Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 13 липня 2021, 04:00
22189
22

ФІФА хоче змінити календар міжнародних матчів. Чого чекати вболівальникам?

Черговий блок реформ від головного футбольного органу планети...

| Оновлено 13 липня 2021, 04:00
22189
22
ФІФА хоче змінити календар міжнародних матчів. Чого чекати вболівальникам?
Getty Images/Global Images Ukraine

71-річний Арсен Венгер, який влітку 2018 року залишив пост головного тренера «Арсеналу», останнім часом повністю сфокусувався на роботі функціонером. Відомий француз нині обіймає посаду директора з розвитку ФІФА, й відповідає в цій структурі, зокрема, за питання планування та реорганізації розіграшів існуючих нині турнірів.

Зокрема, останнім часом група фахівців під керівництвом Венгера працює над створенням можливого нового календаря міжнародних матчів, що може призвести до серйозних змін у світовому футболі. За словами президента ФІФА Джанні Інфантіно, зазначена тема є дуже складною, тому як організації належить адаптувати й упорядкувати всі дати, щоб догодити цілій низці суб'єктів футбольного господарювання - клубам, національним асоціаціям і, звичайно ж, різного роду спонсорам.

Нині група Венгера підготувала чорновий варіант змін, якими передбачається суттєве переформатування нинішньої системи кваліфікаційних матчів таких турнірів, як чемпіонат світу та чемпіонат Європи. Очікується, що зміни будуть введені в дію вже у відбірковому турнірі на чемпіонат світу 2026 року, який пройде в США, Мексиці та Канаді. Головне нововведення - регіональним конфедераціям, таким як УЄФА (Європа), КОНМЕБОЛ (Південна Америка), АФК (Азія), КОНКАКАФ (Північна і Центральна Америка) і КАФ (Африка), буде дозволено використовувати максимум вісім ігрових днів для проведення матчів збірних в рамках кваліфікаційних кампаній. Зараз, наприклад, КОНМЕБОЛ використовує відразу 18 ігрових днів для свого надто тривалого та розтягнутого за часом відбіркового турніру.

Також в ФІФА хочуть, щоб остаточний варіант сформованих дат був захищеним з боку всіх конфедерацій. Іншими словами, щоб не відбувалося зсувів, переносів та інших реорганізаційних моментів, які здатні вносити хаос у всю систему світового футболу.

Ідея функціонерів ФІФА полягає в тому, щоб скоротити кількість місяців, протягом яких футболісти залишають свої клуби в Європі чи Азії з метою перетину континентів для участі в матчах своїх національних збірних, наприклад, в Південній Америці. В даний час у відбірковому календарі є п'ять місяців у році, на які припадають затверджені дати ФІФА: березень, червень, вересень, жовтень і листопад з максимум двома матчами в кожному з них.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арсен Венгер

Одна з ключових задумок групи Венгера нині полягає в тому, щоб, залишаючись на прикладі відбіркового турніру в Південній Америці, сконцентрувати кваліфікаційні турніри в одному місяці, який вміщував би в себе вісім ігрових днів. Або ж максимально розділити всі ігри на два місяці - наприклад, жовтень і лютий. Якщо ідея буде підтримана й затверджена, то клуби будуть зобов'язані відпускати своїх футболістів тільки в зазначені місяці, що дозволить їм знаходитися в практично рівних умовах і абсолютно точно в чіткому розумінні всіх правил гри.

Очікується, що нововведення буде підтримане не тільки клубами по всьому світу, а й головними тренерами національних збірних. Останні, зокрема, змушені збирати команди за кілька днів до важливих поєдинків, приводити гравців до «спільного знаменника» за короткий період часу, грати два-три матчі, а потім знову прощатися з футболістами, щоб через місяць або два починати процедуру заново. Можливість проведення ряду відбіркових матчів протягом одного або двох місяців у році, ймовірно, полегшить завдання тренерів, хоча певною мірою може призвести до занепаду інтересу до інституту національних збірних, оскільки ті перебуватимуть у фокусі уваги вболівальників значно рідше з точки зору періодів згадок у пресі і на телебаченні протягом календарного року.

Для клубів зміни й зовсім можуть стати глобальним полегшенням. Їх футболісти, нарешті, перестануть витрачати сили по ходу сезону на постійні перельоти з одного континенту на інший, а в деяких ситуаціях топові клуби перестануть втрачати важливих гравців під час ключових поєдинків національного чемпіонату, що часто відбувається, наприклад, з європейськими клубами, які відпускають своїх футболістів на матчі африканського відбору до чемпіонату світу або Кубка африканських націй. Більш того, під час паузи на міжнародні матчі буде рекомендовано зупиняти всі національні чемпіонати, як це, наприклад, прийнято в Європі, але не практикується в Бразилії, де поєдинки часто проходять на тлі ігор «селесао» (навіть зараз, коли збірна грає на Кубку Америки, змагальний процес в бразильській Серії А триває за своїм графіком), і далеко не всі клуби знаходяться в рівних умовах.

В цілому піднята проблематика є дуже складним питанням для світового футболу, й оприлюднені групою Венгера ідеї потребують схвалення не тільки з боку Ради ФІФА, але й від Конгресу, який щорічно збирає разом всі 211 асоціацій-членів організації.

Getty Images/Global Images Ukraine

Крім цього, Венгер та його соратники пропонують проводити розіграш чемпіонату світу кожні два роки, а не раз на чотири роки, як зараз. Ще в травні Конгрес ФІФА, який вдруге в історії через пандемію коронавірусу пройшов в онлайн форматі, схвалив пропозицію Саудівської Аравії щодо оцінки питання змін періодичності проведення чемпіонату світу з футболу з чотирьох до двох років.

Ідеї Венгера та співтоваришів можуть посприяти вивільненню додаткових днів, які б світовий футбол міг більш ефективно використовувати для власного розвитку. Мова, перш за все, йде про реорганізацію клубного чемпіонату світу, і деяких континентальних турнірів. Також в планах УЄФА і КОНМЕБОЛ існує ідея відновлення розіграшів Міжконтинентального кубка, який, як очікують ці дві конфедерації, буде цікавий для глядачів, як в Європі, так і в Південній Америці. Може зайти мова і про додаткове реформування флагманських клубних турнірів на континентах - наприклад, Ліги чемпіонів УЄФА або Кубка Лібертадорес.

«У цьому процесі консультацій, який ми проводимо зараз, ФІФА почала з основних зацікавлених сторін - гравців і тренерів. Ми опитали їх думку щодо клубного чемпіонату світу, чемпіонату світу серед збірних, чемпіонату Європи, Кубку Америки. Тепер ми будемо дізнаватися, що думають про це клуби. Як вони ставляться до від'їзду гравців до збірних в березні, вересні, жовтні і листопаді, коли багато футболістів змушені подорожувати з одного континенту на інший, втрачаючи час на відновлення власного здоров'я. Ми хочемо почути позицію всіх сторін з приводу впровадження нового календаря міжнародних матчів», - заявив нещодавно президент ФІФА Джанні Інфантіно.

Арсен Венгер, здається, налаштований ще більш радикально і в той же час оптимістично: «Я пропоную проводити матчі збірних за одне або максимум два вікна, замість нинішніх п'яти. Не бачу нічого поганого в тому, що збірні будуть збиратися, наприклад, в жовтні, і проводити по сім відбіркових поєдинків за місяць. Після цього гравці повернуться в клуби, а фінальний етап міжнародних відбіркових матчів відбудеться вже після завершення клубного сезону - в червні. Це зменшить кількість роз'їздів для футболістів, посприяє мінімізації травм і дасть чіткі правила гри для всіх сторін».

Поки ідеї Венгера залишаються лише на папері й не підкріплені рішеннями серйозних інституцій, проте, маючи потужне лобі з боку Інфантіно і багатьох інших ключових гравців у футбольному світі, можна припустити, що вже за кілька років на нас буде чекати зовсім інша система розіграшів міжнародних матчів. Чи виявиться вона настільки вдалою, як зараз про неї розповідає Венгер? Настане час, тоді й оцінимо...

Оцініть матеріал
(46)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Марсель – Бенфіка – 1:0 (пен. 4:2). Як Трубін програв серію. Відеоогляд
Футбол | 19 квітня 2024, 06:23 0
Марсель – Бенфіка – 1:0 (пен. 4:2). Як Трубін програв серію. Відеоогляд

Дивіться відео голів та огляд поєдинку чвертьфіналу Ліги Європи

ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 07:21 9
ВІДЕО. Без емоцій. Як Лунін відреагував на перемогу Реала в суперматчі у ЛЧ

Андрій став героєм королівського клубу в серії пенальті проти Манчестер Сіті

Коментарі 22
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Miha Stepanov
Якщо чемпіонат світу раз на два роки, то коли ж континентальні першості проводити з їх відборами? Жага грошей зовсім розум засліплює?
adidas777
Если сократят количество дат для приезда в сборные, соответственно увеличится количество отборочных игр за один короткий отрезок.
А это означает для сборной Украины смерть!
Мы и 2 матча подряд сыграть не можем. Наши изнеженные футболисты быстро устают...
Если количество матчей ещё увеличится, то нам хана!
sv_2000
Звучит неплохо, только на счет ЧМ раз в 2 года я не понял
MaxUa
Во всем этом как обычно замечательна аргументация. "Равные условия". В очередной раз мы можем наблюдать за тем, как разворачивается борьба за мир во всем мире.
В реальности, разумеется, сильных мира сего интересует не мир, а власть.
Кто такие игроки национальных сборных? Это как правило наиболее сильные и умелые игроки. Которые как правило стоят кучу денег. И которые как правило связаны контрактными обязательствами с грандами европейского футбола, которые могут им предложить наиболее выгодные финансовые условия.
В последнее время неоднократно поднимался вопрос, что нужно что-то делать с увеличивающейся интенсивностью футбольных игр, которая как минимум приводит к тому, что футболисты чаще травмируются.
Что в итоге придумали? Может быть все-таки снизим интенсивность коммерческих турниров? Нет, ну что вы, как можно. Они же коммерческие. Лучше поступим так: дадим больше времени игрокам клубов на "восстановление своего здоровья" за счет уменьшения их времени нахождения в своих национальных сборных и уплотнения графика игр.
Кто от всего этого выиграет? Ну, понятно, что от снижения интенсивности перелетов выиграют клубы-гранды, поскольку снизится нагрузка на их лидеров, которые как правило одновременно являются сборниками. Кроме того от уплотнения графика игр сборных выиграют сборные-гранды. За счет чего они выиграют? За счет более длинных скамеек, на которых сидит качественный второй состав, способный легко заменить собой первый. Это замечательно было недавно видно на примере сборной Украины, у которой нет длинной скамейки и которая на второй и тем более третий матч играет гораздо хуже, чем первый, банальной вследствие того, что основная нагрузка ложится на ограниченное количество футболистов основного состава, которых элементарно некем заменить.
Но зато при этом будут говорить, что "все в равных условиях".
OKs100
Очередное изменение ради получения ещё большего количества денег. Например, такие сборные как наша, без лавки запасных, просто не смогут повести ровно восемь игр подряд через 3-4 дня.
Хотя "болельщики" которые выступили против Суперлиги заслужили это закручивание гаек. Суть Суперлиги была как раз в появлении конкуренции между организациями, а там где есть конкуренция, там делается всё для людей в первую очередь, а не для своих карманов.
scorpio16
все супер но проводить ЧМ раз в два года , это перебор, теряется вся ценность как по мне. Я вот в недоумении как можно проводить ЧМ по хоккею каждый год, такой формат просто превращают ценный трофей в обыденность.
Stan S.
Можно попробовать, будет интересно
euro2012_za_2012euro
Все стадии из 1 матча.
Кубок Мира
Квалифай раунд: 168 команд.
1/64 финала : 127 команд ( 84 победителя квалифай раунда + 43 сеяных). Какая-то сборная останется без соперника по жребию или это будет действующий Чемпион.
Далее
1/32, 1/16, 1/8, 1/4, 1/2, за 3-е и ФИНАЛ.
Уложились за 8 игровых дней!!
И без всяких отборов.
Владимир Копяк
Как мы все знаем,дьявол кроется в деталях... Как бы вскользь прозвучавшая мысль о ЧМ раз в два года,могла пройти и не замеченной... Хочу напомнить всем присутствующим,что ФИФА и УЕФА создавались не для того о чем вы подумали- развитие футбола в мире, Боже вас упаси, прежде всего,всегда и только на первом месте были ДЕНЬГИ,любого цвета. Многочисленные штаты юристов и бухгалтеров этих общественных организаций,24 часа в сутки , работают в поте лица,за большие деньги конечно, чтобы найти способы и возможности заставить всех,кому не безразличен футбол,раскошелиться на него, от мегакорпорации Кока Колы.до нищего из бразильских фавел...Если система Венгера будет принята,то доходы ФИФА возрастут минимум в три раза .И тогда Инфантино сможет увеличить свою ежемесячную зарплату до 4 миллионов вечно зеленых,и это без бонусов,которые могу в несколько раз превышать зарплату. ФИФА всегда будет в выиграше,при любом раскладе...Здоровье футболистов? Не смешите мои тапочки, такого понятия нет в приоритете этой организации ( ведь не просто так ФИФА и УЕФА закрывают глаза на повальное употребление допинга футболистами на всех уровнях - от юношеских соревнований до финалов ЧМ и ЧЕ). ФИФА воплощает в жизнь актуальный всегда лозунг- хлеба и зрелищ. Зрелище для народа,хлеб,точнее деньги на которые можно купить не только хлеб- чиновникам ФИФА...Простая арифметика. Раньше члены Исполкома ФИФА имели возможность получать взятки в десятки лимонов зелени за голосование нужного претендента на проведение финала ЧМ, раз в четыре года,а но новой системе -раз в два года! И так во всем...
victorpolo
мда... футбольная жизнь - это не боксеры, которые 2 раза в год выходят на ринг...
euro2012_za_2012euro
А ЧМ можно проводить каждый год, а на ЧЕ забить.
Определять Чемпиона Европы как раньше в хоккее - кто из европейцев выше на ЧМ, тот и папа, то бишь Чемпион Европы.
euro2012_za_2012euro
Что-то я не понял на счёт фиксированных дат.
Что пандемия уже закончилась?
var всегда прав
Пусть работают...
Maslyaspor
Так давайте вже створено ще один турнір , Ліга націй , ЧМ , ЧЄ, вже існують, залишається створити на кшталт Ліги конференцій у клубів, створити Чемпіонат Конференцій.