Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 31 серпня 2021, 19:23
3988
2

Де в НБА може продовжити кар'єру Святослав Михайлюк

Вибираємо клуб, який може підписати українця

| Оновлено 31 серпня 2021, 19:23
3988
2
Де в НБА може продовжити кар'єру Святослав Михайлюк
Getty Images/Global Images Ukraine. Cвятослав Михайлюк

«Ти краще будь голодним, аніж що-небудь їж. І краще будь один, ніж разом з ким попало», - казав свого часу великий Омар Хайям. Мабуть, український баскетболіст вирішив піти тим самим шляхом. І чекає пропозицій від клубів НБА. Довго чекає. Очевидно, Михайлюк не хоче грати в Європі. Але які його шанси залишитися в НБА? Адже ростери багатьох команд уже практично доукомплектовані. А приклад Денніса Шредера (замість 84 на 4 від ЛАЛ отримав 5.9 на 1 від «Бостона») наштовхує на думку, що клуби ліги випишуть Святославу чек не більше, ніж на виняток середнього рівня - близько 5 млн доларів на рік.

Що ж, із заробітною платою нашого баскетболіста ми з вами розібралися. Визначимо можливий термін контракту Сві у новій команді. «Оклахома» спершу запропонувала кваліфай, а потім його відкликала. Навіщо? Це розв'язує руки Михайлюку на підписання контракту терміном на рік-два (замість трьох-чотирьох в якості ОСА) - те, що потрібно багатьом командам НБА прямо зараз.

І найголовніше. Сві має суперздатність. Він відмінно вміє кидати з дистанції. Особливо - з кутів (реалізував майже 48% таких кидків в ОКС). Кайл Корвер з таким же умінням був затребуваний в лізі рівно до того моменту, коли остаточно не перестав ходити, а про захист там і говорити не варто. Рей Аллен був ключовим елементом чемпіонського «Маямі», і так, це його кидок врятував команду в шостому матчі фіналу-2013. Хоча з нього вже сипався пісок.

Святослав молодий і здатний прогресувати. Він уже давно в США і повністю адаптувався до заокеанської культури. У нього хороша статистика: 10.3; 3.0; 1.8 за 23 хвилини в середньому за гру в майці «Оклахоми». Українець цілком здатний розраховувати на бажаний контракт у найсильнішій лізі світу. Але в якій команді? Розглянемо варіанти.

«Оклахома-Сіті Тандер»

У ОКС зараз близько 32 мільйони доларів до стелі зарплат. Очевидно, Сем Престі буде берегти якесь місце «під кепкою» для обмінів на «погані» контракти. Рівно так само, як він береже свої драфт-піки. А для того, щоб продати щось непотрібне, треба спершу купити щось непотрібне. При тому, що ще два роки в платіжній відомості команди буде висіти контракт Вокера. Це означає, що Престі цілком може ризикувати і підписувати баскетболістів на ті ж два роки без ризику бути звільненим за неналежні витрати.


Getty Images/Global Images Ukraine

Останній аргумент на користь Михайлюка - наявність у команді Лу Дорта і Ді Фейворса. Ці хлопці не кидають. А значить, присутність снайпера на дузі просто необхідна «Оклахомі», яка, цілком можливо, просто хоче перевірити ціну Сві і підписати з нашим баскетболістом найбільш вигідний для клубу контракт.

«Голден Стейт Ворріорс»

«Воїни» знову сильні. Після травм повернулися лідери. Вони знову на коні і хочуть потрапити в фінал НБА. І цілком здатні це зробити, судячи за силою їхнього ростера і чотирма максимальними або близько того контрактами в ньому. Але команда втратила Убре (5.2 кидка з-за дуги) і Бейзмора (41% реалізації 3-очкових), а поповнилася Жонатаном Кумінга (24.6% «дальніх» в NBA G-League) і 37-річним Іггі.

Ех, сюди б Михайлюка. Наш баскетболіст здатний претендувати на мінімальний контракт, щось близько 1.7 млн ​​доларів на рік. Це лише на 380 тисяч доларів менше за кваліфай від «Оклахоми». Невелика втрата. Але статус «шостого номера» в ротації команди-контендера виглядає заманливо. «Мінус» в тому, що ростер ГСВ зараз найдорожчий в лізі - 177.9 млн доларів йде на зарплати і 179 млн доларів - податок на розкіш. У той час, як за плечима лідерів колективу сидять такі ж, як і Сві, молоді хлопці. І дядько Іггі. Куди ж без нього? Ймовірно, свою останню можливість підсилити склад Боб Майєрс витратить на більш досвідченого гравця. Але зі схожим арсеналом умінь.

«Вашингтон Віззардс»

Про це почали говорити ще на початку серпня. Але віз і нині там. Чому? На драфті команді дістався Корі Кісперт (44% з-за дуги в NCAA). Він схожий на нашого Сві за уміннями, хіба що міцніший в плечах і молодший на рік. Але стабільних снайперів у команді, крім важкого форварда Девіса Бертанса (7.5 спроб; 40% реалізації), просто немає.

Чим не шанс для Михайлюка? Тим більше, що конкурентів на позиції АЗ / МФ в українця буде не так і багато: Біл, ККП та Кісперт. А якщо ще і Бредлі обміняють? У нього останній гарантований рік в контракті. Фінансові умови від «Вашингтона» не можуть зрівнятися з тим, що здатна запропонувати ОКС через їхню близькість до жорсткої стелі зарплат і СЕТу Динвідді. Але у «Віззардс» є хороший досвід роботи з українцями і майже немає якісних шутерів.

«Нью-Орлеан Пеліканс»

Схожа ситуація з тією, яка склалася у «Голден Стейт». Лонзо Болл (8.3 кидка, 38% реалізації «дальніх») перебрався в «Чикаго», Редіка (4.5 кидка, 36% реалізації) обміняли ще в липні, а Джош Харт, Ерік Бледсоу і... Зайон - просто не снайпери.

Варто додати, що у «Нью-Орлеана» є два винятки: мід-левел (7.8 млн доларів) і бі-аннуал (3.7 млн ​​доларів). Кидаючий баскетболіст команді необхідний. І є ресурси, щоб його підписати. Здорово, якщо ним стане наш Сві. Він молодий і на нього можна буде розраховувати, коли Зайон увійде в свій прайм, а Інгрем з нього не встигне вийти. Їхні награні зв'язки здатні принести результат в майбутньому.

Через два роки команді перепідписувати Зайона. Отже, два роки шансів для Михайлюка? Згоден, голосно сказано. Але тут українець зможе розраховувати на контракт не менше, ніж на два роки і на значущу роль на паркеті. Хтось же повинен кидати з дистанції і розтягувати захист опонента?

«Х’юстон Рокетс»

Техасці будуються заново. У них є молода зірка (Грін), сильний молодий фронт-корт (Вуд, Шенгюн, Гаруба), навіть Джон Волл теж є (31.7% реалізації 3-очкових). А далі - Ерік Гордон, який не проти, щоб його обміняли (7.8 кидків, 32.9% реалізації з-за дуги), Кевін Портер (6.2 кидка, 31% реалізації), Кайрі Томас (5.4 кидка, 33% реалізації).

Як бачимо, у «Х'юстона» відчуваються проблеми на периметрі - кидають багато, влучають мало. Для їхньої молодої зірки потрібен простір. Грін любить ходити під кільце. Та ще й Джон Волл, що не кидає, в команді. А що там із грішми? У «Рокетс» є мід-левел і бі-аннуал, як у «Пеліканс», але виняток середнього рівня у техасців трохи більший і становить 9.5 млн доларів. Якісні снайпери вже вишикувалися в чергу?

Не все так просто. Команда має намір зливати і цей сезон. Хоча б тому, що таланту у «Рокетс» зараз мало, а ресурсів для його отримання - багато (драфт-піки після обміну Хардена). Та й контракт Джона Волла ну вже дуже заважає (діє два роки). Втім, чому б на ці самі два роки і не підписати українця? Тим більше, що європейців у клубі стало так багато.


Getty Images/Global Images Ukraine

«Сакраменто Кінгс»

А чом би й ні? Двоє наших хлопців у одній команді. За «Сакраменто» буде вболівати вся Україна. А тепер поговоримо, чому Михайлюк може опинитися в «Кінгс».

Їхній виняток середнього рівня становить 9.5 млн доларів, але можна використовувати трохи більше п'яти. Інакше - податок на розкіш, що для команди в її поточному стані - тільки лише боротьба за плей-оф, - небажано.

«Сакраменто» потрібно замінити Богдановича - білого снайпера зі Східної Європи - таким же білим снайпером зі Східної Європи.

Фокс, Хілд, Барнс і Халібертон беруть на себе 75% 3-очкових кидків команди. З них, тільки Тайріз - негарантований гравець стартової п'ятірки. Хто буде «поливати» з-за дуги, коли лідери команди сядуть на лаву запасних?

Ця команда будується на два роки. Далі закінчуються майже всі контракти рольових виконавців. Через два роки в «Кінгс» залишаться лідери Фокс, Хілд і Холмс, і талановита молодь у вигляді Мітчелла і Халібертона.

Контракт на 5 млн доларів і два роки (третій - не гарантований) для Михайлюка ідеально лягає в платіжну відомість «Сакраменто».

Куди б не перейшов наш баскетболіст, побажаємо Сві удачі. Він довів свій високий клас, показавши впевнену гру в складі «Детройта» і «Оклахоми». Цілком можливо, скоро нам варто очікувати новин про те, що Михайлюк дочекався свого і залишається в НБА.

В’ячеслав ШЕВЧЕНКО

Оцініть матеріал
(21)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
euro2012_za_2012euro
"Ты лучше голодай, чем что попало ешь"
Кто там голодает и не доедает?