірусом, хоча тижнем раніше цей показник дорівнював 12.

Варто відзначати, що стрімке поширення штаму Омікрон та його підвищена заразність, про що вже в один голос говорять медики, призвели до збільшення тестів для футболістів у клубах АПЛ. Зокрема, минулого тижня в лізі було досягнуто максимального з початку сезону охоплення тестованих.

Тиждень

Кількість тестів

Кількість позитивних випадків

02.08 – 08.08

3118

9

09.08 – 15.08

3231

11

16.08 – 22.08

3060

16

23.08 – 29.08

3020

6

30.08 – 05.09

1952

2

06.09 – 12.09

3039

3

13.09 – 19.09

3154

2

20.09 – 26.09

3010

1

27.09 – 03.10

2927

4

04.10 – 10.10

1696

0

11.10 – 17.10

3044

6

18.10 – 24.10

3209

4

25.10 – 31.10

3006

4

01.11 – 07.11

2953

3

08.11 – 14.11

1647

4

15.11 – 21.11

3188

6

22.11 – 28.11

3379

7

29.11 – 05.12

3154

12

06.12 – 12.12

3805

42

Що планує зробити АПЛ?

Призупинення всього розіграшу АПЛ-2021/22 є одним із заходів, однак він буде останнім, до якого вдасться Рада ліги, якщо всі інші не дадуть належного ефекту. На кону стоять величезні гроші, і як би функціонери публічно не висловлювали занепокоєння з приводу здоров'я та життя футболістів і тренерів команд, насправді їх куди більше лякають потенційні судові позови, котрі можуть надійти від спонсорів та телетрансляторів за зрив підписаних контрактів. Говорити про форс-мажор у цій ситуації навряд чи доведеться, оскільки пандемія коронавірусу триває вже не перший рік, і юристи встигли виробити низку контраргументів на такі відмовки.

Згідно з останніми даними з британської преси, жодної впевненості щодо проведення матчів АПЛ, що залишилися, за графіком затвердженого раніше календаря, у керівництва ліги немає. У той же час організатори розіслали у всі клуби факси, де йдеться про відновлення «екстрених заходів», які включають:

- збільшення частоти тестування гравців та персоналу;
- носіння масок у приміщеннях;
- дотримання соціальної дистанції;
- ізоляція інфікованих коронавірусом.

Getty Images/Global Images Ukraine

Як повідомляє PA Media, гравці та персонал клубів АПЛ відтепер мають проходити експрес-тестування на коронавірус щоразу, коли хочуть потрапити на тренувальну базу свого клубу, оскільки такий захід активізує зусилля у боротьбі з поширенням штаму Омікрон. Такі тестування повинні проводитися за межами бази, а крім них обов'язкові для проведення два ПЛР-тести на тиждень.

Крім цього, організатори хочуть інтенсифікувати процес вакцинації гравців та персоналу клубів АПЛ. У жовтні ліга офіційно рапортувала про те, що 69% футболістів повністю імунізовані, а 81% отримали хоча б одну дозу. Але загалом Рада ліги розглядає такі цифри, як недостатньо високі, й хоче досягти 100%-го показника вакцинації вже найближчими місяцями.

Що чекає на вболівальників?

А ось це, мабуть, одне з найцікавіших та найскладніших питань. Якщо говорити про тих, хто стежить за АПЛ за допомогою телетрансляцій, найбільш негативний сценарій для них – це призупинення розіграшу змагання.

Куди більш проблематично спостерігати за матчами улюблених команд буде тим фанатам, котрі звикли робити це на стадіоні. Зокрема, кілька днів тому міністр охорони здоров'я Великобританії Саджид Джавід заявив, що за оцінками його відомства, поширення штаму Омікрон в острівній державі вийде на показники у 200 тисяч інфікованих щотижня. При цьому, офіційна статистика, як визнають медики, фіксує лише частину випадків, а тому варто говорити про показники у 80 тисяч заражених, тоді як інші переноситимуть захворювання без звернень до органів охорони здоров'я.

Тому вже зараз уряд Великої Британії розглядає так званий «План Б» по боротьбі зі зростанням числа випадків інфікування на коронавірус. Зокрема, ввечері у вівторок у Палаті громад 243 голосами було прийнято нововведення, яке безпосередньо торкнеться і футбольних матчів. Відтепер на спортивні заходи, якщо ті припускають присутність понад 10 тисяч глядачів, будуть допускатися лише ті люди, які пред'являть сертифікат про вакцинацію двома дозами або свіжий негативний експрес-тест. Іншим буде відмовлено у відвідуванні стадіонів, незважаючи на наявність куплених квитків чи абонементів.

В АПЛ кілька клубів заздалегідь запровадили такі жорсткі заходи для відвідування домашніх стадіонів. Зокрема, відомо, що подібні правила діють на аренах «Челсі», «Тоттенхема» та «Брайтона», а ось стадіони переважної більшості професійних клубів Англії, Шотландії та Уельсу позиціонуються як відкриті майданчики, де немає жорстких вимог до глядачів, зокрема, немає зобов'язання носити маски на обличчі.

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
- * -
А у нас каникулы. Гольфстрима нет, и зимой играть негде.
Вадим Кузьменко
Как то не сильно помогла вакцинация .