Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 08 серпня 2021, 13:38
5583
1

Лівий боковий по наших мріях. Як минув 15-й день ОІ

Передостанній день Ігор-2020 видався для нашого спорту аж надто драматичним

| Оновлено 08 серпня 2021, 13:38
5583
1
Лівий боковий по наших мріях. Як минув 15-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine

Драма дня

Хотілося б розпочати схожий огляд того змагального дня Олімпіади в Парижі через три роки приблизно так, як розпочинався матеріал на честь перемоги Жана Беленюка в олімпійському турнірі борців греко-римського стилю. Тобто з подяки суперникові, який переміг і відтермінував наше щастя ще на три роки. Бо невдовзі після приголомшливої поразки нокаутом від бразильця Еберта Соузи у ваговій категорії до 75 кг Олександр Хижняк сказав: «Напевно, нам ще раз треба пройти цей шлях і цю медаль зробити золотою».

Звісно, представникам професійного боксу Олександр цікавий вже й зараз. Навіть у статусі віце-чемпіона Олімпіади. Чекати ніхто не збирається, і це дав зрозуміти зокрема й промоутер компанії К2 Олександр Красюк, котрий в ефірі UA:Перший недвозначно заявив, що після Олімпіади-2024, коли Олександрові буде майже 30, він для профі уже буде нецікавим. Наразі ж пан Красюк сказав, що навіть попри поразку в олімпійському фіналі пропонуватиме Хижнякові ті ж умови, що й у разі здобуття олімпійського золота.

Втім, зараз мова не про перспективи. Сьогодні ми розраховували святкувати найвірогідніше наше золото. А замість того не можемо прийти до тями після поразки. І нехай загал схиляють до думки, що Хижняка в бою з Соузою засудили, що рефері надто швидко, на рахунок «три» припинив відлік і вирішив зупинити бій, реалії такі, що Олександр об’єктивно програв. Бо бокс без захисту — не бокс. Та манера, в якій звик боксувати Хижняк, приносила йому успіх впродовж п’яти років. Попри критику й скептицизм, діючи в манері «Полтавського танка», Олександр залишався непереможним з осені 2016-го, відколи опустився з вагової категорії до 81 кг у вагу до 75 кг, переміг у фіналі чемпіонату України Дмитра Митрофанова і став першим номером збірної.

В стилі, який звідусіль називали як не примітивним, то авантюрним, Хижняк став чемпіоном світу і Європи, був названий найкращим бійцем-аматором світу в 2017-му, став переможцем Європейських ігор у 2019-му. І впевнено йшов до олімпійської мрії.

Getty Images/Global Images Ukraine

Чесно кажучи, було б логічніше, якби Хижняка ось так, як сьогодні Соуза, вирубав двома днями раніше філіппінець Марсіаль, справжній панчер, який фактично вже є готовим боксером-професіоналом. Але Оймір Марсіаль попри перевагу в двох стартових раундах не витримав запропонованого Хижняком шаленого темпу і справедливо програв. Поразка кримського перебіжчика Ґлєба Бакши від бразильця Соузи в іншому півфіналі начебто полегшувала завдання українцеві. Бакши він сприймав як основного конкурента. Латиноамериканського ноунейма не брали в розрахунок, навіть не дивлячись на пройдений ним шлях.

І справді, два перших раунди фіналу Хижняк виграв так впевнено, що прогнози здавалися виправданими. Олександр молотив Еберта так завзято, що виникало єдине запитання: коли він впаде?

Найгірше, що сам Хижняк думав так само. І закликав головного тренера збірної Леоніда Лоївського й особистого наставника, батька Олександра Хижняка-старшого між першим і другим раундами: «Підганяйте мене». Ті начебто особливо й не підганяли. Але слів, які закликали б Сашка трохи втихомиритися і діяти прагматичніше, теж не було.

Безперечно, то не лише поразка бійця, але і його наставників, які не внесли своєчасних корективів. Чи намагалися внести, але підопічний до них не дослухався. Факт залишається фактом: людина, яка присвятила боксові життя, не врахувала фактору «лакі панчу» і програла, пропустивши шалений лівий боковий у щелепу. І звинувачувати в поразці суддю — то найпримітивніше, що може бути. Насправді в аматорському боксі поєдинки, в яких один із суперників знаходиться в такому стані, як сьогодні Олександр, найчастіше зупиняються. Таких прикладів не бракувало, зокрема, й на нинішній Олімпіаді.

Власне, наразі Хижнякові варто прийти до тями і якщо залишатися в олімпійському боксі, то кардинально змінити стиль ведення бою. Настільки кардинально, як вагову категорію на початку попереднього олімпійського циклу. Можливо, для цього Олександрові знадобиться співпраця з іншим тренером. Але чи готовий він тренуватися під керівництвом іще когось, окрім батька — питання.

Між тим, у суботу визначився ще один чемпіон Олімпіади в чоловічому і два в жіночому боксі. Британець Ґалал Яфай виграв золото у категорії до 52 кг, болгарка Стойка Крастева — у вазі до 51 кг, а чинна чемпіонка світу Бесеназ Сурменелі з Туреччини, яка у чвертьфіналі перемогла українку Анну Лисенко — в категорії до 69 кг.

Чому програв Хижняк і що на нього чекає далі

Протистояння дня

Так само золота українці очікували й від 19-річної легкоатлетки Ярослави Магучіх. Але це саме той випадок, коли ми трохи переоцінили можливості юної атлетки, яка цьогоріч хоча й долала висоту 2,06 м і штурмувала 2,07, але залишається юною й недосвідченою. Так, Ярослава привчила загал до стабільних перемог на всіх турнірах, де бере участь — від національних першостей, до етапів Діамантової ліги. Однак у тому й річ, що з головною суперницею, представницею ОКР Марією Ласіцкене, Ярослава змагалася в одному секторі вкрай рідко. Найпам’ятніше з тих протистоянь у рамках чемпіонату світу-2019, коли Ласіцкене втретє стала чемпіонкою планети, показавши однаковий результат з Магучіх, додавало оптимізму. Бо тоді суперниці разом подолали висоту 2,04 м. Ярослава мала змогу виступати далі, але зупинилася за порадою своєї тренерки Тетяни Степанової. Мовляв, у 18 років стрибати на таких висотах небезпечно.

Впродовж тих неповних двох років, які розділяють чемпіонат світу в Досі від сьогодення, Ласіцкене з’являлася у секторі вкрай рідко. Причиною тому особливе становище національної федерації, яку представляє Марія. Власне, нечасті появи росіянки на змаганнях і далеко не захмарні результати в тих стартах, де вона виступала, створили ілюзію, що епоха чемпіонки вже минула. Настала нова епоха — Магучіх.

Нинішня боротьба в секторі для стрибків у висоту на Олімпійському стадіоні Токіо продемонструвала, що такі припущення помилкові. Ласіцкене зберегла свій рівень. І хоч окремі висоти вона долала з другої і навіть третьої спроби, але під час медальної боротьби виглядала бездоганно. Тоді як Ярослава Магучіх помітно нервувала. Кожна спроба підкорити висоту з позначки 1,96 м завершувалася невдалими однією чи двома спробами. За умови, що стрибала Ярослава з великим запасом, однак збивала планку через технічні помилки, які їй начебто й непритаманні.

Врешті, підкоривши з другої спроби висоту 2,00 м і гарантувавши собі медаль, Магучіх на чемпіонських висотах програла не лише Ласіцкене, а й сенсації з Австралії Ніколі Макдермотт, дівчині, яка стала відкриттям цього сезону. Нікола вперше стрибнула на два метри лише на початку цього року, а в зараз у Токіо запам’яталася специфічним налаштуванням на стрибки. Вона малювала лише їй відомі криптограми на екіпіровці і щось постійно писала в щоденнику. Стрибки Макдермотт виконувала розкуто, з усмішкою на обличчі. І в підсумку підкорила особистий рекорд 2,02 м, що принесло їй срібло. Магучіх у свою чергу після невдалої першої спроби на висоті 2,02, інших два стрибки зробила на 2,04 м. У кожному випадку — невдало. Як наслідок — бронза. Що загалом теж непогано.

А ще одна українка Ірина Геращенко, котра цьогоріч виграла бронзу чемпіонату Європи в приміщенні, з результатом 1,98 м стала четвертою. До медалі Ірині забракло вдалої спроби на двометровій висоті, яка є її особистим рекордом. Втім, навіть з поведінки Геращенко було видно, що своїм результатом вона задоволена.

Не виглядала аж надто розчарованою й віце-чемпіонка світу Юлія Левченко, яка з результатом 1,96 м посіла восьме місце. Воно й не дивно, адже на початку цього року /Юлія перенесла важку форму захворювання на коронавірус, довго відновлювалася й, можливо, не змогла вийти на пік кондицій.

Сенсація від індійця

Медаль Магучіх виявилася для українських легкоатлетів на цій Олімпіаді єдиною. Загалом же найчисельнішу з-поміж українських команд супроводжували всякого роду інциденти. Почалося все з дивного недопуску до участі в Іграх трьох атлетів, яким національна Федерація не забезпечила належної кількості допінг-проб. Після того було скандальне інтерв’ю стрибунки з жердиною Марини Килипко, котра посіла п’яте місце і пожалілася на всю країну, що не змогла в Токіо працювати з особистим тренером. «У секторі я була одна-однісінька, нікого з представників нашої команди на трибунах перед початком виступів не було», - зі сльозами на очах говорила Марина.

Довершила картину вчорашня ситуація під час жіночого марафону, коли за столиками з харчуванням не було жодного з представників нашої команди. Це коли атлетки проходили цю ділянку вперше. Надалі український представник уже був. Але в тому й річ, що зійшли з дистанції наші Дарина Михайлова і Вікторія Калюжна в дебюті. Можливо, саме підкріплення в умовах 30-градусної спеки в Саппоро їм і забракло. Найстійкішою ж серед наших марафонок виявилася Євгенія Прокоф’єва, котра з часом 2:36.47 фінішувала 42-ю. А перемогу в марафоні на фініші розіграли кенійки. Перес Єпчірчір з результатом 2:27.20 стала чемпіонкою, а Юріґід Косґеї, поступившись землячці 16-ма секундами, залишилася зі сріблом.

Своє третє золото на Іграх-2020 виграла нідерландка Сіфан Гассан. Після перемог на дистанціях 1500 і 5000 м вона тріумфувала й у бігу на 10 000 м. Її результат — 29.55,32

Дистанцію 1500 м серед чоловіків трохи несподівано виграв норвежець Якоб Інґебріґтсен. Він переміг суперників з Африки з олімпійським рекордом — 3.28,32.

Ще більш несподіваним був переможець у секторі для метання списа. Переможець Азійських ігор Нерай Чопра з Індії метнув снаряд на 87,58 м і випередив чехів Якуба Вадлейха і Вітеслава Весели.

Завершували ж легкоатлетичну програму суботи естафети 4х400 м, які виграли представники США Серед жінок американки виставили найзірковіший склад. Сідні Маклафлін, Еллісон Фелікс, Далайла Мугаммад і Аттінґ Му подолали дистанцію за 3.16,85. Чоловічий квартет зі США представляли Майкл Черрі, Майкл Норман, Брюс Дідмон і Рей Бенжамін. Вони пробігли дистанцію за 2.55,70.

Друга медаль і заявка на Париж

Українські веслувальниці Анастасія Четверикова і Людмила Лузан стали срібними призерками Олімпіади-2020. Дівчата стали другими в перегонах каное-двійок на дистанції 500 м, дисципліні, на якій вони є чинними чемпіонками Європи.

Четверикова і Лузан програли тільки чемпіонкам світу Сюй Шисяо та Сунь Менья з Китаю. Китаянки захопили лідерство з самого старту, а українки з усіх сил їх переслідували.

У підсумку Сюй Шисяо та Сунь Менья перемогли з олімпійським рекордом — 1.55,495. Українки поступилися їй 2,004 секунди і здобули срібло. Бронзові призерки — канадійки Лоуренс Венсан-Лапойнт і Кеті Лапойнт — програли українкам 1,542 секунди і здобули бронзу.

Для 24-річної Людмили Лузан нинішнє срібло — друга медаль Олімпіади-2020 після бронзи на каное-одиночці. Більше однієї нагороди в складі української команди досі здобув плавець Михайло Романчук, який взяв бронзу на 800-метрівці і срібло на дистанції 1500 м вільним стилем.

Ще в двох дисциплінах українці у заключний день змагальної програми веслувальників пробитися у фінали не змогли. Павло Алтухов і Максим Вандюк у півфіналі на каное-одиночках на дистанції 1000 м стали п’ятим і восьмим відповідно, тоді як у медальний заїзд проходило перших чотири місця. Алтухов програв прохідній позиції всього 132 сотих секунди, тоді як Вандюк провалився. На фініші він програв переможцеві, французові Едрієнові Барту, 16 секунд.

Цікаво, що вихованець українського веслування медаль у змаганні каное-одиночок на дистанції 1000 м таки здобув. 24-річний Сергій Тарновський, який народився у Львові, а веслувальником став у дитячо-юнацькій школі «Буревісник» у Тернополі, виступає за Молдову з 2013 року. Нині він знову став бронзовим призером Ігор. Знову, бо в 2016-му в Ріо Сергій мав у тій же дисципліні медаль такого ж достоїнства. Але втратив її через позитивну допінг-пробу. Зараз Тарновський став третім, програвши чемпіонові, Ісакіашу Куайрасу дос Сантосу 1,661 секунди.

Марії Кічасовій-Скорик, Людмилі Куклиновській, Анастасії Тодоровій і Марії Повх для потрапляння до фіналу байдарок-четвірок на дистанції 500 м достатньо було стати четвертими серед п’яти екіпажів. Однак наші дівчата фінішували останніми. З часом 1.38,489  українки програли прохідній позиції, яку посіли данки, 1,003 секунди.

А виграли перегони байдарок-четвірок угорки. Найдосвідченіша в складі чемпіонок, 34-річна Данута Козак стала олімпійською чемпіонкою в цій дисципліні втретє поспіль, а загалом виграла шосте золото Ігор у кар’єрі. Разом із Данутою на найвищий щабель п’єдесталу піднялися Тамара Чіпеш, Анна Караш і Дора Бодоній.

Золото серед чоловічих байдарок-четвірок на півкілометра здобули німці Макс Рендшмідт, Рональд Рауне, Том Лібшер і Макс Лемке. Вони з часом 1.22,219 випередили на фініші срібних призерів іспанців на 0,226 секунди. 

Подвійна бронза

Українські майстрині артистичного плаванні здобули бронзу й у другому змагальному виді Олімпіади-2020. Марина Алексіїва, Владислава Алексіїва, Марта Федина, Катерина Резник, Анастасія Савчук, Аліна Шинкаренко, Ксенія Сидоренко і Єлизавета Яхно здобули бронзу в командних змаганнях. Наші дівчата йшли з сумою 94,2685 третіми після першого змагального дня і лише закріпилися на цій позиції після сьогоднішнього виступу, за який отримали 96,0333 бали. З сумою 190,3018 українки поступилися лише представницям команди без стягу і гімну (196,0979) і китаянкам (193,9310).

Раніше у змаганнях дуетів Марта Федина і Анастасія Савчук також виграли бронзу. Ця медаль стала історичною – першою в історії українського артистичного плавання на Олімпіадах.

Борцівський фінал

Вінцем борцівської програми з ініціативи організаторів стали вирішальні сутички найлегшої вагової категорії (до 50 кг) серед жінок. Зазвичай з цієї ваги змагання на крупних стартах починаються, але японці проявили оригінальність. Не в останню чергу через те, що в цій категорії в них є найяскравіша молода борчиня, дворазова чемпіонка світу Юї Сусакі. 22-річна японка за день до того впевнено пронеслася турнірною сіткою і вийшла до фіналу, перемігши серед інших достроково свою головну суперницю — дворазову чемпіонку світу, восьмиразову чемпіонку Європи, переможницю обох Європейських ігор, 33-річну азербайджанку українського походження Марію Стадник.

Сьогодні Юї Сусакі стала олімпійською чемпіонкою, впоравшись всього за хвилину і 15 секунд з переможницею чемпіонату світу-2012 Сунь Янань з Китаю. Стадник натомість так само впевнено виборола бронзу. Для Марії це четверта олімпійська нагорода в кар’єрі. Також бронзовою призеркою вона була в Пекіні-2008, а на двох попередніх Іграх вигравала срібло. Омріяного золота львів’янка наразі так і не здобула.

В іншій сутичці за третє місце у тій же вазі боролася вихованка чоловіка Марії Стадник Андрія Стадника Оксана Лівач, котра представляє Україну. Днем раніше Оксана поступилася в другій сутичці турніру Сунь Янань, але завдяки тому, що суперниця вийшла у фінал, Лівач боролася у втішеному турнірі. І розпочала його з упевненої перемоги на туше над кубинкою Юснейліс Ґузман. Щоправда, в сутичці за бронзу проти американки Сари-Енн Гільдебрандьт українка шансів не мала. Вона поступилася достроково, 1:12, причому половину балів Сара набрала, провівши серію накатів з допомогою схрещувального захоплення ніг суперниці. Таким чином, з першої в кар’єрі Олімпіади чемпіонка Європи-2019 Лівач повертається з «дерев’яною» медаллю.

Ще два комплекти нагород на борцівських килимах Токіо розіграли представники вільного стилю. Чемпіон світу-2018, японець Такуто Отоґуро переміг 5:4 у фінальній сутичці вагової категорії до 65 кг триразового чемпіона світу, азербайджанця Хаджі Алієва. А представник ОКР чотириразовий чемпіон світу Абдулрашид Садулаєв захистив звання олімпійського чемпіона в класичному для вагової категорії до 97 кг протистоянні з іншим чемпіоном Ігор-2016, американцем Кайлом Снайдером.

Надія дня

15-річний українець Олексій Середа уже не був наймолодшим посеред 12-ти фіналістів у стрибках у воду з десятиметрової вишки. Японцеві Рікуто Тамаї, який посів сьоме місце — 14.

Втім, Середа, показавши в цій дисципліні найкращий за всі роки виступів на Олімпіадах — шостий — результат, собою залишився задоволеним. Він визнає, що наразі різниця у віці не дозволяє йому боротися з досвідченими опонентами на рівних. З часу перемоги на чемпіонаті Європи і четвертого місця на чемпіонаті світу в 2019-му вихованець Тетяни Нагорної помітно ускладнив програму. Він ввід до своїх виступів три нових стрибки, які вдаються Олексієві далеко не завжди. Скажімо, спроба, яку Середа виконує четвертою, з найвищим для нього коефіцієнтом складності 3,6 більш-менш вдалою вийшла лише у півфіналі. У кваліфікації і фіналі юний українець наробив у цьому стрибку помилок.

На щастя, простіші стрибки Олексій довів практично до автоматизму і за рахунок чистоти виконання зумів із сумою 461,70 посісти шосте місце. А переміг китаєць Цао Юань, ставши триразовим олімпійським чемпіоном, з результатом 582,35. 

Прорив дня

Getty Images/Global Images Ukraine

Завдяки львів’янці Олені Стариковій медальні надії Україна матиме аж до останнього змагального дня Ігор-2020. Одна з двох наших представниць у велоперегонах на треку вийшла у півфінал індивідуального спринту. Поступившись в 1/8 фіналу дворазовій чемпіонці Ігор у Токіо Шанне Браспеннікс із Нідерландів, Олена зачепилася за свій шанс продовжити боротьбу через втішний заїзд. Старикова випередила новозеландку Еллесс Ендрюс і китаянку Чжун Тяньши і вийшла у чвертьфінал, де створила сенсацію. Олена вибила зі змагань дворазову чемпіонку світу, срібну призерку поточної Олімпіади Леа Софію Фрідріх з Німеччини. В першому заїзді Олена фінішним ривком випередила німкеню всього на одну тисячну секунди, другий програла, а у вирішальному третьому за схожою з першим заїздом тактикою виграла в опонентки 19 тисячних. 

У півфіналі, який відбудеться завтра о четвертій ранку, Старикова зустрічатиметься з чемпіонкою світу-2019 у спринті та кейріні Лі Вей-Ші з Гонконґу. Сподіваємося, Олені вдасться після четвертого місця на цих Іграх у кейріні піднятися вгору.

Єдиний комплект медалей на треку в суботу розіграли чоловіки в дисципліні медісон. Золото виграли данці Лассе Гансен і Міхаель Морков.

Сенсація дня

Великою несподіванкою завершилося індивідуальне багатоборство у художній гімнастиці. Ізраїльтянка Ліной Ашрам, яка у грудні в Києві стала абсолютною чемпіонкою Європи, виграла золото, обійшовши сестер Аверіних, які виступають за команду без стяга і гімну. Аріна Аверіна взагалі залишилася за межею трійки призерів після казусу у виступі зі стрічкою. Помітивши на стрічці ґудз, Аріна вирішила замінити предмет, за що отримала катастрофічну збавку до 19,550. Через це росіянка опинилася на загальному четвертому місці з сумою 102,100.

Діна Аверіна відвертих зривів уникнула, але при цьому суддів не вразила. Вона отримала суму 107,650 і залишилася другою. А Ашрам стала першою в олімпійській історії ізраїльською чемпіонкою з художньої гімнастики з сумою 107,800. Бронзу виграла білоруска Аріна Гарнасько — 102,700.

Для обох українок досягненням був уже сам факт потрапляння до десятки фіналісток. Пробившись у фінал через сито з 26-ти суперниць у кваліфікації, львів’янка Христина Погранична завершила виступ дев’ятою з сумою 95,100. 17-річна киянка Вікторія Онопрієнко посіла десяте місце — 93,350.

Крім того, у заключний змагальний день виступатимуть українки у фіналі групових вправ. Маріола Бондарчук, Дарина Дуда, Єва Мелещук, Анастасія Возняк і Марія Височанська отримали сьому суму балів (41,450) за вправи з п’ятьма м’ячами і шосту (41,250) за композицію з трьома обручами і двома булавами й із результатом 82,700 пробилися з шостого місця до вісімки фіналісток. Для українок, які на домашньому чемпіонаті Європи стали переможницями в обох окремих видах і третіми в багатоборстві, це успіх, адже команда на заключному етапі підготовки до Олімпіади відчувала серйозні кадрові труднощі. Про які згадаємо в завтрашньому огляді. 

Реалії дня

Срібний призер Олімпіади-2016, 34-річний Павло Тимощенко посів 15 місце в змаганнях з сучасного п’ятиборства. Павло подолав з 30-м результатом (2.06,84) 200-метрову дистанцію в плаванні вільним стилем. У фехтуванні він виграв 22 бої, 13 програв і став восьмим. У конкурі з результатом 80,23 українець був сьомим, а в «комбайні» (чотирьох бігових відрізках на 800 м уперемішку зі стрільбою) показав 25-й загальний результат — 11.36.58. Загальна сума балів Тимощенка — 1427.

Чемпіоном з сучасного п’ятиборства став віце-чемпіон світу-2019 Джозеф Чунґ із Великобританії. Він переміг із олімпійським рекордом — 1482 очки.

Прагматична Dream Team

Getty Images/Global Images Ukraine

Збірна США з баскетболу виграла олімпійський турнір 16-й раз в історії. У фінальному поєдинку підопічні Ґреґґа Поповича перемогли 87:82 команду Франції, суперника, який останнім часом перемагав «зірково-смугастих» двічі — у чвертьфіналі Кубка світу-2019 і на старті нинішніх Ігор. Як би парадоксально то не лунало, але у заключній чверті фіналу американці зробили акцент найперше на дисципліновані дії в обороні. Французи не виконали фактично жодного вільного кидка. Крім того, європейці погано кидали з лінії штрафних, реалізувавши впродовж матчу лише 18 із 29-ти спроб. Можливо, саме в ліпшій реалізації штрафних і приховувався шанс французької збірної на перемогу.

Зрештою, впродовж усієї гри не покидало відчуття, що американці в потрібний момент здатні додавати ще. Найкращим у складі чемпіонів став Кевін Дюрент, який назабивав 29 очок. Таким чином, Кей-Ді став триразовим олімпійським чемпіоном. Також золото Ігор виграли Джру Голлідей, Кріс Міддлтон, Девін Букер, Деміан Ліллард, Джеремі Ґрант, Зак Лавін, Келдон Джонсон, Джейсон Тейтум, Джавейл Макґі, Дреймонд Ґрін і Бем Адебайо. Помічниками Поповича в штабі збірної США були наставники клубів НБА — Стів Керр із «Ґолден Стейт Ворріорз» та Ллойд Пірс із «Атланти Гокс».

Сюрпризи від французів

Збірна Бразилії з футболу, котра п’ять років тому розірвала олімпійське прокляття і нарешті виграла олімпійське золото вперше в історії, тріумфувала на Іграх вдруге поспіль. У фінальному матчі очолювана Андре Жардіном команда здолала в екстра-таймі 2:1 іспанців. На 38-й хвилині першого тайму Рішарлісон міг вивести бразильців уперед, але не реалізував пенальті. Зрештою, вже в компенсований арбітром до першого тайму час відзначився Матеус Кунья. Врятував Іспанію на 61-й хвилині Мікель Оярзабаль. Але на 108-й хвилині Мальком приніс Бразилії перемогу. Нагадаємо, що днем раніше бронзу виграла Мексика.

Чоловічі збірні Франції виграли турніри з гандболу і волейболу. Причому в обох фіналах французи не виглядали фаворитами. Гандболісти перемогли переможців двох останніх чемпіонатів світу, команду Данії — 25:23. А волейболісти у надзвичайно драматичному п’ятисетовому поєдинку, в якому вели 2:0, дозволили опонентам відігратися, виграли на тайбрейку в команди ОКР — 3:2. Бронзу гандбольного турніру виграли іспанці, які перемогли 33:31 єгипнян. Третіми у волейбольному турнірі стали аргентинці, котрі трохи несподівано здолали 3:2 бразильців.

Чемпіонами з пляжного волейболу серед чоловіків стали норвежці Андерс Мол та Крістіан Сорум, які перемогли у двох сетах представників ОКР В’ячеслава Красильникова і Олега Стояновського. Бронза у пари з Катару.

Жіноча збірна США виграла золото у водному поло. «Зірково-смугасті» перемогли в фіналі 14:5 Іспанію. В матчі за третє місце Угорщина перемогла команду ОКР 11:9.

Золото чоловічого бейсбольного турніру виграли японці, які у фіналі перемогли 2:0 американців. Матч за бронзу завершився перемогою команди Домініканської Республіки над Кореєю 10:6.

Медальний залік

Перед заключним днем Олімпіади, в який буде розіграно 13 комплектів нагород, Китай утримує лідерство. У представників Піднебесної — 38 золотих медалей.

Збірна США наблизилася до лідерів впритул — 36 золотих медалей. Крім того, американці в суботу стали першими, кому вдалося перейти рубіж 100 медалей. В американців 108 нагород — 36 золотих, 39 срібних, 33 бронзових. Поміж інших чемпіонів суботи зі США треба додати  переможницю жіночих змагань гольфісток Неллі Корду.

Японія з 27-ма золотими медалями гарантувала собі місце в трійці. По 20 золотих медалей здобули команди ОКР і Великобританії, 17 — Австралії. По 10 нагород найвищої проби мають Німеччина, Нідерланди та Італія.

Швеція своє третє золото виграла в кінному спорті. У змаганнях конкуристів перемогу скандинавам принесли Генрік Екерманн, Малін Барярд-Джонссон і Петер Фредріксон.

Третє золото Ірану належить каратистові Сайядові Ґанджзаде, який представляє куміте понад 75 кг.

Перше золото Єгипту принесла каратистка Ферялл Абдельазіз у куміте до 61 кг. 

7 серпня. Всі призери дня Олімпіади-2020

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стали відомі ще два клуби, які вийшли до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 16 квітня 2024, 08:01 4
Стали відомі ще два клуби, які вийшли до Ліги чемпіонів 2024/25

Реал та ПСВ гарантували собі участь у головному клубному єврокубку наступного сезону

Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті
Футбол | 16 квітня 2024, 10:16 5
Реал знайшов воротаря, який буде конкурувати з Луніним за місце у старті

Філіп Йоргенсен може перейти в «королівський клуб»

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
много бронзы
Как можно сравнивать прыжок на 206 см в зале и финал против чемпионки мира на Олимпиаде? Тут совсем другая обстановка, погода, опыт, нервы.
Покойный Владимир Ященко из Запорожья был рекордсменом мира в этой дисциплине, но стал только чемпионом Европы.