Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 25 листопада 2021, 16:44
7524
40

Фарс замість цирку. Чому УАФ не змінить ситуацію з орендованими в УПЛ

Олексій Сливченко не вірить, що ліміт на орендованих здатний змінити те, що відбувається

| Оновлено 25 листопада 2021, 16:44
7524
40
Фарс замість цирку. Чому УАФ не змінить ситуацію з орендованими в УПЛ
ФК Динамо

19 листопада в українській Прем'єр-лізі відбувся, можливо, доленосний матч між одеським «Чорноморцем» та київським «Динамо». Гра завершилася з рахунком 6:1 на користь підопічних Мірчі Луческу, який напередодні поєдинку добродушно дозволив зіграти проти «біло-синіх» усім орендованим у київського клубу гравцям. Щоправда, у стартовому складі «моряків» у результаті не опинилося чотирьох найбільш маститих футболістів, які мають постійний контракт з «Динамо» і тимчасово грають за «Чорноморець», в особі Кучерука, Кадірі, Смирного та Цитаїшвілі, але це вже дрібниці і, так би мовити, тонкощі процесу.

Наступного дня ситуацію прокоментував директор з футболу «Шахтаря» Даріо Срна, котрий заявив, що йому та іншим керівникам «гірників», мовляв, вистачило і 20 хвилин поєдинку між «Чорноморцем» та «Динамо», щоб зрозуміти правильність своєї позиції – проти донеччан орендовані гратимуть ніколи не будуть. Думка Срни з цього приводу цікава, перш за все, з тієї причини, що «Шахтар» має свій клуб, в якому перебуває величезна кількість запозичених футболістів – «Маріуполь».

У результаті в УПЛ ми маємо наче дві різні позиції («Динамо» дає зіграти орендованим «Чорноморцем» гравцям проти себе, а «Шахтар» не дозволяє зробити цього «Маріуполю»), але, по суті, обидві вони буквально геть-начисто просочені чимось із галузі циркового мистецтва. Те, чим займаються кияни та донеччани – це банальне окозамилювання, яке не має нічого спільного з футбольним фейр-плей. Через це ми й маємо такі результати: «Маріуполь» – «Шахтар» – 0:5, «Чорноморець» – «Динамо» – 1:6. Так і хочеться запитати: хто більше, панове?

Про те, що подібна порочна практика геть-начисто вбиває престиж вітчизняного чемпіонату як в очах своїх уболівальників, так і за кордоном, за останні кілька років не міркував, мабуть, лише лінивий. І ось нарешті, здається, назріла реакція головного футбольного органу країни – за неофіційною інформацією, УАФ планує вже з нового сезону ввести в УПЛ ліміт на кількість орендованих в один клуб футболістів. Особливих подробиць з цього питання поки немає, але, відверто кажучи, воно вже настільки перезріло, що певною мірою навіть не бачиться актуальним.

Ні, на перший погляд обмеження кількості орендованих – це безперечне благо, адже ми більше не побачимо по 15-16 футболістів «Динамо» або «Шахтаря» (наступного сезону до них теоретично міг би додатися ще й амбітний «Металіст») у складі одного клубу, а «Чорноморець» чи «Маріуполь» будуть змушені вибудовувати якіснішу кадрову політику, не маючи легких шляхів у вигляді «шефської допомоги» від киян чи донеччан, відповідно.

ФК Шахтар

Втім, райдужно та приємно все, як найчастіше буває, виглядає в нас лише на папері. На практиці ж українські вболівальники та шанувальники УПЛ з-за кордону ризикують побачити битву юридичних хитрощів, одна з яких буквально лежить на поверхні і раніше дуже активно застосовувалася у нашому футболі. Мова про нібито «повноцінні» контракти гравців із грандів з клубами на кшталт «Маріуполя» чи «Чорноморця». Щось подібне в УПЛ уже практикувалося тими ж «гірниками». Наприклад, «Шахтар» ще за часів Мірчі Луческу віддавав Рустама Худжамова до «Маріуполя» вільним агентом, а потім, коли «гірникам» потрібен був резервний воротар, негайно повертав кіпера собі, причому також вільним агентом. Аналогічна ситуація була і, скажімо, з Русланом Фоміним, котрий у лютому 2018 року за рішенням Паулу Фонсеки був підписаний «Шахтарем» з «Маріуполя» за нерозкритих умов угоди, але, найімовірніше, трансфер відбувся на безкоштовній для «гірників» основі.

Тому обходити ліміт на орендованих футболістів вітчизняні гранди навчилися задовго до його запровадження, яке навіть не факт, що врешті-решт відбудеться. Адже це лише одна з можливих схем. Ще можна подумати над субарендами тощо. Як показує практика, немає таких регламентних норм, які за бажання не можна було б обійти, причому зробивши це юридично грамотно і красиво. Навіть ліміт на легіонерів так чи інакше в нашому чемпіонаті ті ж «гірники» навчилися обходити за допомогою натуралізованих виконавців – Марлоса та Жуніора Мораеса, хоча останній поки що через травму не може допомогти команді Де Дзербі.

У зв'язку з цим дуже не хотілося б, щоб чемпіонат України ще більше перетворювався на ігрища юристів та, як казав Кварцяний, кібернетиків. Звичайно, прагнення зробити УПЛ конкурентнішою і чеснішою – це крок у правильному напрямку, але важливо дуже грамотно прораховувати всі варіанти, щоб на виході не отримати ще більшої проблеми, ніж наявна. Однак, чи є введення ліміту на орендованих беззаперечно правильним рішенням? Не факт.

Ймовірно, куди простіше прописати в регламенті УПЛ норму, котра забороняє клубам, які віддають своїх футболістів в оренду, якимось чином обмежувати (у тому числі через економічні умови контрактів) їх участь у тих чи інших матчах. Однак подібна умова може бути розцінена як втручання в контрактну роботу клубів, але з іншого боку, правила будуть однакові для всіх, і скаржитися на них навряд чи буде етично.

Але і це не найголовніше. Клуби зі сфери впливу «Динамо» чи «Шахтаря» в українському футболі, на жаль, були, є й, напевно, будуть. Все тому, що наша ліга нерентабельна з точки зору економіки, а тому її життєздатність підтримується багато в чому через штучні методи роботи. Тому за бажання обійти можна буде практично будь-який бар'єр – наприклад, розповісти про травму як у ситуації з Цитаїшвілі, якому номінально Луческу дозволив вийти на поле проти «Динамо», але фактично грузин цього так і не зробив. Сумніви щодо справжньої причини неучасті Гіо у матчі виникли самі по собі, а ще більше посилилися після інтерв'ю Сергія Кравченка, який після матчу відверто визнав, що причина перенесення матчу з Одеси до Києва зовсім не у міфічних проблемах зі стадіоном «Чорноморець», про що розповідала офіційна версія. При цьому, слід зазначити, що і «Шахтар» через «невідкладні роботи» на стадіоні в Маріуполі виїзний матч проти команди Остапа Маркевича проводив у Ковалівці.

ФК Динамо

Ось так і живемо. Цирк у нас відбувається буквально на кожному кроці, а у прагненні щось змінити, УАФ ризикує просто перетворити ситуацію на фарс. Якщо зараз у нас в лізі існують номінальні заборони на участь орендованих футболістів проти своїх «материнських» клубів, то із запровадженням ліміту ми просто отримаємо ситуацію, за якої футболісти не виходитимуть на поле за тренерським рішенням, через мікротравму, отриману напередодні, або ж просто від «запалення хитрощів». Зрештою, подібне так само не карається з точки зору регламентних норм, як і те, що відбувається нині. Ми просто ризикуємо підмінити одні поняття на інші. А це і є фарс, профанація, імітація – потрібне виберіть самі, або продовжіть логічний ряд на власний розсуд…

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тренер юнацької збірної України прокоментував перемогу над Естонією
Футбол | 26 квітня 2024, 10:48 0
Тренер юнацької збірної України прокоментував перемогу над Естонією

Юрій Мороз – про перший міжнародний досвід збірної U-16

6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді
Теніс | 25 квітня 2024, 19:15 9
6:0, 6:0. Відома наступна суперниця Ястремської в Мадриді

Коко Гофф несподівано легко знищила Аранчу Рус на ґрунті

Коментарі 40
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
fifadinamo
Сколько лет Шахтер выежжал за счет условных Мариуполей и тишина была непроницаемая для даной темы. А тут раскаты недовольств, бешеная истерия и опа... даже слегка встревожен штаб кротов... Даже Срна не может смотреть такой футбол, а то что из года в год сам учавствовал в этом цирке... молчек...
Ну так и отпустите Мариуполь по течению, а Динамо поиграет лет 10 в такой же футбол и тоже согласится с типа общим мнением. Что никак?
Только как по мне, так лавочку Шахтера давно пора прикрыть, толку для украинского футбола нет, а Динамо все таки базовый клуб сборной и сдесь нужна скидочка.
Отака ... малята, милі Срнухі й Палкінята
Bibenco
Убивают наш футбол договорные игры как таковые, и не важно с кем. Доказать сложно, поэтому вряд-ли что-то изменится.
vitaha33
Закарпаття було рік чи два, і там не було такої масово ті, як в Маріку. І Закарпаття вже 10 років не існує, а Марік 15 років є Шахтою - 2. Ну реально, хоч вже помовчіть, це сором нашого футболу, про яку чесність може шахта говорити, чи її фани? Захищайте і надалі оцей позор, і не дивуєтесь вльотам по 10:0 Борусії чи Шериіам. Наш футбол потребує оздоровлення, і вболівальники мають стати рушійною силою змін, виступаючи проти всяких підкилимних ігор. Але слабо виступити проти Ахметова? Давай краще будемо співати "Слався радной Ахмєтов"...
Ёкарный Бабай
Ха-ха-ха. Значит 15 лет было все ок, а как только кто-то еще воспользовался ахметовскими методами, так все караул, пора что-то менять. А чемпионства за все годы не хотите пересмотреть? Ведь Черноморец Суркису не принадлежит, а Мариуполь Ахметову да, что в корне нарушает главный спортивный принцип.
BaZia
Знаєте що шановні? Давайте там жовту чи червону картку за мій французький. Але я це скажу.
А що Динамо не вигравало Колос 7:0? Чи Шахтар не вигравав у Зорі 6:1?
Чи можливо в нас такий сильний чемпіонат, що хоча б половина команд постійно грає в групових турнірах?
А Шахтар і Динамо рік в рік має практику з грандами європейських чемпіонатів. Всі буксують, а вони йдуть вперед. Чого ви бл# пристали до тих матчів? Чи ви думаєте хлопці не стараються і не хочуть показати себе з найкращого боку? Очевидно що фарми слабкіші. Але не потрібно шукати чорну кішку в темній кімнаті!!! Тож йдіть в дупу зі своїми підозрами і звинуваченнями. Хлопці грають, набираються досвіду, єдине що потрібно ліміт поставити на кількість орендованих гравців!
Леонід Леонідович
Фарс замість цирку. Чому УАФ не змінить ситуацію з орендованими в УПЛ - тому що наш футбол постійно приватизован бандою а не чиновіниками.....
vitaha33
Так чому ви роками про це мовчали, Маріуполь всі арендуполем прозвали і для ахметівської УАФ було все гуд, як тільки Суркіс вирішив, що він не рижіший за Ахметова, зразу піднявся кіпіш. Де ви були раніше, панове? Але прогнозу, що нічого не зміниться тому, що тій же Шахті, як і Динамо, це вигідно, адже в них на контракті по 50-70 футболістів, і десь їх треба дівати. Це ще до гіршого може призвести, адже для чого Шахті віддавати в оренду Маріку? Вони йлюого туди типу продадуть, а коли футболіста потрібно буде назад, то або "куплять" назад, або ж візмуть в оренду, а це ще гірше
Sergei SSI
20 лет было пофиг на беспредел с фармами шлюхтера. Зоря, Металлург, Мариуполь-всегда +12-18 очков в чемпе. И вот проходит первая игра Динамо с Черноморцем, где разрешили играть ВСЕМ арендованным, и тут же УАФ и шахтер порвало! Как же так? Марик вылетает в первую лигу, а ЧО остается и у Динамо +6? Нет, не будет теперь. Рыжие говнюки!
nikin1220
нужно просто прописать в регламенте, что два клуба например могут максимум сделать три трансфера между собой в одно трансферное окно. Тогда не будут пачками отдавать
Муґунот Уух
ну да,
если владельцы Мариуполя или Черноморца не желают тратиться ни на подготовку футболистов в своих клубах, ни на их покупку у других, то при чем здесь Шахтер и Динамо?
а избежать цирков, подобным ситуациям с Худжамовым и Фоминым, как и прочих возмозможных можно приняв предупредительные меры в разрабатываемое сейчас "антиарендное законодательство" и по мере появления новых уловок оперативно вносить в него коррективы
xvalenok02
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
__FunnyCat
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Владимир Копяк
Вопрос не стоит выеденного яйца... Обьясняю почему. Почему появляются игроки, которых сдают в аренду? Наверное потому, что они не отвечают уровню ПЛ и их нет надобности выставлять в основу того-же Динамо или Шахтера. Их надо куда-то пристроить.Нет проблем, есть 1 или 2 лига...Но почему именно только в ПЛ?! Ведь мы по примеру того-же Черноморца видим, что игрокам Динамо еще рано там бегать, а вот 2 лига была бы как раз. Но почему-то ОПГ УАФ на это упорно не хочет идти... Почему? Да потому, что так надо для Динамо и Шахтера, прежде всего это гарантированные 6 очков,плюс нужная разница,плюс надежда, что эти фарм-клубы смогут как-то отобрать очки у главного конкурента, или вывести из строя ведущих игроков: или с помощью провокаций на карточки посадить или нанесением травм,несовместимых с жизнью, пардон, с невозможностью играть в ближайшее время. Сейчас павелка и его заслуженные юристы чешут репу и думают, как и рыбку сьесть и на..... сесть
Andrey5
Бл..ь вы серьййозно??? Дублю Шахтера и дублю Динамо место во второй-третьей лиге,но прикол в том что в УПЛ половина команд уровня второй лиги так что Я не вижу здесь вообще никакой проблемы
Олійник Володимир
колись хотіли зробити ліміт на (я НЕ РАСИСТ але не знаю як буде правильно)на іноземних футболістів і за якийсь перебір ахметов і Суркіси повинні були платити .я за те щоб у чемпі Укріїни на поле виходило не більше 4-5 не резидентів і колір шкіри мене не "гребе",повинно бути НАШИХ 6-7.якщо включити натуралізованих МАНКУРТІВ
Михаил Грозный
А кто то изучил, как с этим вопросом обстоят дела в Европе (остальной) 🚫 ?
Lupulov1958
почему в нашем футболе решают Луческа или Срна, что нет законов утверденных Украинской или международными законами, отсюда и плачевные результаты в ЛЧ - толи еще будет.
potemkin78
есть решение, но оно очень многим не нравится а именно сократить участие команд до 10 чтоб команд у которых нет денег на своих игроков просто не было и вернуть в первую лигу Динамо 2 и Шахтёр 2