Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Кроссфіт
| Оновлено 31 липня 2021, 14:00
3781
0

Схуднення способом вегетаріанства

Шкода і користь цього методу

| Оновлено 31 липня 2021, 14:00
3781
0
Схуднення способом вегетаріанства
Getty Images/Global Images Ukraine

Вегетаріанство - це не схуднення, тому як відмова від вживання продуктів тваринництва швидше є спрямованістю на певні людські переконання. Таким філософським способом, більшість людей обмежують свій організм від повноцінного харчування.

Вегетаріанцями не народжуються, а стають - і причина тому не жалість до тварин, як розповідають багато, а мода - проводити на собі експерименти громадської думки і стереотипів.

Бажання харчуватися здоровою їжею (Правильним харчуванням) для поліпшення самопочуття або схуднути, штовхає необізнаних на помилку стати вегетаріанцем. Такий підхід до харчування принесе людині лише короткостроковий ефект або в подальшому довести себе до зриву і завдати шкоди своєму організму.

У статті ми розберемо поняття "вегетаріанство і як воно працює; розглянемо плюси і мінуси рослинного раціону для організму людини з професійної точки зору; розглянемо випадки, в яких вегетаріанство несе негативні ризики для здоров'я.

Вегетаріанство - що це і як працює?

Вегетаріанство включає в себе такі різновиди:

- лакто;

- ово-;

- лакто ово-;

- веганство;

- сироїдіння ...

Кожен з видів виключає або частково дозволяє вживання продуктів тваринного походження.

Специфіка такої системи харчування, спирається на максимальне скорочення вживання білків і жирів, замінивши їх здебільшого складних вуглеводів і клітковиною.

Якщо людина хоче скинути зайві кілограми, як варіант, він почне розглядати для себе вегетаріанську дієту.

При цьому, до уваги береться наступний аспект: вегетаріанці не їдять м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти, а лише шукають альтернативу їм, що складно назвати повноцінним харчуванням. І оскільки зайва вага - це наслідок порушення функцій травлення, то налагодити його можливо лише комплексним підходом до харчування, не виключаючи і не замінюючи жоден продукт.

Що про це думає професійний дієтолог?

"На початку вегетаріанства зазвичай люди худнуть, поліпшується самопочуття, потім йде зворотний ефект, але вони себе переконують, що все добре і ось-ось стане прекрасно, як обіцяють в книгах. А далі все впирається в запас волі і віри в вегетаріанський міф", - дієтолог Михайло Яцик.

Так як раціон вегетаріанця складається в основному з рослинної їжі, складно його вважати збалансованим. Організм повинен отримувати всі необхідні вітаміни і цінні елементи, тому краще віддати перевагу традиційному набору меню: білки, жири і вуглеводи.

Користь і шкода вегетаріанства для організму.

У вегетаріанство і схудненні немає нічого спільного. Лише повноцінне збалансоване харчування може стати найкращим вирішенням проблем із зайвою вагою.

Безумовно, овочі і фрукти не навантажують роботу травлення, а навпаки, стимулюють перистальтику і спрощують процес засвоєння їжі. І, так, про зайві кілограми можна і не говорити - їх просто немає. Правда, навряд чи людина зможе бути повністю задоволеним своїми формами, коли він схожий на "сухий сучок".

Інші продукти тваринного походження - м'ясо, яйця, молочні продукти-є джерелами "правильних" жирів - компонентів, що безпосередньо впливають на засвоюваність поживних елементів, швидкість обміну речовин, забезпечують організм енергією і активізують роботу мозку. Відмовившись від такого роду продуктів двох зайців не вб'єш: ні схуднути, ні правильно харчуватися не вдасться.

Не варто забувати, що люди з надмірною вагою мають ряд супутніх захворювань, позбавиться від яких можливо лише комплексним підходом до способу життя. В цьому випадку, різкий перехід на сироїдіння або веганство лише погіршить стан здоров'я. Тому, людям з подібним діагнозом краще звернеться за допомогою до дієтолога.

ПЛЮСИ вегетаріанства:

- оберігає від переїдання за рахунок низької калорійності страв;

- забезпечує організм енергією;

- стимулює швидку засвоюваність і переробку їжі;

- утихомирює апетит;

- вчить манерам правильно харчуватися;

- знижує холестерин в крові;

- нормалізує кров'яний тиск.

МІНУСИ вегетаріанства:

- підвищує рівень цукру та інсуліну в крові;

- порушує баланс поживних речовин з-за надлишку вуглеводів і дефіциту білка;

- незручності і труднощі формування повноцінного раціону;

- психологічна нестабільність;

- гормональні збої;

- повільне схуднення;

- прояв захворювань шлунково-кишкового тракту (гастрит)

Аналізуючи все "за" і "проти", приходимо до того, що вегетаріанство підходить не всім. Цей режим харчування вимагає ретельного контролю і підбору до свого раціону таких продуктів, які зможуть запобігти дефіциту поживних речовин.

В яких випадках вегетаріанство виключено / заборонено?

Як би вегетаріанство не набирає обертів популярності, все ж має ряд протипоказань для наступної категорії людей:

1. Діти. Маленький організм знаходиться на етапі формування, тому нестача поживних речовин призводить до хвороб і затримкою в розвитку.

2. Люди похилого віку. Дефіцит заліза, ніж особливо багате м'ясо, призводить до зниження швидкості синтезу клітин крові, що підвищує ризик розвитку інфарктів і інсультів.

3. Людям з хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Недолік білка і жиру в оптимальних пропорціях призводить до збоїв обмінних процесів. Звідси, зайва вага, порушення роботи органів травного тракту.

4. Людям в посттравматичний період. Рослинний раціон призведе до дефіциту заліза, зниження процесів кровотворення і швидкості одужання. Також збільшується шанс придбати, до наявного списку, ще один недуг- анемію.

Хоча людський організм має можливість самостійно синтезувати вітаміни (наприклад, через мікрофлору кишечника), його здібності не безмежні. Поки людина проводить над собою експерименти, організм не зможе весь час покривати його добову потребу в тому чи іншому вітаміні.

Непродуманий вегетаріанський раціон забезпечує низький вміст тих речовин, які повинні потрапляти в організм. А саме: білкові продукти: молочні і м'ясні продукти; вітамін D: жирні сорти риби, яйця, печінка тріски; вітамін В12: яловичина, індичка, печінку, молочні продукти; залізо: печінку, м'ясо, морепродукти. Хронічна нестача цих елементів може привести до порушення роботи нервової, ендокринної, травної, кровоносної систем. Замінюючи натуральний продукт харчовими добавками або діуретиками, людина дарує бонус бізнесу, а свій організм позбавляє права на здоров'я.

Безперечно, рослинні продукти містять велику кількість вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Вони виступають активними помічниками імунітету в боротьбі з різними хворобами. Але цього можна досягти, не будучи вегетаріанцем, коли склад "імуностимулюючої" їжі повноцінний. А уважність до свого здоров'я, чітка поінформованість про особливості і можливі наслідки вегетаріанства, допоможе уникнути тривожних "дзвіночків".

Чи є вегетаріанське харчування правильним?

Правильне харчування - це повноцінний, збалансований і грамотно складений раціон. З'ясовується, що поняття "правильне харчування" має своє індивідуальне значення для кожного. Ось що з цього приводу думає експерт в області дієтології, автор проекту Sport- couch.club - Михайло Яцик:

Яку користь приносить вегетаріанство організму людини?

- Ви хронічно недоїдають білка, яка там може бути користь? Хіба, що на початковому етапі. Якщо ви їли по відру в день, і почали вивчати вегетаріанство, включаючи салати, зелень і фрукти, чисту воду, то звичайно організм реагуватиме добре, поки залишаються запаси нутрієнтів, які ви отримували з тваринної їжі.

Чи є серед вегетаріанців люди із зайвою вагою?

- Сироїд, як правило, дуже худі, ніж та пишаються. Адже харчуючись фруктами, зеленню і сирими овочами набрати зайву вагу можна. А ще не можна нормально жити, і можна знищити мікрофлору кишечника, як і всю травну систему, але це вже деталі.

Можливо, чи як швидко схуднути на вегетаріанському раціоні?

- Ті, хто просто виключили м'ясо, зі свого раціону, - зазвичай набирають зайву вагу і не можуть схуднути, тому, що тяга до їжі важко переборна. Організм вимагає білка і незамінних амінокислот, - що можна було б отримати з м'яса, але вегетаріанець їсть, тільки вуглеводи і трохи білка, в якому з білка, тільки назва.

На вашу думку, рослинний білок - є здоровою альтернативою тварині?

- Замінити тваринний білок рослинним можна. Можна навіяти собі, що боби і соя замінюють м'ясо, але організм обдурити вийде. З білка, в рослинних його видах одна назва, і основним видом білка рослинний, вдіяти не вийде.

Чи правда, що вегетаріанський набір продуктів не в силах придушити апетит?

- Так як організм хронічно недоотримує білка, тобто хочеться постійно, - це стандартна реакція організму, якщо чогось не вистачає на клітинному рівні.

Розкажіть про особистий досвід вегетаріанства.

- Я півроку жорстко дотримувався правила вегетаріанства. Останні 4,5 місяців це було сироїдіння, - втратив здоров'я, яке мені складно було відновити, протягом наступних 4-х років. Тому, якщо ви хочете схуднути, то краще зробити це перевіреними методами, під контролем фахівця, без втрати здоров'я. На курсі схуднення, ми це робимо.

У вашій практиці, серед клієнтів або знайомих, траплялися зриви з вегетаріанського раціону?

- У 2012 році я практикував всі щаблі вегетаріанства, крім праноеденія, протягом півроку. Коли я говорю півроку, це саме півроку, без зривів на ковбасу. Переважна більшість вегетаріанців, яких я опитував, сильно перебільшують довжину свого стажу і замовчують про зриви: людина, за його словами веганів п'ять років, але насправді вісім місяців. Але потім, ще виявляється, що він раз у тиждень зривається на ковбасу, а це - секрет. Склавши все це, виходить, що людина намагається бути вегетаріанцем. І так роблять майже всі.

Як вегетаріанство впливає на якість життя людини?

- Якщо ти, півжиття провів на дивані, їв по відру шкідливої ​​їжі в день, майже без фруктів, салатів і чистої води, а тут просто виключив тваринний білок і відразу схуд, помолодшав, виросли нові зуби і волосся, - то це не більше ніж казки, для наївних бабусь. В цілому жити без м'яса можна, особливо, якщо в раціоні є молочні продукти і яйця, а може навіть риба, - але якість життя буде низьким.

Чи можна вегетаріанський раціон вважати правильним / ідеальним?

- Варіанти грамотного вегетаріанства, я називаю правильним харчуванням, але без м'яса. Все ідеально, тільки залишилося включити м'ясо.

Висновки

Вегетаріанці - це Різносортні група людей, яка переконана, що відмова від м'яса допоможе їм скинути вагу або ж зберегти фігуру в стрункому стані і здоров'я на довгі роки. Як на мене, не має сенсу. Якщо одного разу став вегетаріанцем- назад шляху немає. Але, з'ясовується практика говорить, що вегетаріанець вегетаріанці - різниця.

До того ж, це харчуванням не назвеш. Мабуть, прихильники вегетаріанської їжі кайфують від свого статусу, тому поширюються міфи і пропаганди. Що стосується перспективи вегетаріанського підходу до раціону, то навряд чи в майбутньому він буде довгостроковим, особливо це стосується людей, які раніше були прихильниками звичайного "ковбасного" харчування.

Ототожнювати вегетаріанство і оздоровлення немає сенсу, оскільки неграмотний перехід з одного режиму харчування на інший - це стрес і ретельна перебудова для організму. Буде потрібно час і терпіння, щоб адаптувати себе під новий образ життя. Але брак потрібних ферментів, незабаром змусить людину звернути увагу на видимі зміни (не в кращу сторону) в його організмі і повернуться до звичного способу життя і харчування. Питання лише в тому, наскільки корисні для здоров'я такі «стрибки»?

Автор статті

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.