Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 жовтня 2021, 14:29
28660
21

Концепція Маріуполя себе вичерпала. Схоже, Маркевич викинув білий прапор

Потрібно міняти або підхід, або людей...

| Оновлено 03 жовтня 2021, 14:29
28660
21
Концепція Маріуполя себе вичерпала. Схоже, Маркевич викинув білий прапор
ФК Маріуполь. Остап Маркевич

Після десяти турів, зіграних командами в УПЛ-2021/22, головним аутсайдером чемпіонату несподівано для багатьох виявився «Маріуполь». Клуб, чиї фінанси останнім часом ніколи не співали романси, зараз не здатний набирати більше очок, ніж ті колективи, де є проблеми із виплатою зарплат або інфраструктурою, а це апріорі здається дивним.

На шлях змін «Маріуполь» свідомо пішов влітку 2020 року, коли відмовився від послуг колишнього «керманича» Олександра Бабича, разом з яким команду покинув ряд досвідчених виконавців на кшталт Сергія Яворського, Руслана Фоміна та Валерія Федорчука. Новим наставником приазовців був призначений Остап Маркевич, в послужному списку якого до цього були лише нетривалі етапи роботи з «Агробізнесом» та «Чорноморцем», а також кілька років в цілому успішної співпраці з «Вільярреалом», де син Мирона Маркевича відповідав за розвиток і результати юнацької команди.

Власне, прихід в «Маріуполь» Маркевича-молодшого означав одне - у клубі вирішили зробити максимально можливу ставку на молодь, причому чималу частину таких футболістів приазовці, як і раніше, брали в оренду у «Шахтаря». Керівництво «Маріуполя» досить оптимістично бачило перспективи розвитку команди під керівництвом нового наставника, позитивно оцінюючи його методи і підходи. Зокрема, віце-президент клубу Андрій Санін влітку 2020 року обронив цікаву фразу: «Якщо цю планету не знищить пандемія коронавірусу, то, думаю, роки через три ми будемо грати у Лізі чемпіонів».

Сам Остап Маркевич на старті роботи з «Маріуполем» теж виглядав в цілому задоволеним умовами, які йому забезпечили керівники. «У нас молоді хлопці. З ними цікаво працювати мені як тренеру і моєму тренерському штабу», - заявляв Маркевич у серпні 2020-го.

Однак минув рік, і в «Маріуполі» вже навіть не заїкаються про Лігу чемпіонів. Більш того, про єврокубки в цілому приазовцям у їхній нинішній ситуації говорити не доводиться. Здається, що колишня концепція, про яку настільки бадьоро віщали клубні функціонери, себе вичерпала, а Остап Маркевич банально викинув білий прапор. Думка про це сама собою прийшла в голову, коли після поразки в десятому турі від «Руху» наставник «Маріуполя» заявив: «Без серйозного і значного підсилення складу ми й далі будемо бачити таку картину, як сьогодні. Про що я неодноразово попереджав. Ну, будемо рухатися далі. Ніхто не буде зараз вмирати від такої ситуації. Складно знайти слова, тому що я ніколи в такій ситуації не опинявся, як і мій тренерський штаб. І хлопці звикли перемагати. Нікому не хочеться існувати в таких умовах. Будемо робити максимум. Є причини і наслідки, які призвели до такої ситуації».

Насправді, романтизм у відносинах між «Маріуполем» та Маркевичем, здається, остаточно вивітрився ще після завершення минулого сезону. Тоді приазовці фінішували одинадцятими, хоча роком раніше Бабичу, по суті, не пробачили восьмого рядка у турнірній таблиці, вважаючи його надто низьким для команди із такою комплектацією та можливостями. Справедливості заради, у Маркевича-молодшого дійсно під рукою були гравці з меншим досвідом, через що занадто суворо оцінювати результати його праці в прем'єрному сезоні в УПЛ було б неправильно. Однак настільки провально починати і другий рік в «Маріуполі» - це вже занадто...

Причому Маркевич дійсно публічно попереджав про те, що подібна ситуація може статися. Через рік після його слів про інтерес до роботи з молодими хлопцями, в серпні 2021-го наставник «Маріуполя» був уже не настільки радий подібній перспективі. Зокрема, після болючої у всіх відношеннях поразки в шостому турі УПЛ-2021/22 від «Інгульця» (0:3), Остап Маркевич цілком чітко позначив свою позицію та бачення ситуації: «Нам потрібно в пожежному порядку підсилення, й підсилення не молодими гравцями, а тими, хто зможе витягнути цю ситуацію. Я говорив, що потрібно 3-4 гравця, але бачу, що потрібно більше людей».

Іншими словами, сам головний тренер «Маріуполя» визнав, що однією лише концепцією щодо розвитку і вирощування молоді домагатися прийнятних результатів в сучасній УПЛ неможливо. Конкуренція в лізі, хай як би її не критикували недоброзичливці, з кожним сезоном все-таки зростає, і зараз все виглядає так, що в наступному році, коли, за словами Саніна приазовці повинні будуть замахнутися на путівку в Лігу чемпіонів, в елітарному дивізіоні українського футболу буде ще більше по-справжньому амбітних клубів, де нібито все в порядку з фінансами (мова, звичайно, про «Металіст», «Кривбас» та «Полісся», які на крейсерській швидкості мчать в УПЛ). А це означає, що «Маріуполю», якщо там не хайпували на темі єврокубків, вже зараз потрібно створювати та награвати міцну команду, котра буде здатна давати результат в найближчому майбутньому.


ФК Маріуполь

Остап Маркевич чітко розуміє, що за нинішньої ситуації він не зможе забезпечити фініш команди в зоні єврокубків. Слова тренера про дітей, яких нема в чому звинувачувати, здаються ледве не закликом про допомогу до керівництва. Але поки останнє підписало для наставника лише двох легіонерів з досвідом - 31-річного Стефана Спіровскі з Північної Македонії та 25-річного Петара Босанчіча з Хорватії, причому обидва оформили короткострокові контракти з приазовцями - до кінця нинішнього сезону, і аж ніяк не факт, що Маркевичу-молодшому варто розраховувати на цих виконавців у довгостроковій перспективі.

Не варто ходити коло та навколо, щоб не говорити очевидного - нинішній «Маріуполь» дуже тісно пов'язаний із «Шахтарем». І призначення Остапа Маркевича влітку минулого року виглядало цілком перспективним для босів «гірників», так як цей фахівець ще в Іспанії працював із молоддю, розуміє закордонні методи, й може допомогти юнакам у розвитку. Однак навіть «Шахтар» нинішній стан справ у «Маріуполі» навряд чи може влаштовувати. Не для того «гірники» віддавали своїх талановитих молодих футболістів в оренду, щоб ті повзли у хвості турнірної таблиці. Так, мотивацію до зростання і розвитку, а також хоча б базовий менталітет переможців у 17-18 років здобути дуже непросто, а ось махнути рукою і втратити кілька місяців кар'єри - запросто.

Тому чутки про те, що балканських новачків для «Маріуполя» особисто допомагав підписати Даріо Срна, також виглядають цілком логічними в аспекті ситуації, що склалася. Інше питання - чи зможуть шість футболістів, чий вік дорівнює або перевищує 25 років, витягнути «Маріуполь» з настільки незавидної ситуації, в якій опинилася ця команда? Хоча, звичайно, не варто забувати про все ще молодих, але достатньо досвідчених за мірками нашого чемпіонату Максима Чеха (48 матчів в УПЛ), Дмитра Топалова (55 матчів в УПЛ), Олега Кудрика (33 матчі в УПЛ), Андрія Кулакова (43 матчі в УПЛ) та Олексія Кащука (40 матчів в УПЛ)...

Що правда, щодо майбутнього останнього в «Маріуполі» виникають питання. Нещодавно Остап Маркевич чи то спеціально, чи то на емоціях розповів про ситуацію навколо Кащука: «Думаю, Олексію треба задуматися над тим, що він робить і для чого він у футболі. Так безхарактерно і безвольно (грати - прим. авт.). Вже давали йому безліч шансів. Напевно, все ж треба давати їх іншим людям. Напевно, так гостро, але вже вистачить. Гратимуть інші люди, ті, які хочуть».

І це та сама проблема відсутності мотивації до розвитку, про яку трохи вище говорилося в аспекті молодих футболістів. Умовний Кащук розуміє, що переріс рівень нинішнього «Маріуполя», однак рухатися разом із ним вперед команда не може - в ній знову з'явилося занадто багато молоді, яку спершу потрібно підтягнути, а вже потім ставити серйозніші завдання. І це базова проблема, з якою зіткнувся Остап Маркевич, і яка поки не вирішується на рівні керівництва. Тому не варто дивуватися, якщо найближчим часом в «Маріуполі» все-таки або змінять підхід до розвитку команди, або поміняють людей, котрі відповідають за результат...

Оцініть матеріал
(75)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Відомо, чи зіграє Лунін у матчі-відповіді з Баварією і можливому фіналі ЛЧ
Футбол | 03 травня 2024, 11:22 3
Відомо, чи зіграє Лунін у матчі-відповіді з Баварією і можливому фіналі ЛЧ

В Іспанії повідомляють, що саме Андрій вийде у старті на матч-відповідь проти мюнхенців

КОСТИШИН: «В УПЛ за якістю гри Шахтар переважає всіх своїх суперників»
Футбол | 03 травня 2024, 07:45 34
КОСТИШИН: «В УПЛ за якістю гри Шахтар переважає всіх своїх суперників»

Досвідчений український тренер назвав фаворита на перемогу у сезоні 2023/2024

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
И тут Остапа пронесло...
Он не тренер от слова ВООБЩЕ, он даже не физрук, или трудовик как Сёмин.
Он Папенькин сынок.
zhyr
Основне завдання Маріуполя на сезон +6 Шахтарю. І с цим він справляється на відмінно))
dd dent
Надо кого-то взять в аренду просто ещё
alexander
Чтобы "дети" привыкали к взрослому футболу обычно держат парочку ветеранов, или психолога на худой конец. В целом согласен, что ещё немного арендных не хватает
Gargantua
малий маркевич сам розігнав досвідчених гравців, зокрема, Гальчука і Яворського
Обижающийся из Бергамо
Выход есть из положения.
Май 2022 года официально разрываете любые контракты с Шахтером.
И своими игроками играете.
Получаете огромный респект среди болельщиков и хороших игроков в будущем.
Коля Шапаренко пример самый яркий.
Если нет просто клуб даже исчезнуть может.
Потому что отношение информационно и спортивное конечно просто задавит
BekXan
Когда руководство говорит
«Якщо цю планету не знищить пандемія коронавірусу, то, думаю, роки через три ми будемо грати у Лізі чемпіонів».
Первое нада отправлять в дурку на обследование и второе менять руководство.
По факту такая же ситуация с Черномором .Кучу легионеров которым пофиг на мотивацию и команду.Свои пацаны на лавочке сидят Как можно вообще наигровать состав и думать о будущем с командой в которой больше половины арендованых?
stopor2016
Звони Ринату !!!
Ёкарный Бабай
Какая серьезная аналитика о вещах, которые бы в любом другом чемпионате привели бы к дисквалификации обоих клубов во Вторую лигу
Леонід Леонідович
Стаття ні про що, по апріорі "недоклуб" не може розвиватись. Те що з ним зараз відбувається це логічне завершення цього проекту, і зміните цей стан може тільки тоді коли вони перестануть роздвигати сідниці перед хазяїном...
Муґунот Уух
не понял,
то что, лига чемпионов через три года отменяется?
ronin99900
маркевич во всём виноват ..опыта нет .. пусть в начале на колхозниках потренируется
Robert Monroe
"чималу частину таких футболістів приазовці, як і раніше, брали в оренду у «Шахтаря»" - не чималу, а 80% складу. Не було ніякої ставки насправді, Маріуполь був і є фарм-клубом Шахтаря, який награє в УПЛ молодь останнього для самого Шахтаря, не маючи будь-якої власної мети. За це сам Шахтар вже давно має бути дискваліфікований.
zzg77
Надеюсь Мариуполь вылетит в Первую лигу!!!! Там ему место!!!
Vbolivalnyk-Peter
Мені здається, що уся проблема Маріуполя в тому, що цей проект став нецікавим Ахметову. А коли клуб звик "жити" в " штучному середовищі" коли результати та досягнення здобуваються не завдяки власним зусиллям, а завдяки адмінресурсам та "закулісним розкладам від господаря", і коли усе це закінчується - дуже складно перелаштуватися на спосіб "існування" коли усе потрібно досягати власними зусиллями...
Holiday
А старт был бодрым. Победа во Львове, сюрприз Д-1. А потом понеслась душа в рай. Через пень/колоду. Как можно обыгрывать Колос, а потом лететь фанерой над Азовом? Долго празднуют по-чурковско, мильковскому
Apachydy
Пора папку просить помочь