Топ-7 овочів для схуднення
Причини, за якими варто робити ставку на споживання овочів
Їсти й пити потрібно стільки, щоб наші сили цим відновлювалися, а не придушувалися. Марк Туллій Цицерон
Їсти й худнути. Думаєте ці речі не можна порівняти?
Якщо хочете схуднути, смачно харчуючись, додайте в раціон овочі.
Овочі є одним з небагатьох ідеальних продуктів для схуднення. Їхня здатність знижувати рівень холестерину, пригнічувати відчуття голоду, зменшувати кількість жиру на животі, багатьма недооцінюється.
Овочі мають поживні властивості, оскільки містять багато клітковини і корисних мікроелементів, які необхідні нашому організму. Цей тип продуктів не зашкодить фігурі і здатний продовжити почуття ситості.
У статті ми розглянемо основний набір продуктів, який підходить всім, незважаючи на хронічні хвороби і спосіб життя; проаналізуємо, чи сприяють правильному схудненню овочі і наскільки їхнє вживання є ефективним; розберемо критерії їхнього відбору.
Чому наявність овочів в раціоні сприяє схудненню?
Процес зниження ваги відбувається через очищення стінок кишечника від шлакових відкладень.
Для перетравлення важкої їжі, при неправильному харчуванні, організм витрачає багато енергії, і часто не має результату. Це є додатковим чинником для поповнення жирових відкладень до раніше придбаних.
У разі овочевого асортименту в раціоні, зниженню ваги сприяє високий вміст клітковини. У той же час, клітковина виводить з організму токсини і шлаки, очищаючи його, і призводить до нормалізації обмінних процесів.
Причини, через які варто робити ставку на споживання овочів:
- знижує ризик виникнення метаболічного синдрому;
- прискорюють процес спалювання жиру;
- мають високий відсоток засвоюваності корисних речовин;
- низькокалорійні;
- покращують травлення;
- прискорюють обмін речовин;
- виводять шлаки і токсини;
- зміцнюють імунітет
Звичайно, не варто зводити весь раціон до овочевого. Досить включити їх більшу кількість у меню, поєднуючи з білками і жирами тваринного походження, що полегшить роботу травного тракту і зменшить процес "засмічення".
Таким чином, щоб схуднути, потрібно дотримуватися одне лише правило - харчуватися правильно (правда, не всі вміють це робити, хоча переконані в зворотному).
Баланс і переважання овочів у харчуванні дійсно має ефект в боротьбі із зайвою вагою.
Категорії овочів, які підходять всім
Зайва вага - це результат ставлення до себе і свого здоров'я. Часто надлишок жирових відкладень призводить до виникнення інших хвороб, які в майбутньому набувають хронічної форми (цукровий діабет). Але навіть наявність деяких захворювань не зупиняє людину, що прагне до витончених форм.
Першою і головною сходинкою в схудненні є очищення. Адже, часті дискомфорт в кишечнику, активне бурління, надмірне газоутворення і тд. сигналізує про початок процесу гнильних відкладень на стінках кишечника.
Маючи "низькі показники" здоров'я, здається, що вже не з'їси, що хочеться; доведеться знати міру і деякі обмеження. Навчитися майстерно поєднувати навіть прості продукти харчування (а це титани, на яких будується правильне харчування) не тільки урізноманітнює "пісний" раціон, але направить смакові переваги в правильне русло.
Овочі, які можна вживати людям з цукровим діабетом:
- капуста;
- буряк;
- селера;
- кабачки;
- огірки;
- морква;
- гарбуз
Ці культури сприяють очищенню кишечника від всього зайвого, володіючи низькою калорійністю, перешкоджають утворенню нових відкладень, знижують рівень холестерину і цукру в крові. Вживаючи велику кількість клітковини, організму не буде звідки черпати додаткові калорії, а значить настане процес природного розщеплення відкладених "про запас" жирів.
Критерії відбору овочів для свого раціону
Щоб не розчаруватися в обраному вами овочевому продукті, слід враховувати наступні критерії:
1. Дозрівання овочів має відповідати їх сезонності та регіону вирощування.
2. Підозра на застосування нітратів викликають овочі-коренеплоди, які мають ідеальну симетрію і блиск
3. Оцінка плода зовні і, якщо є можливість зсередини (відсутність насіння, "желеподібна" за консистенцією серцевина, кажуть про застосування "прискорювачів росту" плоду).
4. Запах: неприємний або повна його відсутність говорить про неприродні умови вирощування.
5. Забарвлення і форма. Насичено-отруйний колір шкірки і гігантський розмір, які явно відрізняються від природного, кажуть про надлишок нітратного азоту.
Не потрібно забувати, що для кожного овоча продумані свої ідеальні умови, технології вирощування і зберігання.
Не все те золото, що блищить.
Красиво упакований товар і висока ціна не завжди говорить про якість, екологічність та користь.
Вітаміни і амінокислоти овочів, як правильно рахувати
У різних плодах містяться різні кількості вітамінів і мінеральних речовин. Кому і скільки треба вживати овочів, щоб витримати добову норму, залежить від індивідуальних і фізіологічних особливостей людини.
Деякі овочі містять багато кальцію, антиоксидантів, води, клітковини, вітамінів, мінеральних і біоактивних речовин. Оскільки вони є низькокалорійними, то дають мало енергії людині, а тому допомагають тримати під контролем масу тіла. Серед них це: редис, капуста, зелені овочі, буряк, помідори, пекінська капуста, брокколі ...
Замінювати овочами м'ясо, рибу, молочні продукти, які багаті на білок і жирні кислоти, не можна. Це може призвести до дефіциту незамінних поживних речовин.
Лише дієтолог зможе визначити, чи потрібна вам овочева дієта і наскільки вона буде короткочасною.
Висновки
Овочі, як володарі в чистому вигляді вітамінів, мікроелементів, мінералів - займають почесне місце серед "активних борців" із зайвою вагою і загальної підтримки здоров'я людського організму.
Рослинна їжа багата на клітковину, тим самим, добре наповнює шлунок. Правильне споживання овочів в раціоні сприяє підтримці нормальної маси тіла, стабілізує рівень холестерину в крові, приводить в норму артеріальний тиск, зміцнює імунну систему.
Овочі багаті на вітаміни і фітонутрієнти, які підтримують імунітет в осінньо-весняний період, коли опірність організму до вірусних інфекцій на низькому рівні. Також вони мають здатність запобігати деяким хворобам (серцево-судинні захворювання).
Як бачимо, свіжих овочів в раціоні дійсно має бути досить і їхня користь незаперечна. Але, щоб мінімізувати ризики для здоров'я, меню повинно бути наповнене ще білком, жирами в достатній кількості і незамінними амінокислотами.
Автор статті
Михалик Марина
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
ВАС ЗАЦІКАВИТЬ
Відомий експерт переконаний, що Тайсон вийде сильнішим на реванш
23 листопада відбудеться матч 14-го туру УПЛ