Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 14 грудня 2021, 21:14
20982
3

Прокол по-стамбульськи. Як помилився Бешикташ, повіривши у Алекса Тейшейру

Sport.ua розповідає, як складається кар'єра екс-лідера «Шахтаря» у Туреччині

| Оновлено 14 грудня 2021, 21:14
20982
3
Прокол по-стамбульськи. Як помилився Бешикташ, повіривши у Алекса Тейшейру
ФК Бешикташ. Алекс Тейшейра

На початку нинішнього року завершилася майже п'ятирічна історія перебування бразильського хавбека Алекса Тейшейри в Китаї. Екс-лідер «Шахтаря», який в останньому сезоні у стані «гірників» розбурхував фантазії вболівальників феноменальною результативністю, не побачив перспектив залишатися в кризовому «Цзянсу Сунін», який незабаром банально розвалився, припинивши існування.

Ліквідація Цзянсу Сунін та крах футболу в Китаї. Чому так відбувається? 

Після цього багато місяців Тейшейра намагався знайти новий клуб. Очевидно, що у 31 рік повертатися до Бразилії хавбек не дуже й хотів, прагнучи пограти ще десь або заради спортивної слави, або заради грошей. «Солодкий» варіант із саудівським «Аль-Хілялем» у результаті так і не реалізувався у щось конкретне, так само як і не знайшли підтверджень чутки про можливе повернення Тейшейри в Україну – причому не лише у «Шахтар», але й у «Динамо», під крило Мірчі Луческу.

У результаті понад півроку Тейшейра залишався без клубу. Звісно, ​​фінансово футболіст, який сколотив величезні статки у Китаї, міг собі дозволити залишатися без роботи і до пенсії, причому не лише своєї, а й власних онуків, проте Алексу таки дуже хотілося грати. У середині серпня бразилець і його агенти нарешті знайшли підходящий варіант – турецький «Бешикташ». У стамбульському клубі дуже хотіли підписати колись дуже грізного футболіста, але певною мірою проявили обережність. У результаті договір був підписаний лише на два роки з опцією пролонгації ще на сезон.

Треба сказати, що рішення босів «Бешикташа» запросити Тейшейру не знайшло загального схвалення у фанатському середовищі клубу. Деякі шанувальники «чорних орлів» відкрито критикували керівництво за підписання «згаслої зірки», яка прибула до Стамбула після п'яти років «легкої прогулянки» та божевільного заробітку в Китаї. Їхні настрої дійшли і до футболіста, котрий дуже ексцентрично відповів на всю критику. «Я осоромлю тих, хто таке говорить про мене. Зроблю це своїми виступами. Я знову доведу всім, що здатний багато на що», - заявив Тейшейра.

Але говорити – це, як відомо, не мішки носити… Через чотири місяці після підписання Тейшейри фанати та керівництво «Бешикташа» відчувають гірке розчарування від виступів бразильця. Алекса брали як гравця, здатного посилити чемпіонський склад «чорних орлів», допомогти їм відстояти титул, а також гідно виступити у Лізі чемпіонів. В результаті у 10 поєдинках турецької Суперліги Тейшейра відзначився лише 2 забитими м'ячами, а в найпрестижнішому клубному турнірі континенту на його рахунку лише 3 матчі та жодної результативної дії.

Нині «Бешикташ» знаходиться на 9-му місці в турнірній таблиці турецької Суперліги. Відставання команди Сергена Ялчина від лідируючого «Трабзонспора» складає 18 очок, що вже зараз, коли команди близькі лише до середини дистанції, практично зводить нанівець шанси «чорних орлів» поборотися за чергове чемпіонство. У Лізі чемпіонів «Бешикташ» теж провалився, хоча потрапив у цілком рівну (особливо на тлі інших) групу з «Аяксом», дортмундською «Боруссією» та лісабонським «Спортінгом». З цього квартету амбітні стамбульці не змогли пробитися навіть у Лігу Європи, причому програли всі три домашні матчі, за що отримали нещадну критику від власних фанатів.

Алекса Тейшейру критикують чи не найбільше за інших, і це абсолютно закономірно. Від бразильця, особливо після його словесної бравади на старті перебування в клубі, чекали багато чого, особливо забитих м'ячів і, звичайно ж, результативних передач, якими хавбек багато разів радував фанатів «Шахтаря». На виході ж асистів у Тейшейри нуль, а його білозубу усмішку все частіше можна побачити не на полі, а на лаві запасних, куди Ялчин не соромиться відряджати зіркового новачка колективу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Алекс Тейшейра

І коуча «Бешикташа» можна зрозуміти. Якщо інші зіркові «пенсіонери», які виступають у турецькій Суперлізі, виправдовують своє перебування у цій лізі (наприклад, Маріо Балотеллі з «Адана Демірспор» лідирує за кількістю ударів у чемпіонаті (53); Макс Градель із «Сівасспора» є найкращим за кількістю обведень (144) та ривків із просуванням (60), а Марек Гамшик з «Трабзонспора» займає другий рядок за виконаними розумними передачами (24), поступаючись лише однією дією своєму одноклубнику Ентоні Нвакаеме), то ось Алекс Тейшейра – категорично ні. І це при тому, що бразилець отримує 3,4 мільйони євро за сезон, а також йому було виплачено 900 тисяч євро у якості підйомних під час підписання контракту, що було категоричною вимогою футболіста та його агентів.

Більше того, 27 листопада у провальному для «чорних орлів» домашньому матчі проти «Гіресунспора» (0:4) Алекс Тейшейра зазнав ушкодження, через яке ризикує пропустити значну частину часу. Йдеться про частковий розрив заднього м'яза лівого стегна, що здатне вивести бразильця з гри на місяць чи два. Подібна ситуація боляче б'є по планам керівництва «Бешикташа», яке вже замислювалося над доцільністю січневого продажу Тейшейри.

У турецькій пресі пишуть, що «Бешикташ» оцінював усі можливі варіанти відходу Тейшейри, щоб знизити навантаження на фонд заробітної плати. Одним із таких є трансфер хавбека до Бразилії, де до нього є інтерес від низки неназваних клубів. Однак сьогодні, коли Тейшейра опинився в лазареті, південноамериканці поставили на паузу розмови про повернення хавбека, бажаючи дочекатися результатів його лікування. Зрештою, травма може зірвати січневий перехід Алекса, і «Бешикташ» буде змушений платити бразильцеві чималий оклад й надалі.

Цікавий і інший момент, що відіграє важливу роль у цій ситуації. Подейкують, що на зустрічі, яка відбулася нещодавно між головним тренером «Бешикташа» Сергеном Ялчином та президентом клубу Ахметом Нур Чебі, перший відкрито зізнався другому у двох провальних трансферах, котрі стамбульці здійснили на прохання наставника. «Я визнаю, що зробив помилку при роботі на трансферному ринку. Гравці, яких я так хотів, не виправдали моїх очікувань. Вони мене розчарували», - заявив Ялчин. При цьому, за даними журналістів, коуч «Бешикташа» говорив про Алекса Тейшейру та екс-форварда «Челсі» Міші Батшуайї. Обох, як сказав Ялчин президенту клубу, «не варто чекати у стартовому складі команди».

З огляду на це недивно, що «Бешикташ» вже вивчає можливість позбутися Тейшейри, хоча з моменту підписання контракту з бразильцем не минуло й пів року. Схоже, що Алексу, який після суттєвої паузи в кар'єрі нарешті повернувся на поле, дійсно настав час замислитися над поверненням на батьківщину, де вже дограють чимало його добрих знайомих – зокрема, Вілліан, Дуглас Коста, Жадсон, Тайсон та Луїс Адріано. А що робити, якщо розмовляти та розповідати різні байки у Тейшейри нині виходить набагато краще, ніж забивати м'ячі, віддавати результативні передачі та загалом бути корисним для своєї команди на футбольному полі?..

Оцініть матеріал
(90)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
dd dent
Ой да турки вечно зачем то берут пенсов от которых уже кпд никакое да и рассчитывать шо бразила будет сильно напрягаться опосля Китая было наивно учитывая шо ему эта «работа» уже по приколу больше чем шо то серьезное