Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Bellator
| Оновлено 26 червня 2021, 14:03
6869
5

Ярослав АМОСОВ: «Не люблю, коли мене порівнюють з Хабібом»

Український чемпіон MMA - про перемогу над Лімою, порівняння з Хабібом і можливий перехід в UFC

| Оновлено 26 червня 2021, 14:03
6869
5
Ярослав АМОСОВ: «Не люблю, коли мене порівнюють з Хабібом»
CBS Sports. Ярослав Амосов

Два тижні тому Ярослав Амосов, перемігши титулованого бразильця Дугласа Ліму, став першим в історії українським чемпіоном одного з провідних промоушенів - Bellator. На рахунку 27-річного українця 26 перемог у 26 боях в MMA і не виключено, що Амосов поб'є серію без поразок (29 перемог поспіль) Хабіба Нурмагомедова.

Ярослав про порівняння з Хабібом говорити не любить, як і про можливий перехід в UFC. Мовляв, поки потрібно відпрацювати контракт, а потім - буде видно. В цілому, ж український чемпіон - приємний у спілкуванні і скромний хлопець.

— Чи можемо ми найближчим часом побачити Ярослава Амосова в UFC?
— Напевно, це питання задають найчастіше. Але не потрібно загадувати наперед. У мене є контракт, який потрібно відпрацювати. Коли закінчиться контракт, буде видно, які надійдуть пропозиції, і від цього будемо відштовхуватися.

— Як ви ставитеся до того, що вас порівнюють з Хабібом Нурмагомедовим?
— Вважаю, що ми різні спортсмени і порівнювати нас, напевно, не варто. Я - Ярік, він - Хабіб. Ми б'ємося в різних організаціях, у різній вазі. Мені таке порівняння не дуже подобається. Він Хабіб, я - Ярік (посміхається).

— Здалося, що титульний бій проти Дугласа Ліми не був найважчим для вас. За рахунок чого настільки легко вдалося забрати пояс?
— Всі бачать тільки вершину айсберга - сам бій. Але всі забувають, що ще є підготовка до бою. Підготовка до останніх боїв була місяць-півтора. Зараз же був повноцінний табір - три місяці. За цей час я повноцінно підготувався до бою. Напевно, це сталося вперше в кар'єрі. Звичайно, дуже важливий момент - план на бій. Ми розуміли, що у Ліми є проблеми з боротьбою. Тому я так побудував бій, щоб було зручно мені. Навіщо битися на його полі, якщо можна затягнути його в свій океан.

— У п'ятому раунді Ліма намагався провести прийом армбар. Він змусив вас понервувати?
— Чесно кажучи, я спочатку не зрозумів, як він на нього вийшов. Переглядаючи бій, побачив, що він відштовхнувся від сітки, тому так легко вийшло закрутитися. Я зрозумів, що у нього сили вже закінчувалися. Але, напевно, ті, хто дивився бій, трохи понервували.

— В який момент бою ви зрозуміли, що не впустите перемогу?
— Думаю, в четвертому раунді. Тренер сказав, що після трьох раундів він буде включатися, щоб перехопити ініціативу, але цього не сталося. Тоді я зрозумів, що можна забирати бій.


CBS Sports. Ярослав Амосов

— Перед попередніми боями ви сильно скидали вагу. Це позначалося на витривалості?
— Так, я це відчув. У минулому році у мене бій був у серпні, потім я повернувся в Україну, побув трохи вдома і поїхав до Америки. Толком не відпочив і почав підготовку до наступного бою. Природно, було важко: я зрозумів, що не можу так часто битися.

— У вас нуль в графі поразок. На вас це тисне психологічно?
— Ні. Мені все одно. Але, звичайно, будь-який спортсмен не хоче програвати.

— Ви тренувалися в клубі American Top Team, де свого часу працював і Дуглас Ліма. У вас не було побоювань, що перед боєм з ним тренери та спаринг-партнери будуть більше допомагати бразильцеві?
— На початку підготовки закрадалися схожі думки, тому що там багато бразильських тренерів. Зрозуміло, що всі спілкуються між собою, один одного знають. Я знаю тренера Ліми, ми спілкувалися. Він іноді тренує в American Top Team. Що стосується Ліми, то він давно там не був. Я спілкувався з бразильцями, вони мені теж щось підказували. Але в основному я спілкувався з американцями. З ким подружився? Я часто тренуюся з Остіном - чоловіком Пейдж Ванзант. Він сам так представляється (посміхається). C іншими хлопцями теж спілкувався - Джонні Ебліном, Сабахом, хлопцями з Польщі.

— Яке ідеальне місце для тренувального табору?
— Найприємніше тренуватися у своєму залі, але вдома багато відволікаючих чинників. Тому на підготовку до боїв доводиться виїжджати до Америки. У нас теж дуже сильні спаринг-партнери, з якими можна добре підготуватися. Я перший раз, коли в Америку приїхав, прийшов до залу: «Думаю, так у нас хлопці сильніші». Потрібно тільки вірити в себе, і все вийде.

— Наскільки сильно ви змінилися за роки професійної кар'єри?
— Не думаю, що я сильно змінився. Я залишаюся тим самим хлопцем, намагаюся тренуватися і робити свою роботу. Я той же Ярік (посміхається).

— Чи був у вас момент, коли ви хотіли кинути спорт?
— До моменту, коли я підписав контракт з Bellator, такі думки періодично відвідували. Пам'ятаю, коли мені було 18 років, я був травмований, у мене боліло плече. І я не знав, як кар'єра буде розвиватися далі. Ніде правди діти, були часи, коли я жив за рахунок своєї дружини. Мені було дуже некомфортно. Я їй дуже вдячний. Вона казала: «Розвивайся, йди до своєї мети».

— Всі знають шлях Майкла Чендлера, Едді Альвареса, які перейшли з Bellator в UFC. Чи розглядаєте такий варіант?
— Поки мені потрібно відпрацювати контракт.

— Коли б ви хотіли провести наступний бій?
— Думаю, ближче до Нового року. Можливо, навіть трохи пізніше. Зараз у мене відпочинок. Я чекаю народження сина. Він уже буде задавати плани.

— Портал Sherdog включив вас до п'ятірки кращих бійців напівсередньої ваги незалежно від промоушену. Як ви це сприйняли?
— Мені складно сказати, чим вони керуються, роблячи рейтинг. Хтось може поставити на п'яте місце, хтось - на десяте. Я намагаюся не звертати уваги на подібні рейтинги.

Оцініть матеріал
(28)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25
Футбол | 26 квітня 2024, 07:31 0
Став відомий 6-й клуб, який кваліфікувався до Ліги чемпіонів 2024/25

«Феєнорд» гарантував собі участь у головному єврокубкому турнірі

Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії
Футбол | 26 квітня 2024, 02:55 0
Кубок Азії U-23. Південна Корея не зіграє на ОІ-2024, важка перемога Японії

Південна Корея в довгій серії пенальті поступилася Індонезії – 2:2 (пен. 10:11)

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
tima fialko
Вітання першому українському чемпіону!Побажання, більш яскравих боїв від Ярослава
timelessness
Його можуть порівнювати тільки через нуль в графі поразок. За технікою він і поруч поки не стоїть. Якщо перейде в UFC, тут стане зрозумілий реально його рівень.
manticora1990
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
FidanFCCO
До Хабиба ка до луны раком,кто вообще его сравнивает ?Бред сука