Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 30 червня 2021, 23:27
63760
44

П'ять висновків після матчу Швеція - Україна

Шевченко, Зінченко, Бесєдін, Довбик, Англія

| Оновлено 30 червня 2021, 23:27
63760
44
П'ять висновків після матчу Швеція - Україна
Getty Images/Global Images Ukraine

У історичної перемоги збірної України над Швецією були свої причини і свої герої. За рахунок чого і за рахунок кого була здобута пам'ятна вікторія - дивіться нижче.

Нова схема, нова гра

Дуже несподівано. Практично всі наші фахівці, аналітики і вболівальники прогнозували мінімальні, навіть мікроскопічні зміни в складі збірної України на гру проти Швеції. Ця мінімальність полягала, хіба що, у виборі між Сидорчуком та Степаненком на місце опорного півзахисника. Однак Андрій Шевченко цією грою показав, що: а) вміє робити роботу над помилками, б) не такий він і консерватор і в) якщо довго мучитися, то точно що-небудь вийде. Наш тренерський штаб відмовився не тільки від звичних 4-3-3, але і від відразу двох гравців основи, які здавалися «залізобетонними» - Миколенка та Маліновського. На полі знайшлося місце відразу для двох «опорників» - Сидорчука і Степаненка. А все тому, що наш тренерський штаб обрав іншу схему: з трьома центрбеками. Фактично 5-3-2. Або 5-2-3, якщо мова йшла про атаку. Тріо центральних захисників - Кривцов, Забарний і Матвієнко, «бровочники» - Зінченко і Караваєв, «хвилерізи» - Степаненко і Сидорчук, ближче до яких грав Шапаренко, на вістрі атаки - Ярмоленко і Яремчук.

Дана схема була вибрана не тільки проти конкретного опонента, який активно використовує в атаці флангових захисників, а й для того, щоб якомога краще використовувати свої сильні сторони. І замаскувати слабкі. На флангах у наших зіграли двоє «двожильних», а в центрі - двоє «пітбулів». Суперник був скутий в діях і змушений був сподіватися не стільки на командні маневри, скільки на індивідуальні. Так, креативу при такій схемі у наших було небагато, діри в функціональній підготовці залишалися, але нова формація дозволила на рівних протистояти супернику, який краще готовий фізично. За фактом шведи нас не перебігали, не «задавили», не перемогли, врешті-решт. Гра не була виграшною з нашого боку, але вона не була і збитковою, як в попередньому матчі. Її результат вирішили дрібниці. І герої. Власне, як майже завжди в протистоянні приблизно рівних опонентів.

Роль Зінченка

«Зіні» порядком дісталося за груповий етап. За помилки у грі з нідерландцями, за непереконливість у грі з македонцями, за сірість у грі з австрійцями. Але головний докір - невідповідність по вісі очікування/статус. Всі ми були впевнені, що неодноразовий чемпіон Англії, фіналіст Ліги чемпіонів і просто один з найкращих лівофлангових захисників АПЛ повинен «запалювати» не тільки в клубі, але і в збірній. Мовляв, час же Зінченку по-справжньому виходити на перші ролі в національній команді. У грі проти Швеції Олександр вийшов на цю роль. Мало того, що він відмінно зіграв на такій відповідальній ділянці, так ще був і ментальним лідером колективу. Поряд з Ярмоленком. Але Андрій швидко втомився - на жаль, на два тайми, не кажучи вже на додатковий час, його не вистачає. А Саші - вистачає. До того ж, саме Зінченко після заміни Ярмоленка отримав капітанську пов'язку. Напевно, в найпотрібніший, в найскладніший момент на цьому Євро Зінченку вдалося зіграти так, як всі ми хотіли. Як він сам хотів. Йому вдалося стати справжнім ватажком, який не тільки підтверджує свій високий статус, а й є прикладом для колег.

Getty Images/Global Images Ukraine

Ключовий момент - травма Бесєдіна і вилучення Даніельссона

До 99 хвилини гра була рівна. Більш того - вже вибачте - шведи створили більше гостроти біля наших воріт, ніж ми - у їхньої «рамки». Це аж ніяк не докір, це констатація факту: не дарма ж шведи зайняли перше місце в такій складній групі. Команда у Андерссона хоч і вікова, але в її складі в рази більше виконавців з серйозним досвідом. Напевно, справа йшла до серії пенальті. Але в середині першого екстратайму все перевернулося. Даніельссон необґрунтовано грубо зіграв проти Бесєдіна і справедливо був покараний червоною карткою. Той момент «семантично» нагадав вилучення де Лігта в 1/8 матчу Нідерланди - Чехія: українці, як і чехи, після отримання чисельної більшості не стали сподіватися на збереженні синиці в руках, а взялися за журавля в небі. І це їм вдалося. Кадровий ресурс у шведів виявився не безмежним, вони теж дуже втомилися, і зайвий футболіст при такому розкладі - занадто очевидна і відчутна перевага. Особливо, якщо шукаєш шанси в атаці.

Виявляється, в збірної є «лавка»

Не було б щастя, так нещастя допомогло. Якби питання переможця матчу вирішилося в основний ігровий час - не настільки важливо в даному випадку, на чию користь - ми б напевно побачили у виконанні Шевченка мінімум замін. Єдиний прогнозований вихід на поле «з лавки» - Маліновського. І він відбувся на 61 хвилині. А ось далі почалися несподівані речі. У тому сенсі, що втомлених в складі нашої команди виявилося на цей раз набагато більше, ніж Шевченко звик випускати гравців на заміни. Особисто мені здається, що якби гра вмістилася в 90 хвилин, ми б не побачили на полі ні Бесєдіна, ні Макаренка, ні, тим більше, Безуса з Довбиком. Однак сталося так, як сталося. Саме заміни і визначили результат цього виснажливого протистояння. Більш того, майже всіх тих, хто вийшов із «лавки», можна вважати «джокерами». На Бесєдіну Україна отримала чисельну перевагу, Макаренко дуже круто зіграв в центрі поля, свої «хвилини слави» отримав і Безус. Ну, а Довбик узагалі став героєм матчу. Виявляється, у нашій збірній не такий вже і обмежений ресурс?!

Getty Images/Global Images Ukraine

Далі має бути легше

Після провалу в грі з Австрією команді дуже потрібна була перемога над Швецією - щоб довести, перш за все собі, що можемо, вміємо, знаємо. І так далі. Наші хлопці були під серйозним тиском, адже, маючи на два дні більше на підготовку в порівнянні зі своїм опонентом, в разі поразки вони ризикували потрапити під жорна навіть не критики, а найжорстокішої обструкції. Але в підсумку все закінчилося добре. Вважаю, що величезний камінь з душі після цієї перемоги у наших звалився (особливо в психологічному аспекті). Вони вийшли в чвертьфінал. Відразу після поразки від Австрії про таке навіть мріяти не доводилося. Далі можна собі дозволити зіграти без тиску, без самобичування і боязні. Тому що як би не зіграли проти Англії - ми вже в історії. Як на ЧС-2006. Це як раз той випадок, коли втратити нічого не можна. Можна лише придбати.

Оцініть матеріал
(452)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ЧС з хокею. Календар збірної України
Хокей | 03 травня 2024, 23:10 7
ЧС з хокею. Календар збірної України

Чергова спроба збірної України повернутися до другого дивізіону

У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?
Футбол | 04 травня 2024, 04:20 0
У Байєра – не найдовша безпрограшна серія. Скільки залишилося до рекорду?

«Бенфіка» з 1963 по 1965 рік не програвала протягом 48 матчів

Коментарі 44
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Сергей Чёрный
Сколько можно мариновать Довбика , вот он и выстрелил .
u6464u
написано всё по делу, за статью автору пять с плюсом,приятно прочесть адекватное выражение происшедшего.
Batya
Два опорника просилося, плюс. Після вилучення мала бути МИТТЄВА зміна тактики із переходом на 4-4-2, Зіну піднімати вище, Матвієнка на його місце. Яремчука міняти на ДОВБИКА третю гру поспіль про це пишу.... якби усі геть не зломалися, то ймовірно, що Довбик би не вийшов... Висновок при всій повазі НЕМАЄ у Шеви чуйки.... А так молодці...
Graider
і ще важливий висновок, добре що тут використовують вар, бо тоді і вилучення не було б, і гол Довбика офсайдом би свистнули. Сто раз так було, помилки чомусь завжди не на нашу користь були
AЛВ
Дякую збірній Україні,що при житті відчув таку радість від результату 1/4 ЧЄ.!!!
Trasher311987
Спасибо Валера
Тарас Чубак
Я б з Англією зіграв знову в 3 центральних, і взагалі спробував би скопіювати трохи Аталанту і НАРЕШТІ поставити Малиновського хоч трохи звичні умови, а саме грати правіше десь поруч з Яремчуком, як він грає із Сапатою, а під ними Шапа або Зіна, плюс соррі Степаненко, але Макаренко мені сподобався більше, щось із нашим головним опорником зараз не те, відбори ще більш менш, але він не помічник взагалі у просуванні, всі паси у нікуди і супернику. Але головне, Малину на право, бо так ми втрачаємо нереальний потенціал в атаці, і головне втрачаємо головну зброю - дальній удар Русіка
Trasher311987
Как же приятно мне вдвойне что именно с Черкасского региона родом из которого Довбык, где я живу тоже, забил этот победный мяч.
onco-clown
Зинченко после гола со своим жестом и криками "тихо б##ть!" навел на некоторые размышления. Определенно критика его задевала, иначе бы он так не орал. С другой стороны критиковать было за что. С третьей: если ты знаешь для себя, что делаешь максимум, но почему-то не прет игра, то чего вообще реагировать на какую-либо критику?
Вот Малиновский вчера, видно человек старается, а не идет почему-то как надо. Пожелаем теперь и Руслану отметиться, Ювентусу забивать привычен - пора вырабатывать привычку забивать родоначальникам футбола.
Артемий Золотарь
Малиновський не тягне за збірну - індивідуаліст!Саме в цьому його проблема!В Аталанті він грає в пас,а тут тягне на себе гру,тільки під удар!А результати його роботи видно по результату - повний "0"!Найкращий - Ярмоленко,який і є справжнім лідером збірної!Подивіться на інтернет-сторінку УЄФА - все стає зрозумілим по індівідумам!Ярмоленко - четвертий!
onco-clown
Последние три строчки данной статьи самые толковые: реально надо убирать уже скованность, боязнь ошибиться и сыграть в более свободно-развязный, атакующий, уверенный футбол, каким он был у нашей сборной в отборе к ЕВРО год назад, когда Португалию выиграли и все такое. Ведь ни о какой критике уже не может быть речи.
Rys2575
Шева, ты лучший тренер! "НВот не надо ля-ля, лучший тренер это я"- сказал Черчесов: "Я хорошо забочусь об играках сборной, вот ребята досрочно отбыли в отпуск и отдыхают, а украинские игроки травмы получают в играх, так кто лучший тренер?".
gvs58
Англію пройдемо, Данія/Чехія - наш рівень! До зустрічі в фіналі!
Тарас Чубак
Та ще...авжеж ми не фаворити, але якщо хочемо таки поборотися за вихід далі то не можна виходити з думками, що ми виконали завдання. Швейцарці та Чехи не сильніші збірні за нас, але вони показали, що можна якщо дуже хочеш і стараєшся, навіть якщо це не гарантія успіху. Але для цього всіх у кого фізика зараз погана треба на банку, та навіть Ярмолу
000
И здесь принципиальный вопрос: кто и начколько сможет восстановиться после такого матча.
Будем честны, с "физикой" у нашей сборной проблемы, и в матче со шведами они никуда не делись. Вырвали победу "на жилах", "на морально-волевых" и, чего греха таить, за счет численного преимущества. В концовке это было очевидно. И очевидно, что очень трудно будет восстановиться к Англии тому же Ярмоле. Тут бы Довбика выпустить в старте, но Ярмола важен на поле не только как игрок, но и как лидер. Очень заметно, как Шева полагается именно на присутствие лидеров на поле. В матче со шведами Зина вытянул эту роль на себе, когда Ярмола ушел. Готов ли он полностью взять лидерство на себя в матче с Англией? Хватит ли морально-волевых на весь матч? Достаточно ли будет характера, чтоб перекрыть проблемы с физикой?
Потому что если нет - рискуем получить разгром даже от нынешней ничем не впечатляющей Англии.
Все идеально! Пока...)
Тот случай, когда всё одно к одному, и в нашу пользу. Вот и все выводы.
Долго всё перебирать. И что шведы не попали в рамку, и "наглый" удар Зинченко (научился у Брёйне хоть чему то), и Довбик подсел под мяч (как Харрикейн чуть раншье), и Безус волыну затеял. Короче, всё - в кучу.
Я перед игрой пошутил. Выиграем, если будем играть как с Кипром!))
В смысле - в большинстве. И тут сакральная жертва Беседина! Ну разве не мистика?
Едем в Рим. Нам не будет наших и британских фанов. Настоящая нейтралка.
Денис Dns
Молодці!
Але, як на мене то результат виступу на Євро складається власне з самого результату і якості гри. І якщо результат в нас як мінімум нормальний (враховуючи якість складу), а чудовим стане якщо пройдемо Англію, то ось якісь гри нижче очікуваного рівня. 3 з 4 ігор ми грали другим номером. А матч проти Австрії узагалі був провальним. І навіть Македонія нас возила половину другого тайму. Поки що, на жаль, витягуємо матчі за рахунок морально-вольових якостей а не майстерності. Ще й пропускаємо у кожному матчі. Поки що 2-2 перемоги/поразки. Тобто якщо програємо Англії буде 2/3 і навряд чи це можна вважати за успіх. Удачі
xxxxxxxxxxxxххх
Других цифр кроме " пять" в школе не проходили видимо....
Za-Dinamo
Играли как настоящие бойцы! Мо-Лод_ЦЫ!
Терзает смутное сомнение (по известному результату) - А может это была такая хитрая но крайне рисковая задумка - выйти на Швецию, произрав Австрии? Ведь понятно было что с итальянцами вообще практически шансов нет! ;)
Лео Леон
Я бы к джокерам добавил Цыганкова, Игру обострил. А зине не доверяю в основном пас назад.