Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 14 липня 2021, 12:38
3701
2

Тампа-Бей націлена на третій Кубок Стенлі. У Монреаля є проблеми

Підсумки фінальної серії Кубка Стенлі

| Оновлено 14 липня 2021, 12:38
3701
2
Тампа-Бей націлена на третій Кубок Стенлі. У Монреаля є проблеми
Getty Images/Global Images Ukraine

Не можна не визнати, що Монреалю пощастило в нинішньому сезоні. Через коронавірусні обмеження НХЛ була змушена змінити формат дивізіонів, створивши в тому числі канадський дивізіон з 7 представників цієї країни. Монреаль завершив регулярку на 4-му місці - останньому, яке гарантувало вихід в плей-оф. У загальній таблиці команда зайняла 18-е місце - найгірше серед усіх учасників плей-оф. Даллас і Нью-Йорк Рейнджерс в своїх дивізіонах набрали більше очок, але в плей-оф не вийшли. Загалом, в звичайний сезон Канадієнс було б складно вийти в пост-регулярний чемпіонат. І було неможливо зіграти з тієї ж Тампою-Бей в фіналі, враховуючи, що обидва клуби представляють Схід.

Втім, зміни регламенту - не проблема Монреаля, і команда сповна скористалася своїм шансом. Так чи інакше, а просто на удачі вийти до фіналу не вийде. Канадієнс проявили характер, коли в першому раунді пройшли Торонто, поступаючись 1:3 в серії, потім несподівано в чотирьох матчах винесли Вінніпег, а в півфіналі впоралися з дуже непростим Вегасом. Крім того, команді довелося ряд матчів провести без тренера, які був ізольований через коронавірус.

Безумовно, в фіналі Монреалю просто не вистачило класу проти більш сильного противника. Тампа занадто потужна, щоб розраховувати на більше, ніж 1-2 перемоги. Тепер цікаво, що далі робитиме керівництво Монреаля. У команди є проблемні питання, і останні сезони менеджера Канадієнс закликали оновити склад і позбутися вікових лідерів на величезних контрактах. По-перше, це воротар Кері Прайс з контрактом ще на 5 років і 10,5 мільйона на рік, а по-друге, захисник Ши Вебер з договором на 5 сезонів і 7,8 мільйона на рік.

Getty Images/Global Images Ukraine

Генеральний менеджер Марк Бержевен відмовився від трейдів і довіряв досвідченим хокеїстам. Не можна сказати, що Вебер і Прайс зіграли погано, але і не еталонно. Кері Прайс час від часу показував елітний рівень, але стабільним, як, наприклад, Андрій Василевський, не був. Що стосується Вебера, то 1 шайба та 6 очок в 22-х матчах плей-оф - явно недостатньо для топового атакуючого захисника. Варто визнати, що обміняти гравців з такими контрактами дуже складно, так що обидва, швидше за все, продовжать кар'єру в Канадієнс.

Але у Монреаля є і позитивні новини на майбутнє. В атаці себе дуже яскраво проявили молоді хокеїсти, які можуть стати лідерами команди. Крутий плей-оф видав 20-річний Коул Кофілд, який дебютував в НХЛ лише в цьому сезоні. У регулярці Кофілд провів 10 матчів, а в плей-оф відіграв 20 раз і набрав 12 очок. Ще краще себе показав 21-річний Нік Сузукі - 16 очок в 22-х зустрічах на виліт. 5 шайб встиг закинути 21-річний Йеспері Котканіємі, хоча фін, мабуть, поки не повністю виправдовує свій 3-й номер драфту-2018.

В цілому, у Монреаля є група гравців, навколо можна побудувати міцну команду, але влітку потрібно провести якісне посилення, особливо в обороні. НХЛ на сезон 2021/22 планує повернутися до стандартного формату дивізіонів, і з таким підбором виконавців Монреалю успіху не домогтися.

У Тампи, звичайно, ситуація зовсім інша. Клуб знаходиться на іншій стадії розвитку. Блискавки виграли два поспіль Кубка Стенлі і залишаються серед фаворитів на наступний сезон. Але для успіху генеральному менеджеру доведеться крутитися ще більше, ніж в минулому сезоні, щоб втиснути контракти в стелю зарплат. У сезоні 2020/21 Тампі багато в чому допомогла травма Микити Кучерова, який пропустив всю регулярку. Команда впоралася і без нього, а клуб помістив контракт форварда в резерв травмованих, тому договір Кучерова на 9,5 мільйонів не враховувався в стелі. У плей-оф же, де ліміт не рахується, Кучерова повернули до складу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Очікується, що стеля зарплат не буде збільшена перед новим сезоном, а Тампа зараз вже вилізла за верхню межу на 5 мільйонів. Правда, нікого з лідерів влітку перепідписувати не потрібно, плюс когось на драфті розширення забере новий клуб Сіетл Кракен.

Так чи інакше, а Блискавки залишаються неймовірною силою НХЛ. З лідерів тільки Стемкос, Макдонаг і Хедман старші за 30, а Василевський, Кучеров, Поінт і ряд інших гравців молодші і ще багато чого можуть дати команді. Можливо, Блискавкам не вистачає топових молодих талантів 20-22 років, як у тому ж Монреалі, але зараз команда заточена на завоювання трофеїв і немає можливість вибирати топ-проспектів під першими номерами драфту.

Виграти два поспіль Кубка Стенлі в еру стелі зарплат - вже неймовірне досягнення. Чи вдасться Тампі стати першою командою з трьома поспіль Кубками після введення стелі зарплат?

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ювентус став першим фіналістом Кубка Італії, насилу пройшовши Лаціо
Футбол | 24 квітня 2024, 00:10 1
Ювентус став першим фіналістом Кубка Італії, насилу пройшовши Лаціо

Бьянкочелесті зуміли відіграти гандикап у два м'ячі, але все вирішив Мілік

Стала відома реакція Анчелотті на гольову помилку Луніна у матчі з Барсою
Футбол | 23 квітня 2024, 07:51 7
Стала відома реакція Анчелотті на гольову помилку Луніна у матчі з Барсою

Карло стурбований грою українського воротаря

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
maxno
Хорош смотри . Обнаглели .
Евгений Фещенко
против Тампы