Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга Європи
| Оновлено 20 серпня 2021, 20:29
12984
59

Мужики в Зорі перевелися? Чи перебралися у Тирасполь?

Олексій Сливченко не розуміє, куди поділися характер і воля до перемоги луганської команди...

| Оновлено 20 серпня 2021, 20:29
12984
59
Мужики в Зорі перевелися? Чи перебралися у Тирасполь?
ФК Зоря

Якщо напередодні ввечері ви вирішили урізноманітнити своє дозвілля і включити телевізор, щоб підтримати «Зорю» в матчі плей-оф кваліфікації Ліги Європи проти віденського «Рапіда», то вам можна лише поспівчувати. Якщо ж ви просто перемикали канали, і потрапили на момент після фінального свистка, коли титр з рахунком вже прибрали з екрану, але на ньому залишилися усміхнений Ловро Цвек із «Зорі» та Деян Петрович з «Рапіда», котрий люб’язно підтримував бесіду з опонентом, то вам пощастило значно більше - ви не тільки не зазнали величезного розчарування від гри луганчан, але ще й напевно подумали, що поєдинок завершився внічию, до загального задоволення сторін, якщо ніхто з футболістів після свистка настільки не засмучений результатом.

Насправді, те, що сталося напередодні в Австрії, інакше як катастрофою команди Скрипника назвати неможливо. Не всього українського футболу, який в таких випадках модно підгортати до купи, критикуючи все і за все. Саме «Зорі» та її головного тренера, тому як ми говоримо виключно про гру з «Рапідом».

Австрійці в цілому показали той рівень гри та її якість, якими володіють. Атлетичний футбол зі швидкими переходами із оборони в атаку за допомогою довгих передач - це те, що можна дізнатися про «Рапід» за десять хвилин просто переглянувши кілька останніх нарізок з матчів віденської команди. Тому говорити, що опонент чимось здивував Скрипника і його підопічних буде в корені неправильно. Австрійці зіграли так, як могли, але чому ж «Зоря» допомогла опоненту в цьому і довела підсумковий рахунок виїзної партії до непристойного?

З останнім, як любив казати Олег Блохін, в «Зорі», очевидно, тепер будуть розбиратися. І там дійсно є, над чим поламати голову. Навіть поверхневий погляд на ключові цифри поєдинку говорить про те, що українська команда повинна була завершувати його на свою користь. Ви просто подивіться на перевагу у володінні м'ячем, на показник ударів і очікуваних голів, на якість передач і інтенсивність пресингу. Не знаючи результат гри, і намагаючись вгадати його за такою статистикою, мабуть, не знайдеться божевільного, котрий би поставив на рахунок 3:0 на користь «Рапіда»...

Рапід

Показник

Зоря

41%

Володіння м’ячем

59%

14 / 7

Удари / в площину

16 / 6

1,39

xG

2,49

274 / 67%

Передачі / точні

359 / 76%

7,28

PPDA

4,39

Так, «Зоря» у Відні провела аж ніяк не найкращий свій матч, але навіть того, що було створено в атаці при досить скромному показнику точності передач у 76% мало б вистачити для досягнення комфортного результату. Але в підсумку «Рапід», немов холоднокровний кілер, прибив опонента, скориставшись його власними помилками. Причому займалися «привозами» практично всі, хто мав відповідати у «Зорі» за оборону, починаючи від голкіпера Шевченка, й закінчуючи центрбеком Імерековим та лівим фулбеком Жуніором Рейсом, який вчорашньою грою заробив виключно на рейс в одну сторону - кудись назад в Македонію, звідки він і приїхав в УПЛ.

Що за затемнення найшло на «Зорю» напередодні у Відні - питання, відповідь на яке знайти просто неможливо, не розуміючи, що відбувається всередині колективу. Чому команда, яку раніше її ж фанати з гордістю називали не інакше, як «мужики», продемонструвала на полі те, що і футболом назвати вельми складно? Звідки ці безглузді помилки, немов луганчани не бувалі учасники єврокубків, а пацани із двору, котрі вперше вийшли на стадіон такого рівня і побачили м'яч без латок і склеювань?

Відверто незрозумілими виглядають і післяматчеві слова Віктора Скрипника. Наставник луганчан зазначив наступне: «0:3 - це занадто багато. Вважаю такий рахунок незаслуженим. Повинні були у відповідь забивати кілька голів, але «Рапід» не дозволив нам цього зробити». І якщо з першою частиною тези складно не погодиться, то ось з другою... Вибачте, що не дозволив «Рапід» зробити «Зорі»? Може, це гравці австрійців не дали хваленому Сайядманешу, котрий, схоже, заплутався, який же з топ-клубів Європи обрати для продовження кар'єри, пробити сильніше, різкіше й точніше на 11-й хвилині після обведення воротаря? Або футболісти «Рапіда» заважали все тому ж Аллах'яру нарешті влучити у площину воріт на 54-й хвилині, коли м'яч в сітку, напевно, переправив би навіть випускник ДЮСШ, не кажучи вже про професійного нападника? Отож бо й воно…

ФК Зоря. Аллах'яр Сайядманеш

Але і це все не головне. Куди прикріше, що «Зоря», здається, остаточно втратила свою хватку, яка раніше дозволяла луганчанам виривати результат в поєдинку, де все складається не на їхню користь. Останні результати підопічних Скрипника й зовсім виглядають гнітюче - 0:1 від «Олександрії», 1:2 від «Динамо», 1:1 з «Минаєм», і нарешті квінтесенція у вигляді 0:3 від «Рапіда»... І тут явно не варто вести мову про рівень і клас футболістів та головного тренера, адже в минулому сезоні фактично ця ж команда перемагала АЕК, «Лестер», брала очки з «Шахтарем». Значить, проблеми або в якості підготовки, або в мотивації, або в боргах по зарплаті, інформацію щодо яких раніше так завзято спростовували в стані луганчан. Можливо, ще у чомусь, або в комплексі причин.

І навіть зараз знайдеться чимало людей, які скажуть - ось, повилазили зі своєю критикою! Вибачте, а за вчорашнє треба хвалити і кланятися? Або, може, ви готові ще й преміювати футболістів зі своєї кишені за такий, з дозволу буде сказано, показовий виступ? Якщо так, то будь ласка! Тільки в усьому цивілізованому світі платити прийнято за роботу - якісну і на результат. Але все, на що ми зможемо розраховувати в цьому і подібних випадках - це банальна фраза: «Це ж футбол!» І як придумали, що не підкопаєшся. Дійсно футбол, а не, наприклад, металургія, або збирання врожаю, де люди працюють на совість і отримують гроші за результат. А якщо халтурять, то позбавляються премій і навіть піддаються штрафним санкціям.

Але у футболі, особливо нашому, все не так. Програли 0:3, причому ледве не самі забили всі три м'ячі у свої ж ворота й показали повну беззубість в завершальній фазі атаки - нічого, наступного разу буде краще. А коли буде цей наступний раз? Що робити з коефіцієнтом УЄФА, котрий закопується вглиб все більше й більше? Про це, здається, ніякий усміхнений супернику Ловро Цвек після гри не думає. Тому що для більшості з них футбол давно є виключно способом заробити гроші, а не можливістю битися за честь і славу – власну та команди. Причому навіть з нинішньою кризою в українському спорті мова йде про гроші набагато більші, ніж ті, що є у багатьох інших сферах діяльності, й такі, за які не доводиться обов'язково нести відповідальність - це ж футбол! А почнуть критикувати журналісти, так завжди можна сказати - це все ви винні, налетіли, немов шуліки на нас, коли треба допомогти, підбадьорити і заспокоїти.

І дійсно можна і потрібно допомагати, підбадьорювати і заспокоювати, але лише тоді, коли видно прагнення переламати невдалу ситуацію. Коли немає байдужості в очах і дитячих провалів на рівному місці, за які професіоналу має бути соромно. Але «мужики», здається, нині остаточно змінили прописку. Сьогодні їх можна зустріти десь в Тирасполі, чий «Шериф» кілька днів тому героїчно розбив «Динамо» Загреб й нині неймовірно близький до першого в історії виходу в груповий турнір Ліги чемпіонів, а нам... Нам, схоже, тільки і залишається, що пропускати вперед КуПС, «Шахтар» із Караганди, а тепер і ще одного непрохідного для українського представника в єврокубках фаворита та гранда - віденський «Рапід». Маємо те, що маємо...-(с). Тішить, що хоч дякувати за таке поки не вимагають.

Оцініть матеріал
(81)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 59
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
newkyiv
Что там было можно проявить, если в размене пропустили?
Это поражение, как у Хижняка на ОИ.
Pushkin82
Крик душі у автора, але дійсно такий футбол нам не потрібний ХЛЮПІКИ з луганська
Sergii Novykov
Смотрел и удивлялся.. как это привезли те от кого меньше всего ожидали а вечный привозила Жуниор не успел.. ан нет.. не мог он без привоза уйти с поля)
Полностью не согласен с автором. Игра была равная.. Даже скорее с преимуществом зари небольшим.. И счет совсем не по игре. Но привозы.. бл%. ну это...
И в атаке каждый раз не хватало чуть чуть..
Как говорил Кополовець "Таке чуство що бог наказує нас за щось... перед каждою ігрою ходим в церкву. Кому вже молиться. Кому молиться?"
Владимир Ц
При Вернидубе Зоря показывала яркий футбол а сейчас позорное зрелище.
zzg77
В Шерифе ни одного молдованина в составе!! Без приобретений ничего не получится. У всехв Европе, кто хоть как-то выделяется минимум половина основы легионеры, а Заря даже украинцев не сберегла.
Орест Орищишин
При Вернидубу були мужики а при Скрипнику -"сопляки"
Phantom1993
Пока в чемпионате будет такой бардак, будут такие результаты, не соблюдение регламента, не понятные переносы, фармы, судейство и т.д.
Canadian_stallion
Это просто полная капитуляция! Надо, чтобы хоть три команды нормально выступали хоть где-нибудь!
Remark
Ща буду ловить дизлайки!
Уровень чемпионата упал до уровня дна.
Многое тому пример - и слив Шахты Александрии, и игра Динамо с Ингульцом. Но главный фактор - это не проход какого то КУПСа с Финляндии и Казахстанский Шахтёр, который на днях влетел в кубке 8-1 у себя на родине.
По Заре, если ты не можешь забить такие моменты, и проводишь себе на ровном месте голы - то ты дно, а не команда. Извините!!!
Удивляет пока одно - это то что Шахта выграла на выезде у Монако!
Очень печально за клубный рейтинг страны. В скором времени мы не увидим ни одной украинской команды в ЛЧ.
П. С. А Заре, Ворскле и Колосу я желаю в ближайшие лет 10 не занимать призовых мест в чемпионате, да бы не позориться в стыках! Тренируйсь, выращивайте своих воспитанников, научитесь норм играть в футбол, а потом уже занимайте призовые места.
SandroKing
В Лиге конференций может хоть какие-то очки заработают. Если посмотреть на состав участников Лиги Европы там и одно очко Заре трудно было бы завоевать.
Liverpool1982r
Нашо ті 5 команд якщо три мертві вилітають від калік хай падають в рейтингу шоб було менше команд і ворскла гавно
MaxUa
"И ведь есть, над чем поломать голову. Даже поверхностный взгляд на ключевые цифры поединка говорит о том, что украинская команда должна была завершать его в свою пользу."
Это лишний раз подтверждает, что статистика по крайней мере в текущем виде мягко говоря не всегда является полноценным отражением игры. Чтобы оценить игру в комплексе, нужно как и прежде смотреть ее глазами, целиком и полностью.
axylinam
В первенстве Украины Заря безусловно мужики,а в еврокубках Заре до мужиков как раком до Парижа
romeoboss
Есть ли силы у Зори на камбек.
Я имею в виду что футболисты с
Луганска должны дать бой и найти силы пройти Рапид.
Mr.Value
Если брать сугубо XG, то получается Заря вообще должна была побеждать)
MaxUa
"Да, «Заря» в Вене провела отнюдь не самый лучший свой матч, но даже того, что было создано в атаке при достаточно скромном показателе точности передач в 76% должно было хватить для достижения комфортного результата."
Утверждать, что качественные, продуктивные действия должны принести гарантированный успех, можно только применительно к такой ситуации, которая является полностью контролируемой, т.е. такой, при которой уровень неопределенности сведен к минимуму. Например если в ситуации есть качественный каменщик, который в данный момент не болен, есть материалы, нет водки, нет дождя, можно с большой степенью вероятности ожидать появления качественной кладки. В футболе неопределенностей гораздо больше.
DIiMax2
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Bulba_sumkin
Я так понимаю что для наших ценителей футбола на первом месте сколько украинцев в стартовом составе, это же главный критерий? А результат и очки в копилку рейтинга Украины уже второстепенно)
Stanislav Matusevych
Мужики були мужиками в єврокубках тільки за попереднього тренера. От тоді реально не щастило з поразками на доданих хвилинах від Феєноорда та Лейпцига. Далеко не рапіди та еспаньоли (остання команда Іспанії тоді). Так, були і подібні невдачі, типу Легії. Але ж Скрипника піднесли ледь не як найкращого тренера України, а всі три виступи в Європі інакше, як провальними, назвати не можна. Програші двоматчевих дуелей вже у перших матчах Рапіду та Еспаньолу, а коли пощастило одразу потрапити у групу ЛЄ, втрата будь-яких шансів на вихід з неї вже після трьох стартових матчів.
А Вернидуб, тим часом, фактично вивів у ЛЧ молдован (!). Пройшов Црвену Звезду та Динамо Загреб. Мабуть, затьмарив навіть минулорічний успіх Реброва. Я б подивився, як такого результату досягає великий тренер С. Подивився б, але відділ фантастики на іншому поверсі. Так, у Вернидуба був провал з солігорським Шахтарем минулого сезону. Але ж у нього є і успіхи, на відміну від. Так хто там кращий український тренер в УПЛ?
Sunrise
На лицо противоречие у автора: играли, по игре переиграли, в два раза больше голов должны были забить. И в то же время автор говорит о нежелании, отсутствии мотивации и "огня в глазах" (фраза не далеко ушедшая от "это ж футбол"). Как? Как это возможно? Бежали, создавали, но не хотели, отбывали номер.