Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

12 грудня 2021, 15:00
Трансляція
Формула 1
Гран-прі Абу-Дабі 2021. Гонка
Гонка завершена
Формула 1
| Оновлено 12 грудня 2021, 19:17
17334
47

На останньому колі! Ферстаппен пройшов Хемілтона і став чемпіоном Ф-1

Просто фантастична розв'язка чемпіонату

| Оновлено 12 грудня 2021, 19:17
17334
47
На останньому колі! Ферстаппен пройшов Хемілтона і став чемпіоном Ф-1
Getty Images/Global Images Ukraine

Топ-10: Ферстаппен, Хемілтон, Сайнс, Цунода, Гаслі, Боттас, Норріс, Алонсо, Окон, Леклер

Очко за найшвидше коло: Макс Ферстаппен (Ред Булл)

Перед стартом фінальної гонки сезону Ф-1 в Абу-Дабі у Макса Ферстаппена був поул, а у Льюїса Хемілтона, який стартував другим, довговічніші шини медіум. Ферстаппен через помилку у кваліфікації змушений починати гонку на софті.

Можливо, напруга далася взнаки, і Макс стартував невдало. Льюїс стартував набагато краще та перехопив лідерство! Однак Макс, маючи швидші шини, атакував наприкінці першої прямої і мало не зіткнувся з конкурентом! Льюїс зберіг лідерство, проте британець, здається, порушував правила, оскільки зрізав трасу (щоправда, суперник його виштовхував). Хемілтон не захотів повернути позицію і чекав на рішення стюардів. І стюарди вирішили, що все гаразд, Хемілтон не порушував. Ферстаппен, звісно, ​​по радіо висловив своє невдоволення. Можна пригадати, що у Бразилії дуже схожа різка оборона Макса не призвела до штрафу, але епізоди в Саудівській Аравії - призвели. А проблемою для Мерседеса було те, що топ-3 замикав Серхіо Перес на Ред Буллі, тоді як Валттері Боттас був лише на 8-му місці і не міг допомогти напарнику.

Поки відбувалися ці розбірки (які вже просто набридли), Хемілтон зумів трохи відірватись і створив відрив у 1,5-2 секунди. Пам'ятаємо, що у Льюїса більш довговічні шини, а тому він контролював ситуацію, а ось Ред Буллу треба було думати, що робити далі. Варто відволіктися від лідерів і сказати, що Карлос Сайнс на Феррарі, який був 4-м, після 10 кіл відставав від Хемілтона майже на 20 секунд. Добре видно, як усі команди, окрім Мерседеса та Ред Булла, давно закинули оновлювати нинішні боліди та перебувають у нижчій лізі у порівнянні з претендентами на титули.

На жаль для любителів інтриги, Мерседес у гоночному темпі все ж таки має перевагу над Ред Буллом. Макс не тримав темп Льюїса і відставав майже 6 секунд. У результаті Бики просто не мали вибору, крім як зробити піт-стоп і поміняти шини на хард. Мерседес ризикувати не став і через коло поставив на машину Хемілтона той самий хард. Льюїс повернувся у 5 секундах попереду Ферстаппена. Правда, перед Хемілтоном був Серхіо Перес без піт-стопу, який зумів притримати Льюїса! Була гарна та чиста боротьба (нарешті чиста боротьба!), де Серхіо 1,5 кола відбивав атаки Льюїса, що дозволило Ферстаппену наздогнати цей дует. Оце так поворот! Коли Перес поїхав на піт, Ферстаппен відставав від Хемілтона всього на 1,5-2 секунди. Командна робота зіграла, але Максу тепер потрібно було включатись самому і нав'язувати боротьбу. А ось із цим не вийшло. Темп Хемілтона був вищим, хоча пілот не включався на повну, щоб раніше не знищити гуму.

Незважаючи на перевагу Хемілтона, який набрав 5-6 секунд переваги, багато чого змінив віртуальний сейфіті-кар через схід Джовінацці. Під віртуальним сейфіті-каром на піт заїхали Ферстаппен та Перес, а ось Хемілтон залишився на трасі! Льюїс через зупинку суперника збільшив відрив до 17 секунд, але Макс отримав свіжі шини і майже 20 кіл, щоб наздогнати Хемілтона. Льюїс по радіо запитав, чому його не покликали на заміну гуми, але у Мерседесі сказали, що не хотіли втрачати позицію. А тепер уже пізно, лідеру потрібно було займатися менеджментом гуми, щоб зберігати темп і не дозволити Ферстаппену наздогнати себе.

Наздожене чи ні? Макс не став відразу їхати на максимумі, а Хемілтон, загалом, контролював ситуацію. За 10 кіл до кінця Максу потрібно було відіграти 12 секунд. Це багато, але у Хемілтона будь-якої миті могли почати здавати шини, тому шанси на боротьбу залишалися.

Коли здавалося, що Хемілтон спокійно доїде до перемоги, все змінив Ніколас Латіфі! Пілот Вільямса розбив болід та викликав машину безпеки. Ферстаппен відразу заскочив за гумою софт (Перес був змушений зійти через технічні проблеми), а ось Хемілтон залишився на трасі. Льюїс по радіо міг тільки матюкатися, але Мерседес вважав, що гонка не встигне відновитися. Залишалося лише 4 кола, а маршалам потрібно було прибрати болід Латіфі та очистити трасу від уламків. Мерседесу залишалося молитися, щоб машину Вільямс прибрали так повільно, як тільки можливо.

В результаті сейфіті-кар відпустив пілотів у боротьбу за 1 коло до кінця! Ферстаппен був позаду, але на свіжих шинах. І, звичайно, Макс у такій ситуації пройшов Хемілтона на останньому колі і взяв титул! Мерседес, звісно, ​​у шоці. Німецька команда незадоволена тим, що стюарди дозволили коловим увійти в коло з лідером, що дозволило Ферстаппену опинитися позаду Хемілтона. Вау, немає слів. Макс Ферстаппен – чемпіон світу! Але за Мерседесом лишився Кубок конструкторів.

 

На жаль, свою останню гонку у Формулі-1 не зумів закінчити Кімі Райкконен. Фін зійшов через технічні проблеми і прощається з Ф-1.

Фінальний загальний залік

1. Макс Ферстаппен (Ред Булл) – 395,5
2. Льюїс Хемілтон (Мерседес) – 387,5
3. Валттері Боттас (Мерседес) – 226
4. Серхіо Перес (Ред Булл) – 190
5. Карлос Сайнс (Феррарі) – 164,5

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(123)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 47
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
ya_3
Такие гонки остаются в памяти навсегда и входят в историю, как эпические битвы. Это было невероятно, но победу действительно одержал тот, кто её больше заслужил: Макс не просто гонялся, он жил гонками, он по настоящему боролся и воевал!
Но отдам должное и Хэмилтону - Льюис повёл себя как настоящий мужчина и поражение принял достойно, мои ему честь и уважение!
Andrey Ilyashenko
Боже, а гонка великолепна, Макс с чемпионством... по этому сезону нужно снимать фильм... отлично. Рад что был на одной из гонок чемпиона.
ss2000
У меня на последнем круге был спортивный оргазм!!!!!
Sunrise
Божественно! Справедливо! Заслуженно!
Перес, Ферстаппен!!! Гонщики победили!!!!
Красавцы!!! Спасибо огромное!!!
Andrey Ilyashenko
Великолепный Макс. Он заслужил. Отличный сезон.
dudigo78
Мерси "боги" тактики. Програти гонку, чемпіонат маючи швидший болід це треба вміти. Ну чого не заїхати в бокси і не поміняти шини?
Олександр Витвицький
Супер? Я в захваті. Емоції зашквлюють
Станислав Кокра
УРАА Це неймовірно
udman1111
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
SandroKing
Все честно, у Хемилтона было 2 возможности заехать в боксы и поменять резину. И Хемилтон сразу что-то заподозрил. Сначала он сказал мы же не думаем ехать на этом комплекте до конца? Потом уже во время сейфти кара тоже спросил, мы что не заезжаем? Машина хорошая, а руководство клоуны. Думали на блюдечке получат чемпионство.
ManUtd
С - справедливість
vitaha33
Сезон бомба!!! Браво обидва, але шаленість Ферстапена... Молодець, уважуха!!!!
Михаил Олехнович
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ss2000
Первое чемпионство Хемилтон выиграл в последнем повороте в Бразилии 2008, когда Масса уже праздновал победу. Макс же не менее эпично вырвал чемпионат на последнем круге ! Всем респект за шикарный чемпионат!
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Сергей Ионов
Ще величезне Дякую Максові Подзігуну! Чудовий коментар чудового сезону!
scorpio16
Тапок красава ) ещё раньше он должен был забирать этот титул, если бы не Сильверстоун, это привет всем тем, кто говорит ,что Макса тащили. На протяжении этого сезона Льюису везло невероятно как , особенно смешно была ситуация в Саудовской Аравии ... Голландец заслужил
euro2012_za_2012euro
Молодец!!!! Так сказать "поставил на колени, тех кто ставил на колено".
Slavanacii
Фантастика ! Чемпіон заслужений...шкода Ред Бул не взяв кубок, їхня командна робота вражає, на порядок вище "самовозів ".