Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кубок світу
| Оновлено 25 листопада 2021, 19:18
5755
2

Повернення Велепця, спалах коронавірусу та боротьба за путівки до Пекіна

Денис Шаховець анонсує олімпійський біатлонний сезон

| Оновлено 25 листопада 2021, 19:18
5755
2
Повернення Велепця, спалах коронавірусу та боротьба за путівки до Пекіна
Getty Images/Global Images Ukraine. Юлія Джима

Дочекалися! Вже у четвер, 25 листопада, новий біатлонний сезон-2021/22 буде офіційно відкритий спринтерськими гонками у шведському Ідре в рамках першого етапу Кубка IBU. А 27 листопада, за 260 кілометрів на північ, в Естерсунді відбудуться стартові гонки Кубка світу.

Цей сезон – особливий. Насамперед тому, що він є олімпійським. Адже для більшості біатлоністів Ігри в Пекіні – головна подія якщо не всього життя, то як мінімум останніх чотирьох років. Вперше в історії зимова Олімпіада проходитиме в розпал пандемії COVID-19 і вакцинація, на жаль, нікому нічого не гарантує. Українські спортсмени вже встигли в цьому переконатися.

Спалах у чоловічій збірній України

 

На початку листопада під час підготовчого збору в норвезькому Бейтостолені біатлоністи чоловічої збірної України контактували з носієм коронавірусу, після чого один за одним почали отримувати позитивні результати ПЛР-тестів. Спочатку захворіли Артем Прима та Сергій Семенов, які проживали в одній кімнаті, а трохи пізніше лазарет також поповнили Тарас Лесюк, Артем Тищенко та Руслан Ткаленко.

Жіноча збірна України, яка на той час також проходила збір у Бейтостолені, терміново переїхала до Шушена, щоб унеможливити зараження. У Шушені підопічні Уроша Велепця виступили у двох контрольних гонках, де змогли перевірити свою форму на тлі багатьох топових спортсменок, зокрема норвежок та француженок.

Старшому тренеру чоловічої збірної Юраю Санітрі обирати собі підопічних на перший етап Кубка світу в ситуації, що склалася, практично не було можливості. У чоловічих гонках передсезонного турніру у Шушені українського представництва не було, а Дмитро Підручний, Богдан Цимбал та Антон Дудченко автоматично стали стрижнем команди.

Getty Images/Global Images Ukraine. Антон Дудченко та Артем Прима

Перехворілі на коронавірус переїхали на гірськолижний курорт у Трюсіль, де готуються до третього етапу Кубка світу, який пройде в австрійському Гохфільцені. А оскільки квоту у п'ять осіб потрібно заповнювати, компанію Підручному, Цимбалу та Дудченку в Естерсунді складуть два представники команди Б.

Несподіваний дебютант

 

Наставнику резервної збірної України Миколі Зоцу доручили провести контрольне тренування, за результатами якого і визначилися двоє щасливчиків, які отримали шанс виступити на елітному рівні. Найкращим став Сергій Телень, але його призвали до Збройних сил України. Під час старту сезону він прийматиме присягу, що завадило міні-прориву в кар'єрі колись дуже перспективного спортсмена.

З резервістів виступлять на першому етапі Кубка світу Денис Насико та Андрій Доценко. За словами Зоца, у підготовчий період вони показували найбільш стабільні результати, що й підштовхнуло тренера рекомендувати їх Юраю Санітрі. 19-річний Степан Кінаш виграв у Доценка у спарингу, але зробив це за рахунок більш точної стрільби. З нинішньою швидкістю Кінаш не міг претендувати на очки Кубка світу.

Денис Насико

Читайте також: Шокуючий прогрес. Українець за рік пройшов шлях із Буковеля на Кубок світу

Для Насика це буде дебют на Кубку світу. Менш ніж рік тому Денис виступав на чемпіонаті України в Буковелі і довгий час не мав практики виступів навіть на Кубку IBU. Для нього потрапляння до основної команди – шанс, який вже може і не випасти. А ось Доценко вже мав досвід участі на етапі в Ансі в сезоні 2017/18, проте виступ занести собі в актив не може, оскільки посів лише 98 місце.

Втрата колишнього лідера

 

Проблеми зі здоров'ям продовжують переслідувати дворазового призера чемпіонатів світу Сергія Семенова. 33-річний українець, який повністю пропускав минулий сезон, цілком імовірно не зможе виступити і в цьому. За словами Юрая Санітри, зараз рівень підготовки Сергія не дозволяє йому бути конкурентоспроможним навіть на Кубку IBU.

Хочеться вірити, що Семенову ще вдасться повернутися на більш-менш високий рівень, проте не виключено, що незабаром йому доведеться завершити кар'єру. Як би там не сталося, Сергій уже вписав своє ім'я в історію українського біатлону, вигравши перший і поки що єдиний для чоловічої збірної Малий кришталевий глобус, ставши найкращим у заліку індивідуальних гонок за підсумками сезону 2014/15.

Getty Images/Global Images Ukraine. Сергій Семенов

Старий-новий тренер

 

Урош Велепець очолив жіночу команду у міжсезоння, полегшивши життя Юраю Санітрі, який очолював упродовж року обидві збірні. На запрошення словенського фахівця Федерація біатлону України наважилася, щоб уникнути практики тренувань Юлії Джими окремо від команди. Останні роки лідерка нашої жіночої збірної тренувалася під керівництвом Велепця, оскільки він є її особистим тренером.

Хотіла повернутися до роботи з Урошем і Олена Підгрушна, яка влітку вийшла заміж і тепер виступає під прізвищем Білосюк. Велепець тренував українок з 2015 по 2018 рік, після чого був відправлений у відставку через провальний виступ на Олімпійських іграх. На чемпіонаті світу-2017 він привів команду до срібних медалей в естафеті. Як не дивно, майже всі, з ким він тоді працював, залишаються у збірній.

Запекла конкуренція

 

Для підопічних Велепця гонки у Шушені стали відбірковими на Кубок світу. Оскільки квота на спринтерські та індивідуальні гонки, здобута минулого сезону, дозволяє Україні заявляти не більше п'яти спортсменок, а бажаючих виступати серед еліти майже вдвічі більше, всім довелося доводити свою профпридатність.

Було проведено справедливий відбір. Юлія Джима, Олена Білосюк, Анастасія Меркушина, Ірина Петренко, а також Валя та Віта Семеренко вирушили до Естерсунду, а Дар'я Блашко, Ольга Абрамова, Надія Бєлкіна та Катерина Бех розпочнуть сезон на Кубку IBU. Таким чином, склад на перший етап Кубка світу повністю повторює представництво України у Пхьончангу-2018. Дивовижне поряд...

Анна Кривонос у жовтні невдало впала на одному з лижоролерних тренувань на зборі в італійському Лівіньо, внаслідок чого сильно травмувала обличчя. Це завадило їй взяти участь у відборі на Кубок світу, але вона виступить на Кубку IBU.

Getty Images/Global Images Ukraine

Сестри Семеренко, яким у січні виповниться 36 років, минулого сезону рідко радували вболівальників, і тому їх часто критикували, але напередодні майбутнього сезону, попрацювавши зі своїм багаторічним особистим наставником Григорієм Шамраєм, опинилися в непоганій готовності. Для Ірини Петренко, яка пропускала два роки через декретну відпустку, це будуть перші гонки Кубка світу після олімпійського сезону-2017/18. Минулого сезону вона повернула колишню форму в другому біатлонному дивізіоні й тепер намагатиметься здійснити мрію про медаль Олімпіади.

Екс-білоруска Дар'я Блашко поки що не виправдовує виданих авансів. Багаторазова чемпіонка України з літнього біатлону виявилася неготовою до зимового сезону, тому розпочне його на Кубку IBU. Дворазова чемпіонка світу серед юніорок Катерина Бех теж виступить в Ідре та має непогані перспективи ще виступити на Кубку світу в Естерсунді, куди переїде після першої дисципліни.

Пропуск етапів

 

Особливістю олімпійського сезону є незвична система підготовки. Більшість збірних жертвуватимуть окремими етапами Кубка світу, щоб вийти на пік функціональної форми до Олімпіади. Україна вчинить так само. Вже достеменно відомо, що основна чоловіча збірна пропустить четвертий етап Кубка світу, який пройде у французькому Ансі. Підопічні Санітри поїдуть на збір до Італії і готуватимуться там до Обергофа, етап у якому традиційно стане першим у новому році.

Getty Images/Global Images Ukraine

Старі-нові імена

 

У стартових протоколах уболівальники зі стажем помітять багато нових імен. Але не завжди це талановиті юніори, що прорвалися до збірних своїх країн. Іноді під новими прізвищами криються досвідчені біатлоністки, які встигли зіграти весілля у міжсезоння. Окрім вищезгаданої Олени Підгрушної (тепер Білосюк), прізвище чоловіка взяли німкеня Маріон Дайгентеш (Вайзенсартер), білоруска Ірина Кривко (Лещенко), а також росіянки Уляна Кайшева (Нігматуліна), Євгенія Павлова (Буртасова) та Тамара Вороніна (Дербушева).

ВКГ – не пріоритет

 

На відміну від неолімпійських сезонів, боротьба за Великий кришталевий глобус цього разу не буде у пріоритеті. Усі націлені на медалі Олімпійських ігор. Навіть дворазова переможниця загального заліку Кубка світу Доротея Вірер, напевно, докладе всіх зусиль для того, щоб виграти першу в кар'єрі особисту медаль Олімпіади. І якщо для досягнення мети доведеться вперше за 7 років вилетіти за межі топ-5 підсумкового тоталу, то італійка без особливих роздумів пожертвує цим.

Оцініть матеріал
(27)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру
Біатлон | 18 квітня 2024, 14:23 0
Біатлон. Лідерка збірної Німеччини розповіла, коли завершить кар'єру

Франциска Пройсс бореться з проблемами зі здоров'ям

Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ
Футбол | 23 квітня 2024, 22:36 40
Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ

Український воротар влітку може перейти в «Манчестер Юнайтед»

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Arctic
Цікава хронологічна стаття, багато усього згадалося в пам'яті!
Сподіваюся що на рахунок Дар'ї, ви тут поспішили з висновком!
Судити по двом гонкам!