Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 вересня 2021, 23:06
44018
32

7 топових тренерів, котрі почали сезон безробітними

З високою часткою ймовірності хтось із них знайде роботу в найближчі місяці

| Оновлено 07 вересня 2021, 23:06
44018
32
7 топових тренерів, котрі почали сезон безробітними
Getty Images/Global Images Ukraine. Зінедін Зідан

Робота тренером - одна з найменш вдячних у футболі. Коли вдається щось виграти, то завжди хвалять і підносять команду та окремих зіркових її гравців, а ось у хвилини гірких поразок, як правило, згадують про тренера. Далеко не багатьом наставникам вдається досягти найбільших висот, одиницям - втриматися на них.

Динамічність «зміни декорацій» - це взагалі те, що супроводжує тренерів в їхній кар'єрі. Сьогодні коуч може бути при хорошому контракті і в топовому клубі, а вже післязавтра він поповнить базу безробітних, й чекатиме на цікаве запрошення. Про сімох топових наставників зі світу футболу, котрі почали нинішній сезон безробітними ми прямо зараз і поговоримо...

 

Антоніо КОНТЕ

Вік: 52 роки

Громадянство: Італія

Останнє місце роботи: «Інтер» (2019-2021)

Getty Images/Global Images Ukraine

Антоніо Конте в минулому сезоні нарешті обірвав чемпіонську гегемонію «Ювентуса» в Серії А. Після дев'яти років перебування на троні «старої синьйори», туди нарешті вибрався хтось інший, а саме - міланський «Інтер», ведений Конте. Однак після завоювання «золота» Антоніо вирішив за краще залишити стан «нерадзуррі». Сталося це через напружені стосунки між коучем та керівництвом клубу, яке не побажало посилити команду футболістами зі списку Конте, та ще й почало вирішувати економічні проблеми за рахунок продажу лідерів команди, на кшталт Ашрафа Хакимі і Ромелу Лукаку.

Йдучи з «Інтера» переможцем, Конте напевно добре розумів, що занадто довго без роботи не залишиться. Так, прямо зараз у нього немає хороших пропозицій, але варто лише трохи почекати, і вони знову з'являться. Причому, дуже важливо, що Антоніо свого часу встиг виграти й англійську Прем'єр-лігу із «Челсі», чим довів, що не є успішним виключно в рідному чемпіонаті, а спроможний досягати успіху у всіх топових лігах.

 

Андре ВІЛЛАШ-БОАШ

Вік: 43 роки

Громадянство: Португалія

Останнє місце роботи: «Марсель» (2019-2021)

Getty Images/Global Images Ukraine

Колись один з найбільш перспективних тренерів світового футболу Андре Віллаш-Боаш останнім часом трохи випав із топової хроніки. Спершу в 2014 році португалець вирішив поїхати працювати в «Зеніт», звідки подався за грошима вже в Піднебесну - в «Шанхай СІПГ». І якщо в Росії Віллаш-Боаш зумів привести свою команду до чемпіонства, то в Китаї фінішував другим, що було сприйнято босами клубу, як невдача. З листопада 2017-го по липень 2019-го Андре й зовсім залишався без роботи, хоча його ім'я раз у раз миготіло в пресі в аспекті потенційного призначення у відомі клуби.

Повернутися в європейський футбол Віллаш-Боашу вдалося за рахунок запрошення від «Марселя». Амбітну французьку команду Андре в прем'єрному для себе сезоні зумів привести до другого місця в Лізі 1, а ось сезон-2020/21 вже не видався для «провансальців» настільки вдалим - вони фінішували лише п’ятими, хоча певний час були навіть лідером таблиці. Що правда, Віллаш-Боаш недопрацював минулий чемпіонат в «Марселі» до кінця. Він покинув клуб ще 2 лютого, будучи незгодним з політикою керівництва клубу, й подавши у відставку. З тих пір Віллаш-Боаш перебуває без роботи, проте йому всього-на-всього 43 роки, так що можливостей проявити себе на топ-рівні у цього наставника, якого називали «новим Моуріньо», ще буде чимало.

 

Ернесто ВАЛЬВЕРДЕ

Вік: 57 років

Громадянство: Іспанія

Останнє місце роботи: «Барселона» (2017-2020)

Getty Images/Global Images Ukraine

Досвідчений Ернесто Вальверде ось уже півтора року після відходу із «Барселони» в січні 2020-го сидить без роботи. Вигравши два «золота» Ла Ліги в сезонах-2017/18 та 2018/19, потім Вальверде поступився в півфіналі Суперкубка Іспанії-2020 мадридському «Атлетіко» (2:3), і був відправлений у відставку. Керівництво вважало за доцільне замінити критикованого Вальверде на Кіке Сетьєна, але той з поставленим завданням не впорався, програвши битву за чемпіонство мадридському «Реалу».

Сам Вальверде одразу після відходу із «Барселони», здається, не поспішав знайти нову роботу, проте з часом надлишку пропозицій не відчув. У минулому сезоні в пресі писали, що Ернесто може бути призначений в «Валенсію», проте варіант з «кажанами» так і не опинився робочим для коуча. Зараз Вальверде охоче спілкується з пресою, даючи зрозуміти, що готовий до нових тренерських викликів. А ще недавно Ернесто здивував досить неоднозначною заявою про свою роботу з Ліонелем Мессі, давши зрозуміти, що не найкращі стосунки з аргентинцем могли послужити приводом для його відставки із «Барселони»: «Я не можу сказати, що між нами сталося. Це частина таємниці, і добре, що це так. Краще, коли люди не знають, хто ми є. Їм краще не знати всієї правди».

 

Хуанде РАМОС

Вік: 66 років

Громадянство: Іспанія

Останнє місце роботи: «Малага» (2016)

Getty Images/Global Images Ukraine

Дворазовий переможець Кубка УЄФА Хуанде Рамос саме в «Севільї» перетворився на топ-тренера, завдяки чому отримав згодом ряд вигідних і престижних запрошень. Зокрема, Рамос попрацював із «Тоттенхемом» та «Реалом», а в Україні найбільш відомий завдяки співпраці з «Дніпром», який в сезоні-2013/14 вперше в історії незалежної України привів до «срібла» національного чемпіонату. Покинути стан «дніпрян» Хуанде, як він тоді зізнавався, був змушений через нестабільну військово-політичну ситуацію в Україні, хоча нібито мав від керівництва пропозицію продовжити співпрацю на два роки. Згодом «Дніпро» не захотів виконати всі фінансові зобов'язання перед тренерським штабом Рамоса, через що піддавався ряду санкцій з боку ФІФА. Тодішній власник «дніпрян» Ігор Коломойський зайняв принципову позицію не платити гроші іспанським тренерам. Подейкують, що бізнесмен підозрював Рамоса та його помічників у махінаціях фінансового характеру, але чи так це насправді невідомо й досі.

Після «Дніпра» Рамос близько двох років залишався без роботи, а потім прийняв запрошення «Малаги», де провів лише кілька місяців. З 27 грудня 2016 року Хуанде перебуває без клубу, й нині немає особливих передумов до того, щоб ситуація змінилася, хоча сам наставник не оголошував про завершення кар'єри і напевно хоче попрацювати ще як мінімум кілька років, спробувавши реалізувати свої тренерські задумки і амбіції.

 

Клаудіо РАНЬЄРІ

Вік: 69 років

Громадянство: Італія

Останнє місце роботи: «Сампдорія» (2019-2021)

Getty Images/Global Images Ukraine

Італієць Раньєрі - фахівець дуже відомий як в Італії, так і далеко за її межами, але його головним тренерським тріумфом є, безумовно, сенсаційна перемога з «Лестером» в англійській Прем'єр-лізі-2015/16. Тоді ж Клаудіо був названий кращим тренером сезону в АПЛ, а згодом - і найкращим тренером року за версією ФІФА. Однак власники англійського клубу не проявили належного терпіння до результатів команди, котра прагнула вибитися в гранди, а тому вже на початку 2017 року відправили Раньєрі у відставку, незважаючи на величезну кількість критики на адресу такого рішення.

Після «Лестера» Раньєрі встиг попрацювати у Франції з «Нантом» та в Англії з «Фулхемом», а весною 2019 року повернувся до рідної Італії, де спершу довів сезон до кінця з «Ромою», а після прийняв запрошення від «Сампдорії». Зумівши врятувати генуезький клуб від вильоту в першому сезоні, а також вивівши його в середняки турнірної таблиці в другому, Клаудіо оголосив про небажання продовжувати співпрацю, після чого опинився без роботи. Нині Раньєрі вже 69 років, але він не оголошував про намір попрощатися з футболом. Саме в аспекті цього фахівця практично немає сумнівів, що по ходу сезону-2021/22 він знайде нову роботу, так як звик до амбітних і непростих викликів, а також вміє виводити команди з найскладніших ситуацій.

 

Андрій ШЕВЧЕНКО

Вік: 44 роки

Громадянство: Україна

Останнє місце роботи: збірна України (2016-2021)

Getty Images/Global Images Ukraine

Видатний в минулому форвард Андрій Шевченко, безумовно, ще не став топовим тренером з точки зору європейського та світового ринку наставників. Однак перспективний фахівець знаходиться на шляху до цього, видавши хороші п'ять років зі збірною України, яку Шевченко вирішив покинути 1 серпня, а до цього вивів до чвертьфіналу Євро-2020.

Ще під час роботи Шевченка зі збірною виникало чимало чуток про бажання фахівця в майбутньому перейти на клубну роботу. Рік тому активно говорили про «Мілан», але згодом з «россонері» себе добре зарекомендував Стефано Піолі, й чутки про призначення Шевченка затихли. Зараз навколо екс-коуча збірної України також не спостерігається якогось ажіотажу, а нещодавно фахівець зізнався, що готовий розглянути пропозиції не тільки від клубів, але й знову попрацювати з будь-якою збірною. Останні ж чутки, що стосуються майбутнього Шевченка, сповіщали про його готовність прийняти рідне київське «Динамо», але говорити про це нині занадто рано, тому що власники «біло-синіх» надмірно задоволені роботою, яку виконує румун Мірча Луческу, котрий має контракт до літа 2023 року.

 

Зінедін ЗІДАН

Вік: 49 років

Громадянство: Франція

Останнє місце роботи: «Реал» (2019-2021)

Getty Images/Global Images Ukraine

Поки тренерська кар'єра Зінедіна Зідана була пов'язана виключно з мадридським «Реалом». Тут він починав з молодіжного рівня, а згодом в два заходи працював з першою командою. Під керівництвом Зідана «бланкос» виграли три поспіль Ліги чемпіонів, взяли два «золота» Ла Ліги, а також здобули ряд інших трофеїв, що поступаються в статусі перерахованим. Втім, весь час перебування Зінедіна в «Реалі» був непростим як для тренера, так і для команди й керівництва клубу. Навколо Зідана часто виникали чутки про скандали та конфлікти, які чи то існували насправді, чи то вигадувалися недоброзичливцями, щоб ускладнити життя успішному тренеру та яскравому в минулому футболісту.

В кінці минулого сезону, в якому «Реал» не зміг виграти чемпіонство в Ла Лізі, програвши на фініші два очки землякам з «Атлетіко», Зідан прийняв рішення знову покинути мадридський клуб. Поки, згідно з неофіційною інформацією, Зінедін не планує повертатися до активної роботи. Ніби як фахівець очікує відходу з поста головного тренера збірної Франції свого екс-колеги на футбольному полі Дідьє Дешама, мріючи попрацювати з «триколірними». Але контракт у Дешама розрахований до кінця наступного року, а тому не факт, що Зідан так довго знову протримається без роботи. Хоча Зінедіну все-таки є чим зайнятися у футболі, адже з 2012 року він є одним з інвесторів клубу «Родез», що виступає в Лізі 2, причому гравцем якого нещодавно став син французької легенди Енцо.

Оцініть матеріал
(183)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини
Футбол | 25 квітня 2024, 18:50 0
Лунін може не зіграти матч-відповідь проти Баварії. Стали відомі причини

Місце у воротах Луніна може зайняти Куртуа

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 03:30 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Коментарі 32
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
Прямо как в анекдоте:
Сибирский мужик, дочь Рокфеллера и швейцарский банк
…Однажды у Генри Киссинджера спросили:
– Что такое «челночная дипломатия»?
Киссинджер ответил:
– О! Это универсальный еврейский метод для решения любых проблем! Поясню на примере.
Требуется выдать дочь Рокфеллера замуж за простого русского парня из глухой сибирской деревни.
Каким образом? Очень просто! Я еду в сибирскую деревню, нахожу там простого русского парня и спрашиваю его:
– Ты хочешь жениться на американской еврейке?
Он мне:
– Зачем?! У нас и своих девчонок полно!..
Я ему:
– Да, но она – дочка миллиардера!
Он:
– О! Это меняет дело!..
…Тогда я еду в Швейцарию, на заседание правления банка и спрашиваю:
– Вы хотите иметь президентом правления банка сибирского мужика?
– Фу, – говорят мне в банке.
– Да, но он – зять Рокфеллера!
– О! Это меняет дело!..
И таки-да, я еду к Рокфеллеру и спрашиваю:
– Хотите иметь зятем русского мужика?
Он мне:
– Что вы такое говорите, у нас в семье все – финансисты!
Я ему:
– Да, но этот русский мужик – президент правления Швейцарского банка!
Он:
– О! Это меняет дело! Сьюзи! Пойди сюда. Мистер Киссинджер нашел тебе жениха. Это президент Швейцарского банка!
Она:
– Фи… Все эти финансисты – дохляки и зануды!..
А я ей:
– Да, но этот – здоровенный сибирский мужик!
Она:
– О-о-о! Это меняет дело!..
Andriy...Fedorchak
Шевченко відколи став топовим тренером ?...бо серед інших згаданих він там виглядає ніяко ...з таким самим успіхом можна було написати Блохіна і Маркевича.
dimych23
Вся статья написана ради Шевченко
OKs100
Забыли про Михайличенко.
Михаил Петрович Бильдер
Последний осенний анекдот: "Шевченко- Топ тренер!" Ха-Ха-Ха!
Интересно во сколько ему это обошлось?
В смысле пропиариться?!
Мрак!
ivtbox
Хотів тролянути, що Шевченка не включили... а він тут! ))) Між Зіданом і Раньєрі ))) "Топ"-тренер ))) одної збірної )))
RoNIkyo
Конте без роботи - це дивно.
А от Вальверде - той ще топ-тренер
euro2012_za_2012euro
Андрюху то за что?
Его ,наверное ,даже в обмен на Реброва в Аль-айн предлагали, причем с доплатой.
Но шейхи сказали:
"Лучше бусы давай"!
Т.е. Реброва
xxxxxxxxxxxxххх
Ну если в типа топах Шевченко, то почему не добавить Фонсеку?)
Или к примеру Маркевича?)
alegofich
Що в цьому списку робить Шевченко невідомо, останній рік провальний, чисто велика УДАЧА, що збірна пройшла в 1/4....
rugby1970
А как сюда попал мистер "Э"??? Пазик - топчик? Не смешите!!!
ManCity
Видно в Шеви зовсім голяк з пропозиціями. Шева і Зідан? Чи Конте? Смішно. Лоханувся із збірною. А тепер не знає де подіти себе.
hidalgo65
насчет Шевченко нужно было написать перше i останне мiсце роботи
tima fialko
Всі вони мільонери,і вагомий шмат достатків отримали при розіриванні контрактів з ними достроково,за незадовільні результати роботи.Так що сліз лити не хочеться
aleks19826
А Газзаев где, Михайличенко, Гамула, Лужный, Фабио Капелло, Йожеф Сабо и Олежка Блохин с Маркевичем????
Yura Юрий
Из всего списка, внимание заслуживает только Конте и Зидан, остальные сбитые летчики,, в т ч и распиаренный и еще молодой Боаш
Богдан Якименко
уважаемая редакция sport.ua, дайте определение "топ тренер", ибо вы вызвали раздор у многих ваших читателей!
AЛВ
Повага до Шевченка,як гравця,але до топ- тренера його ніяк не можливо відносить на даний час.!!!
Ortizgarc
Зидан лучший в подборке, на мой взгляд
BekXan
Что в этом списке делает Шевченко?