Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Тренування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:38
5165
0

Як виправити поставу дорослому

Методи профілактики

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:38
5165
0
Як виправити поставу дорослому
Getty Images/Global Images Ukraine

Не ставтеся до своєї постави зневажливо. Пам'ятайте, постава - це манера тримати своє тіло, яка вказує на запас душевних і тілесних сил людини. Людям з правильною поставою легко тримати спину прямою, плечі - відведеними назад, а живіт - підібраним. При правильній поставі і хода буде пружною, а рухи - м'якими і вільними. Оксана Бриза, Георгій Ейтвін

Хода і постава королеви. Затьмарити суперниць грацією.

Зробити рівною поставу - питання, яке турбує людей не в першу чергу. Це не дивно, оскільки людина найчастіше не помічає за собою сутулості, через що поступово втрачає контроль за своїм становищем і не зумисне трансформує це в звичку.

Крива постава дає старт на подальші порушення опорно-рухового апарату, систем органів і психологічний стан. Частими супутниками кривої і згорбленої спини є дискомфорт в області шиї, попереку, спазми в області шлунку, дефективні порушення в достатньому надходженні кисню в організм, дисфункція обміну речовин і тд.

Тому рівна спина - це не тільки прагнення мати гарну фігуру, але і здоров'я одночасно. І думати про те, що вас ця проблема не стосується ("Ну, я ж рівно ходжу / сиджу / сплю!") Не варто, оскільки більшість людей лише думають, що у них рівна постава.

Не знаєте, як зробити поставу рівною? Дана стаття допоможе вам дізнатися про причини і види неправильної постави; проаналізує ступінь її відхилення від норми і на що вона впливає; ознайомить з профілактичними методами виправлення постави.

Види неправильної постави

Порушення постави, на перший погляд, не викликає в нашій голові хаос і жах: це не хвороба і потрібно всього лише вирівнятися. Однак, щоденна сутулість призводить до більш серйозних наслідків, ніж ми можемо собі уявити: сколіоз, кіфоз, лордоз, шийний остеохондроз, вертебробазилярна недостатність, міжхребцеві грижі і тд.

Види неправильної постави розрізняють від ступеня викривлення відділів хребта. Так, при викривленні хребта вправо або вліво від своєї природної вісі, спостерігається сколіоз (одне плече вище за інше). Якщо простежується збільшення вигину в грудному відділі, то розвивається кіфоз (кругла спина), а збільшений вигин поперекового відділу - говорить про лордоз. Остеохондроз розвивається через неправильний розподіл навантаження на хребет, в той час як вертебробазилярна недостатність є наслідком порушення прохідності артерій.

Асиметрія постави - це відхилення від норми, яке провокує порушення природних фізіологічних вигинів опорно-рухового апарату. Будь-яка аномальне зміна в організмі запускає активацію на прогресування одного за іншим захворювань.

Причини неправильної постави

Що б ви не робили, але якщо не виключити список наступних причин, рівної постави вам не досягти:

- неправильне положення тіла;

- неправильно організоване робоче місце;

- малорухливість;

- зайва вага;

- травми опорно-рухового апарату;

- наявність хронічних хвороб;

- стреси;

- слабкий м'язовий корсет...

З ряду перерахованих причин, деформація спини може прийняти стійку форму і насилу може піддаватися лікуванню.

Хвороби опорно-рухового апарату мають прогресуючий характер, тому уникнути незворотніх порушень можливо лише відповідальним підходом до свого здоров'я і за допомогою кваліфікованого фахівця з лікувальної фізкультури.

На що впливає нерівна постава?

Всі системи в організмі взаємопов'язані, тому вважати, що наслідки нерівній постави обійдуть вас стороною - омана.

Неправильне положення тіла призведе до повного "спотворення" вашого організму "з голови до п'ят".

Мозковий центр

Повноцінна робота мозку буде припинена через зниження регулярного надходження крові в головний мозок. Наслідком цього є погіршення пам'яті, головний біль, постійна втома, дратівливість.

М'язовий дисбаланс

Неприродне положення спини призводить до дегенеративних змін у хребетних відділах. Коли в організмі панує дисбаланс, м'язи і суглоби сильніше зношуються.

При відсутності фізіологічно правильної роботи, хребет перестає виконувати свою головну задачу - амортизатора. Це призводить до зношування міжхребцевих дисків і виникнення різних захворювань.

Дихальна система

Дугоподібна постава виступає як "перешкода" для роботи легенів. В результаті порушень, легені не зможуть повністю "розкритися" і в них надходить менше повітря. Поступово, ємність легенів зменшиться, а організм почне страждати від дефіциту кисню (кисневе голодування). У підсумку, від нестачі кисню страждають не тільки легені, але і серцево-судинна система, і головний мозок.

Травна система

Згорбленность виробляє ефект "здавлювання" або зміщення внутрішніх органів. Внаслідок цього порушуються травлення, відтік жовчі, перистальтика кишечника.

Системи внутрішніх органів

Наші органи немов "нанизані" на позвоночно- нервовий корсет, завдяки чому вони правильно функціонують. У разі порушень постави, відбувається зміщення хребців і виникає збій роботи органів. В результаті, їх нормальне функціонування порушується і проявляються різного роду болі та розлади.

Применшуючи мінуси сутулості, через відсутність адекватного підходу до вирішення даної проблеми, людина добровільно дає "зелене світло" на прояв дистрофічних змін хребта в наростаючому порядку. Внаслідок цього, в майбутньому на неї очікує здоров'я, розписане "за іншим сценарієм" з наявністю жорстких обмежень.

Методи профілактики

Нерівна постава - це результат систематичного, тривалого і багаторазового недотримання природного положення тіла.

Якщо людина візьме під контроль це питання, то такий підхід не дозволить посилити фізичний стан здоров'я.

Правильне освітлення, організоване робоче місце відповідно до зросту людини, ортопедичне взуття та сумка / рюкзак, рівномірний розподіл ваги, регулярна розминка у вигляді фізичної активності, своєчасне обстеження у фахівця - роблять позитивний вплив на хребет і допоможуть уникнути плачевних наслідків. При цьому, важливість спорту в підтримці здоров'я хребта незаперечна і доведена: підсилює кровообіг, нормалізує м'язовий тонус, забезпечує надходження поживних речовин в м'язи, міжхребцеві диски, нервові волокна і клітини.

Як бачимо, головне, не байдикувати: прокрастинація лише "підливає масла" в процес розвитку захворювань хребта.

Висновки

Рівна постава - це правильне положення хребта. Основою його порушення є безліч причин, на усунення яких потрібен час. На жаль, на своєчасне забезпечення себе здоров'ям завжди часу не вистачає.

Важливо не забути, що ваше тіло - це єдиний механізм. І якщо ви маєте "поломку" в одній частині тіла, збої дадуть свій відгук і в інших його відділах.

Регулярні фізичні навантаження - це витратний за часом процес, але є дійсно працюючим способом профілактики хвороб хребта. Не проходьте повз фізичних навантажень і своєчасного лікування: чим більше ви приділите собі уваги, тим здоровішою буде ваша спина.

Автор статті

Михалик Марина

Джерело Sport.ua
Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Куртуа, який не зіграє у Німеччині, привітав Луніна з виходом на Євро-2024
Футбол | 29 березня 2024, 05:47 0
Куртуа, який не зіграє у Німеччині, привітав Луніна з виходом на Євро-2024

Тібо залишив коментар під постом Андрія в Instagram

Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі
Теніс | 29 березня 2024, 02:59 2
Сенсаційний виліт Алькараса. Визначено півфіналістів Мастерса в Маямі

Карлос несподівано програв Григору Димитрову, Александр Звєрєв вибив Фабіана Марожана

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.