Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 08 листопада 2023, 07:27
6640
1

Медаль Горуни і карколомні борці. Як минув 14-й день ОІ

Передостанній повноцінний змагальний день Ігор у Токіо — очима Sport.ua

| Оновлено 08 листопада 2023, 07:27
6640
1
Медаль Горуни і карколомні борці. Як минув 14-й день ОІ
Getty Images/Global Images Ukraine. Станіслав Горуна

Герой дня

Він вибивається зі звичного образу українського спортовця. 32-річний львів’янин Станіслав Горуна – переможець Всесвітніх ігор-2017, Європейських ігор-2019, бронзовий призер чемпіонату світу-2014 з карате. У травні Станіслав став першим українським каратистом, якому вдалося виграти золото чемпіонату Європи, а зараз — першим серед земляків-чоловіків олімпійським призером. Станіслав любить повторювати, що не вважає себе професійним спортовцем і до спорту ставиться як до хоббі.

Однак виглядає, що ця Олімпіада змінить світогляд Горуни. Зазвичай він не звик навантажувати голову хвилюваннями про результат. Але пройнявшись атмосферою Олімпіади, Станіслав уже й не приховує, що подивився на ці змагання трохи по-іншому. І, не виключено, відчуття відповідальності трохи скутало Горуну на татамі. У Токіо українець виглядав не таким агресивним, як зазвичай. Впродовж п’яти боїв він заробив лише п’ять мінімальних оцінок «юко». З огляду на те здобута нині бронза виглядає досягненням.

Перших два бої групового турніру в куміте до 75 кг Горуна виграв великою мірою завдяки спостережливості особистого тренера Антона Нікуліна, з яким займається карате з перших кроків на татамі, тобто протягом 18-ти років. У чемпіона Азії-2018 Кена Нішімури з Японії та переможця Панамериканських ігор-2019 Томаса Скотта зі США Станіслав виграв з мінімальною перевагою, по 2:1. І в обох цих сутичках по одному «юко» українець здобув після того, як з подачі Нікуліна відбувався перегляд відео-рев’ю і дії Горуни оцінювалися результативно. При цьому перемоги Стас виривав на заключних секундах.

Getty Images/Global Images Ukraine

Вихід у півфінал Горуна забезпечив собі, грамотно звівши до нічиєї 0:0 бій з бронзовим призером Європейських ігор-2018 Кіраєм Гарспатакі з Угорщини. Точніше, остаточно стало відомо про вихід українця у півфінал після того, як угорець у наступному поєдинку ударом ногою в голову на заключній секунді вирвав перемогу над Нішімурою. Заключний бій групи проти дворазового чемпіона Африки Абделли Абдельазіза з Єгипту не вирішував з турнірної точки зору для українця нічого. Тому поразка 1:4 у ньому виглядає локальною невдачею.

З іншого боку, навряд чи Горуна хотів зустрітися з найтитулованішим каратистом в історії, п’ятиразовим чемпіоном світу, 11-разовим чемпіоном Європи, переможцем Всесвітніх і Європейських ігор Рафаелем Аґаєвим із Азербайджану саме в поєдинку за вихід у фінал, а не в боротьбі за золото. Але сталося непередбачуване. В заключному бою іншої групи Аґаєв, який виграв три стартових поєдинки, програв 1:3 італійцеві Луїджі Бузі, який завдяки цій перемозі посів у своєму квінтеті перше місце і вийшов у півфіналі на Горуну. 33-річний Буза — дворазовий чемпіон світу і Європи, призер шести чемпіонатів світу.

На жаль, півфінал Горуна програв італійцеві вчисту — 1:4. Він отримав бронзу, а Буза в скупому на події фіналі повторно здолав (цього разу 1:0) Аґаєва і став олімпійським чемпіоном.

Мала шанси на нагороду й іще одна представниця України в карате, чемпіонка Європейських ігор-2019 Аніта Серьогіна з Чорноморська на Одещині, яка бореться в куміте до 61 кг. Груповий турнір вона відкрила з перемоги 6:1 над чинною переможницею Панамериканських ігор Александрою Ґранде з Перу. Потім була начебто сприятлива з турнірної точки зору нічия 1:1 з бронзовою призеркою чемпіонату світу-2018 Бтіссам Садіні з Марокко. Але після вдалого старту Аніта програла 1:2 дворазовій чемпіонці світу Яні Лотфі з Єгипту і чемпіонці світу-2018 й 4:6 — чемпіонці світу-2018, дворазовий чемпіонці Європи Йовані Прековіч із Сербії.

«Я вчу підопічних боротися з суперниками. А як боротися проти суддів?», - прокоментував виступ Серьогіної Антон Нікулін, давши зрозуміти, що в обох програних Анітою боях суддівство його не задовольнило.

Між тим, Прековіч стала олімпійською чемпіонкою в куміте до 61 кг серед жінок. А переможцем у каті (демонстрації групи прийомів, які пов’язані один з одним принципами ведення бою з уявним одним чи декількома суперниками) став японець Ріо Кіюна.

Протистояння дня

Коментатор UA:Перший, прес-аташе Асоціації спортивної боротьби України Олександр Пастухов чомусь називає цю спортсменку «нашою українкою». Мова про дворазову чемпіонку світу, восьмиразову чемпіонку Європи, переможницю обох Європейських ігор, 33-річну Марію Стадник, яка у далекому 2007-му не стала за сучасним прикладом борця-класика Семена Новікова чекати свого часу і пропускати Ігри в Пекіні, бо туди мала їхати чемпіонка попередньої Олімпіади Ірина Мерлені, а змінила українське громадянство на азербайджанське. Всі вищеперелічені титули, вкупі з олімпійськими бронзою в Пекіні-2008 і сріблами у Лондоні-2012 і Ріо-2016, вона здобула саме як представниця цієї країни.

В Токіо Марія приїхала з чіткою метою: взяти єдиний титул, якого бракує в її колекції — титул чемпіонки Олімпіади. Перемігши в стартовій сутичці з рахунком 11:7 триразову чемпіонку Європи Стальвіру Оршуш із команди ОКР, Стадник у півфіналі зійшлася зі своєї основною опоненткою за найлегшою ваговою категорією (до 50 кг), 22-річною дворазовою чемпіонкою світу Юї Сусакі з Японії. Ось лишень боротьби не вийшло. В другому періоді Сусакі кинула Стадник зі стійки на чотири бали, провела після того три накати за допомогою схресного захвату ніг й виграла достроково — 11:0.

Тож замість омріяного золота Марія боротиметься завтра за бронзу. А Сусакі в фінальній сутичці зустрінеться з 28-річною китаянкою Сунь Янань, котра прибрала двох амбіційних опоненток з іншого боку сітки. Одна з них — чемпіонка Європи-2019 Оксана Лівач, особистим тренером якої є чоловік Марії Стадник Андрій Стадник. Оксана в дебютній сутичці на Олімпіаді достроково 10:0 перемогла нігерійку Адіджат Ідріс, а після того зійшлася з Сунь Янань, чемпіонкою світу-2012, бронзовою призеркою Ігор-2016 у Ріо. Китаянка виграла сутичку вчисту — 7:1, одного разу провівши кидок зі стійки, а ще двічі накотивши опонентку з допомогою схресного захоплення ніг.

Після цієї невдачі Лівач залишалося сподіватися, що Сунь Янань вийде у фінал і дозволить тим самим продовжити Оксані боротьбу у втішному турнірі. Врешті так і сталося. Проте, щоб втішити себе і українку, Сунь Янань довелося здійснити справжній подвиг. Віце-чемпіонці світу-2019, лідерці світового рейтингу Сарі-Енн Гільдебрандт зі США китаянка програвала на початку другого періоду безнадійно — 0:7. Виглядало, що дострокова перемога американки є справою часу. Але в якусь мить Сара-Енн почала втрачати концентрацію і Сунь Янань цим скористалася блискуче. Вона проводила прийом за прийомом і стримати суперниця ту лавину була не в змозі. Сунь Янань перемогла 10:7 і завтра спробує здивувати ще й Юї Сусакі. Але то буде вже після того, як Оксана Лівач відбореться у втішній сутичці проти чемпіонки Панамеринських ігор-2019 Юснеліс Ґузман із Куби і спробує пробитися у поєдинок за бронзу.

Між тим, золото у ваговій категорії до 53 кг серед жінок у п’ятницю виграла японка Маю Мукайда.

Сутичка дня

Не менш фантастичну, ніж Сун Янань проти Гільдебрандт, сутичку видали сьогодні у фіналі вагової категорії понад 125 кг серед чоловіків 27-річний грузин Ґено Петріашвілі та 21-річний переможець Панамериканського чемпіонату-2019 Ґейб Дан Стівенсон. Триразовий чемпіон світу Петріашвілі вважався у минулому міжолімпійському циклі непереможним. Після бронзи Ріо-2016 єдиного титулу, якого бракувало в колекції Ґено, було звання олімпійського чемпіона.

І до цієї мети грузин ішов начебто вельми впевнено. Зокрема — у фінальному поєдинку, який, до речі, судив українець Роман Павлов. Правда, впевненість ця часто походила на самовпевненість, що проявилося ще в першому періоді, коли Петріашвілі якось неймовірно легко віддав суперникові ногу і дозволив підсікти себе на чотири бали. На старті другої трихвилинки Ґено не лише впевнено відігрався, але й зробив суттєву перевагу — 8:5. Грузин повів у рахунку, кинувши суперника в партері і здійснивши два накати. І ось у мить, коли виглядало, що доля золота вирішена, Петріашвілі знову втратив концентрацію. Спершу, за шість секунд до завершення сутички, він дозволив суперникові повалити себе на килим і вийти на два бали в партері. Невдовзі ж після того, як рефері підняв суперників у стійку, Ґено пропустив випад суперника, який завершився виходом ще на два бали — 8:9! Грузин, стоячи на колінах, ще довго не міг збагнути того, що накоїв.


Getty Images/Global Images Ukraine

А ще в одному фіналі програв герой найкращої сутички попереднього дня. Дагестанець Магомедхабіб Кадімаґомедов, який представляє Білорусь, у фіналі вагової категорії до 74 кг поступився 0:7 дворазовому чемпіонові світу і Європи Заурбекові Сідакову, який бореться за команду ОКР.

Переможна хода

Після бронзи Людмили Лузан на спринтерській дистанції 200 м на каное-одиночці днем раніше в українських веслувальників немов виросли крила. До півфіналів вийшли усі наші представники, котрі змагалися у попередніх заїздах у трьох видах програми.

Чинні чемпіонки Європи на каное-двійці Анастасія Четверикова та Людмила Лузан пройшли у півфінал, вигравши перший кваліфікаційний заїзд. Павло Алтухов і Юрій Вандюк на каное-одиночках через кваліфікацію в півфінал пробитися не змогли, але пройшли в наступну стадію крізь втішні заїзди. Так само в півфінал пробилися на байдарці-четверці Марія Кічасова-Скорик, Людмила Куклиновська, Анастасія Тодорова і Марія Повх.

Півфінальні заїзди розпочнуться у Токіо, починаючи з 3:30 за київським часом. Трохи згодом, на світанку за нашим часом, будуть розіграні останні медалі Олімпіади-2020 у веслуванні на байдарках і каное.

Надія дня

Getty Images/Global Images Ukraine

15-річний стрибун у воду Олексій Середа посів у кваліфікації стрибунів з десятиметрової вишки шосте місце з сумою балів 435,90 і впевнено вийшов у півфінал змагань. Переможцям кваліфікаційного раунду українець, який два роки тому, 13-річним став наймолодшим чемпіоном Європи в історії свого виду спорту, програв відчутно. Китаєць Ян Цзянь виграв із сумою 546,90, його земляк Цао Юань став другим із результатом 529,30.

Провал скороходів

Ще два види олімпійської програми скороходів продемонстрували, що провал українців на 20-кілометровій дистанції серед чоловіків, коли Іван Лосєв та Едуард Забуженко фінішували в числі останніх, з катастрофічним відставанням не лише від переможців, а й від власних особистих рекордів, не був випадковістю.

Чемпіоном зі спортивної ходьби на 50 км став поляк Давид Томала. Він подолав дистанцію за три години, 50 хвилин і 8 секунд. Найкращий з українців, чемпіон Європи-2018 Мар’ян Закальницький посів 25-те місце, відставши від переможця на 11 хвилин і 35 секунд. Валерій Літанюк з часом 4:14.05 став 39-м із 47-ми атлетів, які завершили дистанцію, а Іван Бензерук опинився в числі десяти скороходів, які зійшли з дистанції.

Пізніше на старт вийшли жінки, які змагалися в спортивній ходьбі на 20-кілометровій дистанції. Тут виграла італійка Антонелла Пальмізано — 1:29.12. Найкраща з українок Марія Сахарук посіла 19-ту позицію, відставши від чемпіонки на 4 хвилини і 52 секунди. 27-ю з відставанням 7.15 стала Ганна Шевчук. Бронзова призерка чемпіонату світу-2015 Людмила Оляновська виступила найгірше поміж нашого тріо — 43-тє місце з відставання 11.08.

Сенсація дня

Ще шість комплектів нагород легкоатлети розіграли на стадіоні. Китаянка Лю Шиїн з результатом 66,34 м перемогла в секторі для метальниць списа. Джошуа Чептеґеї з Уґанди після срібла з бігу 10 000 м став чемпіоном на дистанції вдвічі коротшій. Його результат — 12.58,15. Шона Міллер-Уйбо з Багамських островів повторила своє досягнення зразка Ріо-2016 і знову стала олімпійською чемпіонкою на 400-метрівці. Вона встановила рекорд свого континенту — 48,36 секунди. Кенійка Фаїт Кіп’єґон з олімпійським рекордом 3.53,11 виграла золото на дистанції 1500 м.

Родзинкою програми стали естафети 4х100 м. Серед жінок з національним рекордом 41,02 секунди перемогли представниці Ямайки Браяна Вільямс, Елайн Томпсон-Ера, Шеллі-Енн Фрезер-Прайс і Шеріка Джексон. Чоловічу естафету сенсаційно виграла збірна Італії. Для цього Лоренцо Патті, новоспеченому олімпійському чемпіонові Ламонту Джейкобсу, Есеосі Десалу і Філіппо Тарту довелося побити національний рекорд — 37,50 секунди.

Стабільність Старикової

Getty Images/Global Images Ukraine

Олена Старикова у перегонах на велотреку довела, що її четверте місце у дисципліні кейрін за день до того не було випадковістю. Сьогодні львів’янка успішно розпочала виступ у спринті. Спершу вона вдало — з шостим часом (10,461 секунди) — пройшла кваліфікацію. Після того Старикова впевнено випередила мексиканку Юлі Варґадо і вийшла в 1/16 фіналу. На цій стадії і аж до медальних заїздів українка матиме змогу виступати завтра.

Натомість ще одна наша представниця у велотреку, 33-річна Любов Басова, яка в тому ж кейріні теж виступала в фіналі і була там шостою, кваліфікацію спринту пройшла натужно — з 23-м (10,981) часом, тоді як продовжували боротьбу 24 учасниці. В 1/32 фіналу Любов поступилася переможниці Панамериканських ігор-2019 Келсі Мітчелл з Канади, а після того програла втішний заїзд, фінішувавши останньою в компанії китаянки Бао Шанью і мексиканки Лус Даніели Ґашіоли.

Серед чоловіків спринтери-трековики найкращих вже визначили. Нідерландець Гаррі Лаврейсен після програного першого фінального заїзду в двох наступних свого земляка Джеффрі Гоґланда переміг і здобув золото.

Ще одне золото на олімпійському треку Токіо в п’ятницю в дисципліні медісон серед жінок здобули британки Кеті Арчібальд і Лаура Кенні.

Нелокальний успіх

Дев’ять років потому, після Олімпіади-2012 у Лондоні Україна знову матиме дві представниці у фіналі індивідуального багатоборства у художній гімнастиці. Правда, на медаль, як 2016-му Анна Різатдінова, наші нинішні прими навряд чи претендуватимуть, однак уже сам факт їх виходу до десятки фіналісток виглядає успіхом. Особливо на тлі тих труднощів, з якими наша збірна зіткнулася у процесі підготовки до цієї Олімпіади, коли через хвороби і перенесення Ігор з обойми випало кілька потенційно основних гімнасток.

У кваліфікації обидві наші представниці потішили гарними виступами у вправах з булавами, де Вікторія Онопрієнко була п’ятою (оцінка 26,100), а Христина Погранична — шостою (25,700). Втім, Пограничній не вдався виступ зі стрічкою, а Онопрієнко мала проблеми з м’ячем. Тому дев’яте місце Вікторії (сума — 95,450) і десяте Христини (93,100) виглядають оптимістично.

А за перемогу вочевидь боротимуться сестри Діна і Аріна Аверіни з команди ОКР, а також чемпіонка Європи-2020 Ліной Ашрам з Ізраїлю.

Футбольне золото Канади

У більшості олімпійських фіналів з ігрових видів спорту будуть збірні Франції. Причому навіть там, де їх не зовсім очікували, як, приміром, чоловічу команду з волейболу. Окрім того вчора у півфіналах перемогли французькі збірні з чоловічого баскетболу та гандболу.

Сьогодні компанію чоловікам склали жінки-гандболістки. Француженки перемогли у півфіналі 29:27 шведок і тепер у фіналі, який відбудеться вранці 8 серпня, зіграють з командою ОКР, котра сенсаційно переграла 27:26 чемпіонів світу норвежок.

А ось у півфіналі жіночого баскетбольного турніру француженки, навпаки, зазнали несподіваної поразки від японок — 71:87. За золото господарки посперечаються з беззаперечними фаворитками, американками. Команда США перемогла 79:59 збірну Сербії. Медальні поєдинки команди зіграють у заключний день Олімпіади.

У фіналі чоловічого ватерпольного турніру зійдуться у той же день збірні Сербії та Греції. Балканці перемогли 10:9 іспанців, а елліни — 9:6 угорців.

Футболісти-чоловіки визначили бронзового призера. Збірна Мексики виграла медаль, перемігши 3:1 Японію. Перемогу «ацтекам» забезпечили голи Себастьяна Кордови, Йогана Васкеса і Ернесто Веґи. Чемпіона Іспанія та Бразилія визначать завтра.

У жіночому футболі імена всіх призерів вже визначені. У фінальному матчі збірна Канади після нічиєї 1:1 в ігровий час перемогла 3:2 в серії пенальті Швецію. Логіка в такому підсумку є, адже під зіркою канадської воротарки Стефані Лаббе, яка парирувала чотири післяматчевих одинадцятиметрових, минув увесь турнір.

Також визначилися найкращі волейболістки-пляжниці планети. Американки Епріл Росс і Елікс Клінеман перемогли у фінальному матчі в двох сетах австралійок Маріафе Артачо дель Солар і Телікву Кленсі. Бронзу виграли швейцарки Анук Верже-Депре та Йоана Гайдріх.

Чемпіонками в жіночому хокеї на траві стали нідерландки. Вони обіграли в фіналі 3:1 аргентинок. У грі за бронзу збірна Великобританії перемогли 3:1 Індію.

Медальний залік

Китай наразі продовжує утримувати лідерство. За півтори доби до фінішу Ігор у представників Піднебесної імперії 36 золотих медалей. Правда, видів на кшталт настільного тенісу, де китайці забрали майже все золото, вже не буде. Останніми чемпіонами Токіо-2020 у цьому виді спорту в чоловічому парному розряді сьогодні стали Сюй Сінь і Ма Лун, який став дворазовим чемпіоном цих Ігор і п’ятиразовим олімпіоніком загалом.

Команда США вже має 31 золоту нагороду і зберігає непогані шанси таки випередити Китай. У Японії — 24 золота.

Великобританія після перемоги Кеті Френч з олімпійським рекордом (1385 очок) у сучасному п’ятиборстві має 18 нагород найвищої проби і випереджає команду ОКР і Австралію на одну золоту медаль. Італія здобула десять золотих медалей.

Третє золото Словенії принесла скелелазка Яня Ґарнбрет.

6 серпня. Всі призери дня Олімпіади-2020

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Відомі суми призових для українських спортсменів за медалі на ОІ-2024
Олімпійські ігри | 17 квітня 2024, 17:17 0
Відомі суми призових для українських спортсменів за медалі на ОІ-2024

Порівняно з попередньою Олімпіадою в Токіо призові в доларовому еквіваленті не змінилися

ВІДЕО. Сейв Луніна в серії пенальті може стати найкращим на тижні в ЛЧ
Футбол | 18 квітня 2024, 05:12 1
ВІДЕО. Сейв Луніна в серії пенальті може стати найкращим на тижні в ЛЧ

Андрій допоміг Реалу обіграти пройти Манчестер Сіті в 1/4 фіналу Ліги чемпіонів

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
barley ear
Медаль тренера Никулина.)
Самое обидное поражение - Гено Петриашвили vs Гейб Дан Стивенсон.
с 8:6 на 8:9 на последней секунде...