Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Правильне харчування
| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:40
15463
0

Топ-7 овочів для схуднення

Причини, за якими варто робити ставку на споживання овочів

| Оновлено 12 жовтня 2021, 11:40
15463
0
Топ-7 овочів для схуднення
Getty Images/Global Images Ukraine

Їсти й пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювалися, а не придушувалися. Марк Туллій Цицерон

Їсти й худнути. Думаєте ці речі не можна порівняти?

Якщо хочете схуднути, смачно харчуючись, додайте в раціон овочі.

Овочі є одним з небагатьох ідеальних продуктів для схуднення. Їхня здатність знижувати рівень холестерину, пригнічувати відчуття голоду, зменшувати кількість жиру на животі, багатьма недооцінюється.

Овочі мають поживні властивості, оскільки містять багато клітковини і корисних мікроелементів, які необхідні нашому організму. Цей тип продуктів не зашкодить фігурі і здатний продовжити почуття ситості.

У статті ми розглянемо основний набір продуктів, який підходить всім, незважаючи на хронічні хвороби і спосіб життя; проаналізуємо, чи сприяють правильному схудненню овочі і наскільки їхнє вживання є ефективним; розберемо критерії їхнього відбору.

Чому наявність овочів в раціоні сприяє схудненню?

Процес зниження ваги відбувається через очищення стінок кишечника від шлакових відкладень.

Для перетравлення важкої їжі, при неправильному харчуванні, організм витрачає багато енергії, і часто не має результату. Це є додатковим чинником для поповнення жирових відкладень до раніше придбаних.

У разі овочевого асортименту в раціоні, зниженню ваги сприяє високий вміст клітковини. У той же час, клітковина виводить з організму токсини і шлаки, очищаючи його, і призводить до нормалізації обмінних процесів.

Причини, через які варто робити ставку на споживання овочів:

- знижує ризик виникнення метаболічного синдрому;

- прискорюють процес спалювання жиру;

- мають високий відсоток засвоюваності корисних речовин;

- низькокалорійні;

- покращують травлення;

- прискорюють обмін речовин;

- виводять шлаки і токсини;

- зміцнюють імунітет

Звичайно, не варто зводити весь раціон до овочевого. Досить включити їх більшу кількість у меню, поєднуючи з білками і жирами тваринного походження, що полегшить роботу травного тракту і зменшить процес "засмічення".

Таким чином, щоб схуднути, потрібно дотримуватися одне лише правило - харчуватися правильно (правда, не всі вміють це робити, хоча переконані в зворотному).

Баланс і переважання овочів у харчуванні дійсно має ефект в боротьбі із зайвою вагою.

Категорії овочів, які підходять всім

Зайва вага - це результат ставлення до себе і свого здоров'я. Часто надлишок жирових відкладень призводить до виникнення інших хвороб, які в майбутньому набувають хронічної форми (цукровий діабет). Але навіть наявність деяких захворювань не зупиняє людину, що прагне до витончених форм.

Першою і головною сходинкою в схудненні є очищення. Адже, часті дискомфорт в кишечнику, активне бурління, надмірне газоутворення і тд. сигналізує про початок процесу гнильних відкладень на стінках кишечника.

Маючи "низькі показники" здоров'я, здається, що вже не з'їси, що хочеться; доведеться знати міру і деякі обмеження. Навчитися майстерно поєднувати навіть прості продукти харчування (а це титани, на яких будується правильне харчування) не тільки урізноманітнює "пісний" раціон, але направить смакові переваги в правильне русло.

Овочі, які можна вживати людям з цукровим діабетом:

- капуста;

- буряк;

- селера;

- кабачки;

- огірки;

- морква;

- гарбуз

Ці культури сприяють очищенню кишечника від всього зайвого, володіючи низькою калорійністю, перешкоджають утворенню нових відкладень, знижують рівень холестерину і цукру в крові. Вживаючи велику кількість клітковини, організму не буде звідки черпати додаткові калорії, а значить настане процес природного розщеплення відкладених "про запас" жирів.

Критерії відбору овочів для свого раціону

Щоб не розчаруватися в обраному вами овочевому продукті, слід враховувати наступні критерії:

1. Дозрівання овочів має відповідати їх сезонності та регіону вирощування.

2. Підозра на застосування нітратів викликають овочі-коренеплоди, які мають ідеальну симетрію і блиск

3. Оцінка плода зовні і, якщо є можливість зсередини (відсутність насіння, "желеподібна" за консистенцією серцевина, кажуть про застосування "прискорювачів росту" плоду).

4. Запах: неприємний або повна його відсутність говорить про неприродні умови вирощування.

5. Забарвлення і форма. Насичено-отруйний колір шкірки і гігантський розмір, які явно відрізняються від природного, кажуть про надлишок нітратного азоту.

Не потрібно забувати, що для кожного овоча продумані свої ідеальні умови, технології вирощування і зберігання.

Не все те золото, що блищить.

Красиво упакований товар і висока ціна не завжди говорить про якість, екологічність та користь.

Вітаміни і амінокислоти овочів, як правильно рахувати

У різних плодах містяться різні кількості вітамінів і мінеральних речовин. Кому і скільки треба вживати овочів, щоб витримати добову норму, залежить від індивідуальних і фізіологічних особливостей людини.

Деякі овочі містять багато кальцію, антиоксидантів, води, клітковини, вітамінів, мінеральних і біоактивних речовин. Оскільки вони є низькокалорійними, то дають мало енергії людині, а тому допомагають тримати під контролем масу тіла. Серед них це: редис, капуста, зелені овочі, буряк, помідори, пекінська капуста, брокколі ...

Замінювати овочами м'ясо, рибу, молочні продукти, які багаті на білок і жирні кислоти, не можна. Це може призвести до дефіциту незамінних поживних речовин.

Лише дієтолог зможе визначити, чи потрібна вам овочева дієта і наскільки вона буде короткочасною.

Висновки

Овочі, як володарі в чистому вигляді вітамінів, мікроелементів, мінералів - займають почесне місце серед "активних борців" із зайвою вагою і загальної підтримки здоров'я людського організму.

Рослинна їжа багата на клітковину, тим самим, добре наповнює шлунок. Правильне споживання овочів в раціоні сприяє підтримці нормальної маси тіла, стабілізує рівень холестерину в крові, приводить в норму артеріальний тиск, зміцнює імунну систему.

Овочі багаті на вітаміни і фітонутрієнти, які підтримують імунітет в осінньо-весняний період, коли опірність організму до вірусних інфекцій на низькому рівні. Також вони мають здатність запобігати деяким хворобам (серцево-судинні захворювання).

Як бачимо, свіжих овочів в раціоні дійсно має бути досить і їхня користь незаперечна. Але, щоб мінімізувати ризики для здоров'я, меню повинно бути наповнене ще білком, жирами в достатній кількості і незамінними амінокислотами.

Автор статті

Михалик Марина

Оцініть матеріал
(58)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.