Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 11 листопада 2021, 12:25
4486
4

ЖДАНОВ: «Україну не встигнуть усунути від Олімпійських ігор 2022»

Колишній міністр молоді та спорту України розповів про допінговий скандал

| Оновлено 11 листопада 2021, 12:25
4486
4
ЖДАНОВ: «Україну не встигнуть усунути від Олімпійських ігор 2022»
Facebook. Ігор Жданов

Колишній міністр молоді та спорту України Ігор Жданов розповів про допінговий скандал в Україні.

– Звідки взагалі ростуть ноги цього скандалу і чому саме Україна потрапила під розслідування ВАДА?

– Я б не казав про якесь упередження. Подібні розслідування ведуться в кількох країнах. Таким чином ВАДА через свої канали контролює виконання антидопінгового законодавства.

– Наскільки серйозні викриті порушення і чим це загрожує?

– Повідомлення спортсменів про взяття проб – це дуже грубе порушення. Воно матиме серйозні наслідки для України. Якщо розпочнеться процес визнання України відповідності статусу антидопінгового законодавства, тоді можливе відсторонення наших спортсменів від участі у міжнародних змаганнях.

– На носі зимова Олімпіада в Пекіні. Від неї нас також можуть відсторонити?

– Думаю, не встигнуть. Це дуже складний процес. Найближче засідання Ради засновників ВАДА, де може бути прийняте рішення, відбудеться 24 листопада в Парижі. Порядок денний ще не затверджений, але гадаю, там буде надана інформація про це розслідування. І якесь рішення напевно приймуть. Спочатку будуть вирішувати, чи розпочинати сам процес визнання статусу відповідності України антидопінговому Кодексу. А відсторонення від змагань – це мінімум пів року, може, більше.

– Відомо, що до наглядової ради Національного антидопінгового центру входять чиновники Вадим Гутцайт, Равіль Сафіуллін, депутат Григорій Суркіс. Це грубе порушення Кодексу?

– Наскільки мені відомо, до наглядової ради не може входити керівництво Національного олімпійського комітету, керівники федерацій тощо. Наскільки я пам’ятаю, там вже є заборона і для представників міністерств.

– Ці вимоги почали діяти з 1 січня 2021 року. Часу, щоб привести їх у відповідність до Кодексу, було достатньо. Але ніхто цим не займався. Як і не займаються новою редакцією антидопінгового закону. Ще коли я був міністром, його підготували на 90%. Там залишалося узгодити декілька питань з Радою Європи і ВАДА, і запускати його в парламентський процес. Але він до цього часу не прийнятий. Це говорить про відсутній діалог між Радою і міністерством.

– Додам, що діяльність НАДЦ не відкрита. На превеликий жаль. Це призводить до порушень, які можуть мати дуже серйозні наслідки.

– Що нам тепер робити?

– Перше – треба вступити в діалог з ВАДА. Домовитися про зустрічі, знайти змогу довести свою позицію. Обговорити ряд заходів, які Україна може виконати. Не поговорити і наобіцяти, а зробити. Якщо зайняти позицію страуса, то ВАДА таку поведінку не сприйме.

Друге – поновити діалог стосовно нового антидопінгового законодавства. Привести відповідність Національного антидопінгового центру до статусу нового антидопінгового кодексу. І наглядову раду Центру зробити такою, щоб вона відповідала Кодексу.

– Звільнення директора НАДЦ і його заступника якось можуть позитивно вплинути на ситуацію?

– Це абсолютно правильний крок. Але навряд чи цією жменею води можна загасити дуже велику пожежу. Звільнення цих чиновників буде сприйматися як закономірне рішення, яке навіть не буде обговорюватися.

– Як скандал вплине на міжнародний імідж України?

– Зрозуміло, що нічого гарного ми не отримали. Це негативна річ, яка буде використовуватися проти України. Особливо з боку країни-агресора. Там будуть говорити, мовляв, що ви до нас причепилися, коли ваш партнер і друг має такі самі проблеми. Цей скандал болюче б’є не тільки по спортивній, а й міжнародній репутації України.

– Який може бути найгірший сценарій розвитку ситуації?

Можуть заборонити виступати під національним прапором. Ну і, зрозуміло, ніякої сертифікованої лабораторії, акредитованої ВАДА, в нас не буде найближчі 10, а може, й 15 років. Будемо й надалі витрачати великі гроші і відправляти допінг-проби за кордон.

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Bobyk
Нуу, здається, такого приниження для українського спорту ще не було... Але чого ж іще можна чекати, якщо на всіх посадах в державі або іді0ти-дилетанти або відверті зрадники і "нові обличчя" часів Овоча.
Pychnenko
Здесь очевидный саботаж. С этим и надо выходить к чиновникам ВАДА, в том числе. Надо откровенно говорить со всем миром об этих, своих проблемах. Тогда мы очистимся. Показывать того же Коломойского - например - как откровенного врага и вора. Добавить к нему и Ахметова. Это здесь они "АЛИГАРХИ", а в мире - они коррупционеры, поставленные Путиным, чтоб вредить Украине. Ну, а те пешки, которые засветились в скандале, должны сидеть. Оперативно. Хватит за саботаж доплачивать им из спортивного бюджета к тем деньгам, которые эти мрази получают из путинских кошельков.
gajvir
Людина , яка 5 років допінгового скандалу ( 2014-2019 рік) очолювала Міністерство спорта , і по вуха в ньому замішана, дає інтерв"ю !!!!!! , якісь поради , шукає виновних , а повинна просто бути під слідством і давати " інтерв'ю" слідчим.
BaZia
На місці керівництва країни винних у тюрягу засадив би на енну кількість років не для ВАДА, а для того щоб не страждало реноме країни