Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 11 вересня 2021, 15:40
12221
23

Чемпіонат світу кожні два роки: це більш реально, ніж ви думаєте

Оглядач Sport.ua не вважає ідею Арсена Венгера утопією

| Оновлено 11 вересня 2021, 15:40
12221
23
Чемпіонат світу кожні два роки: це більш реально, ніж ви думаєте
Getty Images/Global Images Ukraine. Арсен Венгер

На перший погляд, ця ідея - проведення чемпіонатів світу з футболу кожні два роки - ну, якщо і не марення, то спроба видати бажане за дійсне. Щось схоже було півроку тому, коли мадридський «Реал» і компанія товаришів, які долучилися, підірвали бомбу під назвою «Суперліга». Але не поспішайте з ярликами і висновками. В даному випадку все набагато серйозніше.

Навколо цієї ідеї, яку приписують авторству відомого Арсена Венгера - колишнього легендарного тренера лондонського «Арсеналу», а нині фахівцю, котрий відповідає в ФІФА за «глобальний розвиток футболу» - почалися активно ламатися списи тільки зараз. Але виринула вона на світ Божий трохи раніше - навесні цього року. Але тоді футбольний світ готувався до чемпіонатів Європи та Південної Америки, і тема швидко заглохла. І так, її тоді озвучили представники федерації футболу Саудівської Аравії: напевно дуже впливові в світі пани, але їхній голос у загальному хорі «короля спорту» - «тонший за писк», як сказав би Маяковський.

Тим часом слова саудитів потрапили в підготовлений ґрунт. Їх підхопив не тільки мсьє Венгер, але й президент ФІФА Інфантіно. Бос міжнародної федерації давно виношував ідею про реформу «футболу збірних». І, схоже, знайшов не тільки вдячних слухачів, а й голоси на підтримку.

***

Коротенько про суть реформи Венгера. Якщо відкинути словесну частину про популяризацію футболу та іншу «лабуду», то в сухому залишку буде наступне. Чемпіонат світу не буде перетинатися ні з чемпіонатом Європи, ні з чемпіонатом Південної Америки. Ні з іншими континентальними першостями. Радше за все, Мундіалі плануються проводити по парних роках, інші змагання - по непарних.

Getty Images/Global Images Ukraine

На головний аргумент проти - мовляв, у футболістів і без того високі навантаження і безліч матчів, а тепер ці навантаження і зовсім стануть космічними - колишній тренер «канонірів» підготував своєрідне ноу-хау. За його ідеєю, відбіркові турніри до ЧС проводяться протягом лише одного місяця - жовтня: збірні в цьому місяці грають сім-вісім відбіркових матчів, а влітку наступного року проводиться чемпіонат світу. Причому, за запевненнями Венгера, після чемпіонату футболістам буде надано обов'язкову 25-денну відпустку. До того ж, як вважає француз, при такому розкладі зменшиться і кількість перельотів, і кількість травм. Ну і, природно, все це, як вважає 71-річний екс-тренер, продиктовано не грошима, а інтересом, у першу чергу, уболівальників, які хочуть дивитися футбол високого класу зі «зрозумілим форматом», а на матчах команд «високі ставки».

В принципі, якщо міркувати об'єктивно, здорове зерно в цій ідеї є. В тому сенсі, що уболівальникам, тобто всім нам, дійсно хочеться дивитися побільше матчів, в яких дуже високий градус. Ну, або ставка, кому як. Наприклад, Євро-2020 не тільки особисто я, але і багато моїх друзів-товаришів, які мають лише віддалене уявлення про футбол, дивилися «захлинаючись». Тому що там було і на що, і на кого подивитися. Минуло лише два місяці після закінчення континентального форуму, а я б не проти побачити ще раз щось подібне. І Ліга чемпіонів, не кажучи вже про УПЛ, мені цей футбольний голод не вгамують. Так що в плані інтересу вболівальників Венгер правий: він, інтерес, тобто, дійсно є. І буде.

Напевно має рацію француз і з приводу того, щоб не розтягувати відбірковий турнір до ЧС на цілий рік, а проводити його в одно-два спеціальних вікна. Це і зручно, і швидко, і комфортно.

А ось з приводу втоми/завантаженості футболістів повинні висловлюватися самі футболісти. Та їхні тренери. А вже потім журналісти і вболівальники. Тому що дивитися за тим, що відбувається, завжди простіше, ніж брати участь. Навіть якщо доведеться пертися на інший материк.

ФІФА хоче змінити календар міжнародних матчів. Чого чекати вболівальникам?

До речі, що стосується думки футболістів з цього приводу. Багато проти. Але є і такі, хто «за». Наприклад, Яя Туре і Майкл Оуен ідею підтримали.

Підтримали її і 166 національних асоціацій, що входять до ФІФА. Чи багато це? Страшенно багато, тому що всього в Міжнародну футбольну федерацію входить 211 колективних членів. Стало бути, приблизно сімдесят відсотків федерацій, що «заселяють» ФІФА, явно не проти проведення Мундіалю кожні два роки. Так, серед цих 166-ти більшість - представники Африки, Азії та Центральної Америки, які отримають можливість частіше потрапляти на найбільш статусний світовий спортивний турнір. Так, Європа зі своїми 55 асоціаціями, в більшості своїй проти. Але ж умовні Англія, Німеччина або Франція при голосуванні володіють тим же одним голосом, що і Уганда, Нікарагуа або В'єтнам.

Так що якщо ФІФА дійсно хоче реформувати все світове футбольне господарство, у неї це вийде. І нам, уболівальникам, на благо, і собі, так як чемпіонат світу - це нечувані бариші. Наприклад, прибуток ФІФА від проведення Мундіалю-2018 - 1,8 мільярди доларів. І якщо такі, а може і ще більші суми можна отримувати не кожні чотири роки, а в два рази частіше, то чому б цього і не зробити? Тим більше, що за «лояльність» асоціаціям від цієї суми перепадуть крихти.

***

Але потрібно розуміти, що, незважаючи на фінансову привабливість ідеї, у неї є об'єктивні перешкоди. Реалізувати її можна не раніше 2030 року - до тих пір вже всі світові форуми розписані з чотирирічним циклом. Та й УЄФА в особі президента Чеферіна і деяких глав провідних ліг сильно проти: погрожують бойкотом через переобтяження внутрішнього календаря.

Однак все може змінитися вже в кінці нинішнього року. У грудні, за словами Венгера, ФІФА вже може винести рішення з цього питання, яке поки що перебуває на фазі «вивчення і консультацій». І якщо більшість національних федерацій проголосують за дворічний цикл світових першостей, навряд чи Європа піде в підпілля. Її теж можна задобрити, долучити, переконати. Купити, врешті-решт. Це дорожче, ніж інші 166 бажаючих. Але воно, напевно, того варте.

Валерій Василенко
Оцініть матеріал
(62)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі
Теніс | 28 березня 2024, 17:11 0
Стало відомо, скільки заробили Світоліна, Калініна, Ястремська в Маямі

Далі за всіх з українок пройшла Ангеліна, яка зупинилася на стадії 1/8 фіналу

ФОТО. Український нападник тренується з основою Баєра
Футбол | 29 березня 2024, 13:49 0
ФОТО. Український нападник тренується з основою Баєра

Артем Степанов вже не вперше залучений до тренувального процесу першої команди

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Etana
Все бы ничего, если бы только у Европы были большие квоты на ЧМ. А то получается, что ЧЕ по среднему уровню команд выше чем на ЧМ.
Леонід Леонідович
Бред...
narytnyk
Тут не согласен с автором, мнение европы решаюсчее так как если УЕФА не устроит такое то они выйдут из ФИФА и тогда никто денег не даст на такой чемпионат мира, по сути останутса Аргентина и Бразилия, просто Фифа захотели больше денег и им наплеваь на футболистов, дай им волю так чемпионат будет каждый год
Ёкарный Бабай
"Но оно наверняка того стоит." Не стоит. Что можно хорошего ожидать от реформаторов, которые сделали ЧМ в США на 48 участников, но Европе из новых 16 мест дали только 3?
Shchebet
А лучше вообще каждый год! Не фиг по отпускам ходить и предсезонными сборами заниматься. Зимой - отбор. Летом - финал...
lehach_08
Старым маразматикам все мало бабок (
Henriklarsson11
Если деньги имеют большую ценность, давайте напечатаем их побольше или дадим каждому игроку по мячу, как Хотабыч. Они что там не понимают что чем больше чего-то, тем меньше оно ценится?
BekXan
Такое впечатление что через десяток лет тот футбол который мы знали просто перестанет существовать.
Istm
маячня якась.
по-перше, будуть перетинатись євро і світові.
по-друге, чемпіонат світу втратить свою цінність, значення, "фестивальність"
Яя Яя
Давай кожен місяць. Парні ЧЕ, не парні - ЧМ.
Alexey Antonenko
Очень странное сравнение с суперлигой. Сравнение с суперлигой это ЧЕ раз в 2 года, а ЧМ...я не удивлюсь, если эти 70% поддержавших это минимум клубов Европы и максимум клубов не Европы. Чемпионаты чего либо в которых не играют европейские сборные вызывают так себе интерес в мире, разве что местный.
Mac_Gyver
На счёт того чтобы свести отборочные циклы в единый пул длиною в месяц - только "за"! Тот же условный Месси заманается каждый раз летать через Атлантику на отборочные игры.
На счёт того, чтобы проводить Мундиаль каждые 2 года - категорически против. Мундиаль потому и вкусный такой, что его мало. Бывает он редко. Мундиаль - это легенда!
tima fialko
Латинска Америка підтримала позицію УЕФА - теж не хочуть обесцінювати улюблену гру.Саудівські шейхи,мабуть підтримали свою пропозицію непоганими грошима,якби таке запропонувала Україна і розглядати нестали.
Александр Гриненко
Бери мяч иди пи*дяч,а то как зп заоблачные себе выбивать так самые первые,а как работать так зразу подуставшие.Раз подустали пускай идут на какой небуть завод работать 5/2 чтоб не устовать.😆
Lyolik
Я бы турниры сборных команд проводил раз в четыре года. Прошло четыре года, континентальный турнир, ещё четыре года, чемпионат мира. Клубный футбол куда смотрибильнее.
Захар Зінікієв
було про шо побалакати й нагадати про себе
Ёкарный Бабай
Че-то Арсена понесло в какую-то альцгеймерскую чушь. Я всегда за адекватные нововведения, но у этого - множество фундаментальных проблем.
Во-первых, футболисты. Они принадлежат клубам, которые и так скрипя зубами отпускают их в сборные. Ни в одном клубе не радуются, что их футболист уезжает на Евро, он приедет вымотанным и уставшим, еще и психологически, если будет какой-нибудь провал или не дай Б-г травма.
Во-вторых, история. ЧМ уже 100 лет и он ценится прежде всего за то, что дед рассказывает байки, а воодушевленный внук хочет поучаствовать в новых свершениях. Передача этого опыта от старших к младшим держит футбол на плаву. ЧМ каждые два года это Лига Чемпионов, когда она проходит так часто и я не могу вспомнить ход событий недавно прошедшего розыгрыша, ну и хрен с ним, подумаешь, через неделю стартует новый. Футболисты смогут участвовать в 10-12 ЧМ за карьеру и вся статистика пойдет прахом, она будет мало кому интересна, будет море трештоков, что нынешние чемпионы ненастоящие. Бразилия 18-разовый чемпион мира, этого не могло случиться и за 200 лет, а теперь реальность в обозримом времени.
В-третьих, отборочные. Каждый год проводить отборочные на ЧМ - це вже занадто, а шо занадто, то нездраво.
В-четвертых, предлагаемая пауза на сборные в месяц и 7-8 матчей. Да ну нахер, я эти две недели отборочных еле выдерживаю, кто будет это все смотреть и терпеть? Клубный футбол в разы зрелищнее, динамичнее, прогрессивнее. Футбол сборных в принципе за ним не может угнаться. Когда-то Венгер сам говорил, что сборные - это атавизм, а теперь попав на должность в ФИФА заговорил на другом языке.
Руслан Шевченко
Ценность ЧМ или ЧЕ и сейчас, нивелировано, кто победит? Франция, Германия, Испания... Хоть каждый год проводи... Наш удел выход из группы. Да это здорово ,но надоест.. а Кубок поднимет условная Германия или Бразилия...