Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бразилія
| Оновлено 25 серпня 2021, 08:41
112994
29

Як справи у Тайсона? Він хотів до Бразилії, але повернувся не в кращі часи

У свої 33 роки екс-лідер «Шахтаря» вже не тягне топ-рівень, або що відбувається?

| Оновлено 25 серпня 2021, 08:41
112994
29
Як справи у Тайсона? Він хотів до Бразилії, але повернувся не в кращі часи
Getty Images/Global Images Ukraine

Весна нинішнього року видалася гарячою для донецького «Шахтаря». Навіть зі сторони було зрозуміло, що всередині команди відбуваються якісь не зовсім позитивні процеси, що в підсумку спершу вилилося у відхід Тайсона, який виявився не настільки красивим, як це уявлялося раніше, а потім і у від'їзд Луїша Каштру, котрий так і не отримав пропозицію про продовження контракту головного тренера.

Зараз у стані «гірників» потужно та яскраво на лівому фланзі атаки грає Манор Соломон, який на старті сезону є, мабуть, ключовим футболістом команди, а тому про Тайсона вже практично ніхто й не згадує. Хіба що сам бразилець періодично в своїх інтерв'ю зачіпає тему України. Зокрема, нещодавно 33-річний вінгер відзначився першим забитим м'ячем за «Інтернасьонал» після повернення, відзначивши цю подію оригінальним святкуванням. Коли ж Тайсона запитали, що означає його перформанс, то футболіст пояснив - мовляв, страждав від расизму в Україні, а тому тепер завжди відзначає голи саме так.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але до гучних слів та скарг Тайсона ми вже встигли звикнути настільки, що вони не розбурхують свідомість так, як, можливо, бразильським уболівальникам. Тому куди цікавіше розібратися в питанні, як взагалі йдуть справи екс-лідера «Шахтаря» в Бразилії, наскільки успішний його «Інтернасьонал», та як в його рядах проявляє себе сам Тайсон.

Мінімум результативних дій

Перш за все, в очі кидається, м'яко кажучи, абсолютно неприваблива статистика результативності Тайсона. У 16 матчах за «Інтернасьонал» після повернення, які футболіст встиг провести на цей момент (9 – у бразильській Серії А, 5 – у Кубку Лібертадорес та 2 – у Кубку Бразилії), на його рахунку значиться лише одна результативна дія - забитий м'яч у ворота «Фламенго» (4:0), який датований 8 серпня. Та гра взагалі виявилася найуспішнішою та найлегшою для «Інтернасьонала» у нинішньому розіграші бразильського чемпіонату, але про показники та результати команди дещо пізніше.

Важливо розуміти, що Тайсон повертався в «Інтернасьонал», коли тренером цієї команди був 36-річний іспанець Мігель Анхель Рамірес, але цей фахівець зумів зовсім недовго протриматися на чолі команди. Вже після другого туру бразильської Серії А, в якому «Інтернасьонал» на виїзді несподівано «згорів» скромній «Форталезі» (1:5), котра дивує в цьому сезоні всіх шанувальників південноамериканської ліги, Рамірес був відправлений у відставку, а на його місце через пару тижнів прийшов 55-річний уругваєць Дієго Агірре.

Зі зміною головного тренера зазнала кардинальних змін і структура гри «Інтернасьонала». Якщо Рамірес наполягав на тому, щоб його команда більше володіла м'ячем, створювала моменти біля воріт суперника і чинила на того постійний тиск, то Агірре вирішив відмовитися від цього на користь більш простого й прагматичного футболу. Нинішній «Інтернасьонал» охоче віддає м'яч опонентові, а потім намагається підловити того на швидких контратаках. Наприклад, в обох найбільш успішних матчах «колорадос» у нинішньому чемпіонаті Бразилії проти «Фламенго» (4:0) та «Флуміненсе» (4:2), команда Агірре володіла м'ячем мінімум часу - 39,5% та 36,5% відповідно, але це в жодній мірі не завадило їй забити по чотири м'ячі, показавши неймовірну ефективність у завершальній фазі атак.

Мігель Анхель Рамірес бачив Тайсона на фланзі своєї команди - там, де досвідчений бразилець переважно і діяв у складі «Шахтаря». Однак з приходом Агірре ситуація змінилася. Новий тренер почав більше експериментувати, задіявши величезну кількість номінальних тактичних розстановок. «Інтернасьонал» під керівництвом уругвайця вже встиг зіграти 4-2-3-1, 4-1-4-1, 4-3-3, 4-4-1-1, доки, нарешті, в останніх кількох матчах, здається, не набув стабільність у вигляді схеми 4-4-2.

Пошук оптимальної схеми гри коштував «Інтернасьоналу» вильоту з Кубка Лібертадорес на стадії 1/8 фіналу від парагвайської «Олімпії» (цьому опоненту «колорадос» поступилися в серії пенальті після двох ігор по 0:0), а самому Тайсону - цілого ряду «блукань» по позиціях. Зокрема, 33-річний екс-«гірник» встиг пограти і на звичному лівому фланзі атаки, і під нападником, і в центральній зоні півзахисту, а останнім часом Агірре бачить в Тайсоні відтягнутого форварда.

Бразильські аналітики відзначають, що за керівництва Агірре Тайсон отримав більшу свободу дій, ніж раніше за Раміреса. Нині тренерська ставка робиться на швидкі забігання екс-гравця «Шахтаря», а також на його вміння взаємодіяти з партнерами по команді. Втім, в останньому аспекті поки зіграності не вистачає, й часто дії Тайсона нівелюються подальшим браком з боку інших футболістів «Інтернасьонала».

 

При цьому, сам Тайсон також дещо здав в якості гри. Якщо в УПЛ-2019/20 на рахунку вінгера в середньому було по 3,69 передачі врозріз за матч, що робило футболіста беззаперечним лідером турніру, то в сезоні УПЛ-2020/21 бразилець вже дещо здав (2,69), а після повернення на батьківщину й зовсім демонструє ще менш привабливу статистику. Нині на рахунку Тайсона 1,48 передач врозріз в перерахунку на 90 хвилин чистого ігрового часу, що дозволяє футболістові займати лише 14-те місце у відповідному рейтингу в рамках бразильської Серії А. Втім, навіть це не завжди дозволяє «колорадос» вичавлювати максимум, оскільки на завершальній фазі трапляються невдачі...

 

З іншого боку, проблеми з якістю роботи з м'ячем все частіше переслідують і самого Тайсона. По-перше, у нього вже немає тієї стабільно скаженої швидкості (хоча зрідка він все ще здатний видавати справжні дива - наприклад, при голі у ворота «Фламенго» Тайсон розвинув швидкість у 31,7 км/год на ділянці поля довжиною у 67 метрів), на якій він проскакував в УПЛ та єврокубках опонентів, ніби на електросамокаті. По-друге, з дриблінгом і здатністю обіграти двох опонентів також все частіше виникають складнощі.

 

Тому нинішній Тайсон - це, перш за все, футболіст з чудовим розумінням футболу, проте вже не здатний витягати матчі лише на своїх індивідуальних фізичних якостях, адже останні цього просто не дозволяють. Розуміючи це, Дієго Агірре ставить перед Тайсоном 20-річного форварда Юрі Альберто, котрий нині є одним з кращих голеадорів команди (6 забитих м'ячів у 16 матчах), а також ледве не головним економічним активом клубу. Роль Тайсона в команді - більше допомагати і підігравати, а знаходиться на авансцені повинні вже інші.

Командні проблеми

Нинішній сезон «Інтернасьонал» проводить далеко не так, як цього від нього чекали. Про виліт команди з Кубка Лібертадорес на стадії 1/8 фіналу ми вже відзначали, так само, як і про зміну тренера по ходу сезону, а також тактичні метання нового наставника. Все це не могло не позначитися на результатах...

На даний момент «Інтернасьонал» займає 10-те місце у бразильській Серії А, причому зумів дещо піднятися за останні кілька турів. Коли Агірре приймав «колорадос», то вони займали 14-й рядок у таблиці, незабаром скотилися на 15-те місце, а після чотирьох турів без поразок зуміли дещо піднятися вище, й зараз вже знаходяться у зоні, яка дає путівку від Бразилії в Південноамериканський кубок, хоча мету пробитися в Кубок Лібертадорес, безумовно, ніхто не відміняв.

З точки зору гри у «Інтернасьонала» нині спостерігаються серйозні проблеми з обороною. Очевидно, тому Агірре намагається, перш за все, зробити футбол своєї команди більш прагматичним і передбачуваним позаду, а вже потім фокусуватися на атаці. Навіть якщо звернутися до цифр, то стане очевидно, що найбільший головний біль тренера - це саме оборона. На поточний момент «Інтернасьонал» забив 22 м'ячі, і стільки ж пропустив. При цьому, показник очікуваних голів «колорадос» в бразильській Серії А становить 22,66 (п'ятий в лізі), а ось очікуваних пропущених - 22,93 (18-й в лізі).

Умовно кажучи, «Інтернасьонал» зараз чітко забиває своє, але й пропускає практично стільки ж, скільки заслуговує. А, з урахуванням того, що мова йде про рівнозначні цифри, то жодної вигоди і користі від цього команда Агірре і Тайсона не отримує...

Що правда, для «Інтернасьонала» все ще можна виправити. Наприклад, від «Корінтіанса», який займає шосте місце, що дає право зіграти у кваліфікації Кубка Лібертадорес, «колорадос» нині відстають всього лише на 2 очки. З урахуванням серйозної конкуренції в бразильській Серії А, а також відсутності стабільності у виступах і результатах багатьох команд, до початку грудня, коли завершиться розіграш чемпіонату, статися ще може дуже багато чого.

Планує закінчувати в Бразилії, проте не в Інтернасьоналі

Нинішній контракт Тайсона з «Інтернасьоналем» діє до літа 2023 року. Можна припустити, що вже наступний рік може виявитися для ветерана останнім у футболці «колорадос», або ж він продовжить договір до кінця 2023-го, а вже потім, перед своїм 36-річчям, покине клуб, який дав йому путівку в професійний футбол.

Втім, закінчувати кар'єру в «Інтернасьоналі» Тайсон, схоже, не планує. Так само, як не виявляє бажання бразилець і повернутися в Україну для того, щоб повісити бутси на цвях в футболці відновленого «Металіста», про що не так давно розповідав Ігор Циганик, посилаючись на нібито обіцянки самого Тайсона.

Нещодавно Тайсон особисто в одному з інтерв'ю зізнався, що мріє закінчити грати у футбол там, де колись і починав - в «Греміо Бразил» з рідного для футболіста міста Пелотас. Зв'язок з цією місцевістю у Тайсона дійсно дуже міцний. Ще за часів виступів у «Шахтарі» бразилець неодноразово допомагав жителям рідного міста. Зокрема, коли почалася пандемія коронавірусу, котра дуже боляче вдарила по деяких регіонах Бразилії, футболіст передав кілька тонн гуманітарної допомоги нужденним в Пелотас.

За останнє Тайсона в Бразилії багато хто любить навіть більше, ніж за красиві голи, динамічні рейди до воріт суперника та розумні передачі на партнерів. Деякі вчинки та дії просто не можна виміряти жодними статистичними показниками чи завойованими трофеями, і це те, що значно важливіше за сам футбол.

Оцініть матеріал
(172)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?
Футбол | 24 квітня 2024, 06:25 2
Золота бутса. Кейн суттєво відірвався. Яке місце посідає Довбик?

У топ-3 також входять Серу Гірассі зі «Штутгарту» та лідер «ПСЖ» Кіліан Мбаппе

Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ
Футбол | 23 квітня 2024, 22:36 36
Джерело: Лунін відхилив пропозицію Реала і може перейти в гранд АПЛ

Український воротар влітку може перейти в «Манчестер Юнайтед»

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Муґунот Уух
так бедолага страдал от расизьмы, что аж проторчал здесь почти 11 лет - треть жизни
мазохист какой-то
dd dent
Ого разбор какой. Неужто кого-то и правда так волнует судьба этого му … игрока?
Возраст подошёл к концу, ж рвать не охота, так бегает видимо ради своего удовольствия, $ накосил в расистской «» стране немеряно
dadaali177188
Как футболист отличный, как человек - нытик. Ну и по отношению к Украине, где он собственно раскрылся и сколотил состояние высказывается как то не "профессионально". Для меня расизм - это если тебя по цвету кожи не пускают например в театр, не продают в магазине товар, нет права на обучение в институте, не хотят оказывать медицинскую помощь , а вот это шо он говорит про украинский расизм, типо его обозвали пару раз - это детский сад. У нас своих ещё похлеще матом кроют
bullyUA
А туалеты в Бразилии комфортные?
newkyiv
Да кто его там ждал и помнил? Единицы. Там этих тайсонов, шо гуталина на гуталиновой фабрике.
Владислав Ткаченко
від якого расизму? цей нігер тут заробив мільйони ,а тепер він тут страждав!
Вадим Максимов
Играл круто. Но ушел как престарелый нытик. Вовремя сбахтали, что бы не платить зп.
Какой там Металлист в 36 лет, если все будет как нам рассказывают, то в 23 году он сгодиться только что бы мячи подавать на матчах металлиста в ле/лч ну или уборщиком стадиона.
pl2012ua
кондом з пелотаса
adidas777
Игрок высокого уровня. Он в своё время поднимал престиж нашего чемпа.
Он делал игру в футбол такой, на который хотелось ходить на стадион.
Но его нытьё и его тонкая обидчивая натура, это отдельная тема.
zhyr
Думаю, справи Тайсона набагато краще, ніж в Олексія Слівченко))))
Игорь Левченко
Туненец у нас кормилец, а Тайсон страдалец, ёпт)
Михаил Степанов
и накуя нам эта все? кому это накуй интересно?!
Venom
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
umnuy2
пусть закроется в бразильском туалете
umnuy2
А сильно сейчас Папу Гомеса вспоминают в Аталанте...ибо не... идти против клуба
u6464u
Ни фига себе какой почитатель бразильского футбола, ты бы лучше о наших легионерах написал где они и на каких ролях, что то о них не слуха не духа наверное тоже не в лучшее время перешли.
stopor2016
Да (гранаты) унитазы у них не той системы !(с)
polesse2000
Ну с этим дерьмом все ясно ничего лучшего и не ожидалось некуй было на него шлаку молиться , а теперь еще напишите , как идут дела у зорро и каштру еще один вечер по ржем
folomkin99
да оставьте его уже в покое, все хотят его забыть.
euro2012_za_2012euro
Отработанный материал. Шлак.