Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Бокс
| Оновлено 07 серпня 2021, 23:49
36487
21

Чому програв Хижняк і що на нього чекає далі

Оглядач Sport.ua - про резонансну поразку українського боксера в фіналі Олімпіади

| Оновлено 07 серпня 2021, 23:49
36487
21
Чому програв Хижняк і що на нього чекає далі
Getty Images/Global Images Ukraine

Поразка нокаутом Олександра Хижняка у поєдинку з бразильцем Хербертом Соузою стала громом серед ясного неба. Українець, що не програвав 62(!) поєдинки, з відбору на Ігри в Ріо, виграв вчисту два раунди і на третій вийшов тільки за одним - за золотою медаллю. Але замість того, щоб спокійно довести поєдинок до перемоги, Хижняк, на жаль, опинився в нокауті та їде з Токіо не з тією нагородою, на яку ми всі розраховували.

Перший дзвінок був у півфіналі

Але давайте відверто: шлях до фіналу в українця вийшов суперечливим і перший дзвінок, після якого потрібно було зробити висновки, був у півфінальному поєдинку. Тоді казали, що для Хижняка це достроковий фінал і філіппінець Еумір Марсьял, якого тренує Фредді Роач, доставив чимало клопоту.

Getty Images/Global Images Ukraine. В полуфинале Александру Хижняку было непросто

Так, з одного боку, до півфіналу Хижняк не відчував суперників - просто переїхав усіх, в тому числі і японця, через рішення по якому всі переживали заочно. З іншого боку, напропускав Олександр відчутно. Такий стиль у Хижняка - йти напролом і ламати суперників завдяки своїй могутності. У півфіналі Хижняк пропустив багато, хоча, на мій погляд, філіппінця теж пройшов упевнено. Що там вважали судді - не ясно, але всі три раунди були за українцем без варіантів.

Фінал же вийшов драматичним. Українець спокійно забрав два перших раунди за рахунок того, що вміє, і того, що суперник нічого не робив. Захищався, відбивався, в'язався, але тільки не боксував. У третьому раунді Хижняк ще активніше пішов уперед, а бразилець, розуміючи, що програв обидва раунди, почав вицілювати один, але сильний удар.

І влучив - та так, що українець перекинувся. Рефері спробував відкрити рахунок, але потім відразу ж закінчив поєдинок. Олександр не програвав сім років, перемагав великих майстрів і поступився перемогою нокаутом.

Суддя, очевидно, поспішив. Варто почекати і порахувати, а не давати відмашку відразу. Піднявшись, Хижняк не виглядав готовим продовжувати, але на це ж дається цілих вісім секунд. Рефері ж оцінив ситуацію відразу – спірно, і про це ми тепер будемо говорити роками. Напевно, Олександру не потрібно було відразу вставати на ноги. Пару секунд перестояв би на коліні - і встав би повністю готовим до продовження бою. А українець підскочив, суддя, начебто, дав відлік, але, побачивши підкошені ноги українця, прийняв рішення зупинити бій.

Getty Images/Global Images Ukraine
Getty Images/Global Images Ukraine

У Федерації боксу не згодні з таким рішенням судді – кажуть, він одноосібно вирішив результат поєдинку. В принципі, це і логічно для рефері вирішувати такі епізоди. Тільки ось рішення, здається, він прийняв, трохи поспішивши.

«Щоб бокс був боксом, а не театром одного судді, на Олімпіаду необхідно відбирати професійних суддів, а не шоуменів, для яких немає в голові ні розуміння історії, ні розуміння спортивної справедливості, ні здорового глузду.

Можливо, наш полтавський танк і дав осічку, але хто ж після цього здає танк на металобрухт?! Абсолютно незрозуміле рішення судді, яке позбавило нашого Олександра заслуженого золота», - розкритикував суддю президент Федерації боксу України Володимир Продивус.

Getty Images/Global Images Ukraine

Що далі?

У Хижняка є всього два варіанти: імені Ломаченка і стандартний. Він може спробувати зробити це знову, але переходити в профі тоді потрібно буде дуже пізно і це дуже дивне рішення, якщо Олександр збирається займатися зароблянням грошей кулаками.

Стандартний - перейти в профі. На нього там чекають з будь-якою медаллю і без неї. Красюк пропонує перейти вже давно, можливо, є й закордонні промоутери, готові підписати українця.

Правда, не варто очікувати в переговорах на Top Rank або Matchroom. Яскравий філіппінець співпрацює з Пак’яо, а бразилець, швидше за все, піде за великі гроші до гігантів. А ось на Хижняка претендує К2 і, можливо, менші європейські і не тільки компанії, яким потрібен цікавий боєць.

Підписати контракт - половина справи. Головне тепер зрозуміти, що сталося в фіналі і чому прилетів той самий удар. Тому що з меншими рукавичками у професіоналах буде болючіше і швидше.

Правда, сам Хижняк відразу після бою дав зрозуміти, що націлений на те, щоб через три роки на Олімпіаді в Парижі поміняти срібну медаль на золоту.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Дуже хотілося перемогти. І зараз важко прокоментувати фінальний поєдинок. Напевно, ще потрібно попрацювати, щоб заслужити золоту медаль. Буду продовжувати підготовку, попереду Париж».

«Олімпійські ігри важко порівняти з іншими змаганнями. Всі противники дуже сильні. І перший суперник і останній - їх важко порівнювати. Але це дійсно високопрофесійні спортсмени. Я вже боксував із бразильцем і перемагав його. Сподіваюся, в майбутньому ми зустрінемося знову і я виграю».

Що ж: реваншу Жана Беленюка ми чекали п'ять років. Почекаємо три роки «золота» Хижняка?

Оцініть матеріал
(210)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 21
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владимир Копяк
Тяжело, когда мозги отбиты... Как можно было,зная что ты в одну калитку выиграл два раунда,за полторы минуты до окончания выигранного боя, ввязываться в обмен ударами,вместо того, чтобы подержать этого глухаря на дистанции и контролировать его попытки ударить...Это прежде всего просчет тренеров,которые тоже хотели завалить этого бразильца...Идиоты....
Сан Саныч
По тому что бронелобый,поетому и проиграл..... Одна плюха от технаря и весь твой напор на смарку
POWER
атака оголяет защиту и нужно уметь атакуя защищаться. А второе судья поц!
Александр Шевченко
С таким лицом - нефига его не ждет. В очередной раз убеждаюсь, что боксеры и их тренера отбитые напрочь. Просрать такой бой, только тугой может
Михаил Василькив
Но вернемся к роли судьи...Саша (это было глупо) сразу резко встал и от этого его ещё больше шатнуло. Но учитывая его подавляющее преимущество в ходе поединка,судья был объязан более тонко подойти к этой ситуации.Просмотрите повтор- через мгновение Саша был уже полностью "вменяемый".Какой тут,нахрен,нокаут? Сейчас нужно проследить - кто из родственников и близких "пана судьи" поднял приличные "бабки" на ставках. А федерации бокса и НОК Украины нужно срочно поднять "кипиш" на всех уровнях!!!
Владимир Ярош
Где защита? Где тактика? Что говорил тренер ему в углу, "Ты бронированный!?" ???
lenares85
наверно просто удары накопились за прошлые туры и тут дало о себе знать
aleks19826
Хижняк безударний набиратєль очок. Один удар од кувалди, яка програвала і вже ноги-макарони.
Observ45
На мене, якого хр призначили судєйку філіпінчика, якого наш пройшов у півфіналі; а ту бразіломавпу ще ппиб'є наш боксер, принаймі хочу цього дочекати..
euro2012_za_2012euro
Из-за этого у нас получается худшая Олимпиада в истории
Mr.Frost
Не перший раз переконуюсь що Олімпіада це не спортивне змагання. Гра за лаштунками або полытика тут вирышують дуже багато.
NM16071
Яке інтелектуальне обличчя!!! У нього велике майбутнє.
Mr.Frost
Помилився з регісторм
igor shmuylo
Судья поспешил дал отмашку, хотя можно сделать отчет, дальше продолжать бой.и на том спасибо, есть серебро.
Vytas Meskauskas
Явно судья не хотел золото для украинца. Думаю это новый Дома , он явно сильнее чем все остальные боксеры.
brutal2015
Считаю момент с нокдауном был на усмотрение судьи. Сейчас можно только гадать что было бы реши судья продолжить бой. Возможно Саша как-нибудь дотерпел бы, стал клинчевать и победил бы по очкам. Но что бы мы сказали в адрес судьи разреши он продолжить бой, если бы бразилец ещё парой убойных ударов превратил Хижняка в овоща и не на несколько мгновений, а на годы?
Владимир Коновалец
Росте другий Ломаченко... В тому сенсі,що мізки відсутні зовсім,програти 100 відсотково виграний бій, треба мати вийнятковий талант для цього. Професіонала з нього не буде.