Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 14 грудня 2021, 18:40
9993
2

Естерсунд-2021. Конфузи росіян, шведська ракета та сенсаційні канадці

Денис Шаховець виділяє найцікавіші події першого етапу Кубка світу

| Оновлено 14 грудня 2021, 18:40
9993
2
Естерсунд-2021. Конфузи росіян, шведська ракета та сенсаційні канадці
Getty Images/Global Images Ukraine. Євген Гаранічев

Здійснилося! Олімпійський біатлонний сезон 2021/22 стартував першим етапом Кубка світу в шведському Естерсунді, в рамках якого 27-28 листопада відбулися індивідуальні гонки та спринти.

Минулий етап вийшов коротшим, ніж зазвичай, але все одно був багатий на цікаві події, з якими пропонуємо ознайомитися в нашому традиційному огляді.

Ракета етапу

 

Героїнею цієї номінації неодноразово ставала Маркета Давидова, яка виграла жіночу індивідуальну гонку. Ім'я чешки з «ракетою» римується, та й багато українських уболівальників називають Маркету саме так. Але перемогу Давидова здобула насамперед за рахунок чистої роботи на вогневих рубежах.

А ось у Ельвіри Еберг зі стрільбою не склалося, тому за місця на п'єдесталі пошани їй поборотися не вдалося. Однак швидкість, яку шведка показала у перших двох гонках сезону, викликає заздрість з боку всіх колег з біатлонного цеху та захоплення у її вболівальників. В індивідуальній гонці та в спринті Еберг-молодша показала найкращий чистий час на лижні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ельвіра Еберг

Зараз Ельвірі лише 22 роки, і якщо подібну функціональну форму їй вдасться утримувати довгий час, то незабаром до неї прийдуть не лише перші особисті перемоги, а й безліч медалей Олімпіад, а також Великі кришталеві глобуси. Дуже схоже, що у Швеції з'явилася нова Магдалена Форсберг.

Українка етапу

 

Якщо для Ельвіри Еберг 8 місце – не межа мрій, особливо якщо врахувати, що її старша сестра Ганна вже має багато перемог, то для українських біатлоністів прямо зараз навіть потрапляння у топ-20 – дуже гарний результат. До двадцятки найсильніших за підсумками двох стартів у нашої команди лише одне потрапляння, і подякувати за нього варто Валі Семеренко.

Getty Images/Global Images Ukraine. Валя Семеренко

Серед підопічних Уроша Велепця Валя – найбільш вікова, але це не завадило їй виграти у молодших колег по команді. Єдину штрафну хвилину Семеренко заробила на останньому вогневому рубежі та показала 17-й результат. А ось Юлія Джима, яка останніми роками часто піднімалася на п'єдестал пошани за підсумками гонок на 15 кілометрів, не закрила три мішені та стала 22-ю.

Незважаючи на успішний виступ, після гонки Валя Семеренко заявила, що не спілкуватиметься з пресою до кінця сезону. Ймовірно, вона вирішила повністю сконцентруватися на виступах, адже цей сезон для неї, швидше за все, останній. Валя продовжує кар'єру заради Олімпіади, путівка на яку їй поки що не гарантована. На жаль, у спринті вона виступила невдало, але там, швидше за все, далася взнаки втома.

Традиція етапу

 

Ще рік тому перемога норвежця Стурли Легрейда у першій гонці сезону була сенсацією, зараз же це стає традицією. Другий сезон поспіль Стурла закрив усі мішені в індивідуалці в рамках першого етапу Кубка світу і піднявся на перший щабель п'єдесталу пошани.

Getty Images/Global Images Ukraine. Стурла Легрейд

Як бонус Стурла отримав жовту майку лідера, яку зберегти після спринту не зміг. Але очевидно, що у плані точності роботи на вогневих рубежах цей біатлоніст – один із найстабільніших. І на Іграх у Пекіні як мінімум у гонці на 20 км Легрейд буде головним претендентом на олімпійське золото.

Дебют етапу

 

Для 26-річного Дениса Насика індивідуальна гонка в Естерсунді стала дебютною на Кубку світу. Менш ніж рік тому Денис виступав на чемпіонаті України в Буковелі і довгий час не мав практики виступів навіть на Кубку IBU. Тому для нього потрапляння до основної команди – шанс, який вже може і не випасти.

У дебютному старті Насико зупинився буквально за крок від залікової зони. На стрільбах з положення лежачи він закрив усі мішені, а на стійках заробив по хвилині штрафу. Підсумкове 41 місце – дуже непоганий виступ як для дебюту, проте перших очок у тоталі воно не принесло. Втім, як і 106 позиція за підсумками спринту.

Сенсації етапу

 

Одразу два канадські біатлоністи забігли до десятки найсильніших у «класиці». Ключем до успіху братів Гоу стала стрільба, але й з лижним ходом в індивідуальній гонці у них все було гаразд. Скотт закрив усі мішені й став четвертим, встановивши персонал бест, а Крістіан з одним промахом втретє в кар'єрі потрапив у топ-10, замкнувши десятку найкращих. Схоже, Канада сформувала боєздатну команду на змішану естафету перед Олімпіадою.

Конфузи етапу

 

Російські біатлоністи потішили вболівальників, яким пощастило насолоджуватися гонками на біатлонному стадіоні в Естерсунді. Спочатку в індивідуальній гонці Едуард Латипов, який претендував на медаль, переплутав фінішний коридор і втратив багато часу.

Об'єктивно кажучи, на п'єдестал пошани Латипов не забіг би, але став би четвертим, що дозволило б взяти участь у другій в кар'єрі квітковій церемонії. У результаті Едуард розташувався лише на сьомому рядку підсумкового протоколу і вивів із себе коментатора Дмитра Губернієва, який зізнався біатлоністу в коханні, застосувавши метод «батога та пряника».

А в чоловічій спринтерській гонці ще один представник Росії Євгеній Гаранічев забув палиці і спізнився на старт, що на додачу до трьох штрафних кіл відкинуло його на 113 місце зі 117 учасників.

Стабільність етапу

 

Getty Images/Global Images Ukraine. Богдан Цимбал

Минулого сезону Богдан Цимбал двічі забіг у топ-30 в особистих гонках чемпіонату світу, тому в Естерсунді від нього багато хто чекав на подальший прогрес. На жаль, Богдан не набрав очок у загальний залік Кубка світу, показавши 52-й результат і в індивідуальній гонці, і в спринті. Стабільність, яка не тішить.

Падіння етапу

 

 

 

22-річний норвежець Філіп Андерсен, який за підсумками минулого сезону виграв загальний залік Кубка IBU, у спринті хоч і встановив особистий рекорд на Кубку світу, посівши 9 місце, але міг виступити значно краще, якби не падіння на одному зі спусків. Добре, що гвинтівка, за допомогою якої він закрив усі 10 мішеней, ціла.

Господарі етапу

 

Обидві спринтерські гонки виграли шведські біатлоністи, які, на відміну Латипова, знають в Естерсунді напам'ять кожен метр дистанції. Себастьян Самуельссон показав неймовірну швидкість на лижні, закрив усі мішені і тим самим не залишив шансів суперникам. Себастьян підтримав успіх Ганни Еберг, яка трьома годинами раніше завдяки ідеальній стрільбі реабілітувалась за провал в індивідуальній гонці, де вона посіла 74 місце.

***

Другий етап Кубка світу відбудеться також в Естерсунді й стартує спринтерськими гонками у четвер, 2 грудня. Також у програмі змагань перші персьюти та естафети сезону, які відбудуться на вихідних.

Біатлонний сезон-2021/22: розклад, анонси, трансляції, результати

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
OVS
Кацап з гвинтівкою "заблудився".Щось мені це нагадує.
euro2012_za_2012euro
Латыпов даже если бы не затупил, был бы 4м.
Он Дестьё проиграл 36 с....
А потерял 25-30