Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 07 жовтня 2021, 22:26
23705
128

У кар'єрі Маліновського спад. Хейт на адресу Петракова не повинен ховати це

Олексій Сливченко проаналізував статистику виступів українського легіонера «Аталанти»

| Оновлено 07 жовтня 2021, 22:26
23705
128
У кар'єрі Маліновського спад. Хейт на адресу Петракова не повинен ховати це
Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Маліновський

Якщо після Євро-2020 тема збірної України тривалий час асоціювалася з резонансним відходом з посади головного тренера Андрія Шевченка, то зараз, коли виконуючим обов'язки наставника «синьо-жовтих» став Олександр Петраков, навколо команди тільки й розмов, що про конфлікт коуча з одним із найцінніших українських футболістів в Європі Русланом Маліновським. Петраков банально не дав гравцеві «Аталанти» достатньої, з точки зору самого Маліновського, кількості ігрового часу в матчах з Казахстаном та Францією, після чого хавбек не захотів залишатися в таборі команди на спаринг з Чехією, а тренер через пресу розповів про цю ситуацію напряму.

Знову про проблеми між Петраковим та Маліновським заговорили 17 вересня, коли стала відома заявка збірної України на найближчі матчі відбору до ЧС-2022 з Фінляндією та Боснією. У ній прогнозовано для багатьох не виявилося прізвища Маліновського, і це знову призвело до хвилі обурення і засудження головного тренера, що прокотилася по соціальних мережах і сторінках засобів масової інформації.

Але залишимо з'ясування стосунків між собою безпосередньо Петракову і Маліновському - двом дорослим чоловікам, які багато чого досягли у житті й котрі, як і годиться в подібній ситуації, всі проблеми один з одним повинні вирішувати самотужки. Куди важливіше, щоб за темою невиклику Маліновського у збірну не ховався інший важливий аспект, про який поки що не говорять - спад в ігровій кар'єрі Руслана. Він не так чітко простежується за показниками результативності, однак останні не завжди відображають форму та кондиції конкретного футболіста. Часом за рахунок зіграності та якості команди гравець може підтримувати в цілому вельми пристойну статистику результативності, в той час, як багато інших його ігрових показників знижуються.

В аспекті Маліновського вже зараз можна чітко говорити, що найбільш вдалим в індивідуальному плані для хавбека був саме дебютний сезон в «Аталанті». Так, він дещо менше здійснював результативних дій в цей період, але й на полі знаходився в середньому менше. Нижче – розгорнута статистика Маліновського у двох останніх повних сезонах і на початку нинішнього, тобто, по суті, показники його кар'єри в «Аталанті», де український хавбек грає з літа 2019 року.

Уже перші цифри, що відображають інтенсивність роботи на полі (кількість дій), говорять про те, що в кар'єрі Маліновського спостерігається спад. Раніше він більш активно брав участь в командній грі, виконуючи, насамперед, значно більше передач: з сезону-2019/20 до нинішнього тут істотне падіння - з 51 пасу в середньому за матч до 37. Причому, якість передач також котиться вниз - 84%, 81%, 78%...

Можна було б припустити, що Маліновський став діяти більш авантюрно на атаку, щоб створювати потенційно більше моментів партнерам і собі самому, але подібну гіпотезу розбиває наступний блок цифр. Перш за все, варто поглянути на число пасів Руслана в останню третину поля і в штрафний майданчик суперника. Тут, як і в ситуації з загальною кількістю передач, спостерігається спад від першого сезону до другого, а від другого - до третього... Не створює українець і собі самому хороших гольових нагод. Статистика ударів й зовсім гнітюча - крім падіння кількісного показника, істотно за останні роки просів і якісний. Якщо в сезоні-2019/20 36% ударів Маліновського припадали у площину воріт, в сезоні-2020/21 таких було 35%, то в нинішньому сезоні поки Руслан може похвалитися лише 17% точних ударів, а це дуже мало для гравця його амплуа.

У концепції Петракова дуже важливо звертати увагу і на інший блок роботи півзахисника - кількість та якість ведення боротьби за м'яч, а також втрат і повернень м'яча. Тут, по суті, і заритий наріжний камінь конфлікту нинішнього наставника «синьо-жовтих» із колись ключовим футболістом команди.

«Ми спочатку поговорили з ним в Казахстані. Я йому розповів: у нас нова схема гри. Як ми будемо з тобою працювати, кажу. Він відповів: рік тому, коли я грав у Бельгії, то був би проти, але зараз граю в Італії, а там є вираз італійський, що на першому місці інтереси команди, а потім вже особисті. Я йому сказав: тримай руку, молодець», - розповідав Петраков про своє спілкування з Маліновським, додаючи, що далі футболіст повівся зовсім не так, як говорив на словах.

Петраков прямо цього не сказав, але мав на увазі, що на позиції, яку в збірній звик займати Маліновський, йому потрібен футболіст, здатний виконувати величезний обсяг роботи, причому бажано на гарній швидкості. Остання, відверто кажучи, ніколи не була кращою якістю Маліновського, а ось щодо обсягу та якості роботи знову-таки до хавбека є питання...

Повертаючись до цифр, зазначених вище, варто звертати увагу на показники єдиноборств, втрат і повернень м'яча. Тут у Маліновського також спостерігається очевидне «провисання» - і якщо в цілому в єдиноборствах хавбек бере участь практично стільки ж, як і два роки тому, то ось показник успішних дуелей у нього впав з 49% до 38%. Більш того, Руслан менше бере участь як в єдиноборствах в обороні, так і в єдиноборствах в атаці. А ще у нього виріс показник втрат м'яча, при тому, що удвічі впало число відборів...

Getty Images/Global Images Ukraine. Руслан Маліновський

Все це в комплексі навряд чи дозволяє зараз стверджувати, що Маліновський є найкращим гравцем в заявці збірної України, і що ігнорування його з боку виконуючого обов'язки головного тренера є якимось злочином. Перш за все, будь-який наставник чітко розуміє, що він і тільки він буде відповідати за підсумковий результат. Не включаючи зараз Маліновського у заявку, Петраков зробив дуже рішучий крок - по суті, поставив ледве не все на «зеро». Чи зіграє ставка тренера - побачимо за підсумками відбіркового циклу на ЧС-2022. Однак, об'єктивно оцінюючи статистику Маліновського, стає зрозуміло, що нинішній Руслан - це аж ніяк не найкраща його версія за час виступів у професійному футболі. Саме тому вся збірна України та її результати не можуть залежати від присутності або відсутності в списку одного-єдиного Руслана Маліновського.

Звітувати та пояснювати свій вибір Петраков й зовсім не зобов'язаний. Визначення заявки на матчі - це всього лише одна з дрібних деталей роботи тренера збірної. І він ніколи не був зобов'язаний за це нести відповідальність перед уболівальниками або ЗМІ. Поцікавитися останні можуть, але чогось вимагати - вибачте, ні. Зрештою, ніхто ж не вимагає від кондитерів неодмінно ділитися секретами своїх рецептів, всі просто полюбляють ласувати смачними тістечками. В аспекті футболу для всіх нас куди важливішим повинен бути результат національної команди - і це те мірило, котрим й будуть оцінювати якість роботи Петракова. По суті, єдине, і нічого більше. А конфлікт із Маліновським або невиклик в збірну ще когось – вторинне.

Якщо бути послідовним, то нинішні затяті критики Петракова повинні згадувати ігнорування штабом Андрія Шевченка Віталія Буяльського, який прекрасно розігрався в «Динамо». Ситуація, при якій кращого (причому не тільки за результативністю, а й за більшістю статистичних аспектів) гравця «біло-синіх» не залучали до лав збірної викликала до колишнього коуча збірної ряд питань, але не більше. Шевченка у відкриту ніхто не труїв питаннями про те, чому немає Буяльського, адже тренер просто дав зрозуміти, що цей гравець не дуже-то й підходить під його концепцію футболу.

Найбільш абсурдне у ситуації з Петраковим – це те, що тренера поливають брудом зараз в основному ті, хто два з невеликим роки тому буквально підносив наставника до небес за перемогу на чемпіонаті світу U-20 у Польщі. Проблема тільки в тому, що Петраков не змінився, і не зобов'язаний цього робити - він яким був, таким і працює. І в головній команді країни він нікому нічого не зобов'язаний, крім результату. Посміхатися та сюсюкатися зі ЗМІ - це приємний бонус, але не ключова задача головного тренера. Пояснювати і розжовувати вибір гравців - теж.

Тому в ситуації, що склалася куди важливіше, щоб за всіма словесними перипетіями і баталіями не загубився чіткий «дзвіночок», що свідчить про спад у кар'єрі Руслана Маліновського. Так, ми пам'ятаємо про його травму, але ж влітку хавбек переніс операцію, після чого ніколи не скаржився на проблеми зі здоров'ям. За ідеєю, після цього в кар'єрі українця, навпаки, мав би піти підйом, але маємо те, що маємо...

Куди важливіше для Маліновського зараз вчасно та правильно відреагувати на те, що відбувається. Адже сьогодні винуватим в його невдачах можна «призначити» Петракова, а завтра таким виявитися може вже Гасперіні?..

Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(98)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Челсі – Евертон – 6:0. Чотири м'ячі Коула Палмера. Відео голів та огляд
Футбол | 16 квітня 2024, 01:30 2
Челсі – Евертон – 6:0. Чотири м'ячі Коула Палмера. Відео голів та огляд

Дивіться відеоогляд матчу 33-го туру Англійської Прем'єр-ліги

Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова
Футбол | 15 квітня 2024, 15:42 17
Ексарбітр ФІФА прокоментував вилучення Зубкова

Олег Орєхов вважає, що гравця «Шахтаря» можуть жорстко покарати

Коментарі 128
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Доброгорский Юрий
Все по полочкам...
И это видно не вооруженным взглядом.
В Аталанте он один из лучших, но не из-за того что Руслан прогрессирует, а из-за регресса Аталанты. Видно что физуха у них не та.
Надеюсь что они просто не втянулись пока в сезон.
elPadrino
в свое время один очень неглупый первый секретарь обкома КПСС сказал правильную вещь-"Пиз.iти-це не плуга тягати".Есть человек ответственный за результат,у него свое виденье футбола и свои взгляды.Поэтому успокаиваемся все и болеем за нашу сборную и неважно кто тренер
denzellezned
Так може потрібно було підтримати футболіста? а не казати «хочеш їдь, хочеш ні», так відповідають коли хочуть сказати «мені на тебе по уй, роби що хочеш». Ярмола взагалі на банке вже два рокі, Зіна також довго банку грів, але Шева їх підтримав, за що вони відплатили своєю грою і за весь час в збірній не було таких скандалів, а цей «геній» молодежкі прийшов і відразу почав молоти язиком як бабка базарна.
Ya-Legenda
Он отвечает за результат, да? А если не будет результата, или будет, но освободится Ребров? которого УАФ спит и видит главным тренером сборной, и это знают все, в том числе и И.О Петраков, так зачем все это? зачем ломать сборную которая строилась годами? Все ровно тренером будет Ребров и точно без И.О.
umnuy2
все ответы дадут игры с боснией и финляндией и дай бог плей-офф....если не выйдем в плей-офф это провалище
SergRV
Лично я поддерживаю Петракова насчет Малиновского. Он не выкладывается в СБУ и поэтому не достоин в ней находиться. Шансов проявить себя было предостаточно в этом году. Есть какие то достижения?!
Что за истерики у журналистов насчет одного игрока, который мнит сея не знаю кем?
Dom_y_Doporu
Просто мусорная статья. Где здесь написано, что Малиновский в этом сезоне по воле Гасперини играет второго форварда, хотя это далеко не его позиция? От того и провалы в единоборствах, что у него не такие габариты, как у Сапаты, чтоб бороться с защитниками, и нет скорости Мюриэля, как верно заметил автор.. и с мячом он реже встречается, чем это было бы, будь у него позиция поглубже.. что за очередной кликбайт?)) выбрали удобную статистику и погнали поливать, впрочем, как и все у нас в стране делается. Хоть Петракова я и уважаю, но игнор Руслана ему будет сходить с рук до первой осечки.. а тут уже каждый матч - как последний.
Argon
Тобто кількісний і якісний показник у Булеци і у інших півзахисників запрошених до збірної вищий, навіть ненабагато?
didin87
Автору хейта про Малину;
вчера за сборную Италии играл левый защитник, кста, один из лучших в игре, хотел бы посмотреть его показатели в клубе. комментатор сказал, что он третий левый защитник в Челси и редко появляется на поле.
или статистику Миранчука в Аталанте, который является основным игроком сборной росии.
и о чем это говорит?
что статистика сама по себе - это для журналистов хлеб с плесенью, для тренеров сборной важны вообще другие факторы.
и приплетать сюда Буяльского или Ракицкого - просто смешно.
didin87
Странный хейт Малины. уже 2 статья сегодня. какой говнюк Малина. еще и статистику притянули за уши. Малина играл с травмой. потом операция. восстановление. в этот период у игрока не лучшие показатели за всю карьеру и, видимо, не лучший психологический настрой. давайте заткнемся и помолчим. мы льем говна, где и без этого открытая рана. зачем? чтобы поднять настроение в Сборной? перед самыми важными играми в цикле?
Ommm
Просто возмутительная статья, заставила зарегистрироваться. Уважаемый Алексей ответьте пожалуйста беря статистику Руслана с чемпионата ИТАЛИИ и говоря что он точно не самый сильный в сборной то кого вы с ним сравниваете ?? не в обиду ребятам - Буяльского, Шапаренко, Степаненко "мой любимый футболист", Цыганков , кого ?? товарищи с чепионата Украины, в лиге чемпионов - 0. Это вообще полный бред, берите этого тренера и едьте вместе в чемпионат Буркина Фасо.
dadaali177188
мне интересно, если к примеру после Петракова коучем будет например Вернидуб или Маркевич, и скажет Ярмоленко старый уже, нужна молодая кровь, а Шапаренко пижон и не подходит под его схему - и не вызовет в сборную, много тех кто сейчас оправдывает поведение Петракова , станет на сторону следующего тренера??? скажут - да, гнать со сборной этого пижона Шапаренко и тд?? или эта позиция избирательна???
igrok2012
Типично заказная статья. Хотелось бы сравнитьТТД(тактико-технические действия) других игроков сборной которых привлек Петраков, да и с ведущими игроками сильнейших лиг Европы. Тогда будет более полная картина. Автор "красиво" отработал гонорар.
sv_2000
У меня к Петракову пока одна явная претензия. Он слишком пиндит на публику, выносит сор из избы.
А так, конечно, без вопросов. Малина не вписывается в его концепцию, как Буяльский в концепцию Шевы - без вопросов. Он отвечает за результат и его спросят за него в конце отбора...
Но вот эта болтовня на прессухах, поливание то Малины, то Караваева, вот это возня... Как-то это все неприятно озадачивает. И Малина тоже не мальчик сопливый. Подойди к нему, лично пожми ему руку, скажи, что классный ты пацан, но не вписываешься. Мне нужен пахарь, типа... Поведи себя честно и открыто, как Шева в отношении Буяльского. Вместо этого он как баба базарная...
Yura Юрий
стабильно один из лучших в клубе по оценкам, хороши такой "спад"
бугор
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Nomad
С годами выяснится, что пик формы Малиновского приходился на Севастополь и Зарю. Как и у Караваева.
Так что лучше обсуждать Зубкова. Ну когда он начнёт забивать хотя бы через игру?)
Муґунот Уух
кого брать в команду и кого не брать - целиком и полностью прерогатива тренера, а не журналистов, экспертов, в т.ч как называемых, и не писак на спорт.уа
назначат кого-то из вас, истиратели клавиатуры, возьмете в сборную всю семью Малиновских
dadaali177188
Прочитал статью и по статье оказывается Малиновский не футболист, а говно какое то, вообще что он там в футболе забыл ? По - этому подобрали его ни шарящие в футболе итальяшки. Был бы нормальный футболист, играл бы как Булеца в зоре, а так приходится деградировать в Италии. Журналисты-макаронники вообще не бум бум в футболе, это и отмечают в своих заметках. С тренерами у Италии совсем беда, особенно в Аталанте - у чувака нет ни одной схемы, ни одной тактики - по этому Малина там и бегает, была бы схема у тренера - фиг бы он подошёл . Та и вообще любители соуса и спагетти какие то пофигисты - Малиновский постоянно бузит, диктует свои правила, а они его терпят
Ya-Legenda
Здесь слова есть: "Але залишимо з'ясування стосунків між собою безпосередньо Петракову і Маліновському - двом дорослим чоловікам, які багато чого досягли у житті й котрі, як і годиться в подібній ситуації, всі проблеми один з одним повинні вирішувати самотужки"
Понятно что где то у Малины спад, но скажи ты что он не в форме, или не подходит в мою схему игры, нет, надо было прийти на Великий футбол, и это после всего второй игры, и обосрать какие у сборной плохие игроки, при этом забыв, что он всего И.О тренера