Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 05 сiчня 2022, 13:33
19093
37

Лобановський серед нас

Sport.ua представляє переклад цікавого тексту португальського порталу Tribuna Expresso

| Оновлено 05 сiчня 2022, 13:33
19093
37
Лобановський серед нас
Getty Images/Global Images Ukraine. Валерій Лобановський

Коли Валерій Лобановський, сміливий і норовливий лівий вінгер, допоміг київському «Динамо» завоювати перший в історії клубу титул чемпіона СРСР, його не надто потішили слова про те, що мрія, яка збулася, більше не є мрією. На той момент Лобановському було всього 22 роки.

Лобановський народився в Києві в 1939 році, і в планах його трудової діяльності на горизонті простежувалася робота сантехніком. Але фантастична ліва нога змінила все. Втім, незабаром перебування футболіста в «Динамо» перетворилося на справжнє пекло, коли він з незрозумілих причин почав конфліктувати з Віктором Масловим, котрий явив світу футболу тактичну революцію з 4-4-2 і тотальним пресингом. Молодий Валерій, якому подобалося возитися з м'ячем в ногах, бачив розвиток футболу по-своєму.

Історія тактики: революція Віктора Маслова в Динамо та народження пресингу

Він повісив бутси на цвях в 29 років й досить швидко отримав запрошення стати головним тренером «Дніпра», щоб втілити в життя деякі ідеї, що зародилися в його блискучому розумі. Головною з них, безумовно була та, що уособлювала принцип: колектив завжди буде вищий за особистість. «Дніпро» підвищився в класі з цим наставником і став одним з кращих в радянській лізі. Саме в цей час Лобановський познайомився з Анатолієм Зеленцовим - молодим академіком з інституту фізичних наук в Дніпропетровську, разом з яким винайшов згодом інноваційний метод тренувань.

У 1973 році Лобановський повернувся в «Динамо», ставши головним тренером команди, і зробивши революцію в радянському, українському і світовому футболі. Стиль гри киян був розважливим, точним, швидким, заснованим на відмінній фізичній готовності, з безліччю контратак і неймовірним пресингом, який пригнічував суперника зазвичай на початку та в кінці матчів. Також простежувалося володіння м'ячем з боку захисників, яке, можливо, дещо присипляло суперника, а потім вражало його ж швидкою та разючою атакою. Геометрія мала значення, гравці повинні були знати, як діяти на кожній ділянці поля, яка їх стосувалася. Ключовим аспектом був фізичний стан, тому футболісти часто говорили про важкі тренування Лобановського.

Аналітик Зеленцов поїхав з Лобановським до Києва, і там відбулася одна з найбільших революцій у футболі: з'явилася наука.

Разом Лобановський та Зеленцов підготували кількох футболістів, розробили тести з використанням технологій, розрахували фізичні навантаження - все, що було потрібно для прогнозування та контролю виступів гравців. В епоху розвитку обчислювальної техніки в Радянському Союзі комп'ютери використовувалися для розрахунку площі поля, дій і швидкості гравців, кількості часу, який вони проводили на конкретній ділянці поля, а також того, як футболісти підтримували один одного, коли йшли з позицій, з м'ячем і без м'яча. Лобановський, у якого вже була людина для обробки статистики, пішов далі й хотів вивчити вплив м'яча на гру, він навіть науково вивчав знаменитий «сухий лист» Діді - блискучого хавбека збірної Бразилії 50-60-х років минулого століття.

Додамо трохи 2021 року в 70-ті.

«Якщо ми оглянемося назад, то побачимо щось зовсім новаторське. Для тренера турбота про фізичний аспект, тобто про те, щоб чітко розуміти, на що здатен кожен конкретний футболіст - це щось революційне», - говорить португалець Жоель Аморім, котрий присвятив багато часу вивченню радянського футболу. «Ми говоримо про 70-ті роки минулого століття. Це були фантастичні зміни у футболі того часу. Лобановський зрозумів, що у гравців є фізичні обмеження, і вони не можуть вийти за рамки певних рівнів фізичних навантажень».

Ця методика, підкріплена хорошими можливостями клубу, а також залізною дисципліною, почала приносити трофеї. Багато трофеїв. У кар'єрі Лобановського було кілька періодів, коли він очолював збірну СРСР - наприклад, він не зумів пройти кваліфікацію на Євро-1984, спіткнувшись на Португалії через пенальті, якого не повинно було бути, оскільки фол стався за межами штрафного майданчика.

Розчарування від чемпіонату світу 1986 року змусило радянського тренера піти іншим шляхом у 1988-му. «Після поразки від Бельгії Радянський Союз вилетів на ранній стадії плей-оф. У команді панувала впевненість, що вони здатні вийти як мінімум до фіналу. У цьому були дуже впевнені як футболісти, так і сам Лобановський», - каже Аморім.

І продовжує: «На Євро-1988 базовою командою радянської збірної стало київське «Динамо», тому що Лобановський захотів оточити себе гравцями, в яких він був більш впевнений і з якими вже розробив ігрові концепції. Йому було легше працювати з командою, яка розуміла всі процеси - в кінці кінців, він переносив те, що було в київському «Динамо», на радянську збірну. У складі, якщо не помиляюся, було сім-вісім гравців «Динамо» Київ. У тій радянській команді було легко побачити вплив гравців українського походження на радянський футбол».

На чемпіонаті Європи в 1988 році збірна СРСР дійшла до фіналу з Нідерландами, де, незважаючи на хоробру гру і тиск на суперника, в результаті програла.

«Без сумніву, Лобановський - це людина, про яку ви обов'язково почуєте в Україні», - каже Вітор Северіно, асистент Луїша Каштру, який протягом двох останніх років був головним тренером донецького «Шахтаря» - клубу, в якому Лобановський завершив свою кар'єру футболіста. «Це абсолютно шанована фігура, про яку українці завжди відгукуються з величезною симпатією і, перш за все, з гордістю. Говорячи про український футбол, ми говоримо про Лобановського. У центрі міста до цих пір знаходиться легендарний стадіон, що носить ім'я Лобановського зі статуєю Майстра біля головного входу. На цьому стадіоні досі проходять багато матчів української Прем'єр-ліги».

Северіно додає: «Дуже часто можна почути такі вирази, як «Це було тільки за часів Лобановського» або «Лобановський вже говорив про це». Це неминуче відчувається в Україні. Його пам'ять дуже шанована усіма, незалежно від клубних симпатій».

Незважаючи на важливі досягнення в Європі, Лобановський ніколи не вигравав ні Кубка європейських чемпіонів, ні Ліги чемпіонів. Проте, він відчув трохи славного європейського бризу, коли тричі добирався до півфіналів цього турніру (в 1977, 1987 і 1999 роках), програвши в кожному з них, в тому числі й одного разу португальському «Порту».

Ось чому, коли «Мілан» виграв Лігу чемпіонів в 2003 році, Андрій Шевченко приїхав до Києва, щоб показати головний приз європейського футболу (подібне він згодом зробив і з «Золотим м'ячем»). На жаль, його наставник помер в 2002 році.

Через кілька років Шева пояснив свій вчинок: «Лобановський - футбольний бог України, він найважливіша людина, він - батько українського футболу. Ми його називали «Генералом». Я був молодий, коли зустрів його на своєму шляху. Моя гра тоді була дуже егоїстичною. Лобановський пояснив кожному з нас, що означає працювати в команді. Я сильно змінив свої погляди на футбол. Це допомогло нам зрозуміти, що з концентрацією, з волею і командним духом можна обіграти будь-якого суперника, навіть якщо він набагато сильніший за нас. Це вплинуло на мене у багатьох відношеннях: спершу це змінило мої погляди на гру, а потім змінило й моє мислення, як особистості. Лобановський був великим філософом. Футбол був його життям. Фактично він помер на лаві запасних під час матчу. Він ніколи не вигравав Лігу чемпіонів, і я думаю, що це була найбільш потаємна його мрія. Тому, коли я виграв цей трофей, то привіз кубок в Україну, на стадіон «Динамо», до пам'ятника Лобановському. Як один з його учнів і перший український футболіст, котрий виграв Лігу чемпіонів, я хотів віддати належне Валерію Васильовичу за все, що він для мене зробив».

Сьогодні Андрій Шевченко - головний тренер збірної України, у складі якої на Євро-2020 було 10 футболістів київського «Динамо». Вихід до чвертьфіналу турніру став безпрецедентним досягненням в історії футболу цієї країни. Тільки вісім гравців з 26 в заявці не грають в Україні, що добре свідчить про якість чемпіонату і, як наслідок, про те, які трансформації там відбуваються. Не можна забувати й про те, що Україна виграла чемпіонат світу U-20 у 2019 році.

Жоель Аморім бачить деяку схожість в ідеях гри Шевченка та його наставника: «Якщо ми подивимося на «Динамо» 90-х, то побачимо, як Лобановський зберігав захисний стиль гри з ліберо. Але поступово ця схема, яка була свого роду трансформацією 4-4-2, еволюціонувала у 3-5-2. Тут я знаходжу деяку паралель з Україною Андрія Шевченка. Я бачу цю команду успішною при схемі 3-5-2, що дуже нагадує мені «Динамо» кінця 90-х, коли за киян ще грав Шевченко».

Вітор Северіно, котрий попрацював в Україні з «Шахтарем» та мав досвід спілкування з Шевченком, також не здивований досягненню «синьо-жовтих» на Євро-2020.

«Шевченко дуже спокійна людина і дуже відданий своїй професії. У «Шахтарі» було нормально побачити його присутнім на командному тренуванні, на стадіоні або на зборах. У нас були регулярні контакти з деякими представниками тренерського штабу збірної України, і ми обмінювалися корисними ідеями та інформацією щодо футболістів. Зворотній зв'язок від гравців був дуже позитивним - все через атмосферу, яка була створена в національній команді і стиль керівництва нею з боку Шевченка. Безсумнівно, його заслуга в останніх досягненнях збірної України дуже значна», - каже Северіно.

І робить висновок: «Ми говоримо про дві великі групи гравців з абсолютно різними ідеями ведення футболу в своїх клубах - «Динамо» і «Шахтар». Але в національній команді їх об'єднує головний тренер і його італійські асистенти, в тому числі Мауро Тассотті. Всі ці аспекти в сукупності з якістю футболістів, я думаю, внесли вклад в тактичну і стратегічну гнучкість, яку демонструє збірна України. Я не був здивований ні результатами, ні конкурентоспроможністю цієї команди. Думаю, що це дуже хороший колектив з високою якістю і потенціалом на майбутнє».

В інтерв'ю виданню The Athletic в червні 2020 року Шевченко ще раз згадав про величезний вплив на нього Валерія Лобановського: «Він був для мене більше ніж учителем, він був, як другий батько. Я слухав його з відкритим ротом. Робота з ним зробила на мене величезний вплив. Він був неймовірним. Лобановський був дуже дисциплінованою та розумною людиною. Мене все цікавило, а у нього все було засноване на статистиці. Математика ніколи не бреше. Він випередив свій час 40 років тому. Він запросив науковців, створив модель і написав програму, яка давала йому точні дані про частоту серцевих скорочень, навантаження та різні тести».

За всі уроки, ідеї, приклади, натхнення, за весь український футбол, який наповнив резервуар радянською, а потім і українською гордістю, за всі досягнення, геометрію, правила та наукові дані, за всі хороші футбольні моменти та мрії, за свою неймовірну спадщину Валерій Лобановський присутній серед нас у кожному матчі, де грають українські команди.

Переклад Олексія СЛИВЧЕНКА

Оцініть матеріал
(105)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 37
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Denmark1107
Лобановський, це Тренер Легенда, Метр своєї Справи, Геній необмежених футбольних ідей...
Жаль, що не зміг виграти ані КЧ/ЛЧ, ані Золото ЧЄ, що було так близько.
Жаль, що здоров'я і вічні нерви та хвилювання дали про себе знати, як на мою думку, дуже зарано...
István István
Гарно написано, але порівнювати тренерів Лобановського і Шевченка якось не зовсім коректно, так як там пропасть між ними ...футбол Лобановського - це футбол для глядачів, і не має нічого спільного з тягомотиною Шевченка.
cooper
«После погрома от Бельгии Советский союз вылетел на ранней стадии плей-офф...»
Шта? 4:3 при двух сомнительных голах из оффсайда - это погром?
Но, разочарование сильное было - реально та команда могла и выиграть Кубок.
dd dent
Гений, 1 на млн на самом деле, увы но не осознали вовремя на сколько
BekXanov
Если бы нашу сборную возглавил реальный специалист результаты были бы совсем другие и позитивные.Шевченко всю свою работу строит по статистике и графикам.Ни одной своей мысли и задумки.Про обычную чуйку тренера вообще молчу.Лобан был не только теоретик он всё воплотил на практике и чуствовал когда нужны коррективы в игре.Шевченко по просто это не умеет.
Я ещё после товарняка с Бахрейном понял что нам капец ,а его интервью только это подтвердило.Cборная для Шевченко была учёбой и эксперементом.И печаль в том что такую сильную сборную ему доверили.
Шеве учиться и учиться может быть и будет с него толковый тренер но неда было делать это со сборной.
pike1
Вот так и живём в говне, потому что не ценим ничего и никого, люди с других стран больше ценят чем мы
Александр Науменко
Напевно Северіно не знає про Наталку Королевську..
ppYu741111
Мир так и не понял кто научил
pike1
Какие же вы антиукраинцы, читаю и не могу поверить, одни пишут что ВВЛ партийный любимец, другие гонят на Шеву, который прославлял Украину, играя за ДК, а потом и за Милан и Челси, теерь тренерует сборную, впервые вывел сборную на ЧЕ вчистую выиграв группу, и сразу же добравшись до 1/4, а ещё была победа над Испанией, ничья с чемпионами мира, а главное кроме матчей на ЧЕ наша сборная играет достаточно современно и зрелищно, чего не было никогда раньше
Vsegda_Za_Metall (Finland)
Вот так нас видят со стороны... А наши диванные эксперты только осуждают. Действительно "нет пророка в своем отечестве"
Kherson384
Спасибо за статейку!
Blue Monday
Как вижу фото, так и вспоминаю май 2002. Игра Металлург Зп. - Динамо К., но на стадионе Торпедо. А там трибуны маленькие и близко к полю. У нас билеты были почти над скамейкой Динамо. Так что всё видели до последних секунд пребывания Васильевича не стадионе...(
Схемы. Какие они сейчас, если по ходу игры всё перестраивается? Ромбы, румбы, фальшивые девятки и тп... Главное - результат на табло.
pike1
Упыри вы, хотели чтобы одна из самых молодых сборных на ЧЕ, страны, где уже 7 лет война, политические разборки и на этом фоне упадок футбола играла на уровне Англии, Италии и Испании? Вы просто забыли куда прошла Германия, Португалия, Франция, Голландия, где все стабильно и в составе которых просто невероятный бум звезд
Владимир Копяк
Все успехи Динамо под руководством Лобановского достигнуты при помощи допинга, который и обеспечивал сумашедшую физуху игроков. Плюс поставленная техника (не Лобановским,он брал уже готовых игроков из других команд) и мы имеем результат. Но какой ценой? Единици из той плеяды игроков доживали до 70 - ти, умирали от рака печени, почек, легких, желудка.Кто тогда знал, как прием допинга влияет на те или иные органы и чем это может закончится. УЕФА и ФИФА категлрически не хотели заниматься вопросами допинга, делая вид, что проблемы не существует. И давай не забывать, что Добановский поставил на поток стстему договорняков в советском а потом и в украинском футболе, он, кстати этого и не отрицал. Вот и добывались так еврокубки, чемпионства в Украине и призовые места на ЧЕ и ОИ.Но мошенника возвнли в ранг Героя Украины и сделали его иконой для последователей его "таланта"...
icebeer
Очередное,в тысячный раз,облизывание партийного любимца. Тьфу