Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Лижний спорт
| Оновлено 24 листопада 2021, 00:16
1939
0

Прокляття для поляків, Влхова б'є Шиффрін. Підсумки лижного вікенду

Sport.ua підбиває підсумки тижня у лижних видах спорту

| Оновлено 24 листопада 2021, 00:16
1939
0
Прокляття для поляків, Влхова б'є Шиффрін. Підсумки лижного вікенду
Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Влхова

Стрибки з трампліну

Старти вікенду:

Субота, 20 листопада

Нижній Тагіл (Росія), HS 134, особистий турнір

Неділя, 21 листопада

Нижній Тагіл (Росія), HS 134, особистий турнір

Нижній Тагіл – не територія поляків

Цього вікенду в Нижньому Тагілі стартував новий сезон Кубка світу зі стрибків з трампліну. Вибір місця для відкриття сезону у багатьох викликав питання - далеко не найстрибковіша країна, та й з логістичної точки зору не найзручніша точка на земній кулі.

Але головна претензія до етапу в Нижньому Тагілі навіть не в цьому. А в тому, що в п'ятничній кваліфікації та в першому особистому турнірі в суботу зовсім не працювала зелена лінія, яка відображається як для стрибунів на трампліні, так і для глядачів і показує, на яку дистанцію потрібно полетіти спортсмену, щоб вийти в лідери. Тобто ця лінія відображалася, але з дуже великими неточностями (в основному на 4-5 метрів ближче) і тому не виконувала своєї функції достовірно інформувати стрибунів і глядачів. До неділі цю проблему вдалося виправити, проте осад все одно залишився. Тут варто ще нагадати про те, що саме в Тагілі два роки тому стався скандальний випадок, коли під час стрибка Рьою Кобаясі система фіксації вітрових поправок дала збій і зарахувала японцеві нульову поправку, хоча ці цифри не відповідали дійсності.

Але є за що й похвалити організаторів етапу в Нижньому Тагілі – це якість снігового покриття. На центральноєвропейських аренах, які приймали відкриття Кубка світу в попередні роки (польська Вісла та німецький Клінгенталь) у середині листопада через кліматичні умови ще ніколи немає свіжого натурального снігу, і не ті температури, щоб виробляти його за допомогою снігових гармат. Через це доводиться використовувати торішній сніг із резервуарів, тому покриття гори приземлення завжди надто жорстке, і у багатьох стрибунів виникають проблеми із приземленням. У Тагілі змагання проходили на ідеальному покритті – погодні умови дозволяли.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каміл Стох

Перед стартом етапу в Нижньому Тагілі багато говорилося про те, що це нещасливий трамплін для збірної Польщі – лише один із двох у нинішньому календарі Кубка світу, на якому поляки ніколи не перемагали. І на відкритті нинішнього сезону тагільський «Лелека» цю репутацію лише підтвердив. До того ж, справа не тільки в суто спортивних результатах. У суботу, напередодні першого особистого турніру, стало відомо, що польський стрибун Клеменс Муранька, який не пройшов кваліфікацію в п'ятницю, заразився коронавірусом. Крім нього, хворобу знайшли у американця Декера Діна та одного з представників персоналу збірної Німеччини. Іронія долі в тому, що саме Муранька – той самий польський стрибун, через хибно позитивний тест якого збірна Польщі ледь не пропустила старт торішнього Турне чотирьох трамплінів. Тепер Клеменс має пройти карантин – ні тренуватися, ні виступати він не зможе.

Щодо спортивних результатів, то й тут у поляків біда. В обох особистих стартах у другу спробу зуміли пробитися лише по два представники збірної Польщі, причому в неділю в другому раунді не було лідерів команди - Каміла Стоха і Давіда Кубацкі. У неділю результати поляків просто жахливі: Пьотр Жила став 16-м, а Андржей Стенькала замкнув топ-30.

Дуже неоднозначне враження залишив Стох. У п'ятницю він виграв кваліфікацію, після чого у суботу у першій спробі показав лише 20-й результат. Не без допомоги вітру Каміл у другій спробі зробив рейд у топ-5, після чого у неділю показав 33-й результат. Нестабільність очевидна, але, враховуючи той факт, що ще менше місяця тому на чемпіонаті Польщі Стох виглядав зовсім погано, навіть такий суперечливий за враженнями виступ у Тагілі він швидше може занести собі в актив, ніж у пасив. Ну а глобальних висновків з приводу неготовності збірної Польщі ми робити не будемо – на надто ранній стадії сезону ми поки що знаходимося.

Сезон розпочався не за сценарієм Рьою Кобаясі

Перед стартом нинішнього сезону більшість називала Рьою Кобаясі якщо не головним претендентом на Великий кришталевий глобус (ВКГ), то як мінімум на те, щоб захопити раннє лідерство у Кубку світу. Така думка була більш ніж обґрунтована. Японець просто феєрично провів осінь: спочатку розгромив усіх на фіналі Літнього Гран-прі, згодом домінував на внутрішніх японських змаганнях.

Кобаясі був у піковій формі ще з кінця вересня, тому, з одного боку, ні в кого не було сумнівів у тому, що на старті сезону він виблискуватиме, з іншого – у багатьох були і залишаються побоювання з приводу того, наскільки довго Рьою зможе таку форму утримувати. Стратегія боротьби за ВКГ для лідера збірної Японії в таких обставинах була очевидною: створити собі максимальний запас на старті сезону, після чого намагатися його утримувати. Загалом у 21-му столітті Кубки світу у стрибках найчастіше саме за такою стратегією і вигравалися.

Однак поки що все йде зовсім не за сценарієм Кобаясі. У суботу він став другим, а у неділю отримав дискваліфікацію за те, що його костюм порушив вимоги технічного регламенту. Типова історія для старту сезону: стрибуни експериментують з екіпіруванням і промацують грунт щодо можливості обманювати технічний контроль надалі. Можна не сумніватися в тому, що в найближчі кілька тижнів ми знову побачимо дискваліфікації, а на головних стартах сезону їх не буває практично ніколи - там уже не до експериментів і не до зайвого ризику.

Так чи інакше, замість того, щоб на старті сезону йти у відрив, Кобаясі-молодший за підсумками перших двох стартів сезону вже отримав відставання від двох своїх головних конкурентів, Карла Гайгера та Халвора Егнера Гранеруда, у 100 та 80 очок відповідно. Зовсім не те, на що сподівався японець.

Getty Images/Global Images Ukraine. Рьою Кобаясі

Недільна дискваліфікація, склалося враження, ще трохи підкосила збірну Японії морально. У суботу підопічні Хідехару Міяхіри були найсильнішою командою: 3 особи у топ-10 та 5 – у топ-15. Особливо відзначимо четверте місце Наокі Накамури – найкращий результат у кар'єрі 25-річного японця, який раніше жодного разу не потрапляв у топ-10 на Кубку світу. А в неділю, за відсутності Рьою Кобаясі і вся збірна Японії виглядала набагато слабшою: найкращий результат – 14-те місце Юкія Сато.

Дуже солідно виглядала збірна Словенії. У суботу до топ-10 потрапили Цене Превц та Анже Ланішек, а в неділю до них додався ще й Тімі Зайц. Він цими вихідними виглядав дуже нестабільно: у п'ятницю не пройшов кваліфікацію, а у другому особистому турнірі став четвертим. Так чи інакше, три сильні особи на командний турнір у збірної Словенії вже є. Врахуємо, що через народження своєї другої дитини етап у Тагілі пропускав Петер Превц. І з ним у Словенії може сформуватися дуже боєздатна четвірка на командний турнір – головне, щоб нестабільний Зайц не підвів у вирішальний момент.

Братом-близнюком Тімі цього вікенду був Штефан Крафт. Він також не пройшов кваліфікацію в п’ятницю, та й у неділю був на межі вильоту. А ось в основних змаганнях недільного турніру лідер збірної Австрії перетворився: завдяки найкращому стрибку другої спроби прорвався з 14-го місця на подіум. Лихоманило й інших австрійців: Ян Хьорль і Даніель Хубер обидва рази показували дуже хороші стрибки в першій спробі, і обидва рази відступали дуже далеко в другій. Хьорль з 7-го на 23-тє та з 2-го на 24-те місця, а Хубер з 5-го на 17-те і з 4-го на 11-те відповідно.

Не можна не відзначити успішні повернення Штефана Ляйє та Кілліана Пайєра після розриву хрестоподібних зв'язок коліна та пропуску всього минулого сезону. Ляйє у двох стартах у Тагілі посів 14-те та 10-те місця, а Пайєр – 16-те та 6-те. Щоб стрибун після розриву «хрестів» відразу настільки успішно повертався в Кубок світу – це саме собою рідкість, а коли це роблять відразу двоє синхронно – то залишається тільки дивуватися.

Дуже гідно цього вікенду виглядав не тільки Пайєр, але і його партнери по збірній Швейцарії: Сімон Амманн двічі потрапив у топ-30, а Домініку Петеру для того, щоб у неділю повторити це досягнення, не вистачило лише двох позицій. Зазначимо, що в четвер, вже після прильоту до Нижнього Тагілу, позитивний тест на коронавірус здав лідер збірної Швейцарії зразка минулого сезону Грегор Дешванден. І з його поверненням у Ронні Хорншу в розпорядженні буде дуже солідна четвірка на командний турнір, яка як мінімум у другу спробу має проходити без жодних проблем.

Щодо збірної Німеччини, то приємно здивував Маркус Айзенбіхлер. Перед стартом сезону багато хто відзначав його слабку форму восени і говорив про те, що вкочуватися в Кубок світу Маркус буде досить важко. Але шосте і восьме місця у двох особистих турнірах плюс перемога у недільній кваліфікації – це значно краще за той виступ, якого від Айзенбіхлера чекали до старту.

Також перед стартом йшлося про те, що Андреас Веллінгер подолав свою кризу, і в новому сезоні як мінімум почне стабільно набирати очки, чого за весь минулий перший після важкої травми сезон йому не вдалося зробити жодного разу. І ці оптимістичні прогнози Веллінгер почав виправдовувати. У суботу йому не вистачило лише однієї позиції для потрапляння до топ-30, а в неділю 2-разовий олімпійський чемпіон став 17-м. При чому в його першому стрибку був помітний нереалізований потенціал: він дуже класно відштовхнувся і набрав солідну висоту траєкторії в польотній фазі, але через нестабільний бічний вітер довелося стабілізувати себе зайвими рухами, через які Андреас у результаті втратив 3-4 метри в дальності.

Загальний залік Кубка світу:

Кубок націй:

Гірські лижі

Старти вікенду:

Субота, 20 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Неділя, 21 листопада

Леві (Фінляндія), слалом, жінки

Влхова двічі обіграла Шиффрін

У той час, як чоловіки цього вікенду відпочивали, у жінок, як і рік тому, відбувся здвоєний слаломний етап у фінському Леві. Головний підсумок двох днів змагань – абсолютно ідентичні подіуми: не лише за складом, а й місцями. Можливо, це не дуже цікаво з погляду інтриги для простого пересічного глядача, але при цьому два ідентичні подіуми поспіль говорять про максимальну закономірність результатів змагань.

Двічі поспіль у дуелі між Петрою Влховою та Мікаелою Шиффрін перемогу здобула словачка. І це черговий доказ того, про що багато йшлося ще минулого сезону: нехай Шиффрін і в порядку, але епоха її тотального домінування в слаломі остаточно залишилася в минулому. У суботу Влхова просто була швидшою за американку, а в неділю все вирішила відчутна помилка Шиффрін на крутій ділянці траси. Таким чином, Влхова вже другий рік поспіль робить переможний дубль у Леві, і сумарно на лапландській трасі вона має вже 5 перемог – на одну більше, ніж у Шиффрін.

Головною сенсацією змагань стали два треті місця Лєни Дюрр. До цього вікенду у німкені був лише один у кар'єрі подіум на Кубку світу – перемога у паралельному старті в Москві у січні далекого 2013 року. Такому раптовому прориву 30-річної німкені в еліту можна знайти досить раціональне пояснення: останні кілька тижнів вона тренувалася спільно з Влховою.

Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Влхова

У повному порядку у Леві була не лише Дюрр, а й уся збірна Німеччини, яка давно не радувала своїх фанатів успіхами у цій дисципліні. Двічі пробилася до топ-30 Джесіка Хільцінгер, у неділю це вдалося зробити і Андреа Фільснер.

Але найбільше варто звернути увагу на Емму Айхер, яка лише тиждень тому відсвяткувала своє 18-річчя. Вона дебютувала у Кубку світу лише тиждень тому у Лех/Цюрсі, а у Леві у суботу стала 14-ю. У неділю в першій спробі Айхер показала 13-й результат, але невдало провела другу спробу, відступивши на 23-тю позицію. Так чи інакше, дуже солідний вікенд у виконанні Емми: невже у збірній Німеччини запалюється нова юна зірочка?

Порадували і лідери збірної Швейцарії – Венді Холденер та Мішель Гізін. Для обох міжсезоння вийшло дуже важким: Холденер наприкінці вересня зламала дві руки на тренуванні, а Гізін з липня страждала від мононуклеозу. Проте обидві зуміли дуже швидко набрати гарну форму. Холденер обидва рази видавала дуже класні другі спроби і зайняла в результаті 7-ме та 4-те місця. Гізін обидва рази фінішувала одразу за партнеркою по команді – 8-ме та 5-те місця.

Знову класний вікенд провела Мартіна Дубовска, для якої траса в Леві довгий час була, по суті, єдиною, де вона показувала по-справжньому класні результати. У неділю 29-річна чешка замкнула топ-6 – її найкращий результат у кар'єрі на Кубку світу.

Відверто невдало розпочала сезон найкраща слаломістка попереднього Кубка світу, Катаріна Лінсбергер – 6-те та 8-ме місця. Зазначимо, що дуже вдало повернулася після розриву хрестоподібних зв'язок коліна та пропуску всього минулого сезону Анна Свенн-Ларссон – п'яте місце у суботу. У неділю після першої спроби вона йшла четвертою, але припустилася помилки і відступила на 11-те місце. Але загалом її повернення можна сміливо називати успіхом, особливо у порівнянні з тим, що показують після таких тяжких травм її колеги.

За крок до подіуму в суботу зупинилася тріумфатор паралельного старту в Лех/Цюрсі Андрея Слокар. У неділю вона показала лише 15-й результат, але загалом її хороша форма на даний момент не викликає сумнівів: схоже, потрапляння до топ-10 у нинішньому сезоні стануть нормою.

Загальний залік Кубка світу (жінки):

Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Слот замінить Клоппа. Феєнорд і Ліверпуль підписали договір про компенсацію
Футбол | 26 квітня 2024, 23:21 10
Слот замінить Клоппа. Феєнорд і Ліверпуль підписали договір про компенсацію

Про це повідомив відомий інсайдер Фабріціо Романо

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.