Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 15 вересня 2021, 16:40
8096
23

З чим Шахтар підходить до Ліги чемпіонів

Оглядач Sport.ua намагається розібратися в складному «гірницькому» господарстві

| Оновлено 15 вересня 2021, 16:40
8096
23
З чим Шахтар підходить до Ліги чемпіонів
ФК Шахтар

Якщо охарактеризувати двома епітетами особисто моє очікування того, як буде грати «Шахтар» в груповому етапі Ліги чемпіонів, то це будуть «тривожність» і «невідомість». Тому, що мені до сих пір так і не зрозуміло, чого чекати від команди Де Дзербі. Зараз, напередодні старту віце-чемпіона країни в груповому етапі Ліги чемпіонів, давайте спробуємо розібратися з шахтарськими ігровими «дебетом» і «кредитом».

Ігровий тонус

Тут візуальних особливих проблем не спостерігається. Команда планомірно вкочувалась в сезон, з урахуванням кваліфікації чемпіонської Ліги. Головне завдання на даний момент, а то і на все друге півріччя, вона вирішила, здобувши путівку в головний континентальний турнір. На внутрішній арені напевно все могло б бути краще: втрати очок з «Олександрією» та «Минаєм» явно не були запланованими. Але поки що відставання донеччан від «Динамо» в турнірній таблиці несуттєве - три очки. Це відставання можна ліквідувати одним вдалим очним поєдинком.


ФК Шахтар. Бразилець Педріньо готов зіграти із «Шерифом»

Тільки ось сказати, що нинішній «Шахтар» точно перевершує в чомусь нинішнє «Динамо», навряд чи можна. У минулому сезоні, як це не парадоксально з точки зору підсумкового відставання «гірників» в табелі про ранги, подібне можна було стверджувати. Не кажучи вже про позаминулий сезон. А ось зараз - навряд чи. Тому що на даному етапі, якщо говорити про ігровий стан команди Де Дзербі, напрошується слово «нестабільність». До сих пір так і не зрозуміло, чого чекати від цієї команди в конкретному матчі - феєрії чи провалу.

Ще один важливий аспект - горезвісний пік функціональної готовності. Вбачається, що Де Дзербі не форсував підготовку на час кваліфікації ЛЧ. Стало бути, команда повинна додавати до жовтня-листопада. Але це лише мої умовиводи і спостереження. А як там насправді - сказати складно.

Кадровий кондуїт

Основний голкіпер «гірників» Трубін вибув з ладу через травму, тому за «останній рубіж» відповідатиме Пятов. Як показала гра проти «Монако», з реакцією у ветерана все в порядку. Але як показували інші матчі, зокрема, гра проти збірної Казахстану, Андрій може і начудити. Власне, в цьому він дуже схожий на нинішній «Шахтар»: може видати відмінну гру, а може і провальну.

Пара основних центрбеків Марлон - Вітао - викликають ще більшу тривогу. Перший - найбільш інтегрований в гру і вимоги Де Дзербі, адже раніше грав у «Сассуоло». Але все одно цей бразилець регулярно «привозить» - як і небезпечні моменти біля своїх воріт, так і різнокольорові картки. Його колега - то взагалі окремий випадок: без валідолу його гру дивитися навряд чи виходить. Може, все-таки краще замість Вітао виставити Матвієнка, оскільки на лівому краю захисту зараз дуже хороший Ісмаїлі?

Позиція правого захисника безальтернативна - Додо.

Визначився Де Дзербі і з парою «хвилерізів» - Степаненко і Майкон. На даний момент це оптимальна «суміш».


ФК Шахтар. Тарас Степаненко вітає Фернандо (№99) із голом

Позиція єдиного форварда досі не викликала сумнівів - Траоре, один з кращих гравців «Шахтаря» стартового відрізка сезону. Однак в грі проти «Дніпра-1» на вістрі атаки зіграв Педріньйо. До того ж, цю позицію може закрити і Фернандо, кар'єра якого начебто в черговий раз перезапустилась. В принципі, є ще і Сікан з Мудриком. Так що цю лінію можна вважати цілком укомплектованою. Цікаво, що «Шахтар» до заявки на ЛЧ включив і Мораеса. Схоже, його відновлення йде з випередженням графіка?

У півзахисті теж вельми непоганий вибір. Тете, Соломон, Алан Патрік - цей трикутник в перспективі може бути основним. Не потрібно забувати і про Марлоса, який ще не сказав свого останнього слова. Педріньйо, якщо буде в нормі, теж здатний зіграти в основі. Та й Антоніо може ще принести користь. Загалом, в цій ланці вибір у Де Дзербі дуже якісний.

Больові точки

В деякій мірі це воротарська позиція. А в великій мірі - пара центральних захисників. Поки що Де Дзербі так і не знайшов ідеальне поєднання центрбеків. І це дуже напружує напередодні старту групового турніру ЛЧ.


ФК Шахтар. Андрій Пятов, Микола Матвієнко та Вітао

Але навіть не це найголовніше. Італійський тренер постійно підкреслює, що «Шахтар» лише на шляху до розуміння його принципів гри, команда все ще будується і все ще звикає до нових вимог. В принципі, це нормальний процес, коли з'являється новий тренер, який зламав напрацювання свого попередника. Але це ненормально в умовах, коли від команди вимагають результат в режимі «тут і зараз». Схоже, Де Дзербі це не до кінця усвідомлює. Він не настільки гнучкий фахівець, як міг би бути. Таке враження, що він гне свою лінію навіть тоді, коли гнути катастрофічно не вигідно. Як, наприклад, у другому матчі проти «Монако». Тоді божевільний фарт плюс деякі інші якості зіграли на нашу користь. Але удача, на жаль, пані непостійна, на неї постійно розраховувати - собі дорожче.

До того ж, є стійке переконання, що далеко не всі футболісти до кінця розуміють вимоги нового тренерського штабу. Іноді складається таке враження, що якщо з перших хвилин у «Шахтаря» не пішла гра, або суперник банально закрився, то «гірники» не менш банально просто не знають, що робити. А перебудуватися - не можуть. Як місцями і їхній наставник.

Підсумок

Найсильніший суперник, проти якого «Шахтар» зіграв на чолі Де Дзербі - безумовно, «Монако». І потрібно визнати, що в обох поєдинках італійський алленаторе не обіграв свого візаві. Більш того, в повторній зустрічі Де Дзербі начисто програв свою міні-дуель Ніко Ковачу. Ось це дуже насторожує напередодні старту в групі ЛЧ. Чи зумів наставник «помаранчево-чорних» зробити висновки? Чи зуміють його підопічні виходити з честю з контрпресингу, який точно будуть застосовувати «Інтер» з «Реалом», та й «Шериф» теж не ликом шитий.

У донецької команди, безумовно, є свої козирі, свої аргументи: відмінна середня лінія, крайні захисники, які роблять різницю, дуже висока загально командна швидкість, форвард, який нарешті відразу став у нагоді. Але ці сильні сторони часом нівелюються елементарними помилками центрбеків, нерозторопністю тренерського штабу, «сируватістю» команди, яка ще тільки будується і не повністю адаптувалася до нових обставин.

Загалом, чого чекати від цього «Шахтаря» в нинішній чемпіонській Лізі - велике питання, на яке зможе відповісти лише час.

 
Оцініть матеріал
(34)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
New Zealander
Я ще не встиг відійти від приємного шоку в кінцівці зустрічі з Монако. Але треба вже переключатися на цю гру. Буде дуже цікаво. Шахтар починає набирати обертів. І правильно сказав Дзербі що Шахтар така команда, що може як програти так і виграти від будь-якої команди. Цим то вона і відрізняється наприклад від Динамо, бо воно не може виграти у будь-якої команди, а от програти від будь-якої команди, це вони можуть легко.
Михаил Петрович Бильдер
Давайте пожелаем успеха Шахтёру. всем его почитателям и руководителям!
МЫ БОЛЕЕМ ЗА ВАС!
mayakovskiy1
Дурацкий матч, который лично я до жеребьевки хотел меньше всего. Это тот случай, когда победа не принесет никакой славы, а потеря очков вызовет волну хейта. Думаю Шахта сегодня вряд ли победит. Молдавский автобус и ничейка 1-1 в итоге
Владислав Антонов
Мінімум дві перемоги над Шерифом. Реалу з Інтером на виїзді програють, а от вдома можуть бути нюанси. Прогнозую 7-9 очок і фініш на третьому місці.
Алексей Голяченко
А мы сегодня посмотрим
Наталия Шумакова
Трансляцию этого матча можно посмотреть у нас в телеграм https://t.me/joinchat/2CgFmM9Qbl82NjJi
Lyolik
Мы бродячие артисты,
Мы в дороге день за днем.
И фургончик в поле чистом,
Это наш привычный дом.
Мы великие таланты,
Но понятны и просты.
Мы певцы и музыканты,
Акробаты и шуты.
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Игорь Петров
Меня постоянно умиляют эти разговоры о стройках, футбол - довольно простая игра , получил передачу, отдал пас, открылся, и так по кругу, для этого необходима техника владения мячом, видение поля и отменная физическая подготовка, все это закладывается матушкой природой и детских спортивных школах. А куда бежать и как прессинговать, можно объяснить на одном теоретическом занятии, но если уже 100 дней у руля, а команда не бежит куда надо, это одно из двух, либо твои подопечные тупые , либо у тебя не хватает мозгов доходчиво им объяснить, на первый взгляд и того и другого в команде не наблюдается, но игра по каким -то причинам так ещё и не пришла, что у меня, как болельщика вызывает определённую тревогу за результат.
potemkin78
с дырявой обороной, в которой ставку теперь делаются на не украинцах и с сырой атакой
_ Moore
"Потому что на данном этапе, если говорить об игровом состоянии команды Де Дзерби, напрашивается слово «нестабильность». До сих пор так и не понятно, чего ждать от этой команды в конкретном матче – феерии или провала" (с) - і це правда. Але сьогодні навіть не провал, а песец.
OlgaNovik
Люблю эту музыку слушать и играть в футбот)
https://www.youtube.com/user/tamp3cords
Nomad
Так уже ж подошли и Боржоми поздно пить.
Jaroslav5999
Удачі Шахтарю,вболіваймо за Україну!!!а гавнометам накшталк фейса і т.п ви не вболівалникі ви відстійник!!!
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
fifadinamo
От АГРОБИЗНЕСА - победителя Шахтера можно что то ждать, а от латиносброда во главе с училкой физкультуры да еще в матче против молдаван увы...
Максофекалии ваше место в колхозе навоз расбрасывать