Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 26 листопада 2021, 12:42
263
0

Ріїбер у пошуку рівних суперників. Прев'ю сезону у лижному двоборстві

Sport.ua анонсує старт нового сезону у лижному двоборстві

| Оновлено 26 листопада 2021, 12:42
263
0
Ріїбер у пошуку рівних суперників. Прев'ю сезону у лижному двоборстві
Getty Images/Global Images Ukraine

Вже в п'ятницю, 26 листопада, в Руці за традицією стартує новий, 39-й в історії Кубок світу з лижного двоборства. Сезон особливий тому, що він олімпійський, але з погляду календаря Кубка світу нічого нового та особливого ми не побачимо: жодної нової локації, міні-тур у Руці, багатоденка у Зеєфельді та фінал сезону на Кубку Шварцвальда у Шонасі. Сумарно Кубок світу 2021/2022 – це 22 особисті та 2 командні змагання, хоча по ходу сезону напевно 1-2 етапи випадуть з календаря з різних причин.

Фаворити

Король

Беззаперечним королем сучасного лижного двоборства є Ярл Магнус Ріїбер. Домінування норвежця почалося саме після попередньої Олімпіади в Пхенчхані, тому особистих медалей Ігор у нього в колекції досі немає, і, безумовно, заповнити цю прогалину – головне завдання Ріібера на майбутній сезон.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ярл Магнус Ріібер

При цьому 24-річний норвежець ще досить молодий і сильний, щоб досягати своєї мети на Олімпіаді, не жертвуючи при цьому шансами в загальному заліку Кубка світу. Тому можливість четвертого поспіль Великого кришталевого глобуса (ВКГ) для Ріїбера дуже висока. 4 рази поспіль загальний залік Кубка світу вдавалося вигравати лише фіну Ханну Маннінену та німцю Еріку Френцелю. І, безумовно, Ярл Магнус захоче цього сезону повторити це досягнення двох найкращих двоборців усіх часів.

Німеччина

Протягом останніх років за звання найсильнішої команди світу у світовому двоборстві практично на рівних борються збірні Німеччини та Норвегії. Для Бундестіму минулий сезон вийшов дуже неоднозначним. У попередні роки німці завжди будували свій сезон навколо підготовки до титульних турнірів – чемпіонатів світу та Олімпіад, і найчастіше це робилося на шкоду результатам на дистанції кубкового сезону.

Однак у минулому сезоні все вийшло рівно навпаки – Німеччина була найсильнішою загалом по сезону, що вилилося у завоювання Кубка націй, але при цьому провалила домашній чемпіонат світу в Оберстдорфі, вперше з 2009 року залишившись без золота мундіалю.

У золотого покоління німецького двоборства, яке повністю домінувало у 2014-2017 роках, останніми роками були проблеми зі стрибками, тоді як швидкості у гонці, як і раніше, були на найвищому рівні. Для того, щоб виправити проблему зі стрибками, рік тому було запрошено іменитого австрійського тренера Хайнца Куттіна. Виправити ситуацію на трампліні йому більш-менш удалося, але на домашньому ЧС німці повністю провалили гоночну програму. І завдання Бундестіму на майбутній сезон - постаратися знайти баланс у підготовці, щоб підійти до Пекіну в оптимальній формі як на трампліні, так і на лижні.

Getty Images/Global Images Ukraine. Вінценц Гайгер

Поки титуловане, але вікове золоте покоління збірної Німеччини боролося зі своїми проблемами, у лідери команди вирвався молодий Вінценц Гайгер. За попередні два сезони Ярл Магнус Ріїбер не виграв лише 9 стартів на Кубку світу, і 6 із них завершилися саме перемогами Гайгера – найкраща ілюстрація того, що саме 24-річний німець зараз є «першим після Бога».

Тим не менш, боротися з Ріїбером на довгій кубковій дистанції Гайгеру все ж таки дуже складно, тому чекаємо від німця чергового попадання до топ-3 загального заліку, але не завоювання ВКГ. А ось на Олімпіаді за вдалих обставин Гайгер може й обіграти норвежця, зокрема й за рахунок фінішного спринту, як він робив це двічі поспіль у грудні 2020 року у Рамзау.

Фабіан Ріссле протягом багатьох років перебував у тіні більш успішних партнерів по команді, Еріка Френцеля та Йоханнеса Рідцека. Але саме Ріссле став єдиним із золотої німецької трійці, чий рівень результатів за останні роки не просів. Але, на жаль, Фабіан залишається в тіні, з тією різницею, що тепер на передових ролях інші люди – ті ж Ріібер з Гайгером. І цьому є цілком логічне пояснення - у Ріссле недостатньо потужний спринтерський ривок, через що для перемог йому часто не вистачає зовсім небагато. Фабіану незабаром стукне 31 рік - вік, у якому спринтерська різкість не те, що не розвивається, а часто вже навіть починає втрачатися. Тому, в наступному сезоні знову чекаємо від Фабіана безліч солідних результатів, але не великих перемог.

Найтитулованіший двоборець в історії, Ерік Френцель, останніми роками найбільше жертвував результатами на Кубку світу заради підготовки до ЧС та Олімпіад. Проте минулий кубковий сезон для 33-річного німця вийшов найсильнішим за останні 4 роки – замкнув топ-5 загального заліку. На домашньому ЧС він був, по суті, єдиною світлою плямою Бундестіму, але для особистих медалей цього виявилося замало – два четверті місця. Так чи інакше, в минулому сезоні Френцель довів, що порох у порохівницях ще є, тому з числа фаворитів Олімпіади в Пекіні його точно не викреслюємо.

Getty Images/Global Images Ukraine. Фабіан Ріссле та Ерік Френцель

Найсильніше із золотого покоління німців за останній олімпійський цикл здав Йоханнес Рідцек. З його швидкостями на трасі останніми роками все було нормально, а результати на трампліні були просто катастрофічними. Співпраця з Куттіном в минулому сезоні дозволила частково вирішити цю проблему, але ціною втрати швидкісних якостей. Знайти баланс у підготовці в такій ситуації дуже складно, тому в новому сезоні від Рідцека у найкращому разі чекаємо на епізодичні хороші результати.

Вже шість років б'ється об стелю своїх можливостей Мануель Файсст. При цьому спеціалізація 28-річного німця все більше зміщується у бік стрибків. Якихось великих особистих успіхів від Файсста у новому сезоні не чекаємо, але відібратися до складу на Олімпіаду Мануелю цілком під силу. А це практично гарантована медаль у командному турнірі, можливо, навіть золота. З другого ешелону збірної Німеччини відзначимо 25-річного Теренса Вебера та 2-разового чемпіона світу серед юніорів Юліана Шміда. Хоча прогрес 22-річного таланта останніми роками трохи призупинився.

Норвегія

В инулому сезоні збірна Норвегії приміряла на себе роль німців: досить слабкі результати загалом по сезону та успішний виступ на ЧС. Йенса Луроса Офтебро вже кілька років називають «новим Ріїбером» - за своїми характеристиками він дуже нагадує молодого Ярла, з тією лише різницею, що Офтебро не має тих проблем зі здоров'ям, які стримували Ріїбера в ранні роки.

Проте прориву на вершину Офтебро поки що зробити не вдалося, хоча після відкриття минулого сезону здавалося, що він ось-ось станеться. Тоді 21-річний норвежець здобув свою першу в кар'єрі перемогу на Кубку світу та став другим у загальному заліку міні-туру у Руці. Проте решту кубкового сезону Офтебро провів дуже слабо, зумівши при цьому вистрілити на ЧС: командне золото та особиста бронза. У новому сезоні знову чекаємо від Офтебро-молодшого прориву: час уже переходити з «вічно молодих і перспективних» у реальну зірку першої величини.

Getty Images/Global Images Ukraine. Йенс Лурос Офтебро

Помітно здав у минулому сезоні досвідчений Йорген Гробак. Однак ветерану Кубка світу насправді лише 30 років – далеко не той вік, коли спортсмена варто списувати на брухт. Тому повернення Гробака на звичний для нього найвищий рівень ні для кого сюрпризом не стане.

Дуже багато перед стартом минулого сезону чекали від Еспена Бьорнстада. Ще б пак – у жовтні на національному чемпіонаті він обіграв самого Ріібера! Однак авансів Еспен виправдати не зумів, лише на фіналі Кубка світу в Клінгенталі діставшись до єдиного подіуму в сезоні. Здібності Бьорнстада, особливо на трампліні, ні в кого питань не викликають, і виступати помітно краще, ніж в минулому сезоні, він здатний. Те саме стосується його тезки Андерсена, який продовжує знаходитися в пошуках своєї форми зразка попереднього олімпійського сезону 2017/2018. Є у найближчому резерві норвежців і Айнар Лурос Офтебро – старший брат Йенса. Однак за такого рівня конкуренції пробитися до складу збірної Норвегії на Олімпіаду йому буде дуже складно.

Австрія

Двовладдя збірних Німеччини та Норвегії у світовому двоборстві під силу порушити Австрії. Якщо у складі німців та норвежців виступають королі вчорашнього та сьогоднішнього дня, Френцель та Ріїбер, то лідера збірної Австрії, Йоханнеса Лампартера, можна називати королем дня завтрашнього. І не виключено, що цей завтрашній день настане вже у новому сезоні.

У 19 років австрійський вундеркінд уже встиг стати героєм ЧС-2021 в Оберстдорфі, де завоював два золота: одне особисте та одне – у командному спринті. Лампартер - двоборець з явним ухилом у бік стрибків, але наприкінці минулого сезону досягнув помітного прогресу і в лижному ході. Щоб обігрувати Ріібера на довгій дистанції Кубка світу, австрійцю необхідно працювати над своїм фінішним спринтом. Потенціал у Йоханнеса колосальний, і не виключено, що вже в новому сезоні він буде реальною загрозою для домінування Ріібера.

Getty Images/Global Images Ukraine. Йоханнес Лампартер

Партнером Лампартера із золотого командного спринту на ЧС-2021 був універсал Лукас Грайдерер. 28-річний австрієць має без проблем відбиратися до командної четвірки своєї збірної на Олімпіаді, але до значних особистих досягнень дістатися буде важко.

Минулий сезон для багаторічного лідера збірної Австрії Маріо Зайдля був першим після річної паузи, пов'язаної з розривом хрестоподібних зв'язок коліна. Миттєво повернутися на топ-рівень 28-річному австрійцю не вдалося, проте на Літньому Гран-прі (ЛГП) він виглядав дуже сильно: одна перемога, три другі та одне шосте місце в п'яти стартах дали Зайдлю друге місце в загальному заліку – схоже, Маріо повертається. І його прогрес може перетворити австрійську четвірку на реальну загрозу Німеччині та Норвегії.

Ще один зірковий австрієць, Франц-Йозеф Рерль, переніс розрив хрестоподібних зв'язок у грудні минулого року, і лише нещодавно відновив тренування. Тому чекати від нього серйозних результатів у майбутньому сезоні не варто – не виключено, що ми Рерля взагалі не побачимо на Кубку світу.

Вже кілька років дуже сильно на ЛГП виглядає Мартін Фрітц, однак у зимовому сезоні він завжди просідає до рівня лише міцного середняка. Крім нього, другий ешелон збірної Австрії складається з Лукаса Клапфера та швидкохода Томаса Йобстля.

Інші

Надалі тримається на топ-рівні Акіто Ватабе, який в минулому сезоні став третім у загальному заліку Кубка світу. У легендарного японця в кар'єрі немає жодного олімпійського золота, і в наступному сезону 33-річний ветеран спробує це виправити. Його молодший партнер по команді Рьота Ямамото по праву вважається одним із найсильніших стрибунів серед двоборців, але для великих перемог 24-річному японцю не вистачає швидкостей на трасі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ілкка Херола

В минулому сезоні Ілкка Херола приніс збірній Фінляндії першу медаль ЧС у двоборстві з 2007 року, а влітку найшвидший лижник Кубка світу виграв загальний залік ЛГП. Херолі явно не вистачає стабільності на трампліні, але при вдалому стрибку він миттєво стає одним із топ-фаворитів будь-якої гонки – ще б над фінішним ривком трохи попрацювати. Його партнер по команді Еро Хірвонен вже кілька років перебуває в безрезультатних пошуках своєї форми рівня 2016-2018 років. Якщо її все ж таки вдасться знайти – фіни стануть дуже небезпечними темними конячками в командному спринті.

Цього літа разом зі збірною Фінляндії тренувався естонець Крістьян Ілвес. Зі стрибками у нього і так повний порядок – розрахунок на те, що співпраця з такими майстрами, як Херола та Хірвонен, допоможе йому покращити лижний хід. Вже не такий швидкий, як у найкращі роки, Алессандро Піттін – італієць вже не може боротися за перемоги навіть у тих поодиноких випадках, коли видає класні стрибки. Його молодший партнер по команді Самуель Коста все ще не може піднятися вище за рівень міцного середняка після жахливого періоду з чотирма поспіль операціями на коліні. Збірна Франції сподівається на Антуана Жерара та Лорана Мюлеталера.

А наші хто?

Періодично виступає на Кубку світу і збірна України у складі досвідченого Віктора Пасічника та молодого Дмитра Мазурчука. У попередньому олімпійському циклі Пасічник був людиною, яка здатна потрапляти в топ-30 на Кубку світу та титульних турнірах. Однак після Олімпіади у Пхенчхані спортсмен із Кременця вирішив зробити річну паузу у кар'єрі. Після неї повернутися на свій найкращий рівень 28-річному двоборцю не вдається.

22-річний Мазурчук зараз як мінімум не слабший за свого більш досвідченого колегу, хоча будемо відвертими: це однаково як наслідок прогресу самого Дмитра, так і спаду в кар'єрі Пасічніка. На ЛГП Мазурчук виглядав сильнішим за Пасічника: набрав одне очко і ще раз зупинився за крок від топ-30. Але будемо відвертими: на Кубку світу такий рівень готовності дозволить українцям набирати очки лише у разі великого збігу обставин.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Парадокс імені Беллінгема. Боруссії Д фінансово вигідніше програти фінал ЛЧ
Футбол | 09 травня 2024, 18:34 4
Парадокс імені Беллінгема. Боруссії Д фінансово вигідніше програти фінал ЛЧ

Німецький клуб отримає додаткових 25 мільйонів у разі перемоги «Реала»

Стало відомо, що сказав Тухель президенту Реала після матчу Ліги чемпіонів
Футбол | 09 травня 2024, 12:13 0
Стало відомо, що сказав Тухель президенту Реала після матчу Ліги чемпіонів

Мадридці обіграли мюнхенців і вийшли у фінал головного єврокубка

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.