Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 23 вересня 2021, 01:33
12930
24

Він все ще безробітний. Чому Паулу Фонсека не став тренером Тоттенхема

Поки побудувати топ-кар'єру після від'їзду з «Шахтаря» у португальського коуча не виходить

| Оновлено 23 вересня 2021, 01:33
12930
24
Він все ще безробітний. Чому Паулу Фонсека не став тренером Тоттенхема
Getty Images/Global Images Ukraine

Ні для кого не секрет, що португальський тренер Паулу Фонсека, як і нині італієць Роберто Де Дзербі, з самого початку приходив у «Шахтар» з однією метою - спробувати голосно заявити про себе на континенті через виступи в Лізі чемпіонів. У сезоні-2017/18 «гірники» змогли видати прекрасний груповий турнір, в якому на своєму полі обіграли всіх суперників (2:1 - «Наполі», 3:1 - «Фейєноорд» та 2:1 - «Манчестер Сіті»), що допомогло їм вийти у плей-оф раунд, де донецька команда одразу ж програла «Ромі», проте лише за рахунок правила гостьового голу (2:1 - вдома, 0:1 - на виїзді), яке нині вже відійшло в історію.

Вочевидь, саме тоді в «Ромі» взяли Фонсеку, як то кажуть, «на олівець», а тому коли влітку 2019 року португальський тренер висловив бажання змінити обстановку й відправитися на підвищення, проти чого у «Шахтарі» принципово не заперечували, саме «вовки» стали новою зупинкою Паулу на шляху до європейських тріумфів.

Getty Images/Global Images Ukraine

Називати два роки Фонсеки в «Ромі» тотальним провалом, незважаючи на 5-те та 7-ме місця в Серії А у цей період й проліт повз Лігу чемпіонів, навряд чи варто. Хоча б тому, що в минулому сезоні «вовки» зуміли пробитися до півфіналу Ліги Європи, де програли все-таки куди більш потужному «Манчестер Юнайтед». Потім Фонсека пішов, а на чолі «Роми» його змінив Жозе Моуріньо, який за пару місяців до цього був звільнений з «Тоттенхема». У якийсь момент ситуація й зовсім зводилася до вельми цікавої рокіровки, оскільки в стані «шпор» хотіли одного португальця замінити іншим - Моуріньо Фонсекою.

Ще в середині червня ряд авторитетних джерел відзначав, що Фонсека повністю узгодив умови трирічного контракту з «Тоттенхемом», причому повинен був отримувати в Лондоні навіть більш високу зарплатню, ніж до цього в «Ромі» - чотири мільйони євро замість трьох. Але буквально в останній момент по відверто незрозумілим широкому загалу причинам від підписання офіційних паперів сторони вирішили відмовитися, й у підсумку «Тоттенхем» очолив інший португалець - Нуну Ешпіріту Санту, котрий видав аж ніяк не кращий сезон з «Вулверхемптоном» до цього, а ось ім'я Паулу Фонсеки пов'язували з низкою інших клубів та навіть національних асоціацій.

У «Тоттенхемі» вирішили за краще не сильно-то й поширюватися на тему зриву переговорів із Фонсекою. Уболівальникам побіжно було сказано, що контракт з екс-тренером «Роми» і «Шахтаря» не був підписаний через податкові зобов'язання, але більшість фахівців прекрасно розуміли - це всього лише відмовки, а справжню причину боси «шпор» вважали за краще приховати.

Сам Фонсека якийсь час також не поширювався про зрив переговорів із «Тоттенхемом», хоча було зрозуміло, що Паулу дуже засмучений цією ситуацією. Зрештою, «шпор» очолив його співвітчизник Нуну Ешпіріту Санту, при якому «Вулверхемптон» в сезоні-2020/21 фінішував 13-м у Прем'єр-лізі, видавши найгірший результат в еліті під керівництвом португальського коуча. У 38 матчах «вовки» здобули лише 12 перемог при 9 нічиїх та відразу 17 поразках... При цьому, Ешпіріту Санту, на відміну від Фонсеки, має куди більш скромний досвід керівництва командами, які брали участь в основних сітках єврокубків - 24 матчі у Нуну проти 67 у Фонсеки.

Однак нещодавно Фонсека перестав зберігати мовчання. В інтерв'ю португальському телеканалу SIC 48-річний фахівець пояснив, що зрив його призначення в «Тоттенхем» в значній мірі пов'язаний із приходом на пост спортивного директора лондонського клубу італійця Фабіо Паратічі. Той був офіційно затверджений на новій посаді в стані «шпор» буквально за пару днів до моменту, коли очікувалося офіційне оголошення про підписання контракту між Фонсекою та «Тоттенхемом».

«Всі деталі мого контракту були вже опрацьовані. Я був дійсно готовий почати нову пригоду із «Тоттенхемом». Але з приходом в клуб Паратічі у нас виникли певні розбіжності, які виявилося неможливо подолати. Я дійсно хочу тренувати кращі команди, але я не можу йти на компроміс зі своїми ідеями. Я не можу поступитися цінностями тільки заради того, щоб тренувати топ-команду. Правда полягає в тому, що президент «Тоттенхема» Деніел Леві та технічний директор Стів Хітчен завжди говорили мені, що команда повинна бути агресивною, привабливою, домінуючою на полі. Це було баченням, котре відповідало моїм цінностям. Але з приходом нового спортивного директора все трохи змінилося. Вони захотіли піти в іншому напрямку, й мені, вочевидь, було неможливо працювати там, де не вірили в мої ідеї», - сказав Фонсека.

Фонсека не сильно лукавить, адже Деніел Леві дійсно обіцяв уболівальникам «Тоттенхема», що наступний після Жозе Моуріньо головний тренер буде прищеплювати команді «вільний, атакувальний та видовищний футбол». Саме тому, коли «шпори» почали домовлятися з Паратічі, кандидатури цілого ряду фахівців, наприклад, Еріка тен Хага з «Аякса», відпали самі по собі. Просто тому, що не було згоди між Леві й Паратічі, а запрошувати спортивного директора, який би не мав у клубі права вирішального голосу при формуванні стратегії розвитку команди було б занадто неправильним рішенням, що прекрасно усвідомлював президент «Тоттенхема».

Getty Images/Global Images Ukraine

Кандидатура Фонсеки довгий час вважалася ледве не головним компромісом між обіцянками вболівальників з боку Леві та поглядами на футбол Паратічі. Останній дуже хотів бачити новим тренером «Тоттенхема» фахівця, який був би схожий на тренерів, що працювали в «Ювентусі» за часів 11-річної каденції в цьому клубі самого Фабіо. В результаті президент «шпор» відправив Паратічі на фінальні перемовини із Фонсекою, два раунди яких відбулися в Мілані та Комо. За їх результатами «Тоттенхем» і відмовився від ідеї співпраці з Фонсекою, розірвавши фактично вже підготовлений для підписання договір.

Все, що було далі, а саме розмови про податкові зобов'язання, які нібито перешкодили запрошенню Фонсеки у «Тоттенхем», - це чистої води спекуляції Паратічі. Фабіо, по суті, переконав Леві в тому, що саме він, як новоспечений спортивний директор клубу, повинен відповідати за призначення головного тренера, адже вся структура повинна вибудовуватися під його відповідальність. Леві, як подейкують, не сильно-то й сперечався, особливо після того, як Паратічі переконав його, що Ешпіріту Санту - це зовсім не адепт ультразахисного футболу.

Старт Нуну Ешпіріту Санту в «Тоттенхемі» однозначно порадував Деніела Леві. «Шпори» на своєму полі у першому турі АПЛ-2021/22 обіграли чемпіона «Манчестер Сіті» (1:0), але після цього видали провальний поєдинок в Лізі конференцій проти «Пасуш де Феррейри» (0:1), де за 90 хвилин спромоглися завдати лише двох ударів по воротах і награти на показник 0,01xG. Після цього «Тоттенхем» зумів вивезти перемогу з виїзду до «Вулверхемптона» (1:0), хоча яскравого та красивого футболу нова команда Ешпіріту Санту проти його колишнього колективу продемонструвати так і не змогла... І навіть нещодавній впевнений реванш із «Пасуш де Феррейрою» (3:0) поки не виглядає чимось надзвичайно переконливим з точки зору подальших перспектив ігрового стилю та результатів «Тоттенхема»...

Ситуація з Фонсекою, по суті, говорить про те, що Фабіо Паратічі вже здобув відразу кілька перемог у новій ролі в «Тоттенхемі». По-перше, він зумів «відчепити» коуча, з яким не дуже-то й хотів співпрацювати. По-друге, запросив фахівця, якого колись пропонував навіть в «Ювентус». По-третє, Паратічі зумів значно зблизитися з Леві, й тепер розраховує на підтримку президента «Тоттенхема» не тільки в кадрових, але і в трансферних питаннях.

Що стосується Паулу Фонсеки, то він все ще залишається безробітним. Екс-коуча «Шахтаря» сватали в «Крістал Пелас», але там швидко зробили ставку на Патріка Вієйра, а їхати за океан в МЛС не захотів уже сам Фонсека. Подейкували навіть, що Паулу через агентів пропонував свої послуги Українській асоціації футболу, бажаючи замінити Андрія Шевченка у національній збірній України, проте боси організації вирішили за краще зробити ставку на куди більш передбачуваного для них вітчизняного наставника, хоча кандидатура Реброва у них раптово зірвалася, й довелося віддавати «свята святих» у руки авторитетного, але погано керованого ззовні Олександра Петракова.

Тому новий сезон Паулу Фонсека вперше у своїй тренерській кар'єрі, яка бере відлік з літа 2005 року, почав в статусі безробітного, й далеко не факт, що незабаром отримає шанс попрацювати з хорошою командою, а не засидиться в горезвісній «творчій відпустці». Поки ж Фонсека повернувся в Україну, з якою встиг породнитися не тільки через роботу в «Шахтарі», а й через одруження на нашій співвітчизниці Катерині Остроушко, хоча сам по собі нещодавній візит Паулу в Торецьк до дітей виглядає досить гарним жестом поваги фахівця до країни та клубу, які дали йому можливість потрапити в справжній світ елітарного футболу - туди, де португальцю так хочеться затриматися якомога довше...

 

Оцініть матеріал
(61)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Наполі та Рома влаштували перестрілку після першого тайму з двома пенальті
Футбол | 28 квітня 2024, 21:10 0
Наполі та Рома влаштували перестрілку після першого тайму з двома пенальті

Гра завершилася з рахунком 2:2, усі голи були забиті у другій 45-хвилинці

Миколенко розповів про нефутбольне хобі. Воно не подобається його дружині
Футбол | 28 квітня 2024, 13:46 2
Миколенко розповів про нефутбольне хобі. Воно не подобається його дружині

Український захисник «Евертона» грає в комп'ютерні ігри замість риболовлі

Коментарі 24
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
axylinam
Фонсеку с большим удовольствием возьмут в Минай Сити
united)
Может попробовать в Мариуполе?
Lyolik
Потому что в нормальных клубах платят за результат, а не за клоунские переодевания.
hakkinen
Тут, в колхозе из Коваливки, местечко наклёвывается
Bulba_sumkin
Почитал комменты и вспомнил что дыpявое братство про Луческу писало 2 года назад и раньше) Клоуны, а если Фонсеку назначат после Мирчи, и он выиграет трофей с дыка, как быстро вы в воздухе переобуетесь, и начнете скулить что он мега тренер, и лизать его португальскую задницу?)
tima fialko
Все ж, це Шахтар дав Фонсеці ім"я в Європі.Головна перешкода-його принциповість,а значить порядність.Це як з Маркевичем...Поважаю.Хай пощастить Паулу
Слабый чемпионат, надо уезжать за границ
Мариуполь Колос. Хорошие вещь клубы
Геннадий Ерохин
Бросил горняков, думал сейчас попрет в Роме ,а позже какую нибудь команду гранд предложат, остался у разбитого корыта... может в Металл Запорожье? Было бы здорово!!
Ukraine Donetsk
Он же никакой. Одно дело выигрывать ЧУ с топ футболистами по меркам нашего чемпа и совсем другое играть в более конкурентных лигах.
Ёкарный Бабай
Фонсека нормальный тренер, но не топ. Вот от этого ему и надо плясать, поубавить аппетиты.
Ёкарный Бабай
Погодите, щас место тренера Арсенала освободится. Наверняка, у них две кандидатуры - Фонсека и Ковач
kaka
читал что его очень хочет морковный Спиртяк
pol55
Тотем сьогодні може очолити АПЛ,але так уже було минулого сезону,а потім...але є надія поки є Х.Кейн,а Д.Леві не віддасть трансфери навіть бувалому Партачі,(як щось складеться в Тотемі буде Паратічі)
просто парень
Дзерби уйдет, вернётся фонсека
Sviato
Помічником Де Дзері в допомогу перед ЛЧ.
Игорь Авто
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
___Funny___Cat___
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Respekt
В металист его!!!