Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 07 липня 2021, 02:57
21717
25

Символічна збірна Іванів світового футболу: від Будди до царя

Блогер Sport.ua Олексій Рижков склав символічну збірну гравців на ім’я Іван

| Оновлено 07 липня 2021, 02:57
21717
25
Символічна збірна Іванів світового футболу: від Будди до царя
Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Саморано

На честь свята Івана Купала блогер sport.ua Олексій Рижков склав символічну збірну з футболістів на ім’я Іван.

 

І тільки зірка, тільки відблиск пісні
Продзюркотить крізь лихомовну ніч.

Микола Бажан, «Ніч на Івана Купала»

 

Ніч із 6 на 7 червня – Свято Івана Купала – чи не найдавніше празникування східних слов’ян. У народі його ще звуть Івановим днем. Спіймав себе на думці, що внесок гравців на ім’я Іван в історію світового футболу вельми великий. Із футбольних Іванів цілком можна скласти збірну, яка на світовому чемпіонаті команд, складених із тезок, задніх аж ніяк би не пасла. Тут зірка на зірці, а серед запасних ще добрий десяток вправних Іванів.

Воротар: Івано Бордон (Італія). Запасні: Іван Пеліццолі (Італія), Іван Чуркович (Югославія, Сербія).


Getty Images/Global Images Ukraine. Івано Бордон

На воротарську позицію поставлю, певно, чемпіона світу. Хоча Бордон так і не зіграв на тріумфальному для італійців чемпіонаті світу-82, залишившись одним із дублерів славнозвісного Діно Дзоффа, але золоту медаль одержав. Та й до відносного успіху «Скуадри Адзурри» на мундіалі-78 – 4-го місця – Бордон мав доторк. Двічі в складі «Інтера» Бордон ставав чемпіоном Італії, ще тричі здіймав над головою Кубок країни. А в 2006 р. працював у тренерському штабі збірної Італії під час її чергового світового чемпіонства. Відтак Бордон – єдина людина, що має стосунок до світових вершин «Скуадри Адзурри» й 1982-го, й 2006-го.

На роль другого голкіпера якнайкраще підійде Іван Пеліццолі – бронзовий призер Олімпіади-2004. Кращі роки він провів у «Ромі», а загалом за кар’єру захищав кольори 13 клубів! Ну, й залучу ще Івана Чурковича, адже він нагромадив колосальний ігровий досвід (більш як півтисячі матчів!) у «Партизані» та «Сент-Етьєні», хоча все ж таки більшою мірою реалізував себе як функціонер.

Захисники: Іван Булян (Югославія, Хорватія) – Іван Кампо (Іспанія) – Іван Ельгера (Іспанія) – Іван Вишневський (СРСР, Україна). Запасні: Іван Дудіч (Сербія), Іван Обрадович (Сербія), Іван Маркано (Іспанія), Іван Іванов (Болгарія), Іван Дімітров (Болгарія).

О, в цій лінії спостерігається деякий перебір саме центрбеків. Ризикну деяких номінальних центральних захисників поставити на фланги. Думаю, їх досвід і професійні чесноти дадуть їм змогу закрити й ці позиції.

«Хайдук», «Гамбург» і «Нью-Йорк Космос» – три команди, в яких зробив собі ім’я Іван Булян. І в кожній йому судилося ставати й чемпіоном, і срібним призером! На жаль, до перемоги в Кубку чемпіонів із «Гамбургом» він не дотягнув: у 1980 р. у фіналі головного єврокубка «динозаври» поступилися англійському «Ноттінгем Форест» – 0:1. У 1975 р. Буляна було визнано футболістом року в Югославії.

Височезний захисник із масивною шевелюрою чорного волосся Іван Кампо відіграв свого часу за мадридський «Реал» п’ять сезонів, а в 2003 р. поїхав підкоряти Туманний Альбіон. За «Болтон» провів сумарно більш як півтори сотні матчів і став своїм у складі «рисаків». Майстер гри на другому поверсі, він давав собі раду й у наземній сутичці (даруйте за мову регбі!). Відзначався справжньою жагою до боротьби, що неабияк цінувалося прихильниками «Болтона».

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Кампо проти Клаудіо Лопеса

В опорній зоні розташую Івана Ельгеру. Він мав хист як до захисту, так і до нападу. Зокрема, вважався чи не найрезультативнішим захисником у Лізі чемпіонів. На клубному рівні виграв практично все: з «Реалом» перемагав у Лізі чемпіонів (двічі), Суперкубку УЄФА, Міжконтинентальному кубку, само собою, в чемпіонаті й Суперкубку Іспанії. А ось національний Кубок в Ельгери вийшло завоювати не з «Реалом», а з «Валенсією». На межі сторіч захищав кольори національної збірної, але виграти з нею щось значуще не спромігся.

Віцечемпіон Європи та чемпіон СРСР, а також володар справжньої колекції союзних нагород (по два «срібла» й «бронзи», й відзнака за перемогу в Кубку СРСР) Іван Вишневський виокремлювався неабиякою непоступливістю на футбольному полі, за що був шанований партнерами по команді й Валерієм Лобановським. Став частиною «срібної» збірної Союзу на Euro-88, ще більше розширивши українське представництво в ній. На жаль, його життєвий шлях обірвався занадто рано через смертельну меланому.

Півзахисники: Іван Ракітіч (Хорватія) – Іван де ла Пенья (Іспанія) – Іван Яремчук (СРСР, Україна) Запасні: Іван Радованович (Сербія), Іван Мозер (СРСР), Іван Гашек (Чехословаччина, Чехія), Іван Гудель (Югославія, Хорватія).

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван Ракітіч

Крім чемпіона світу, є в нашій збірній і віце-чемпіон світу – Іван Ракітіч. За свою кар’єру він встиг стати легендою «Барселони» й національної збірної Хорватії, підкорити серця севільських інчас і стати спортсменом року в Хорватії. До того, ж дізнав смак перемоги в Лізі чемпіонів, Лізі Європи,  Суперкубку УЄФА та клубному чемпіонаті світу. Ну, а про численні чемпіонства й Кубки Іспанії годі й казати! Як на мене, його ой як не вистачало збірній Хорватії на нинішньому Euro.

Getty Images/Global Images Ukraine. Іван де ла Пенья

Особливість кар’єри Івана де ла Пеньї  у тім, що він чимало часу провів у складах двох антагоністів з одного міста – «Барселони» та «Еспаньйола». За великим рахунком не виправдав виданих йому на початку кар’єри авансів, не заграв зокрема в серії А (мала місце безуспішна спроба стати своїм у «Лаціо»), однак, хай там як, де ла Пенья двічі вигравав європейський Кубок кубків, а одного разу здійняв над головою Суперкубок УЄФА. Маленький Будда, або Заводний Апельсин, як звала його преса, мав неабиякий технічний арсенал і пристойну швидкість, вмів мислити нестандартно на футбольному полі й не шкодував м’яча для партнера, що перебуває у вигіднішій позиції.

Іван Яремчук – важливий складник чемпіонського механізму великої команди Лобановського другої половини 1980-х рр. Двожильний боєць безперестанку носився полем, створюючи безліч проблем для команд-суперниць. У складі «Динамо» – володар Кубка кубків, 3-разовий чемпіон і 3-разовий володар Кубка СРСР. У моїй символічний збірній відповідатиме за правий фланг півзахисту.

Серед запасних відзначу уродженця Мукачева Івана Мозера. Мозер – капітан мінського «Динамо», 2-разовий чемпіон СРСР у складі московського «Спартака». Моєму поколінню запам’ятався як один із тренерів московського «Динамо» в 1970–1980-ті рр. та як автор полемічних виступів у спеціалізованій футбольній пресі тогочасся.

Нападники: Іван Саморано (Чилі) – Іван Гецько (Україна) – Іван Колев (Болгарія). Запасні: Іван Перич (Сербія, Казахстан), Іван Шапонич (Сербія).

Легендарний чилієць Іван Саморано – душа й серце моєї збірної. Іван Грозний наводив жах на воротарів суперників «Реала» та «Інтера», став бронзовим призером Олімпіади-2000, володарем Кубка УЄФА, чемпіоном Мексики та Іспанії, медалістом Кубка Америки в складі своєї національної збірної. Мав неабияке гольове чуття та відзначався вдалою грою головою, попри не найвищий зріст (179 см).

Автор першого м’яча в історії збірної України Іван Гецько так само виборов місце в складі цієї збірної. Чемпіон Ізраїлю, володар Кубків України та Ізраїлю, автор найшвидшого каре (4 голи в матчі) в чемпіонатах України (а назагал на його рахунку – 2 каре, подібним не може похизуватися жоден інший учасник чемпіонату України!). В його ігровому арсеналі – удар шаленої сили, був майстром виконання стандартів.

На лівий фланг нападу поставлю Івана Колева. Легенда софійського ЦСКА і збірної Болгарії, попри вроджену ваду серця, грав у футбол на найвищому рівні мало не чверть століття. 11 разів ставав чемпіоном Болгарії, а на Олімпіаді-1956 разом із своїми партнерами виборов «бронзу». Того самого року, до речі, став першим болгарином, якого було висунуто на «Золотий м’яч» французьким виданням France football (у підсумку посів 9-те місце). В списку найкращих футболістів Болгарії ХХ сторіччя став 7-м. На Олімпіаді-1952 відзначився голом у ворота збірної СРСР. Маленький (168 см), прудконогий, націлений на ворота Колев відзначався пересічно в кожному третьому матчі за національну збірну.

У запасі залишаться двоє сербів: чемпіон світу серед молодіжних команд Іван Шапонич, що нині шукає кращої долі в іспанському «Кадисі», й таранний форвард Іван Перич, що грав свого часу за київський «Арсенал», а кращі роки ігрової кар’єри провів у Казахстані.

***

Зазвичай, футбольне міжсезоння в наших широтах пливе неквапним плином, а цьогоріч його як такого фактично немає. У провідних наших гравців термін відпустки мінімальний. Сумлінна футбольна праця від рання до смеркання – Іванова футбольна доля. Більшості з фігурантів нашої символічної збірної футбольна доля віддячила медальним розмаєм.

 

Олексій РИЖКОВ

Оцініть матеріал
(55)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 25
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
HaloGen
Стало совсем скучно. Жду Лех, Сергеев, Сань и т.д. )))
Евгений Лисенко
Ооо, а где наш знакомый Ваня Стринич?
euro2012_za_2012euro
Жан-Пьер Папен
Ян Коллер.
Ян Облак
Йохан Кройф
Джованни Трапаттони
...
Дальше сами по образу и подобию
norma_zap
Автору скучно. Вроде и работал человек, а результат ни о чем.
pl2012ua
Чекаю на статтю про збірну купальників
Дмитрий Шевченко
А где Ваня Гаттузо??? Или его в тренеры??)))
euro2012_za_2012euro
Англия – Джон (John), производные – Джек, Джо́нни;
Испания – Хуа́н (Juan);
Португалия – Жуа́н (João);
Италия – Джова́нни (Giovanni);
Германия – Иога́нн / Иоха́нн (Johann), Иога́ннес / Йоха́ннес (Johannes), сокращенно – Ганс, Ханс;
Швеция, Нидерланды, Финляндия, Эстония – Ю́хан;
Греция – Иоа́ннис;
Дания – Йоха́ннес (Johannes), Енс, Йенс;
Норвегия – Йоха́н (Johan);
Франция – Жан (Jean);
Болгария – Иван;
Чехия, Польша – Ян (Jan);
Венгрия – Я́нош (Janos);
Грузия – Ива́нэ, Вано́.
!
euro2012_za_2012euro
Слабенькая статья, неподготовленная!
/
Иойннэс (по-греко-византийски), Иоганн (по-немецки), Юхан (по-фински и по-эстонски), Хуан (по-испански), Джованни (по-итальянски), Джон (по-английски), Иван (по-русски), Ян (по-польски), Жан (по-французски), Иванэ (по-грузински), Ованес (по-армянски), Жоан (по-португальски), Он (по-болгарски).
zac1310
Иван Кампо - надёжный защитник
Повеселили. 5-е колесо Реала, до Дель Боске
McLay
Автор зі своїми "публікаціями" зайшов у глухий кут. Творча криза, наступна публікація за логікою має бути про "Марью" в жіночому футболі.
nicksaf
иваны из ссср --- рус-иван, сдавайся
bow
И ни одного Ивана (неСССР, Украина)
euro2012_za_2012euro
Валентин Козьмич ИВАНОВ — советский футболист, нападающий, капитан сборной СССР, советский и российский тренер.
Олимпийский чемпион 1956 года.
Чемпион Европы 1960 года,
вице-чемпион Европы 1964.
Заслуженный мастер спорта СССР (1957). Заслуженный тренер СССР (1988).
Лучший бомбардир чемпионата мира 1962 года в Чили. (4 гола разделенно с ещё четырьмя футболистами)
Лучший бомбардир чемпионата Европы: 1960 ( 2 гола разделенно с ещё четырьмя футболистами)
/
Как игрок:
Чемпион СССР: 1960, 1965.
Обладатель Кубка СССР: 1960.
/
Как тренер:
Чемпион СССР: 1976
Обладатель Кубка СССР: 1968, 1972, 1986