Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 червня 2021, 01:25
32120
34

Ребров в ОАЕ: Засуджувати складно, зрозуміти важко

Оглядач Sport.ua рефлексує з приводу нового вибору українського тренера

| Оновлено 09 червня 2021, 01:25
32120
34
Ребров в ОАЕ: Засуджувати складно, зрозуміти важко
Getty Images/Global Images Ukraine

Не АЕК, не «Фенербахче», не збірна України. І тим більше - не «Тоттенхем». Успішний український тренер угорського «Ференцвароша» Сергій Ребров нарешті зробив свій новий вибір. І вибір цей - на користь «Аль-Айн» із Арабських Еміратів.

Вибір для багатьох несподіваний, будемо відверті. Якщо акумулювати воєдино всю цю «несподіванку», то отримаємо наступне: перед суто спортивним інтересом Ребров віддав перевагу інтересу фінансовому. Дійсно, з боку ситуація виглядає саме так. Річний оклад Сергія Станіславовича у «Фраді» був близько двох мільйонів євро на рік (з урахуванням бонусів), на новому робочому місці - близько чотирьох мільйонів на рік. Тобто, як мінімум в два рази більше. І це, якщо вірити інсайдам, без бонусів. Подейкують, що в разі вирішення турнірних завдань - перемога в чемпіонаті - виплати Реброву збільшаться. Та й сезон в Еміратах коротший буде через кліматичні особливості (стартує в середині вересня, закінчується в середині травня). Так що правда, виглядає саме так, що 47-річний тренер поїхав на Близький Схід саме за «довгим» нафтодоларом.

Однак давайте не будемо поспішати з однозначними висновками. Тому що в даній ситуації не все так просто.

***

Почнемо з самого початку. Точніше, з «Ференцвароша». У Реброва з будапештським клубом був ще рік за контрактом - до літа 2022-го. Але залишатися в команді і далі українець не захотів. На те було багато причин, і головну з них зараз вже і не визначиш. Тут все відразу. З одного боку, після трьох поспіль чемпіонств, виходу в групу Ліги Європи, а потім і в Лігу чемпіонів, і без того неквола самооцінка Сергія Станіславовича істотно піднялася. Його дійсно ледь не боготворили тамтешні вболівальники. Але ось з клубним керівництвом «Фраді» відносини були далекими від ідеальних. Спочатку ці відносини були цілком робочими. Але чим більше Ребров вигравав з «Ференцварошем», тим більше росли апетити тренера. А паралельно з апетитами росли ревнощі клубного керівництва: мовляв, чому всі лаври тренеру, адже ми теж при справі.

Після того, як Ребров вивів свою команду в Лігу чемпіонів і здобув третє поспіль «золото», він фактично уперся в стелю. Більшого досягти з цією командою він апріорі не міг, нових сильних гравців йому не обіцяли. Як і не обіцяли підняти платню.

Разом з тим найближче оточення тренера не скупилося на щедрі компліменти: мовляв, після Ліги чемпіонів ти зараз будеш нарозхват. Пора валити.

Getty Images/Global Images Ukraine

В принципі, інтерес європейських клубів до персони українського тренера чемпіонів Угорщини дійсно був. Але, як виявилося, інтерес поверхневий, не предметний. Проте, Сергій твердо вирішив піти: мовляв, гірше не буде, адже за будь-яких розкладів робота знайдеться.

І в зв'язку з цим його складно звинувачувати. Швидше можна зрозуміти. Після Ліги чемпіонів і трьох поспіль виграних чемпіонатів країни знаходити нову мотивацію складно. Та й якою вона може бути, ця мотивація? Вихід з групи в плей-оф чемпіонської Ліги? Так це маячня, міраж, і тверезомислячий Ребров це розумів краще за нас. Він захотів нових емоцій, нового виклику. І за це його нерозумно звинувачувати.

***

За наявною інформацією, у нього дійсно була попередня домовленість з президентом УАФ Павелком про роботу в національній збірній країни після закінчення Євро-2020. Однак виникли непередбачені обставини: нинішній тренер збірної Шевченко, який пів року тому твердо вирішив покинути головну команду країни після континентального чемпіонату, зараз втратив цю твердість. Андрій Миколайович досі сумнівається. Сумніви ці викликані, в першу чергу, відсутністю конкретного інтересу до його персони - в першу чергу, з топ-клубів Англії і Італії. Ось Шевченко і має намір утримати хоча б синицю в руці.

Не зрослося у Реброва і з поверненням в «Динамо». Луческу, який виграв все з командою на внутрішній арені в минулому сезоні, логічно захотів залишитися. Суркіси логічно не відмовили. В підсумку досвідченого румуна перепідписали на два найближчі роки. Не виключено, що тренер не відпрацює відведене за договором, але те, що відпрацює наступний сезон - очевидно.

Не покликали до себе Реброва ні «Фенербахче», ні «Тоттенхем». І ці дві колишні рідні для нього команди не вважали за потрібне співпрацювати. З різних причин. Але підсумок однаковий. 

Власне, далі у Реброва і особливого простору для маневру не залишалося. Виходить, або чекати, що Шевченко зі збірною України прогримить на Євро, після чого укатить на білому коні в серію А, у що віриться насилу, або можна залишитися взагалі ні з чим. Чекати з моря погоди прагматичний Ребров не захотів. І кинув свій погляд на азіатський ринок. Тому що на європейському йому якщо щось і світило тепер, то явно не вище статусом за «Ференцварош».

***

У підсумку на авансцені з'явився «Аль-Айн», який запропонував українцеві за дев'ять місяців стільки, скільки він не заробляв на колишньому місці за два роки.

Чи можна вважати згоду Реброва очолити команду з ОАЕ «від безвиході»? Ну, в якійсь мірі так. Вочевидь, Сергій переоцінив власні сили. Він напевно припускав, що зараз, після геройств із «Ференцварошем», за нього будуть битися серйозні клуби. Не билися. Що ж, буває. Трохи прорахувався. Зі збірною України не зрослося вже з іншої причини. І щоб не чекати з моря погоди, адже можна було наступний сезон взагалі пропустити, Ребров подався туди, де, як правило, тренери заробляють собі на безбідну старість. Ну, вже краще так, ніж взагалі ніяк.

Чи можна вважати суто в спортивному плані рішення Реброва кроком назад? Однозначно. Адже одна справа, коли ти граєш в цій чемпіонській Лізі, нехай і не з найсильнішою командою, і на тебе з цікавістю дивляться в Стамбулі, Києві, Лондоні, і у тебе є перспективи реального зростання. І зовсім інша, коли ти граєш в кишеньковому чемпіонаті еміратських шейхів, для яких ти - щось середнє між дорогим скакуном чи породистим псом.

Однак це зовсім не означає, що на тренерській кар'єрі Реброва відтепер потрібно ставити хрест. Якщо Сергій зі своїм новим клубом знову стане чемпіоном, він все одно буде цікавим, як мінімум, на Батьківщині. А там, дивись, або Шева піде зі збірної, або Луче - з «Динамо». А Сергій Станіславович - ось він, під рукою. Але от якщо Сергій провалиться в ОАЕ, пропозицій про подальше працевлаштування може бути менше. Серйозно менше.

Зате буде чотири мільйони євро. Таким подарунком можна втішити кого завгодно.

Оцініть матеріал
(160)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?
Футбол | 19 квітня 2024, 13:00 22
Футболісти Баєра, які зіграли у фіналі ЛЧ-2001/02. Де вони зараз?

Згадуємо тих представників Леверкузена, які опинилися за крок від видатного тріумфу

Бережіть мене. Луческу розсміявся від запитання журналіста й одразу пішов
Футбол | 19 квітня 2024, 20:06 1
Бережіть мене. Луческу розсміявся від запитання журналіста й одразу пішов

Мірча останнім часом не дуже-то й шанує румунську пресу

Коментарі 34
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Igorok Киев
За 9 месяцев зарплата, как в венгерском клубе за два сезона! Так почему бы и нет, зачем ему работать и не хрена не зарабатывать, при этом набивая себе цену, молодец, все правильно поработает и заработает себе денег, есть время для того, чтобы подискать хороший клуб на будущее, а что всю жизнь работать на модяр
Mac_Gyver
Статья написана с ехидцой.
maxlove
Та годі вже заздрити Сєрёге
oppy
Неужели это хуже, чем Шериф Тирасполь или Шахтёр Солигорск?)
Андрей Шав
Аналогичная ситуация с Де Зеброй, деньги не пахнут.
axylinam
По крайней мере это намного лучше,чем тренировать команды из первенства мамалыги,бульбы или кумыса
fifadinamo
Василенко, Василенко як ти вмієш какашкі ліпити, ти ж їх ліпиш теж за гроші, ну не платять тобі як Реброву... А тому що він робить свою справу і йому за це платять гроші, а ти за гроші ліпиш какашкі
odiniznashih
Все так рассуждают - променял карьеру на деньги, но сами не сидят на низкооплачиваемой работе, даже если она нравится, а ищут получше.
А почему бы и не заработать, тем более пока пауза в карьере. Не на Футболы же идти экспертом.
А там может что и появится.
zzg77
Каждый в праве сделать свой выбор! Хочется спросить у автора, а он правильно определил своё место работы? Мы его обсуждаем!!!
Ossa8860
Удачи, Ребруха! Ждём, что когда-нибудь ты вернёшься.
ManUtd
Кто как хочет, так и др##ет (с) Это его выбор
RoNIkyo
Хотів би зауважити, що однією (а на мою думку це головна) з причин стало втручання керівництва в процес вибору гравців. Так робить Леві, так колись зробив Абрамович. Гарний гравець не обов'язково заграє в команді. Він може не підходити під модель тренера.
klokuchka55
Зрозуміти важко?А яка країна крім ОАЕ йому заплатить більше бабла?
The_Kostbest
Все що міг в Угорщині він зроби ,вище не пригнеш ..
Тому рахую правильним рішення зробив що покинув команду ...хотів нового визову але те що не пощастило найти нормальну команду з Лігою Чемпіонів , пішов за грошима ..
fedd1979
Що там аналізувати: мужик вибрав гроші. Я давно стверджував і стверджую, що виграти кілька чемпіонатів Угорщини поспіль - не велике ахті. Однак при цьому чоловік його вигравав, виходив у ЛЧ, збирав якісь бонуси для себе - цим і зацікавив багатих азіатів. Якщо так чинить перспективний футболіст - він зазвичай цим перекреслює карєру заради грошей (Тейшейра той самий). Як тренер? Не знаю, але зайвих балів не отрмиує, точно. Однак думаю, що однією з причини була й відсугність. все ж, серйозних пропозицій, про які говорили
KIEWADIM
Отличная статья, автор разложил все по полочкам.
Надеюсь не потеряем Серегу как тренера, после его вояжа за нефтедолларами.
Burevestnik
кому какое дело почему и где будет работать Ребров? Ясно одно, что "почему и где" - это источник для статей аналитиков и рассуждений для экспертов в СМИ.
euro2012_za_2012euro
А Серёжа - молодец!!!
0933333333
Сраные корректоры... пойди в арабов хоть 1000 долларов выторгуй!!!!
Igorok Киев
Достали действительно, ни капли уважения, срач, что вам бедолагам не хватает?! руського мира???!