Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 вересня 2021, 06:58
54495
21

7 відомих українських тренерів, котрі сидять без роботи

Їх досвід та знання напевно ще стануть у пригоді в Україні або за кордоном

| Оновлено 22 вересня 2021, 06:58
54495
21
7 відомих українських тренерів, котрі сидять без роботи
ФК Шахтар Солігорськ. Роман Григорчук

На початку вересня Sport.ua представив добірку з семи топових тренерів сучасності, які початок сезону зустріли без роботи. Знайшлося в ній місце і для нещодавнього коуча збірної України Андрія Шевченка, чиї перспективи на тренерському терені здаються вельми пристойними, а тому сьогодні, вже без додаткових згадок про цього фахівця, ми виділимо топ-7 відомих українських тренерів, котрі станом на поточний момент сидять без роботи.

Роман САНЖАР

Вік: 42 роки
Останнє місце роботи: «Олімпік» (травень - липень 2021)

ФК Олимпик. Роман Санжар

Роман Санжар добре відомий в українському футболі, а ім'я на тренерському терені зробив в донецькому «Олімпіку», який в 2014 році вивів у Прем'єр-лігу, а потім протягом декількох років поспіль очолював вже в елітарному дивізіоні вітчизняного футболу. Весь цей час донеччани, незважаючи на відсутність можливості грати на рідному стадіоні, утримували за собою статус команди-учасниці УПЛ, однак на початку жовтня 2018 року «Олімпік» досить несподівано заявив про розірвання контракту з тренером за взаємною згодою сторін. У кулуарах подейкували про розбіжності, що виникли між Санжаром та тодішнім президентом і власником «Олімпіка» Владиславом Гельзіним, які й привели до такого рішення.

Восени 2019 року Санжар повернувся до активної роботи у футболі, очоливши «Карпати». У Львові тренер спочатку зустрів неоднозначне ставлення до себе з боку фанатів, але спробував стати для тих своїм. Коуч почав вивчати українську мову, і давав інтерв'ю на ній, проте найголовніше, що не зміг забезпечити Санжар у Львові - це результат. Кризові «Карпати» вилетіли за підсумками УПЛ-2019/20, з коуч знову залишився без роботи.

У статусі безробітного Санжар залишався до травня нинішнього року, коли Гельзін знову запросив його в «Олімпік». Тренер підписав дворічний контракт, й зумів зберегти донеччанам місце в УПЛ, але потім трапився скандал з дискваліфікацією Гельзіна, який передав клуб іншим інвесторам, а разом з тим «Олімпік» скотився в Першу лігу, де зараз і виступає вже з новим головним тренером. Що стосується Санжара, то йому всього-на-всього 42 роки, він має пристойний досвід роботи в УПЛ, і немає сумнівів, що в короткостроковій перспективі його вміння знадобляться якомусь клубу, котрий ставить перед собою амбітні завдання.

Сергій КОВАЛЕЦЬ

Вік: 53 роки
Останнє місце роботи: «Чорноморець» (2020 - 2021)

УАФ. Сергій Ковалець

Сергій Ковалець на тренерській ниві працює з 2005 року, і певний час був асистентом Мирона Маркевича у «Металісті». У 2008 році очолив «Львів», але не зумів врятувати для команди місце в УПЛ, а потім працював з «Олександрією», «Оболонню» та запорізьким «Металургом». Має досвід співпраці із закордонними клубами - у Словаччині очолював «Татран», а в Литві - «Тракай», причому останній приводив до «срібла» чемпіонату в 2016 році.

Останнім часом Ковалець працював з одеським «Чорноморцем». Цей клуб фахівець очолив в травні минулого року і керував командою до лютого нинішнього року. Потім, не дивлячись на непогані шанси підвищитися з командою до рівня УПЛ, Ковалець залишив свій пост. Подейкували, що відхід наставника був пов'язаний із заборгованістю перед ним із зарплати. Згодом «моряки» все-таки вийшли в Прем'єр-лігу, але з командою відбулися серйозні метаморфози, про які нині знають всі вболівальники, котрі активно стежать за подіями в УПЛ.

Після відходу з «Чорноморця», за чутками, інтерес до співпраці з Ковальцем проявляли клуби зі Словаччини та Прибалтики, також говорили про можливе повернення наставника в «Олександрію», де грає його син. Однак поки плітки не підтвердилися, і 53-річний коуч продовжує чекати пропозиції, від якої не зможе і не захоче відмовлятися.

В'ячеслав ГРОЗНИЙ

Вік: 65 років
Останнє місце роботи: «Шахтар» Караганда (2019 - 2020)

ФК Металіст. В'ячеслав Грозний

В'ячеслав Грозний має солідне тренерське резюме, встигнувши попрацювати в штабах київського «Динамо» і московського «Спартака». У 1997 і 2006 роках виводив «Дніпро» і запорізький «Металург», відповідно, до фіналів Кубка України, але обидва рази його команди програвали грандам - ​​«Шахтарю» і «Динамо», відповідно.

Останнім часом Грозний в Україні заробив імідж кризового менеджера, якого звали в команди, котрі вирішують завдання по збереженню прописки в еліті - «Говерлу» і столичний «Арсенал». Можливо, з цієї причини наставнику комфортніше працювати за кордоном, зокрема, в Казахстані. У цій країні Грозний з 2011 року встиг покерувати відразу трьома командами - «Тоболом», «Іртишем» та карагандинським «Шахтарем».

Власне, «гірники» з Караганди і є поки крайньою командою в тренерському резюме Грозного, однак завершувати кар'єру наставника 65-річний фахівець, очевидно, не планує. Поки він активно працює на телебаченні, ділиться своєю думкою з тих чи інших футбольних питань із вітчизняними ЗМІ в якості експерта, й чекає нового цікавого для себе виклику.

Володимир ШАРАН

Вік: 49 років
Останнє місце роботи: «Олександрія» (2013 - 2021)

ФК Олександрія. Володимир Шаран

Володимира Шарана багато в чому можна називати одним із творців сучасної «Олександрії». Саме під керівництвом цього фахівця досить скромна команда пройшла шлях від Першої ліги до «бронзового» призера УПЛ в 2019 році, а також зуміла пограти в Лізі Європи.

За підсумками сезону-2020/21 «Олександрія» фінішувала лише дев'ятою в турнірній таблиці УПЛ, і керівництво клубу прийшло до висновку про необхідність змін. В результаті Шаран покинув пост головного тренера, а керувати командою став його екс-асистент Юрій Гура. Причому останній ще в кінці травня дозволив собі вельми резонансну заяву - мовляв, в «Олександрії» футбольний клуб є, а команди немає. На це Шаран відповів досить жорстко: «Мене ці заяви також здивували. Можливо, і тренерського штабу не було! Команда ще місяць тому перемагала «Шахтар», а зараз виявляється - нема команди. Здивувало, що клуб відмовився продовжувати контракти з провідними гравцями. А потім кажуть - немає команди. Я його розумію, але, будучи моїм помічником, Юрію потрібно було більш професійно працювати. Ми разом працювали, а тут такі слова».

Як би там не було, але останнім часом про Шарана в пресі згадували в аспекті потенційної роботи зі «Львовом», хоча в підсумку цей колектив отримав іншого наставника, а екс-коуч «Олександрії» спростував переговори з львів'янами. Цікаво, що не так давно 49-річний фахівець особисто побував на матчі своєї колишньої команди проти «Інгульця» (1:0), після якого заявив, що очікував від дербі більшого.

Олександр БАБИЧ

Вік: 42 роки
Останнє місце роботи: «Маріуполь» (2017 - 2020)

ФК Маріуполь. Олександр Бабич

Тренерську кар'єру Олександр Бабич починав у «Чорноморці», де поступово дійшов до посади наставника першої команди. На чолі «моряків» провів 82 поєдинки, але на початку сезону-2017/18 подав у відставку після невдалого старту команди в УПЛ, коли після шести турів одесити змогли набрати лише одне очко.

Після від'їзду з Одеси пауза в тренерській кар'єрі Бабича не затягнулася. Його досить швидко покликали в «Маріуполь», де молодий фахівець розвивав молодих футболістів, істотна частина яких була орендована приазовцями у «Шахтаря». За підсумками сезону-2018/19 «Маріуполь» зайняв четвертий рядок у турнірці, що стало рекордом для клубу за весь час виступів у елітарній лізі українського футболу. Також команда під керівництвом Бабича двічі виходила до півфіналу Кубка України, грала в кваліфікації Ліги Європи. Однак за підсумками сезону-2019/20, коли «Маріуполь» зайняв лише восьме місце в таблиці, Бабич покинув клуб, оголосивши, що його контракт закінчився.

З тих пір 42-річний наставник, який має досвід як в УПЛ, так і в єврокубках, перебуває без активної роботи у футболі. В якості експерта з'являється на телебаченні, й сторінках інтернет-ресурсів. Також чутки активно сватали Бабича то в «Зорю», то в «Олександрію», то у «Львів», проте поки він, за його ж недавнім визнанням, перебуває у творчій паузі.

Мирон МАРКЕВИЧ

Вік: 70 років
Останнє місце роботи: «Дніпро» (2014 - 2016)

lviv1256.com. Мирон Маркевич

Мирон Маркевич є одним з найбільш маститих українських тренерів сучасності. Свого часу він доклав багато зусиль для успішних виступів «Металіста» та «Дніпра», з якими вісім разів вигравав «бронзу» УПЛ, і один раз ставав «срібним» призером чемпіонату. Також у 2015 році разом з «дніпрянами» доходив до фіналу Ліги Європи, де український колектив програв справжньому королю цього турніру - іспанській «Севільї» (2:3).

Влітку 2016 року, коли «Дніпро» потрапив у серйозну кризу, пов'язану з небажанням власника погашати колишні борги, Маркевич подав у відставку й завершив своє перебування на тренерському містку команди. Після цього досвідчений фахівець отримав запрошення стати функціонером, і з липня 2016-го по серпень 2021-го очолював комітет національних збірних Федерації футболу України (згодом - Української асоціації футболу).

Нинішнього літа, коли стало відомо про відхід з поста головного тренера збірної України Андрія Шевченка, Маркевич вважався одним з головних претендентів на вакантну посаду. Сам 70-річний фахівець не приховував, що йому подобається перспектива попрацювати з «синьо-жовтими», але в підсумку, поки керівництво УАФ схилялося до кандидатури Сергія Реброва, Маркевич прийняв рішення порвати зв'язок з організацією, і піти із займаної раніше посади. Після цього, незважаючи на провал варіанту з Ребровим, в УАФ до кандидатури Маркевича більше не поверталися, зробивши ставку на Олександра Петракова. Сам же Мирон Богданович нещодавно в черговий раз заявив, що якщо і повернеться до тренерства, то тільки заради роботи з амбітною командою з «міцними фінансовими тилами».

Роман ГРИГОРЧУК

Вік: 56 років
Останнє місце роботи: «Шахтар» Солігорськ (2020 - 2021)

Instagram. Роман Григорчук

Тренерську кар'єру Роман Григорчук почав у 1999 році в Латвії в «Дінабурзі», де й повісив бутси на цвях, попрощавшись з амплуа футболіста. У 2001 році коуч привів свій колектив до фіналу Кубка країни, а потім пішов на підвищення - в «Вентспілс». За чотири роки роботи із «жовто-синіми» Григорчук тричі ставав чемпіоном Латвії та двічі вигравав Кубок країни.

У 2009 році Григорчук повернувся в Україну, ставши коучем запорізького «Металурга», а через рік перейшов на роботу в «Чорноморець». З одеською командою фахівець і домігся найбільш знакових успіхів в українському футболі - вийшов у фінал Кубка України в 2013-му, а потім зіграв і в Суперкубку країни. І нехай в обох випадках «моряки» поступилися «Шахтарю», але саме під керівництвом Григорчука «Чорноморець» у сезоні-2013/14 спершу пробився в груповий раунд Ліги Європи, а потім і вийшов до плей-оф (залишивши позаду себе в групі ПСВ з Ейндховена та загребське «Динамо»), де в 1/16 фіналу поступився «Ліону» (0:0, 0:1).

У грудні 2014 року Григорчук покинув «Чорноморець», в якому починалася криза, а через кілька днів підписав контракт з «Габалою», яку двічі приводив до «срібла» чемпіонату Азербайджану. Після поїхав у Казахстан, де став чемпіоном з «Астаною», а в сезоні-2020/21 працював із солігорським «Шахтарем», змінивши біля керма команди по ходу чемпіонату Юрія Вернидуба, й довівши почате співвітчизником до кінця - ставши чемпіоном Білорусі. 23 липня Григорчук був відправлений у відставку, оскільки керівництво «гірників» не пробачило йому провал у кваліфікації Ліги конференцій. Через кілька днів в одному з інтерв'ю Григорчук заявив, що для нього «прийшов час працювати вдома», щоправда, поки відповідних варіантів в Україні коуч не знайшов.

Оцініть матеріал
(385)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

«Бум – його купує Челсі». У Шахтарі оцінили гру Мудрика в АПЛ
Футбол | 26 квітня 2024, 11:50 3
«Бум – його купує Челсі». У Шахтарі оцінили гру Мудрика в АПЛ

Срна вважає, що жодних проблем в українця немає

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 26 квітня 2024, 12:40 1
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Саша Яковенко
Додайте позаконкуросом Віталий Володимирович Кварцяний!
Обижающийся из Бергамо
Григорчука в Зарю
Pushkin82
Хто дійсно заслуговує на увагу це Григорчук і Маркевич всі інші так собі а деякі взагалі ні очом, як Бабіч, Санжар
Михаил Степанов
Григорчук в Барселоне бы игру поставил)))
BekXanov
Маркевич явно никого возглавлять не будет разве что Металлист но это такое .Григорчук для него команда?Заря разве что летом освободиться место но Григорчук не пойдёт зная все рассклады по утечке кадров и политике руководства.Остальные команды врятди ему будут интересны в плане достижения результатов и финансов.Бабич?Первая лига.Шаран?Слишком долго с одной командой.И тренер не скорого результата.Да и в силу амбиций врятли ему уже интересно середняк а выше не предложат.Так что скорее всего зарубеж или всё.Грозный? Врятли это слишком одиозная фигура ,а за мутки с Арсеналом досих пор ему гикаеться.Первая лига ему неинтересна а в Упл ему места от слова совсем.Ковалець?На меншее не за хочет уже покидало на высшее пока места нет.Санжар?Крепкий тренер но куда?
umnuy2
На этих известных уже команд не хватает
svetlog
Думаю, с ахметовскими ресурсами Григорчук навел бы шороху... куда там тому "Де Зебре"...
0933333333
Это уже давно известные и сидящие... Григорчука только можно выделить
potemkin78
Демьяненко, Лужный
Vit18
Ніхто з них не вражає, крім хіба що Григорчука
victorpolo
кто подскажет, где можно купить онлайн билеты на матч ЗАРЯ - РОМА на 30 сентября в Запорожье??? ни на оф.сайте нет, ни на других, которые продают на афишах... Как то не очень завлекают зрителей...
turist86
Маркевич вивів команду у фінал ЛЄ. Всім іншим до приставки "топ" дуже далеко. Їм більше пасує приставка "лузери".
аоот оооит
а где же велыке дынамавские тренера знавшие лобана - бурячелло, заварыч, михась, калитка? поразьезжались по ювентусам реалам?
Yura Юрий
Санжар и Бабич топовые.?..о госпади......
Archie FireLion
Ещё бы таких "мэтров" как Кварцяный и Гамула
Где обыгрыватель четверых баварцев?
А "тренер" Алиев ещё "тренирует"?
dd dent
Топ физруков
Виктор Алтухов
Из перечисленных заслуживает особого внимания Ковалец, далее Санжар, может Маркевич, остальные обычные физруки.