Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 15 вересня 2021, 21:50
10594
10

Лайт-версія збірної світу і Вернидуб на чолі. Що являє собою Шериф

Sport.ua – про першого суперника «гірників» на груповій стадії Ліги чемпіонів-2021/22

| Оновлено 15 вересня 2021, 21:50
10594
10
Лайт-версія збірної світу і Вернидуб на чолі. Що являє собою Шериф
ФК Шериф

У новому сезоні Ліги чемпіонів донецький «Шахтар» волею жереба отримав на 2/3 такий же склад групи, як і роком раніше. «Гірникам» знову доведеться змагатися з мадридським «Реалом» і міланським «Інтером», а ось з четвертого кошика на цей раз випав номінально суперник простіший - чемпіон Молдови «Шериф». Саме з цією командою підопічним Роберто Де Дзербі належить відкрити розіграш основної сітки Ліги чемпіонів-2021/22.

Візитка клубу

Футбольний клуб «Шериф» заснований в квітні 1997 року й базується в Тирасполі - найбільшому місті Придністров'я, що має статус автономного територіального утворення у складі Молдови (фактично Придніпровська Молдавська Республіка, невизнана світовим співтовариством і підтримувана Росією, з 1990 року оголосила про незалежність від Молдови, яка не визнала це від’єднання, через що між сторонами досі існує конфлікт). Базисом для створення «Шерифа» виступила команда «Тирас», котра за підсумками сезону-1996/97 отримала право зіграти в Дивізіоні Б (третій за силою лізі молдовського футболу), у зв'язку з чим «осам» (прізвисько клубу, отримане на основі того, що ця комаха є офіційним маскотом тираспольців) вдалося за наступний сезон пройти горнило Дивізіону А, й через рік почати виступи в еліті молдовського футболу.

Свій перший трофей «Шериф» виграв у сезоні-1998/99, коли завоював Кубок Молдови, і отримав можливість дебютувати в єврокубках. Через два роки «оси» оформили перше чемпіонство, а разом з ним і ще один Кубок країни, завоювавши своєрідний «дубль». Після цього «Шериф» виграв ще дев'ять поспіль чемпіонських титулів в Молдові, ставши найбільш титулованим футбольним клубом молдовської ліги. До теперішнього моменту на рахунку «Шерифа» 19 виграних чемпіонських титулів у Молдові, 10 Кубків та 7 Суперкубків країни.

Домашній матчі «Шериф» проводить на футбольній арені спортивного комплексу «Шериф», яка була відкрита влітку 2002 року. Місткість трибун головної арени становить 12746 місць. Футбольний клуб «Шериф», так само як і однойменний спортивний комплекс, на якому домашні матчі проводить команда, належать холдингу «Шериф», засновником і власником якого є Віктор Гушан. Ця людина є найбагатшою та найвпливовішою у Придністров'ї, але при цьому веде абсолютно непублічний спосіб життя. Про нього відомо не так багато, хоча в минулому році програма «Схеми» провела власне розслідування, в ході якого прийшла до висновку, що Гушану належить ряд елітних об'єктів навіть в Україні – на територіях Київської та Одеської областей. Також журналісти проекту припускають, що в Гушана є українське громадянство.

Минулий сезон

Минулий розіграш чемпіонату Молдови «Шериф» завершив беззаперечним лідером. Команда в 36 поєдинках набрала 99 очок, забила 116 м'ячів, а пропустила у свої ворота лише 7. Тираспольці лише три рази зіграли внічию, й зазнали однієї поразки, та й то з мінімальним рахунком 0:1 від «Петрокуба», котрий фінішував в результаті другим.

Однак завершити сезон-2020/21 перемогою ще і в Кубку Молдови «Шерифу» не вдалося. Команда з Придністров'я дісталася до фіналу турніру, де не змогла обіграти в основний і додатковий час «Сфинтул Георге» - 0:0. У серії пенальті більш вдалими й майстерними опинилися саме «святі», що представляють село Суручени із населенням близько трьох тисяч мешканців. До речі, завоювання Кубка Молдови стало першим трофеєм в історії «Сфинтул Георге», заснованого в 2003 році.

Що стосується єврокубків, то в минулому сезоні «Шериф» стартував з першого раунду кваліфікації Ліги чемпіонів, в якому без особливих проблем подолав опір «Фоли» з Люксембургу (2:0). Однак уже в другому раунді «оси» поступилися азербайджанському «Карабаху» (1:2), вилетівши в Лігу Європи. Але і в другому за престижністю клубному турнірі континенту «Шерифу» затриматися надовго не вдалося. Тираспольці вже в третьому раунді кваліфікації не змогли подолати бар'єр в особі ірландського «Дандолка» - 1:1 в основний і додатковий час, і поразка у серії пенальті.

Нинішній сезон

Сезон-2021/22 «Шериф» почав невдало: команда знову програла трофей «Сфинтул Георге» - цього разу мова про Суперкубок Молдови. В основний час поєдинок закінчився з рахунком 2:2, причому «святі» зрівняли рахунок вже в компенсовані хвилини, а потім знову вирвали перемогу в серії пенальті.

Втім, на цьому невдачі тираспольців не закінчилися, оскільки вони сенсаційно програли стартовий матч сезону в чемпіонаті Молдови новачку елітного дивізіону «Бєльцям» (0:1), які очолює український фахівець Ігор Рахаєв.

Щоправда, в Лізі чемпіонів на цей раз справи «Шерифа» пішли, як ніколи гладко. У першому раунді кваліфікації «оси» обіграли албанську «Теуту» (4:0, 1:0), у другому - вірменський «Алашкерт» (1:0, 3:1), в третьому - несподівано пройшли сербську «Црвену Звезду» (1:1, 1:0), і нарешті в плей-оф раунді сенсаційно залишили за бортом чемпіона Хорватії загребське «Динамо» (3:0, 0:0). Завдяки цьому «Шериф» став першою в історії командою, яка представляє чемпіонат Молдови, котрій вдалося пробитися в груповий етап Ліги чемпіонів.

Головний тренер

Головний тренер «Шерифа» як мінімум на українських теренах не потребує додаткових представлень. Ним є 55-річний фахівець Юрій Вернидуб, котрий раніше зробив собі ім'я в луганській «Зорі». Цей коуч прийшов у «Шериф» у грудні минулого року після відставки з білоруського «Шахтаря». З Вернидубом «оси» змогли без проблем довести до чемпіонства сезон-2020/21 в чемпіонаті Молдови, але, як уже згадувалося вище, програли в фіналі Кубка Молдови, а також зазнали фіаско на старті нинішнього сезону в Суперкубку країни.

Саме через ці дві поразки від «Сфинтул Георге», які залишили «Шериф» без Кубка та Суперкубка Молдови, а також після поразки на старті чемпіонату від «Бєльців», в пресі заговорили про можливе звільнення Вернидуба. Однак фантастична гра команди в Лізі чемпіонів, де в кваліфікації було здобуто 6 перемог при 2 нічиїх, і завойована історична путівка в груповий турнір, зняли всі питання щодо найближчого майбутнього Вернидуба в Тирасполі.

Цікаво, що за всю історію існування футбольного клубу «Шериф» жоден головний тренер команди не затримувався на своєму посту більш ніж на два роки. Єдиним винятком є ​​прекрасно відомий українським уболівальникам білоруський фахівець Леонід Кучук, котрий пропрацював з «осами» шість років поспіль, вигравши за цей час 12 національних трофеїв, серед яких 6 чемпіонств.

Склад команди

«Шериф» - це надзвичайно багатонаціональна команда, яку навіть можна називати лайт-версією збірної світу. Перед початком розіграшу минулого сезону в чемпіонаті Молдови був скасований ліміт на легіонерів, й «Шериф» використовує цю можливість на максимум. У складі команди є багато представників Африки (Гвінея, Малі, Малаві, Гана, Кот-д'Івуар, Нігер), Південної і Центральної Америки (Бразилія, Колумбія, Тринідад і Тобаго), а також Європи (Сербія, Греція, Люксембург, Словенія, Північна Македонія та інші).

У Молдові «Шериф» часто критикують за те, що керівництво клубу не приділяє належної уваги розвитку місцевих футболістів, проте боси вважають за краще робити ставку на результати, й нинішній вихід у груповий раунд Ліги чемпіонів доводить, що їхня стратегія має сенс. Хоча в першій команді «Шерифа» станом на поточний момент лише сім гравців мають молдовське громадянство, причому деякі також мають й інші (в основному російські) паспорти.

Існують погляди, що до нинішнього виходу в Лігу чемпіонів «Шериф» привела зміна стратегії. Якщо раніше «оси» вважали за краще брати молодих і невідомих легіонерів на невеликі зарплати, і при першій же можливості вигідно перепродавати їх іншим клубам (наочний приклад - колишній «динамівець» Жерсон Родрігеш, якого тираспольці купили в Люксембурзі за 40 тисяч євро, а через рік продали в Японію уп'ятеро дорожче), то не так давно фінансування на команду було збільшене. Зараз в команді є гравці з досить пристойними зарплатами (30-40 тисяч євро на місяць), що й не дивно, адже клуб отримає дуже хороші гроші від УЄФА за прохід до групи Ліги чемпіонів.

Уже після того, як «Шериф» переграв «Динамо» Загреб в першому матчі плей-оф кваліфікації з рахунком 3:0, команду з Тирасполя з прицілом на виступи в груповій стадії Ліги чемпіонів поповнили представник Північної Македонії Бобан Ніколов, який перейшов з італійського «Лечче», бразилець Бруно з грецького «Аріса» й узбек Джасурбек Яхшибоєв, котрого особисто Вернидуб назвав не інакше, як «нападником від Бога».

Крім того, нещодавно Юрій Вернидуб розповів, що деякі українські футболісти відмовлялися їхати в «Шериф», вважаючи слабким і нецікавим для виступів чемпіонат Молдови. Однак після проходу в груповий етап Ліги чемпіонів ситуація змінилася, і багато хто з тих, ким «Шериф» цікавився раніше, змінили свою позицію. Щоправда, тут вже сам Вернидуб проявив принциповість і не погодився на проведення трансферу співвітчизників, котрі не повірили з самого початку в його спортивний проект.

Попередні матчі проти «Шахтаря»

Історія протистоянь «Шахтаря» та «Шерифа» налічує лише два поєдинки. Вони відбулися в рамках другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів-2003/04. Тоді в Придністров'ї команди розійшлися нічиєю 0:0, а в Донецьку «гірники» здобули перемогу 2:0, і пройшли далі. Щоправда, пройти фінальний третій раунд кваліфікації «Шахтар» у 2003 році не зумів, програвши московському «Локомотиву» (1:0, 1:3), але це вже сторінки з історії зовсім іншого протистояння.

ФОТО: ФК «Шериф»

 
Олексій Сливченко
Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
айфокс криптожабор
молдоване наверное негодуют на своих спортивных сайтах, жалуются почему так мало молдаван в старте
Nomad
Суровая гибридная команда. А до этого там был ещё какой то Тилигул. Родом аж из SU. Загнулся по финансам, но его приютили в Бельцах, как Олимпию. И это как наш Метадон, который был Медитой из Шахтёрска. Одна печаль. А тут куркуль нашёлся.
euro2012_za_2012euro
В общем в отсутствии клубов из Румынии в ЛЧ, румынам есть за кого поболеть - за братьев своих меньших.
oenergo.com
Как по-мне, так у Шахтера нет шансов.
nick07
лайт-версія збірної світу "натягнула" лайт-версію збірної Бразилії)))))
Юрий Бойко
АГРОБИЗНЕС
Golhrenshtanga
Сборная Мира-Сборная Бразилии
D. Skv
Гушан, схеми, ви спортивне видання чи помийка?