Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Олімпійські ігри
| Оновлено 15 липня 2021, 23:19
12679
8

Як нас карали через допінг. 11 медальних втрат України на Олімпіадах

Оглядач Sport.ua - про допінгові скандали українців на Олімпійських іграх

| Оновлено 15 липня 2021, 23:19
12679
8
Як нас карали через допінг. 11 медальних втрат України на Олімпіадах

До старту 32-х літніх Олімпійських ігор залишається вісім днів. Світ і Україна зокрема застигли в очікуванні. Очікуванні і тривозі. Бо практика останніх Олімпіад демонструє, що в нашій команді неодмінно знаходяться атлети, які порушують антидопінгове законодавство і через це втрачають уже здобуті нагороди. Такі новини формують поганий імідж нашого спорту, тому хотілося б вірити, що Токіо-2020 у цьому контексті стане винятком.

Сподіваємося, своїх допінгових втрат ми зазнали ще до Олімпіади. За звинуваченням у вживанні заборонених препаратів на Ігри в Японію не поїдуть олімпійський чемпіон Ріо-2016 зі спортивної гімнастики Олег Верняєв, дворазова чемпіонка Європи з легкої атлетики Наталія Кроль (Прищепа), бронзовий призер Євро-2017 з боксу Євген Барабанов. Також через порушення антидопінгових правил відсторонений від участі в Олімпіаді найкращий український важкоатлет, триразовий чемпіон Європи Дмитро Чумак. У цій історії є багато незрозумілого, втім, то тема іншої розмови.

У цьому матеріалі Sport.ua згадує допінгові скандали, через які Україна втрачала медалі на попередніх Іграх.

Юрій Білоног (легка атлетика)

Юрієве золото в секторі для штовхання ядра на Іграх-2004 в Афінах було особливим. Бо здобув його наш атлет на античному стадіоні, на якому проводилася перша Олімпіада. Увіковічнити українця мали встановленням скульптури поруч зі старовинною ареною. Проте через вісім років виявилося, що в повторній допінг-пробі Юрія був знайдений заборонений препарат — анаболічний стероїд оксандролон. Офіційно Білоног втратив олімпійське золото в грудні 2012-го.

Олена Олефіренко (академічне веслування)

Найдраматичніша з усіх наших допінгових втрат. Сльози Олени після того, як у її пробі знайшли заборонений препарат етаміван, у той час облетіли всі українські телеканали. Олефіренко виграла бронзу в складі четвірки парної, разом із Яною Дементьєвою, Оленою Морозовою і Тетяною Колесниковою. Дискваліфікація у цьому випадку відбулася майже миттєво — через чотири дні після нагородження.

Пізніше виявилося, що в медичній картці, яку Олена заповнила перед проходженням допінг-контролю, спортсменка зазначила, що приймала інший препарат – інстенон. За словами Олефіренко, ці ліки (що містять етаміван) їй дала лікар збірної, а сама спортсменка не знала, що вони заборонені. На захист українки навіть ставала міжнародна федерація академічного веслування. Та все марно. Зазначимо, що пізніше Олена стала дворазовою чемпіонкою Європи, але до олімпійського п’єдесталу вона більше так і не дійшла.

Людмила Блонська (легка атлетика)

Вперше в історії два найвищих щаблі олімпійського п’єдесталу були за українками. У легкоатлетичному семиборстві золото Пекіна-2008 виграла Наталія Добринська, срібло — Людмила Блонська. Проте рано ми раділи. Через лічені дні виявилося, що у пробі Людмили знайшли анаболічні стероїди метилтестостерон. Враховуючи, що для Блонської це був не перший випадок позитивної допінг-проби, її дискваліфікували довічно.

Надодачу в публічну площину після Олімпіади-2008 виліз сімейний конфлікт між Людмилою і її чоловіком і тренером Сергієм Блонським. Пара розійшлася. Людмила невдовзі вийшла заміж за журналіста Вадима Коробенка, з яким згодом теж розійшлася. В 2017 році, після окупації Кримського півострова Російською Федерацією Блонська, яка живе на анексованій території, прийняла російське громадянство.

Василь Федоришин (вільна боротьба)

У Пекіні-2008 Василь здобув срібло, поступившись у фіналі вагової категорії до 60 кг росіянину Мавлету Батирову. Медаль українець втратив через вісім років, після того, як повторна перевірка його допінг-проб виявила сліди забороненого препарату туринаболу. За підсумками допінг-скандалу від співпраці з тренером Федоришиним відмовилася ізраїльська федерація боротьби, з якою Василь мав стосунки, бо тренував борчиню Ілану Кратиш. Втім, після повернення в Україну фахівця з допінговим шлейфом включила в тренерський штаб нашої збірної Асоціація спортивної боротьби України. Їде Федоришин у числі тренерів команди з вільної боротьби зокрема й на Ігри в Токіо.

Денис Юрченко (легка атлетика)

Бронзова медаль стрибуна з жердиною з Донецька Юрченка не викликала захоплення ще тоді, в ході пекінської Олімпіади-2008. Річ у тім, що Денис підкорив скромну висоту 5,70 м і не став боротися за вищі місця. На п’єдестал він зійшов, бо суперники виступили ще слабше. А в листопаді 2016-го Юрченко разом із вище згадуваним борцем Федоришиним опинився в числі 16-ти спортсменів, повторна перевірка проб яких виявила заборонені речовини. У випадку з Денисом то теж був туринабол. Символічно, що медаль Юрченко втратив вже після того, як виявився замішаним у сепаратистській діяльності на боці проросійських сил під час подій у 2014-му. 

Вікторія Терещук (сучасне п’ятиборство)

Вікторія у 2008 році набрала прекрасну форму і до Олімпіади змогла виграти чемпіонат Європи в Москві. В олімпійському Пекіні Терещук програла лише німкені Лені Шонеборн і британці Гізер Філ. Ця нагорода виглядала вистражданою і цілком заслуженою. В 2011-му Вікторія, яка демонструвала стабільно високі результати протягом п’яти років, підкріпила успіх подвійним золотом (особистим і в змішаній естафеті) на чемпіонаті світу. Однак згодом, у березні 2017-го WADA підтвердить інформацію, що в олімпійській допінг-пробі українки був знайдений туринабол. Разом із цією звісткою Терещук втратила нагороду Ігор-2008.

Ольга Коробка (важка атлетика)

До того, як втратити здобуте в Пекіні-2008 олімпійське срібло, одна з найтитулованіших важкоатлеток в українській історії встигла отримати чотирирічну дискваліфікацію за інші гріхи. Позитивною виявилася її допінг-проба, взята під час чемпіонату світу-2011 у Москві, на якому Коробка здобула бронзу і майже ґарантувала собі перепустку на Ігри-2012 до Лондона. Також за підсумками скандалу посаду тоді втратив багаторічний тренер національної збірної України Василь Кулак. Але пекінської нагороди те покарання не торкалося. Призеркою Олімпіади Ольга залишалася аж до осені 2016-го, поки не опинилася в числі атлетів, повторна перевірка проб яких виявила заборонені препарати. Варто сказати, що  незадовго до цієї звістки, у вересні 2016-го Коробка народила сина, вихованням якого зараз і займається.

Наталія Давидова (важка атлетика)

Олімпійську бронзу Пекіна-2008 Наталія втратила одночасно з чемпіонкою змагань у своїй ваговій категорії до 69 кг Лю Чуньхун з Китаю. Проби обох атлеток виявили заборонені препарати після повторної перевірки у листопаді 2016-го. В пробі української важкоатлетки виявлено анаболік дегідрохлорметилтестостерон. Як наслідок, втративши через допінгові скандали шість нагород, в України за підсумками Олімпіади-2008 замість рекордних 28-ми медалей на літніх Іграх залишилося 22.

Олександр П’ятниця (легка атлетика)

То була красива історія людини, яка почала метати спис лише у 21-річному віці, а всього через шість років, у Лондоні-2012 виграла олімпійське срібло. Олександр працював сторожем на стадіоні “Локомотив” у Дніпрі і о третій ночі, щоб ніхто не бачив, метав спис. У Лондоні П’ятниця відправив снаряд на 84,51 метра і програв чемпіонові, тринідадцеві Кешорнові Волкотту всього сім сантиметрів. Проте через чотири роки Олександр опинився в числі тих 16-ти спортовців, яких зачепив повторний рейд WADA. В його олімпійській пробі теж був знайдений туринабол.

Юлія Калина (важка атлетика)

Бронзова призерка чемпіонату світу-2009 Калина підтвердила свій рівень, здобувши нагороду такого ж достоїнства за підсумками олімпійських змагань у ваговій категорії до 58 кг у Лондоні-2012. Проте згодом, вже після того, як у 2015-му Юлія стала чемпіонкою Європи, в її олімпійській пробі був знайдений згадуваний у цьому матеріалі неодноразово туринабол. Це означало втрату бронзи Ігор. Решта медалей континентальної і світової першостей Юлія, яка вийшла заміж за чемпіона Європи з важкої атлетики Ігоря Шимечка, зберегла.

Олексій Торохтій (важка атлетика)

Його золото у ваговій категорії до 105 кг стало однією з найгучніших сенсацій Олімпіади-2012 у Лондоні. З сумою 412 кг Олексій лише на кілограм випередив іранця Наваба Насіршелала. Олімпіоніком Торохтій залишався до грудня 2018 року, поки позитивною не виявилася повторна перевірка допінг-проби з Олімпійських ігор-2012. У ній був виявлений заборонений препарат дегідрохлорметилтестостерон. Офіційно ж звання олімпійського чемпіона МОК позбавив українця аж через рік.

P.S. Зауважимо також, що окрім 11 втрат, за результатами допінгових перевірок Україна одну медаль здобула. Легкоатлетки Аліна Логвиненко, Ольга Земляк, Анна Рижикова і Наталія Пигида, котрі в Лондоні-2012 посіли в естафеті 4х400 м четверте місце, через п’ять років отримали бронзу після дискваліфікації росіянок.

Оцініть матеріал
(67)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді
Теніс | 30 квітня 2024, 22:45 0
Хто зіграє зі Свьонтек? Визначено першу пару 1/2 фіналу турніру в Мадриді

Медісон Кіз виграла у Онс Жабер у чвертьфіналі тисячника у столиці Іспанії

Динамо – Верес. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України
Футбол | 01 травня 2024, 10:15 51
Динамо – Верес. Прогноз і анонс на матч чемпіонату України

Кияни права на осічку не мають і її, судячи з усього, не допустять

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Иванамофф
Ну что тут сказать? Думайте, что принимаете. Вы же профи, типа.
Владимир Копяк
А сколько еще не поймали! И не только у нас... Я бы на месте МОК, разрешил принимать спортсменам допинг,хочешь умереть от рака печени, селезенки,прямой кишки, почек, легких или желудка (нужное подчеркнуть) не дожив до 60 лет, жри хоть ведрами, потом не проклинай на смертном одре ту минуту,когда решил сам себе укоротить жизнь. Человек в праве распоряжаться своим здоровьем и жизнью. Делать для допингистов отдельные ОИ, ЧМ и ЧЕ,я лично не против....
umnuy2
Позорище.
Но лично для меня было шоком правда о Армстронге велосипедисте который десятилетиями топтал анаболики а все им восхещались
Виктор Слободянюк
В 2018 году из-за дисквалификации призеров ОИ бронзовую медаль Олимпиады 2012 получила украинская тяжелоатлетка Юлия Паратова! В весовой категории до 53 кг
https://www.iwf.net/results/results-by-events/?event=214
Просьба к редакции - тщательнее проверять информацию перед публикацией!
KIPR ALECS
Гдето Серена улыбается с этого всего
haleyandrews66
Ну как бы контролировать себя надо. Спортсмены все-таки
Молоко (укр.)
Запомни, каждый гражданин!
И ни одного из-за мельдония - милдроната, который появился ещё в 1975 году...
Пейте дети молоко - будете здоровы.)
Сергей Чёрный
Так покуй медаль все равно завоевали