Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 08 серпня 2021, 21:08
5758
4

Срібло Старікової і командна перемога США. Як минув останній день ОІ-2020

Sport.ua згадує усі знакові події заключного дня 32-ї Олімпіади в Токіо

| Оновлено 08 серпня 2021, 21:08
5758
4
Срібло Старікової і командна перемога США. Як минув останній день ОІ-2020
Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Старікова

Героїня дня

Наші люди вміють дивувати. У час, коли в Україні не залишилося притомного рівня критих треків, коли на Олімпіаду насилу пробилося лише дві учасниці, одна з них змогла виграти першу за останніх 13 років і лише четверту за ліком олімпійську медаль.

Уроджена в Харкові 25-річна Олена Старікова, яка з 2018 року представляє Львів, принесла нашій країні заключну, 19-ту нагороду на Олімпіаді-2020. Олена виграла срібло у спринті в перегонах на велотреку. На шляху до фіналу Олена перемогла дворазову чемпіонку світу, срібну призерку поточної Олімпіади Леа Софію Фрідріх з Німеччини, чемпіонку світу-2019 у спринті та кейріні Лі Вей-Ші з Гонконґу.

Лишень у фіналі Старікова програла канадійці Келсі Мітчелл, котра стала дворазовою чемпіонкою Ігор у Токіо.

Олена Старикова виграла для українського велотреку першу за останніх 13 років медаль. Попередній раз бронзу в Пекіні-2008 в індивідуальному переслідуванні брала Леся Калитовська. А срібла наші велосипедистки на треку не брали взагалі ніколи. Єдиний раз другими в цьому виді спорту були в командному переслідуванні на Іграх-2000 у Сіднеї чоловіки Олександр Феденко, Олександр Симоненко, Сергій Матвеєв і Сергій Чернявський.


Getty Images/Global Images Ukraine. Олена Старікова

Додамо, що на дебютних для себе Олімпійських іграх Старікова стала четвертою в кейріні, восьмою в командному спринті разом із Любов’ю Басовою і завершила виступ нинішнім сріблом. На останніх трьох чемпіонатах Європи Олена в 2019-му стала чемпіонкою в кейріні, здобувала срібло в 2019-му і бронзу в 2020-му у спринті, в 2018-му була другою в командному спринті, а також вигравала срібло-2018 і бронзу-2019 у тріалі. На чемпіонаті світу-2019 Старикова виграла срібло в тріалі.

Між тим, на велотреку в Токіо у заключний день Ігор було розіграно ще два комплекти нагород. Британець Джейсон Кенні переміг у кейріні і став семиразовим олімпійським чемпіоном. А чотириразова чемпіонка світу Дженніфер Валенте зі США виграла золото в гонці на час. 

Бій дня

27-річний чинний чемпіон світу, триразовий чемпіон Азії Баходір Джалолов з Узбекистану, стиль якого дуже яскраво повторює манеру Володимира Кличка, впевнено виграв золото у суперважкій ваговій категорії. У фіналі Джалолов у красивому стилі переміг на п’ять років молодшого від себе бронзового призера Панамериканських ігор-2019 Річарда Торреса-молодшого зі США.

На голову нижчий від суперника Торрес завдяки гарній рухливості і вмінню маневрувати згідно з записками суддів зумів виграти перший раунд. Проте навіть у цьому відрізку Річардові кілька разів відчутно прилетіло – ухилятися від всіх джебів довгорукого Джалолова американцеві було вкрай важко. А починаючи з другої трихвилинки, перевага узбека була відчутною. Він бив жорстко і влучно, а спроби Торреса вийти на зручну для себе дистанцію і потурбувати звідти завершилися для нього лише зняттям балу за удари головою.

В одній із ситуацій рефері навіть відкрив рахунок відраховуючи нокдаун у Торреса. У підсумку підсумковий вердикт суддів був одноголосним. Джалолов – олімпійський чемпіон Токіо-2020.

Getty Images/Global Images Ukraine. Баходір Джалолов (зліва)

Також дуже цікавий, інтелектуальний бій видали учасники фіналу вагової категорії до 63 кг. В цьому протистоянні кубинець Енді Круз розділеним рішенням суддів переміг американця Кейшовна Девіса.

Два заключних фінали відбулося й у жіночому боксі. Келлі-Енн Гаррінґтон з Ірландії виграла золото у категорії до 60 кг, перемігши одноголосним рішенням суддів бразилійку Беатріс Феррейру. В чемпіонському бої ваги до 75 кг британка Лорен Прайс теж після одностайного вердикту здолала китаянку Лі Цянь.

Попри обставини

Майстрині української художньої гімнастики посіли сьоме місце в групових вправах. Маріола Боднарчук, Дарина Дуда, Єва Мелещук, Анастасія Возняк і Марія Височанська показали восьмий результат (40,350) у вправах з п’ятьма м’ячами і сьомий – у виступі з трьома обручами і двома булавами (37,250). З сумою 77,600 наші дівчата випередили у фіналі Японію.

Звичайно, після того, як українки виграли два золота в окремих видах і бронзу в багатоборстві на домашньому чемпіонаті Європи, від вихованок Ірини Дерюгіної можна було очікувати більшого. Але, враховуючи ті кадрові труднощі, які наша команда перенесла в заключний передолімпійський період, вихід в олімпійський фінал виглядає досягненням. Судіть самі. Після того, як виявилося, що Олімпіаду в зв’язку з пандемією перенесуть на рік, піти зі спорту вирішили дві досвідчені гімнастки Діана Межерицька і Аліна Бихно. З оновленого складу, який здобував медалі на київському чемпіонаті Європи у грудні 2020-го, випало ще дві дівчини. І якщо 16-річну Діану Баєву поки вирішили не виставляти тренери, то з досвідченою Валерією Юзвяк сталася біда. Дівчина з початку цього року боролася за життя – в неї була діагностована саркома. На щастя, лікування виявилося успішним. Але мова про виступ на Іграх, звісно, не йшла.

А чемпіонками у групових вправах стали з сумою 47,550 болгарки Сімона Дянкова, Стефані Кірякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траетс та Еріка Зафірова, які випередили представниць ОКР (46,200). Тож вперше з 1996 року представниці російської художньої гімнастики повертаються додому без золотих медалей. 

Історичні досягнення американок

Збірна США вперше в історії виграла золото у жіночому волейболі. В фінальному матчі американки несподівано впевнено, з рахунком 3:0 розібралися з головними фаворитками турніру бразилійками. Головною складовою перемоги збірної США була організована гра на блоці. 25:21, 25:20, 25:14 – перевага американок виявилася непристойно великою. У матчі за бронзу жіночого волейбольного турніру збірна Сербії перемогла 3:0 Корею.

Ще одне ігрове золото Сполучені Штати здобули у жіночому баскетболі, виді, де їх перемога виглядала запрограмованою ще до старту турніру. У фінальному матчі американки перемогли 90:75 команду-сенсацію цих Ігор, збірну Японії. Найрезультативнішою в грі була Бріттні Ґрінер, яка принесла переможницям 30 очок. Айя Вілсон принесла американкам 19 очок і 7 підбирань. Продуктивно відіграла Бріанна Стюарт – 14 очок, 14 підбирань і 5 асистів. У японок найбільше забивала Макі Такада – 17 очок.

Американки виграли золото в жіночому баскетболі вдев’яте в історії. Лише тричі їх гегемонію переривали совєцькі баскетболістки, які перемагали в перших двох турнірах (у 1976-му і 1980-му), а також під нейтральним прапором Об’єднаної команди в 1992-му. Тоді чемпіонкою стала київська динамівка Марина Ткаченко. Зараз же 40-річна розігруюча збірної США Сью Бірд і 39-річна захисниця Даяна Тауразі стали першими в історії жіночого баскетболу п’ятиразовими олімпійськими чемпіонками. Більше за них в ігрових видах спорту за всю історію Олімпіад особистих золотих нагород не вигравав ніхто.

Золото жіночого гандбольного турніру вперше в історії виграли француженки, які у фінальному матчі реваншувалися перед командою ОКР за поразку в фіналі Ігор-2016 у Ріо. Зараз Франція перемогла 30:25. Найрезультативнішими в складі переможниць стали Паулетта Фоппа і Еллісон Піно, які закинули по сім м’ячів. Відзначити треба також надійну гру воротарки Клеопатри Дарле, яка відбила 9 з 21-го кидків суперниць. Цікаво, що в складі команди ОКР грала вихованка українського гандболу, уродженка Кривого Рогу Юлія Манагарова. Громадянство вона змінила в 2014 році, оскільки не бачила перспектив розвитку себе як спортсменки удома. До нинішнього олімпійського срібла Юлія була срібною призеркою чемпіонату Європи-2019 і бронзовою призеркою чемпіонату світу-2019.

Бронзу жіночого гандбольного турніру виграли переможниці двох останніх чемпіонатів світу норвежки, які перемогли в матчі за третє місце шведок – 36:19.

У чоловічому водному поло золото вдруге поспіль здобула збірна Сербії. Вона у фіналі перемогла 13:10 команду Греції. У поєдинку за бронзу Угорщина переграла Іспанію – 9:5.

Шлях на Олімпійський стадіон

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліуд Кіпчоґе

Світовий рекордсмен Еліуд Кіпчоґе з Кенії виграв марафонські перегони вулицями Саппоро. Дистанцію 42,195 км він подолав за дві години, вісім хвилин і 38 секунд. Фінішував Еліуд на хвилину і 20 секунд раніше за срібного призера, нідерландця Абді Наґейє. Бронзу, подолавши дистанцію за дві години і десять хвилин рівно, здобув бельгієць Башир Абді. Вже традиційно переможців чоловічого марафону нагороджуватимуть під час церемонії закриття Олімпіади.

З тріо українців, які виступали в марафоні, не фінішував жоден. Найраніше зійшов з дистанції Олександр Сітковський, невдовзі – Микола Нижник, а Богдан-Іван Городиський припинив змагатися на другій половині забігу.

Медальний залік

Завдяки успіхам у жіночих волейболі та баскетболі, а також перемозі у велотреку збірна США фінішним ривком виграла медальний залік у китайців. Загалом «зірково-смугасті» виграли 113 медалей – 39 золотих, 41 срібну, 33 бронзових.

Китай, який лідирував впродовж усієї Олімпіади, втратив лідерство лише в останній день. Загалом представники Піднебесної виграли 88 медалей – 38 золотих, 32 срібних і 18 бронзових.

Японія з 27-ма золотими, 14-ма срібними і 17-ма бронзовими нагородами стала третьою.

До десятки загального заліку увійшли також Великобританія (22 золотих нагороди), команда ОКР (20), Австралія (17), Нідерланди, Франція, Німеччина та Італія (усі – по 10).

Україна завершує Олімпіаду-2020 з 19-ма медалями – золотом Беленюка, шістьма сріблами і 12-ма бронзами. Наша команда стала 44-ю в класичному медальному заліку і 16-ю за загальною кількістю нагород.

8 серпня. Всі призери дня Олімпіади-2020

 
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Костюк обіграла 3-тю ракетку світу і вийшла до півфіналу в Штутгарті
Теніс | 19 квітня 2024, 23:34 49
Костюк обіграла 3-тю ракетку світу і вийшла до півфіналу в Штутгарті

Марта здобула найбільш високорейтингову перемогу в кар'єрі, здолавши Коко Гофф

Леброн, Ембіїд та Каррі у складі. Визначено 11 з 12 гравців збірної США
Баскетбол | 16 квітня 2024, 20:34 0
Леброн, Ембіїд та Каррі у складі. Визначено 11 з 12 гравців збірної США

США їдуть за черговим золотом Олімпіади

Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
mazepa1967
Старікова на Олімпіаді для мене щось неймовірне,дякую за пережиті емоції
Николай
Старікова наша зірка в Токіо 2020
много бронзы
2-е место на ЧМ-2019 в гите и на ЧЕ-2018 в гите и командном спринте, обладатель Кубка мира-2018/19 в спринте.
Елена пришла в велотрек в 13 лет. Гиперактивную девочку в секцию привела мама. "Я очень любила ездить на велосипеде, — вспоминает Старикова. — Соревновалась с мальчиками во дворе и побеждала. Мне это хорошо давалось: просто становилась и уезжала от всех. Мне нравилась скорость. Начинала в Харькове у Сергея Телицина, но сейчас занимаюсь во Львове. Там лучше база и единственный деревянный велотрек в Украине. Почему я выбрала этот вид велоспорта? О, я об этом могу рассказывать очень долго! Это элитный спорт. Ты выходишь — у тебя велосипед начищенный, блестит, форма красивая. Можно прийти, взять ведро попкорна и целый день наблюдать. И тебе не дует ветер. А как на шоссе? Пришел, два часа постоял: а-а-а, кто-то проехал мимо — и все, нет никого. И на велотреке нет дождя. На пьедестал ты всегда поднимаешься чистым".
---
— Вы уже принимали участие в соревнованиях на обновленном Киевском велотреке. Как вам?
— Честно, он очень хороший. Это лучший бетонный велотрек, на котором я когда-либо выступала. Хорошее сделали полотно. На бетонном ездится медленнее, чем на деревянном, поэтому обычно тяжелее. Но он очень быстрый. И высокий. И там все так красиво!
alekos59
Сафиулин, а повыносливее марафонцеа не нашёл??? И ходовой тоже???