Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 19 липня 2021, 15:07
21070
9

Топ-5 перетвориться на топ-4? Французька Ліга 1 переживає жахливу кризу

Виною всьому пандемія та катастрофічна ситуація навколо продажу телевізійних прав

| Оновлено 19 липня 2021, 15:07
21070
9
Топ-5 перетвориться на топ-4? Французька Ліга 1 переживає жахливу кризу
Getty Images/Global Images Ukraine

В Україні ми давно звикли виділяти чемпіонат Франції до когорти кращих європейських футбольних ліг, поряд з англійською, іспанською, італійською та німецькою. Ці чемпіонати у нас завжди позначалися під зрозумілим для будь-якого вболівальника «топ-5». Втім, з об'єктивних причин Франція ось уже кілька років чисто в спортивному плані не дотягує до рівня інших чемпіонатів з топ-5, а зараз всерйоз ризикує остаточно випасти з елітної когорти ще й через жахливу економічну кризу...

Все почалося з підписання телевізійного контракту між керівниками професійного клубного футболу Франції (Ligue de Football Professionnel - надалі LFP) та китайсько-іспанською компанією Mediapro. Ця подія відбулася перед початком сезону-2019/20, і означала, що починаючи з чемпіонату-2020/21 й до 2024 року саме цій організації будуть належати ексклюзивні телеправа на трансляцію на території Франції футбольних поєдинків Ліги 1 і Ліги 2. Mediapro зобов'язалася інвестувати близько 800 мільйонів євро за сезон використання телевізійних прав, які наряду з надходженнями від beIN Sports (ще близько 300 мільйонів євро), що стала офіційним ретранслятором поєдинків на зовнішні ринки, мали розподілятися між клубами-учасниками змагального процесу.

Початкова ідея Mediapro полягала в тому, щоб всі поєдинки Ліги 1 і Ліги 2 транслювати на спеціально створеному в серпні 2020 року тематичному каналі Téléfoot. Для того, щоб повернути вкладені інвестиції, босам Mediapro потрібно було в стислі терміни створити базу передплатників Téléfoot розміром в 3,5 мільйони індивідуальних акаунтів. Однак реалії виявилися такими, що фактично компанії вдалося набрати значно менше передплатників: офіційні дані з цього питання не розголошувалися, але за деякою інформацією мова йшла всього про 600 тисяч індивідуальних акаунтів.

В результаті Mediapro пропустила кілька платежів на користь LFP, а потім, скориставшись пунктом щодо неустойки, вийшла з договору, хоча на Téléfoot матчі Ліги 1 і Ліги 2 транслювалися до лютого нинішнього року, після чого канал був просто закритий. Довга серія судових тяжб та апеляцій, активну участь в якій брав Canal+ (історичний канал-транслятор матчів чемпіонату Франції на території країни), привела до того, що клуби за підсумками сезону-2020/21 були змушені задовольнятися поділом 670 мільйонів євро, отриманими від продажу телевізійних прав як всередині країни, так і на закордонні ринки. Замість прогнозованого 1,1 мільярда євро, клуби реально отримали трохи більше половини від цієї суми...

Не варто забувати, що сезон-2020/21 пройшов на тлі порожніх трибун стадіонів, які стали відповіддю на пандемію COVID-19, яка лютувала в Європі та світі. Не маючи альтернативних можливостей поповнювати власні бюджети, більшість французьких клубів фактично опинилися на межі розорення. Не випадково, президент фінансового регулятора у французькому футболі компанії DGCC Жан-Марк Мікелер заявив, що без масових вливань з боку інвесторів багато хто з клубів Ліги 1 (еліти тамтешнього футболу) опиниться на грані виживання вже у 2021 році.

«Найгірше у французького футболу, безумовно, ще попереду. Я б не виключав варіантів з банкрутствами. Клубам потрібно швидко знижувати зарплатні витрати, а також зменшувати кількість футболістів на контракті. За моїми даними, сім клубів Ліги 1 мають на контрактах більше 40 футболістів, що абсолютно безглуздо в нинішніх реаліях», - зазначав Мікелер.

На початку червня навколо телевізійних прав у французькому футболі сталася й зовсім алогічна ситуація. Було оголошено, що американський холдинг Amazon придбав пакет на трансляцію близько 80% матчів Ліги 1 і Ліги 2, які раніше були частиною пакетів, придбаних Mediapro. При цьому, права на трансляцію двох топ-матчів в кожному турі Ліги 1 повинні були залишатися за Canal+, але той хотів самостійно показувати всі поєдинки ігрового дня, за що разом із BeIN Sports (компанією, що одержувала в такому випадку субліцензію на трансляцію матчів за кордоном) був готовий платити по 700 мільйонів євро за сезон.

Однак керівництво LFP зупинило свій вибір саме на пропозиції Amazon, яка склала 300 мільйонів євро, що розлютило босів Canal+, який оголосив про вихід з колишніх домовленостей по трансляції матчів. Фактично LFP хотів отримати від Amazon 300 мільйонів євро за 80% телеправ на матчі Ліги 1 і Ліги 2, а також сумарно близько 363 мільйонів євро від Canal+ (за два топ-матчі Ліги 1 в кожному турі) та BeIN Sports (за продаж телевізійних прав за кордон), що дозволило б розраховувати на 663 мільйони євро за сезон, але після виходу Canal+ з домовленостей, нині мова йде про суму в 300 з невеликим мільйонів євро.

Очевидно, що найближчим часом ситуація отримає певне продовження, оскільки боси LFP вважають, що Canal+ не мав юридичних підстав для виходу з колишніх зобов'язань, хоча інша сторона повністю впевнена в своїй правоті. Поки французький футбол будуть стрясати чергові чвари й тяжби з приводу телевізійних прав, клуби, як передрікав Жан-Марк Мікелер, можуть почати зникати, як краплі роси на пекучому сонці.

Нинішні проблеми у французькому футболі досить несподівані ще й тому, що кілька років тому нічого не говорило про можливість виникнення такої кризи. Цілий ряд клубів Ліги 1 і Ліги 2 був придбаний іноземними інвесторами (серед них - «Марсель», «Ніцца» і «Бордо»), а в сезоні-2018/19 загальна виручка клубів Ліги 1 склала 1,8 мільярда євро, що на 12% перевищувало попередній показник. Це зростання було найбільш відчутним серед всіх топ-5 ліг європейського футболу, однак пандемія COVID-19 і провальна угода з продажу телевізійних прав із Mediapro кардинально змінили ситуацію.

Яким чином будуть розвиватися події надалі - поки невідомо, але причин для оптимізму у шанувальників французького клубного футболу не так багато. Вже зараз у пресі з'являється все більше думок про те, що для нормального існування переважній більшості клубів Ліги 1, крім багатого «Парі Сен-Жермен», доведеться продавати своїх кращих гравців. З урахуванням того, що придбати їх зможуть тільки закордонні клуби, спортивна конкуренція в чемпіонаті Франції ризикує впасти до катастрофічно низького рівня, що потягне за собою на дно і статус Ліги 1 на європейській арені. Скажімо, вже сьогодні «Марсель», що фінішував п'ятим у чемпіонаті Франції-2020/21, займає лише 57-ме місце у рейтингу клубів УЄФА, позаду таких колективів, як «Црвена Звєзда», «Вікторія» Пльзень, «Брага» та «Янг Бойз».

Навіть чинний чемпіон Франції «Лілль», який за останні чотири роки завдяки успішній роботі на трансферному ринку зумів поповнити скарбницю приблизно на 200 мільйонів євро, нині має проблеми фінансового характеру. Що вже казати про команди із значно меншими амбіціями і досягненнями?

Нинішня криза у французькому футболі привертає увагу не тільки вболівальників, але й заповзятливих осіб, на кшталт екс-власника «Лілля» Жерара Лопеса, який вже погодив покупку проблемного «Бордо» у його колишніх власників, котрі відмовилися надалі інвестувати у футбол. Нині Лопес чекає на схвалення угоди від DNCG, і, на думку французьких аналітиків, розраховує в майбутньому на стабілізацію економічних процесів в Лізі 1 та стрімку капіталізацію «жирондинців», які є історично одним з найбільш важливих клубів у Франції.

Остання обставина лише підтверджує тезу про те, що криза - це час для нових можливостей. Втім, хто і як її переживе, та чи не опиниться Ліга 1 за межею топ-5, фактично переформатувавши її в топ-4, покаже лише час, хоча від таких подій, як у Франції, здається, не застрахований абсолютно жоден із європейських футбольних чемпіонатів...

Оцініть матеріал
(73)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 9
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
thurman murman
по,,,й
Alexey Antonenko
Смотрим на кол-во очков в рейтинге и видим сначала первые две, потом вторые две, потом третьи две, потом штук десять. Кто оперирует понятием топ5?
Fangold
зарплати гравцям роздуті сильно
Fangold
Марсель вже почав брати тільки в аренду
Віталій Ткачук
Як таке може бути, х.з. Вони ж розвивають футболістів, а потім продають в більш солідні клуби за немалі гроші.
dd dent
Кризис не кризис, но мешок $ псж есть и то умудрился чемп не взять