Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

CS2
| Оновлено 05 листопада 2023, 17:58
7574
0

Лікнеп. Що таке ESL Pro League з CS:GO?

В рамках спецпроекту розповідаємо про одну з наймасштабніших ліг в кіберспорті

| Оновлено 05 листопада 2023, 17:58
7574
0
Лікнеп. Що таке ESL Pro League з CS:GO?

Sport.ua продовжує серію матеріалів, в яких ми розповідаємо про кіберспорт - індустрію, яка з кожним роком набирає все більших обертів, а місцями може конкурувати з традиційними видами спорту. Цей проект ми ведемо разом з Parimatch, адже ця компанія приділяє багато уваги кіберспорту, вона є глобальним партнером відомих киберспортівних організацій Virtus.pro, HellRaisers і Team Spirit. Бренд-амбасадорами компанії є відомі особистості в світі Марсело coldzera Давид і Тоня Прядко.

У черговій статті нашого циклу ми говоримо про CS:GO. Ця кіберспортивна дисципліна знаходиться в топі вже більше 20-ти років. За ці роки «контра» перетворилася з шутера, в який грали в локальних комп'ютерних клубах, на повноцінну кіберспортівну дисципліну з широкою системою турнірів і чемпіонатів. Цей матеріал буде присвячений ESL Pro League - одній з головних ліг з CS:GO.

Читайте: Лікнеп. Як навчитися точно стріляти в CS:GO?

CS:GO має відкриту турнірну систему, щорічно проводиться велика кількість турнірів як глобального, так і регіонального рівня. Практично кожен місяць проходять змагання, в яких беруть участь команди з топу HLTV - престижного рейтингу найкращих команд світу з CS:GO. Головним турніром в CS:GO є Major - це свого роду чемпіонат світу, турніри цього рівня проходять під егідою Valve з 2013 року. Призовий фонд кожного мейджора - 1 мільйон доларів, при цьому в році проходить по два мейджори. Крім мейджора існують і інші чемпіонати і ліги, головні з них ESL Pro Tour і BLAST Premier.

ESL Pro League існує з 2014 року, коли Electronic Sports League (Ліга електронного спорту) оголосила про створення власної європейської ліги ESL. Уже в 2015-му році вона розширилася і на територію Північної Америки, а пізніше і Південної Америки. Спочатку була задана висока планка призового фонду - в перших сезонах призовий фонд турніру становив 500 тисяч доларів, вже в четвертому сезоні команди розіграли 750 тисяч, а в п'ятому сезоні (2017-й рік) 1 млн доларів.

ESL. Легендарний склад fnatic – перший чемпіон ліги

ESL Pro League позиціонує себе як відкрита мережа, яка об'єднує всі змагання під егідою турнірних операторів ESL і DreamHack. Формат ESL Pro League відрізняється тим, що в цій лізі існує 12 постійних команд-партнерів турніру, які мають постійне місце для участі в змаганнях. Інші путівки отримують команди, що займають високі місця в світовому рейтингу, а також переможці регіональних турнірів-кваліфікацій. Подібний формат існує і в традиційних видах спорту. Наприклад в баскетбольній Євролізі бере участь 18 команд, 16 з яких мають довгострокові ліцензії, отримані завдяки високому статусу, решта путівок розігруються у відборі.

Учасники ESL Pro League Season 14

Формат турніру ESL Pro League Season 14

24 команди розділені на чотири групи для групового етапу. Групова стадія пройде в форматі round-robin, де кожен зіграє з кожним. Переможці кожної групи потраплять до чвертьфіналу плей-оф. Друге і третє місце з кожної групи пройдуть в 1/12 стадію плей-оф. Плей-оф буде зіграний в форматі single-elimination (навиліт). Всі матчі турніру, крім гранд-фіналу, будуть зіграні в форматі best-of-3 серій (до двох перемог). Гранд-фінал - best-of-5 (до трьох перемог).

У 14-му сезоні команди розіграють призовий фонд в розмірі 750 тисяч доларів, а також 3965 очок ESL Pro Tour і 5337 очок BLAST Premier. Переможець забирає приз в розмірі 175 тисяч, а також запрошення на BLAST Premier World Final 2021. Відзначимо, що за кожну перемогу на турнірі команди отримують по 5 тисяч доларів.

Учасники
Група A:
Heroic, Astralis, Team Vitality, Team Spirit, ENCE, Bad News Bears
Група B: G2 Esports, Virtus.pro, Complexity Gaming, OG, forZe, Sinners Esports
Група C: Natus Vincere, FaZe Clan, BIG, mousesports, Evil Geniuses, Fnatic
Група D: Gambit Esports, NiP, FURIA Esports, Team Liquid, Entropiq, Team One

За підсумками групового етапу до чвертьфіналу вийшли NAVI, Heroic, OG і Gambit Esports. У першому раунді між собою зіграють Forze і ENCE, Liquid і Fnatic, Mousesports і NiP, а також Complexity і Vitality.

В букмекерській компанії Parimatch представлена широка лінія матчів ESL Pro League Season 14. Можна поставити на переможця в матчі, на карті, вгадати тотал раундів і знайти інші спеціальні ставки.

Прогнози

07.09 20:15 compLexity - Vitality

Команда американської організації compLexity довгий час стабільно трималася в топ-10, проте останнім часом клуб трохи втратив позиції і зараз займає 17-е місце. На ESL Pro League BlameF і компанія посіли третє місце в групі B, здобувши три перемоги і двічі поступившись (OG і forZe).

Vitality - команда найкращого гравця CS: GO останніх двох сезонів - ZywOo. Минулий рік французький колектив завершив на першому місці світового рейтингу, але потім пішов жорсткий спад, лише зараз Vitality потроху повертають позиції і вийшли на 8-ме місце. Головною новиною останніх тижнів стало завершення кар'єри ветерана CS:GO, опорника Vitality - rpk, його місце в клубі зайняв Kyojin. На груповому етапі Vitality здобули чотири перемоги, лише раз поступившись Heroic. У цьому матчі саме французи є фаворитами. Компанія Parimatch дає на гру таку лінію: перемога compLexity - 3.05, перемога Vitality - 1.35.

Parimatch
  • 3.05
  • 1.35
Сделать ставку Зробити ставку

08.09 20:15 Liquid - Fnatic

Команда американської організації Liquid зараз переживає спад в результатах. Після успішного сезону 2020 року клуб поступово почав опускатися в рейтингу, а в останні два місяці взагалі покинув топ-10. На груповому етапі «ліквіди» здобули чотири перемоги, поступившись лише Gambit (1:2).

Fnatic поступово повертається в світовий топ. Клуб змінив склад, і тепер це не шведська команда, а інтернаціональна, перший досвід такої зміни можна оцінювати позитивно. Ще 23 серпня колектив займав 63-тє місце в рейтингу. В даний момент KRIMZ і Brollan розташувалися на 34-му рядку, а завдяки виходу до плей-оф ESL Pro League повинні ще поліпшити своє становище. Fnatic посіли третє місце в групі C, де обіграли BIG, FaZe і EG, але поступилися NAVI і mousesports. У цьому протистоянні фаворитом є Liquid, на перемогу цієї команди компанія Parimatch дає коефіцієнт 1.45, на перемогу Fnatic - 2.62.

Parimatch
  • 1.45
  • 2.62
Сделать ставку Зробити ставку

Оцініть матеріал
(1)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.