Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 грудня 2021, 21:21
4853
5

Перший гол на Євро виявився останнім. Туреччина в Баку програла Швейцарії

Підопічні Гюнеша безславно закінчили чемпіонат

| Оновлено 22 грудня 2021, 21:21
4853
5
Перший гол на Євро виявився останнім. Туреччина в Баку програла Швейцарії
Getty Images/Global Images Ukraine

В Баку зустрічалися команди, для яких лобова гра була вирішальною. Перед початком матчу в швейцарців був один заліковий пункт, турки ж не набрали жодного. Тому перемога для Швейцарії практично гарантувала вихід в 1/8 фіналу (ми пам’ятаємо, що в теперішній схемі розіграшу чотирьох очок практично завжди вистачає для виходу з групи), перемога Туреччини лишала надію, що знайдеться дві команди з гіршою різницею голів. За нічию ж в цьому матчі вболівали всі команди, які набрали чи потенційно можуть набрати три очки після закінчення групового етапу, адже в такому випадку третє місце цієї групи точно пролітало б мимо плей-оф.

Збірна Туреччини ще не забивала на цьому Євро. З перших же хвилин підопічні Гюнеша побігли виправляти це прикре непорозуміння, біля воріт Соммера було гаряче. Та швейцарці зуміли остудити гарячі східні голови неочікуваним голом – Сеферович отримав м’яч біля лінії штрафного майданчика від Цубера, розвернувся і поклав круглого в правий нижній кут воріт.

Getty Images/Global Images Ukraine

Здавалося, що турки були до такого не готові. Підопічні Петковича перехопили ініціативу, воно і не дивно – якщо займаєш третє місце в групі, то потрібно, щоб різниця м’ячів була якнайкращою, інакше можна пролетіти і мимо плей-оф. Навіть були шанси на друге місце, але для цього потрібно було багато забивати туркам і надіятися, що італійці переможуть Уельс, бажано  з якомога більшим рахунком.

Але було видно дві крайності – «наті» або били здалеку, або грали в дуже дрібний пас, намагаючись розіграти до вірного. Жоден з варіантів не давав результату. До пори до часу – під кінець першої півгодини ігрового часу Шакірі отримав м’яч від Цубера і практично з лінії штрафного майданчика відправив круглого в праву дев’ятку! Варто відмітити, що пробивав Джердан неробочою правою ногою.

Getty Images/Global Images Ukraine

Турки знітилися. Це було видно і до перерви, і після. Швейцарці робили на полі, що хотіли, турецький воротар мав багато роботи. Але на полі були з команди помітні тільки він та, можливо, Мюльдюр, який за матч тричі мав можливість забити – Соммер був проти. 

Кидалася в очі відсутність швидкості в Туреччини. Це було видно і під час захисту, коли швейцарці обходили опонентів, як стоячих, і в нападі, коли туди бігли Йилмаз і компанія, здавалося, за інерцією, ніби просто відробляли не дуже цікаву роботу. Навіть гол Кахведжи не покращив ситуації. А він (гол, тобто) виявився дуже гарним – лівою ногою, з-за меж штрафного майданчика, в ліву «дев’ятку». Нічого не нагадує на цьому Євро? Підказка – перший тур, група С.

Getty Images/Global Images Ukraine

Швейцарці практично зразу відновили різницю в два м’ячі. Цубер з лівого флангу вирізав на Шакірі, оформивши тим хет-трик з асистів, а Джердан, в свою чергу, оформив дубль.

Все на полі було ясно. Гра збилася на нескінченні заміни, які переривалися жовтими карточками. Причому Граніт Джака остаточно міг принизити турків, зробивши рахунок 4:1, але зы штрафного влучив у стійку. Та цей момент вже нічого не вирішував.

Швейцарці закінчили груповий етап з чотирма очками, різницею м’ячів 4-5, і тепер будуть чекати, чи знайдуться дві команди на третіх місцях, в яких показники будуть гірші. Туреччина ж з ганьбою поїде додому і, мабуть, буде влаштовувати грандіозний розбір польотів. 
 

Євро-2020. Група А. 3 тур.

Швейцарія - Туреччина - 3:1.

Сеферович, 6, Шакірі, 26, 68 - Кахведжи, 62.

 Г. Джака, 78 - Чалханоглу, 70, Челик, 75, Сеюнджю, 76.

Швейцарія: Соммер, Ельведі, Аканджи, Родрігес, Відмер (Мбабу, 90+2), Фройлер, Г. Джака, Цубер (Беніто, 85), Шакірі (Варгас, 75), Сеферович (Гавранович, 75), Емболо (Мехмеді, 85).

Туреччина: Чакир, Челік, Демірал, Сеюнджю, Мюльдюр, Айхан (Йокушлу, 64), Туфан (Язиджи, 64), Кахведжи (Кекчю, 80), Ундер (Караман, 80), Чалханоглу (Торез, 85), Б. Йилмаз.

Арбітр: Славко Вінчіч (Словенія).

Стадіон: «Олімпійський» (Баку, Азербайджан) 

ШВЕЙЦАРІЯ - ТУРЕЧЧИНА. ТЕКСТОВА ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

68’
ГОЛ ! М'яч забив Джердан Шакірі (Швейцарія).
62’
ГОЛ ! М'яч забив Ірфан Кевечі (Туреччина).
26’
ГОЛ ! М'яч забив Джердан Шакірі (Швейцарія).
6’
ГОЛ ! М'яч забив Харіс Сеферовіч (Швейцарія).
Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Україна виграла ЧС з хокею. Як це сталося і що далі
Хокей | 07 травня 2024, 12:30 5
Україна виграла ЧС з хокею. Як це сталося і що далі

Українська збірна пробилася до Дивізіону 1A

Карло АНЧЕЛОТТІ: «Проти Баварії зіграє Андрій Лунін»
Футбол | 07 травня 2024, 14:53 9
Карло АНЧЕЛОТТІ: «Проти Баварії зіграє Андрій Лунін»

Головний тренер мадридського «Реала» поділився очікуваннями від матчу проти «Баварії»

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pl2012ua
неожиданный итог выступления
Sashamar
Краще була б нічия. Тоді б у швейцарців залишилося б два очка і вже завтра після програшу Мордора можна було б спати спокійно взагалі не зважаючи на гру з Австрією.
var
У наших в 2016 было лучше. 3 поражения и 0-5. А тут аж 1-8!)