Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 11 серпня 2021, 23:11
125663
47

Чому трансфер Мессі в ПСЖ – гігантська катастрофа сучасного футболу

Найбільш топова угода нинішнього вікна є насмішкою над колишніми принципами

| Оновлено 11 серпня 2021, 23:11
125663
47
Чому трансфер Мессі в ПСЖ – гігантська катастрофа сучасного футболу
Твіттер ПСЖ

Здається, з часів літа 2017 року, коли шейхи з «Парі Сен-Жермен» виклали 222 мільйони євро за форварда «Барселони» Неймара, світовий футбол не знав таких серйозних потрясінь, як те, що сталося напередодні. Через чотири роки за бразильцем у столицю Франції перебирається ще один культовий гравець для сучасної історії «блаугранас» - аргентинець Ліонель Мессі. Але якщо Неймар - це більше про фінти, імідж та епатаж, то Мессі - це в чистому вигляді історія про футбол, бо шестиразовим володарем «Золотого м'яча» запросто так не стають.

Розважливі боси ПСЖ, вочевидь, дуже давно хотіли підписати Мессі. По суті, Неймара вони взяли лише тому, що той виявився більш поступливим та доступним в конкретний момент часу. Та історія з бразильцем показала керівництву «Барселони», що 222 мільйони євро в якості клаусули, котрі здавалися феноменальними, можуть бути цілком досяжними, якщо мова йде про нестримне бажання катарських інвесторів зробити свій проект ще більш пафосним. Саме тому в кінці 2017 року каталонський клуб перепідписав контракт із Мессі на поліпшених для гравця умовах, клаусула за яким становила 700 мільйонів євро.

Після історії з новим контрактом для Мессі в 2017-му, в пресі багато разів з'являлася інформація про те, що цей договір нібито є руйнівним для «Барселони» - мовляв, аргентинцеві дістається так багато грошей, що весь інший клуб тільки й змушений, що працювати на благо конкретного футболіста. Але на початку 2021-го видання Sport.es спростувало подібні плітки, виклавши результати власного розслідування. За його даними, з моменту підписання нової угоди з «Барселоною» Мессі отримав від клубу близько 390 мільйонів євро, а ось принести в казну клубу аргентинець зумів 620 мільйонів. Одні лише спонсорські контракти з Мессі та без нього приносять каталонцям абсолютно різні гроші, з чим тепер клубу доведеться жити в подальшому. І це не кажучи вже про доходи, що надходять від продажу футболок, корпоративних акцій та іншого-іншого-іншого...

Але гроші, здавалося б, не будуть ключовим фактором в історії Мессі та «Барселони». Настільки вже аргентинець прикипів душею до каталонського клубу, де став справжньою зіркою й легендою світового футболу, що багато хто із його шанувальників, які також недолюблюють Кріштіану Роналду, з гордістю відзначали - мовляв, наш улюбленець, на відміну від португальця, залишається лояльним клубу свого серця, і жодні скандали, фінансові проблеми та інші чинники тому не перешкода.

Перша «ластівка», що натякала на реальність відходу Мессі з «Барселони», «пролетіла» ще минулого літа. Тоді аргентинець несподівано почав міні-війну проти керівництва клубу на чолі з Жозепом Бартомеу, котра обернулася історією з легендарним бурофаксом - документом, який аргентинець офіційно направив в клубний офіс з вимогою про дострокове розірвання контракту в односторонньому порядку. У підсумку ситуацію вдалося врегулювати, і Мессі залишився у «Барселоні», а деякі оглядачі навіть зробили висновок, що таким чином Ліонель просто хотів прискорити відхід Бартомеу та прихід на його місце куди більш доброзичливого й зрозумілого для аргентинця Жоана Лапорти.

Втім, сезон-2020/21 видався для «Барселони» провальним. Команда вилетіла вже у 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, причому була розбита на своєму полі ПСЖ з рахунком 1:4... У чемпіонаті каталонці також зайняли скромне третє місце, а перемога в Кубку Іспанії навряд підсолодила в цілому гірку пігулку від невдач на основних фронтах. Ситуація в клубі, навіть після відходу Бартомеу, не поліпшувалася і в плані економіки. Пандемія COVID-19 завдала серйозного удару по одному з топових клубів Іспанії, через що «Барселона» загрузла в боргах, в тому числі, і перед Мессі - в лютому повідомлялося, що аргентинцеві «блаугранас» винні 63,5 мільйони євро.

Все це, в принципі, призвело до логічного підсумку влітку нинішнього року, коли контракт Мессі з «Барселоною» закінчився. Спершу боси каталонців годували своїх шанувальників сніданками, запевняючи, що нова угода буде підписана, і що принципову згоду Ліонеля на неї вже отримано, але чим більше проходило часу, тим серйознішими ставали побоювання фанатів за долю свого улюбленця в команді. 1 липня Мессі офіційно отримав статус вільного агента, але навіть після цього керівники клубу висловлювали впевненість, що легенду їм вдасться зберегти.


Твіттер ПСЖ

Примітно, що на початку червня Лапорта заявляв про те, що продовження контракту з Мессі - це історія не про гроші. Бос запевняв, що Ліонель залишиться в команді ледве не в будь-якому випадку, а ключовою умовою висуває можливість бачити конкурентний склад, здатний, як і раніше, вирішувати найвищі завдання. У підсумку, якщо спиратися на офіційні заяви, то Мессі не залишився в «Барселоні» через... позицію Ла Ліги, яка, як ухильно заявив каталонський клуб, висунула «економічні та структурні перешкоди» для укладення нової угоди.

Більш конкретно пояснювати вболівальникам, чому Мессі залишає «Барселону», ніж просто посилатися на регламент та вимоги Ла Ліги, боси каталонського клубу не побажали. Лапорта виступив зі зверненням, в якому щось пробелькотів про жахливий економічний стан «блаугранас», в чому не впустив можливості звинуватити попередників, але пояснити, чому Мессі йде, так і не зміг. Ситуація не виглядала б настільки смішно й сумно водночас, якби за два місяці до цього той таки Лапорта не намагався всіх переконати в тому, що питання майбутнього Ліонеля в «Барселоні» ніяк не пов'язане із грошима. Виявляється, пов'язане, та ще й безпосередньо.

Отже, ми підходимо до того, про що не говорить прямо ні Лапорта, ні Мессі, ні задоволене керівництво ПСЖ, але що фактично лежить на поверхні - багаторічний лідер та легенда «Барселони» покинув фактично рідний для себе клуб через гроші. Сльози, емоції, сумні вирази облич винесемо за дужки, бо вони виглядають просто елементом цинічного видовища, в яке остаточно перетворився футбол. Як би не хотілося це визнавати романтикам «гри № 1», але цей вид спорту нині нічим не кращий за шоу-бізнес - тут практично такі ж вовчі закони, і все впирається тільки у можливість заробляти якомога більше з кожним роком.

Ще цинічнішим у всій цій історії виглядає ім'я нового клубу Ліонеля Мессі - «Парі Сен-Жермен», з яким аргентинець підписав контракт за схемою 2+1. І знову все пов'язане виключно з грошима. Умовно, перейшов би Ліонель в «Манчестер Юнайтед», «Ювентус» або «Баварію», то це не стало б таким розчаруванням, як його трансфер в ПСЖ. Столичний французький клуб нині, підлаштовуючись під систему вимог фінансового фейр-плей, а також тотальні економічні проблеми цілого ряду інших топ-клубів Європи, обрав нову тактику. Цього літа парижани на правах вільних агентів ще до Мессі підписали одразу декількох сильних гравців - Джанлуїджі Доннарумму, Серхіо Рамоса, Джорджиньо Вейналдума... Напевно, не варто зайвий раз казати, що кожен з них поїхав у Париж зовсім не за славними традиціями і честю пограти в складі історичного континентального гранда.

Ледве не до останнього Мессі здавався тим футболістом, якого проекти арабських інвесторів на кшталт «Парі Сен-Жермен» або «Манчестер Сіті», навіть за умови присутності в другому Хосепа Гвардіоли, підписати не зможуть. Швидше, вірилося, що з «Барселони» Ліонель подасться в США, щоб, як і Пеле свого часу, отримати додатково належні йому гроші, фактично продаючи вже не свою гру, а статусність та легендарність. Саме за океаном аргентинець мав всі шанси як слід «підлататися», навіть якщо б зараз підписав контракт із «Барселоною» на якихось зовсім символічних з фінансової точки зору умовах. Але залишатися в «клубі всього свого життя» Мессі не став, вважаючи, мабуть, негідним грати за «копійки». Але ж, якщо б Ліонель виступив публічно і заявив, що готовий залишитися у «Барсі» на мінімальних умовах, то цей жест ще більше звеличив би його в очах уболівальників клубу, зробивши реально недосяжним для всіх інших.

Але Мессі відправився у «грошовий мішок», чим дав привід для зловтіхи вже особистим фанатам Кріштіану Роналду, котрий поки ніколи не грав в подібних проектах, а також остаточно оголив гігантську катастрофу сучасного футболу. Як би не хотілося нам бачити романтичні історії про любов та відданість до клубу, про вічні рекорди й обопільну лояльність, але бізнес давним-давно поглинув футбол, і саме він зараз диктує свої закони світу «гри № 1». Тому немає нічого дивного в тому, що рік від року зростає кількість матчів; що думка уболівальників про шляхи розвитку футболу нікого не цікавить від слова «зовсім», коли сильними світу цього приймаються контроверсійні рішення, як, наприклад, створення Європейської Суперліги; що трансферні вартості гравців вже легко «зашкалюють» за 100 і вище мільйонів євро на тлі тотального зубожіння клубів «середньої руки», не кажучи вже про представників нижчої касти...

Нинішній трансфер Мессі в ПСЖ - це, по суті, те, що й повинно було статися. Так, хотілося вірити в казки, в добрих ельфів та міфічних єдинорогів, але реальна дійсність на такому рівні не залишає романтиці жодних шансів. Тут все вирішують свої закони, засновані на економічному аналізі, оцінці ризиків та можливості отримати максимальні дивіденди. Здається, зараз щось подібне і сталося, адже конкретно від угоди виграв і Мессі, і ПСЖ, і в якійсь мірі навіть «Барселона», якій не доведеться багато витрачатися і котра отримає можливість почати розвиватися заново, вже без аргентинської легенди.

Хто програв? Футбол. Той, колишній, як його прийнято називати нині, олдскульний. Здається, його принципи та закони вже назавжди викреслені з нинішньої реальності, а тому про історії щирої відданості ми будемо читати лише в мемуарах Паоло Мальдіні, Франческо Тотті, Райана Гіггза, Карлеса Пуйоля, Джеймі Каррагера, Рожеріо Сені - тих, хто був великим, і хоча до рівня Мессі так і не добрався, проте завжди залишався вірним своїм словам про відданість. Ліонель же ще у 2011 році казав: «Якщо я піду з «Барси», то тільки в Аргентину, щоб там завершити виступи у футболі». Тоді, що правда, куди більш молодий і недосвідчений Мессі не розумів, що на батьківщині йому ніхто не зможе платити по 35 мільйонів євро на заході кар’єри, як у ПСЖ...

 
Оцініть матеріал
(734)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 47
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Павел Рева
"Гигантская катастрофа современного футбола" - вот прямо гигантская катастрофа ?
Вам заголовки Киселёв пишет ?
seregka1991
Статья ни о чем. Плачь автора и никакой действительности+эмоции)
GeloN83
Гарний спеціаліст ні коли не буде працювати за маленьку зарплату, а Мессі - шестикратний володар "Золотого м'яча" і таке інше... Ось все кохання...
Burevestnik
"Гигантская катастрофа современного футбола" - это личное мнение авто статьи.
Как говорила Верка Сердючка - пусть и другие повыигрывают.
D.Lanskoy
Прежнего олдскульного футбола давно нет, деньги решают все или почти все, начиная с Лиги Чемпионов. И я лично не вижу в этом проблему. За эти 30 лет футбол, в том числе благодаря тому, что это огромный денежный рынок, вырос настолько, что старый добрый олдскульный футбол а-ля сборная Аргентины 1986 года, мой любимый чемпионат мира, выглядит наивным и пешим по сравнению с нынешними скоростями. Лига чемпионов дала толчок прежде всего европейскому футболу. Результат на табло и налицо: последний раз неевропейская сборная выигрывала чемпионат мира 20 лет назад. Так что вот эти стенания про то, что "проиграл футбол", мне смешны. Весь футбол - это история о деньгах, и хорошо. Это стимулирует молодых становиться звездами с многомиллионными контрактами, это стимулирует нынешних звезд поддерживать форму и оставаться на топ-уровне, когда им уже далеко за 30. Болельщикам тоже хорошо: они видят турнир топ-команд с лучшими игроками, и в этом турнире, тем не менее, постоянная интрига и постоянная смена чемпиона. Да, конечно, мало кому нравится, когда огромные деньги привлекают не самые титулованные и легендарные клубы, а более скромные, хотя и не безызвестные МанСити, Челси или ПСЖ. Также не очень нравится, что это не какие-то заработанные тяжелым трудом и деньги цивилизованных успешных бизнесов, а шальные нефтедоллары шейхов, сомнительной чистоты деньги сырьевых российских олигархов или вообще непрозрачные деньги китайских нуворишей. Но, зажав нос и предпочитая не думать о происхождении этих средств, мы с интересом наблюдаем за становлением суперзвездных составов новых грандов. При этом качество футбола только повышается.
Теперь по поводу злорадства фанатов Роналду. Ну вот я фанат Роналду, но у меня нет никакого злорадства, напротив, я рад, что мы наконец посмотрим на Месси вне Барселоны. Более того, я уверен, Месси себя покажет хорошо и даже может помочь при определенных обстоятельствах ПСЖ выиграть-таки ЛЧ, и это будет честно, и это будет ок. Я также не виню Месси, что он оказался в этой ситуации и выбрал деньги. Виновато только руководство Барсы, которая сначала было настолько тупой, чтобы предпочесть Неймару Месси, когда нужно было сделать выбор. Очевидно, это не был выбор в пользу будущего команды, после продажи Неймара Барселона не выигрывала Лигу чемпионов и только деградировала. В прошлом году руководство Барсы имело шанс продать Месси и получить за него хоть какие-то деньги! Более того, могло обменять его на того же Неймара, который еще топчик, а Месси уже стареет. Но вместо этого дождалось, что он стал свободным агентом и достался другому клубу бесплатно. Наконец, совершенно непонятно юлило, уже когда Месси согласился на уменьшение зарплаты и повело себя непорядочно по отношению к своей легенде. Я рад, что Месси сохранил достоинство и все же ушел, хотя если бы он ушел в прошлом году, это было бы более достойно, а так ему пришлось унижаться, чтобы остаться в Барсе уже по истечению контракта.
Конечно, рано или поздно даже великие звезды перестают быть активом команды и работать на перспективу, и тогда они вынуждены уходить - или завершать карьеру, или понижаться в классе клуба или лиги. И коммерциализация футбола в последнее время ужесточила условия для таких легендарных ветеранов. Очень некрасиво простился Реал со своими звездами Раулем и Касильясом. В этом смысле, уход Роналду из Реала - респект Рону. Он почувствовал, что уже не тянет как раньше, и ушел в клуб и лигу поскромнее на более скромную зарплату. Мне жаль, что у Месси так не получилось. Он отчасти виноват сам, создав вокруг себя такие условия, что оторваться можно было только по живому. Но все равно в том, как все в итоге получилось, ответственен не он. Больше всего пострадали болельщики Барсы, это горький удар для них, но вините в этом свое бездарное руководство. А для самого Месси ничего не кончено, у него новый шанс и новая вершина, что хорошо и для него, и для футбола в целом. Могу пожелать ему только удачи!
Orel
Футболу без грошей немає вже років 100. Не йти ж Мессі на пенсію. Хай ще пограє.
Viktor Krichevskii
Жизнь коротка...вот и весь разговор...можешь- бери...не крадет же
pl2012ua
Тьху, найшли катастрофу. Люди бігають за надувним балоном по полю. Катастрофа була б, якщо це поле було заміновано, або астероїд на них впав. А так...
Max123
Месси, не мог получать меньшую зарплату чем 50% от прошлой. Это правила ЛаЛиги. Учитывая это - вся основа этой статьи посыпалась. Да и сама Барса не особо его держала, возможно даже вздыхнулы с облегчение. Так что обвинять Месси только меркантильности по меньшей мери не правильно. Грош цена таким поверхосным статейкам.
P.S. Не фанат Месии или Барсы.
bonv
35 мільйонів євро на заході кар’єри? А як вам лярд за три роки? І Мессі вибрав футбол а не догравання за шалені гроші..
sv_2000
Бред написан про деньги))
Во первых Месси не дебил, работать бесплатно не будет, как любой нормальный человек. Во-вторых, он согласился на 50% от прежней зп, что то до хрена. Но, больше снизить зп Барса ему не предлагала, так сказал Месси. А не предложили ему как это противоречило бы трудовому законодательству Испании. 50% от прежнего - это минимум, который должен предоставить работодатель при переподписании контракта по закону. Вполне возможно Месси мог бы еще снизить свою зп до определенных пределов... Но даже если бы он согласился играть бесплатно, то Барса заявить его не смогла бы))) Ниже 50% предложить нельзя, но 50% Месси сумма неподъемная, которую не вписать в лимит зп, который устанавливается в зависимости от доходов. Ведь надо кормить Коута, Дембеле, Умтятю с их дикими контрактами... У Гризмана, хоть он отличный футболист, контракт сверхдикий и т.д.) Была инфа, что с контрактом Месси на зп получается 110% от доходов. Без Месси - 95%, что тоже пипец. Лапорта крутился, вертелся и так и сяк... Уговаривал наивно народ снизить зп, убеждал руководство Лиги на поблажки, но не шмог))
Далее по поводу катастрофы футбола... Ну что за пафос! И для Барсы это хоть и черное время, но не катастрофа. Пройдет время заживут раны. Рано или поздно поднимется клуб... Может даже и в этом году сыграют в финале ЛЧ с.... ПСЖ))) Состав у Басы весьма то неплох. Тренера, считаю, недооценивают, а он тоже не пальцем деланный
Maksym Iuriev
Жесть а не статья. Месси, как и любой другой человек идёт туда, куда он хочет идти. Если у Барсы нет денег содержать легенду они в пролете. Если ПСЖ - денежный мешок, и у них есть деньги содержать Месси и кучу других крутых футболистов - то в чем проблема? Было ещё что-то про болельщиков Роналду... А они вообще при чем? Любой адекватный человек будет идти туда где больше заплатят. Роналду в свое время больше предложил Ювентус - он туда и пошел. А фразу типа, лучше пусть бы в МЛС пошел как Пеле - вообще не понял. 2+1 годик пройдет - тогда и перейдет Месси в МЛС. Чего сейчас туда переться, если в Европе можно бабос косить? А вдруг и назарабатывает ещё трофеев. Здоровья Месси, здоровья Роналду и вообще всем игрокам! Хватит ныть, продолжаем смотреть футбол!
Pro100alex88
Автор УГ. Абсолютно не вижу в этом переходе катастрофы. Руководство Барсы сами виноваты, что одного с самых лучших футболистов года и лучшего футболиста 20 века отдают на шару. За бесплатно специалист точно играть не должен. Ему предложили вариант, причем не Катар, а команда с амбициями, которая вполне может выиграть ЛЧ, но может даже с таким составом и самым звездным нападением современности и не выиграть. Тут дело такое, мяч то круглый... А в этом как раз и романтика, что условный Аякс, Порту, а с кем черт не шут Динамо Киев, их могут тоже пройти. в этом и романтика. Не говоря уже про МС, Челси, Баварию, Ливерпуль, Атлетико.
waw
нічого тупішого не читав,все з ніг на голову,вини мессі у відході нема ніякої,боси барси -ідіоти,а тепер ще й маріонетки переса,лео не пішов в емірати де йому пропонували мільярд,краще б автор тримав свої думки при собі
RomarioUA
Я рад. Хочу еще Рональду в ПСЖ. И победу в лиге Чемпионов этими возрастными ребятами. Чтобы весь мир заткнулся, а великие игроки сыграли вместе. Лучше уже не будет, кроме как Месси и Роналду играют за одну команду...
Andrew Tv
Ніякої катастрофи. Нічого нового. Взагалі невелика подія. Мессі як грав в футбол, так і буде грати. Якщо зможе в 34 роки.
sokolyk
А хтось подумав з якого такого біса Мессі буде отримувати в 2 рази менше Грізмана, який просто нулячий і, якого Барса не продає, я вже мовчу про Коутіньо і Дембеле...
Якби Барса дійсно хотіла залишити Мессі, можна було б уже давно послати цього "застольника" лісом, навіть задарма, і просто платити ті самі бабки Лео
tima fialko
Це не катастрофа,а свіжий вітер у футболі.Гроші ніяк не можуть опанувати цю дивну гру в якій всі зірки світу, зібрані в одній команді,не гарантія успіху.Футбольні монстри,фінансові піраміди будуть періодично падати.І це тільки на користь розвитку улюбленої гри.
Тарас Чубак
Автор статті хоч розбирався взагалі за яких обставин Мессі покинув Барселону?)) Таке відчуття що прочитав емоційний комент під постом, а не саму статтю
MaxUa
Статья о том, что тот, кто выбирает деньги, тот не может следовать за своей мечтой. Деньги никогда не являются мечтой, потому что деньги всего лишь средство. Мечта это всегда конкретный проект. Поэтому тот, кто выбирает деньги, а не следует, образно выражаясь, "зову своего сердца", тот фактически сам себе не принадлежит. Это как, например, муж и жена, которые вместе в рамках официального брака не потому что "по любви", а потому что им так выгодно. И в лучшем случае у них у каждого есть кто-то на стороне в качестве компенсации. А если на стороне никого нет, то вероятность конфликтов внутри кратно нарастает, потому что выгода не может компенсировать отсутствие любви...
Посыл статьи очень правильный и крайне актуален для современной эпохи.