Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Проходить далі Шахтар Донецьк
25.08.2021 22:00 – FT 2-й матч. Результат першого матчу 1:0 2 : 2
Ліга чемпіонів
| Оновлено 09 вересня 2021, 02:18
69458
284

Геній замін. Шахтар пройшов Монако на шляху до групи Ліги чемпіонів!

Донецька команда здійснила камбек, відігравши два м'ячі

| Оновлено 09 вересня 2021, 02:18
69458
284
Геній замін. Шахтар пройшов Монако на шляху до групи Ліги чемпіонів!
ФК Шахтар Донецьк

Усього близько тижня дається командам на відпочинок між матчами плей-оф єврокубкових змагань, однак саме від такого короткого періоду залежить доля сезону для кожної з них. Зрозуміло, що всі хочуть брати участь в якомога більш високих за рангом турнірах, бо це дозволяє і підтримати престиж своєї країни, та й пристойне підживлення для фінансового стану в важкі часи пандемії ні для кого не буде зайвим. Завдання саме такого стратегічного масштабу в новому сезоні вирішували для себе донецький «Шахтар» і французький «Монако» в поєдинку на харківському ОСК «Металіст».

Представник України, через довгий період без матчів топ-рівня на цій арені, привіз хороший заділ після першого поєдинку на полі суперників. Перемога з рахунком 1:0 в умовах скасування «правила виїзного гола» є дуже хиткою, але все-таки перевагою, яка здатна відсікти хоча б один із варіантів результатів матчу-відповіді для суперників. Саме тому колектив Ніко Ковача приїхав до нашої країну виключно за перемогою.

Ось тільки яким буде цього разу «Монако»? На це питання абсолютно не давав відповідей недавній матч «монегасків» на внутрішній арені, який вони резервним складом програли скромному «Лансу» (0:2). «Шахтар», у свою чергу, теж вирішив розім'яти найближчих спадкоємців основного складу в грі проти одеського «Чорноморця», але був куди більш успішним – 3:0. Як бачимо, тактичні шахи між Роберто Де Дзербі і його хорватським колегою за цехом як почалися відразу після формування пари на стадії плей-оф, так і тривали аж до останньої секунди матчу в Харкові.

Уже за першим таймом було видно, що Ковач указав своїм підопічним вигризати перемогу над суперниками за всяку ціну. «Монако» пресингував «Шахтар» мало не усередині штрафного Пятова, а кількість помилок української команди під час передач не витримувала ніякої критики. Повністю був відрізаний від команди Лассіна Траоре, якому навіть не вдавалося зачепитися за м'яч у звичному для себе силовому стилі, а фланги атаки «гірників» блокувалися відразу двома опікунами, тому жодних поривів на чужу половину і бути не могло.

Команда Де Дзербі в таких важких умовах протрималася порівняно недовго. Уже на 18-й хвилині Траоре провалив боротьбу за м'яч у центрі поля, після чого Фолланда швидко вивели на лівий фланг штрафного, але Пятов упорався з його ударом у ближній кут, після чого гравці оборони не втримали Бен Єддера на відскоку. Це був далеко не рідкісний момент у володіннях господарів поля, але настільки сильної розслабленості в діях вони собі раніше не дозволяли.

«Монако» не став зупинятися на досягнутому, і продовжував тиснути з куди більшою силою. Завершилося це все ще більшим розчаруванням від гри «Шахтаря» в обороні. Момент із влучанням м'яча в штангу на 38-й хвилині, після удару Бадьяшіля, повинен був привести команду до тями, але вже в другій хвилі атаки Кайо з лівого флангу прострілив на дальню, а Матвієнко пропустив повз себе все того ж Бен Єддера. Віссам ще і третій міг забити через пару хвилин, підловивши на помилці Вітао, але лише дивом перекинув м'яч убік від лівої штанги над головою Пятова.

На другу половину матчу вийшов вже трохи інший «Шахтар» і зовсім інший «Монако». Було передбачено, що ризикувати колектив Ніко Ковача не стане, проте повністю відмовитися від тиску гості вже не могли – носилися як заведені, але навіть хорватському наставнику було очевидно, що навіть на основний час у такому темпі його команди на старті сезону точно не вистачить. Саме тому «гірники» нарешті отримали можливість проводити атаки на чужі ворота.

Утім, досить довго господарі не квапилися зі створенням гольових моментів, а удар Марлона головою на 58-й хвилині можна було вважати лише першим реальним шансом претендувати на гол зі сторони команди Де Дзербі. При цьому, італійському наставнику вдалося здивувати заміною Тете на більш тихохідного Марлоса, хоча саме швидкості і не вистачало його команді, як здавалося на загальному плані. У підсумку, саме головний тренер «Шахтаря» мав рацію – Марлос за трохи більше, ніж 15 хвилин до кінця основного часу, завершив на правому фланзі штрафної триходову комбінацію за участю Траоре і Алана Патріка.

Цей рахунок був уже куди більш приємним оку українського вболівальника, але абсолютно не гарантував нашій команді душевного спокою в час, що залишився до очікуваного фінального свистка. «Гірникам» довелося пережити кілька неприємних випадів від опонентів, а особливо гостро було вже в компенсований час – Фолланд із лівого флангу штрафного пробивав у дальній, але Андрій Пятов зробив сейв усього вечора.

Гра перейшла до овертаймів, у яких сталося те, про що говорили всі французькі експерти ще до початку двоматчевої дуелі – «монегаски» не зуміли зіграти в довгу, бо у них просто закінчилися фізичні можливості. Так, «Шахтар» був теж далеко не свіжий у вирішальні півгодини перед можливою серією пенальті, але йти на чужі ворота з швидконогими Мудриком і Фернандо куди вигідніше, ніж оборонятися з габаритними захисниками. Саме юному українцю у підсумку і вдалося стати героєм вечора. Михайло завалив фрагмент гри від моменту своєї появи на полі до кінця першого овертайму, але з такою психологічною підтримкою, яку йому прописав у короткій перерві Де Дзербі, просто неможливо було не повірити в свої сили.

Ключовий ривок Мудрик зробив на 114-й хвилині, коли відібрав м'яч у Тчуамені в центрі поля, а вже через кілька миттєвостей прострілював із лівого флангу штрафної, але Агіляр невдало підставив ногу, і зрізав м'яч у свої ворота. Ось таким ось чином і повернулася Удача обличчям до українського футболу.

Фінальний свисток англійського рефері Ентоні Тейлора відправив беспосередньо на груповий етап Ліги чемпіонів УЄФА донецький «Шахтар», а для французького «Монако» євросезон продовжиться в Лізі Європи УЄФА.

Ліга чемпіонів 2021/2022. Раунд плей-оф кваліфікації. Матч-відповідь.

«Шахтар» - «Монако» - 2:2 (перший матч - 1:0).

  Марлос, 74, Агіляр, 114 (аг)- Бен Єддер, 18, 39.

 Додо, 40, Тете, 54, Марлон, 70, Соломон, 80, Кривцов, 105+1, Фернандо, 113 - Фолланд, 14, Головін, 72, Фофана, 82, Бадьяшіль, 107.

«Шахтар»: Пятов, Додо, Вітао (Кривцов, 101), Марлон, Матвієнко (Ісмаїлі, 46), Майкон, Маркос Антоніо (Степаненко, 86), Тете (Марлос, 66), Алан Патрік, Соломон (Мудрик, 83), Траоре (Фернандо, 101).

«Монако»:  Нюбель, Сідібе (Агіляр, 98), Маріпан, Бадьяшіль, Кайо Енріке (Якобс, 117), Чуамені (Дізазі, 117), Фофана, Желсон Мартінш (Жеан Лукас, 71), Фолланд, Головін (Діоп, 77), Бен-Єддер (Ізідор, 77).

Арбітр: Ентоні Тейлор (Англія).

ОСК «Металіст» (Харків, Україна).

ШАХТАР - МОНАКО. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Оцініть матеріал
(293)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»
Футбол | 19 квітня 2024, 08:45 5
Кріс САТТОН: «Із Зінченка зробили цапа-відбувайла»

Екс-форвард «Челсі» виступив на захист українця

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 22
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Коментарі 284
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
-Funny_Cat-
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Sergey Kovaleff
Валидолище. Всех с двумя командами в группе ЛЧ.
Lion
Всех с проходом!!
Рано Пятова списали!!!!
В обоих матчах киперы были на высоте.....
Поручик Ржевский
Я такого валидола давно не помню!
Молодцы, что прошли.
Играли хреново.
Но фарт в футболе - это очень важная часть!
Крот
пятов, крассавец выручил!!! а с такой игррй как 1й тайм, то 3 место в группе лч будет удачей!
wladimir_skidan
На жилах. На характере. На фарте. Спасибо за эмоции после матча.
Boss
Красава!!!!!
Шахтер с победой!!!
Только со стадиона, голос сорвали.
Invulnerable
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Brian
Жестяк!!!!!! это просто фантастика. Эмоции переполняют. Даже и не знаю радоваться или нет. ведь в группе ЛЧ с такой игрой будет очень сложно. В любом случае БРАВО!! Шахтёр в очередной раз сотворил маленькое чудо.
Вадим Максимов
Молодцы!!! С проходом в группу ЛЧ!!! Соперник был очень сильный, но его одолели. Мудрыку побольше уверенности
Roger
Сперва Довбик помогает сборной пробится в 1/4 Евро, теперь Мудрик добывает для Шахтера участие в ЛЧ, ждем еще какого-то "-ика" чтобы помог нашим, может пройти в финальную часть ЧМ )
Volk
Шахтер 176 млн., Монако 369 млн.
Шахтер просто красавцы, что прошли в ЛЧ
Ёкарный Бабай
Второй тайм, пусть и повезло, это то, что я уважаю в футболе. Характер! Шахтер спустя неделю снова молодцы!
VsemDobra
абалдеть!!!
Микола Унгурян
Молодці. І вдалого жеребу двом українським клубам та гарного виступу у груповому етапі.
kot-7
Дыркоботы тужились, тужились, и все таки обосрались, впрочем ничего нового. С проходом Шахта, молодцы
Face Control
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Respekt
С победой великий шахтер!!!
Nordenus
На жилах вытащили матч, но с голом конечно повезло
pricolist
Где все неадекваты, которые радовались, что Шахтер проигрывает?)