Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НБА
| Оновлено 23 вересня 2023, 02:30
3210
8

Прогноз і анонс на 2-й раунд плей-оф. Східна конференція

Фаворити ясні, але не все так очевидно

| Оновлено 23 вересня 2023, 02:30
3210
8
Прогноз і анонс на 2-й раунд плей-оф. Східна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine

Команди Сходу на подив швидко відстрілялися і визначили півфіналістів конференції. Сюрпризи? Судячи з гри - ніяких. Чотири найсильніші команди справедливо пройшли далі. А що ж, власне, потім? На нас чекає чергове випробування на міцність «Філадельфії», цього разу - Треєм Янгом. І, можливо, найбільш інтригуюча вивіска всього другого раунду: «Нетс» - «Бакс».

Ви вже запаслися попкорном? Тоді пропоную обговорити майбутні серії плей-оф НБА.

«Філадельфія Севентісиксерс» (1) - «Атланта Хокс» (5)

«Філа» прогнозовано пройшла команду Расселла Вестбрука і нашого Олексія Леня. Настільки легко, що за підсумком першого раунду у команди Дока Ріверса перша атака в плей-оф (124 очки за матч). А ще вони перші за відсотком реалізації кидків з гри та другі за різницею забитих / пропущених очок. Де в регулярному сезоні команда і близько не стояла серед лідерів за цими показниками. Тримаємо в думці пошкодження Ембіда, який може пропустити першу зустріч з «Атлантою»: «Він проходить відновні процедури. Не хочу поки говорити конкретно, зіграє чи ні», - розповів головний тренер« Севентісиксерс ».

Втім, у «Вашингтона» є другий кращий скорер сезону - Бредлі Біл, і теж скорер - Вестбрук, як результат - третя атака «регулярки». Винесемо за дужки проблеми зі снайперами і простором, невміння зіграти з розумом і відсутність розуміння реальної стелі даного ростера «Візардс». Ось тому варто поглянути на оборону «Філадельфії». Але не в плані пропущених очок за матч, адже потрібно враховувати високий темп гри Расса і компанії, а в плані загального результату команди. Ті ж «Нікс» і «Хокс» пропускають менше, але і грають повільніше.

Так ось, підопічні Ріверса вміло перекривають дугу, де дозволили опонентові, що біжить, в середньому кидати лише трохи більше 24 разів за гру. Відчуйте різницю в кількості. Друга і третя команди з кінця з найменшою кількістю дальніх спроб за матч - «Філа» (30.2 кидки) і «Нью-Йорк» (30.4 кидки). Реалізація дальніх? Лише 7 раз у середньому за гру, що склало менше 29%. Тобто - найгірший відсоток реалізації 3-очкових у першому раунді серед усіх серій. Бредлі Біл, ти дійсно штампував 31 очко за матч в «регулярці» (і закидав 35% дальніх)? У плей-оф Біл набирав 30 очок за гру. Але тільки лише за рахунок збільшення кількості атак кільця «Філи». Реалізація була просто жахливою: 45.5% кидків у цілому (48.5% по сезону) і 21.9% 3-очкових (34.9% по сезону).

Сюди ж: захист «Філадельфії» стимулював 8.6 перехоплень м'яча у «Візардс» (найкращий результат по раунду), що призвело до 12.8 втрат у команди нашого Олексія Леня (треті з кінця). І так, третю команду за набраними очками в регулярному чемпіонаті раз не випустили з сотні і ще двічі не дали набрати середній показник за очками за гру в «регулярці». За 5 матчів серії!

До чого я це? Зупинити такий атакуючий «Вашингтон», який впевнено розібрався з досить упертою «Індіаною» (відвантажили їм 142 очки) в раунді плей-ін, та ще й з одноногим Ембідом і не кидаючим Симмонсом - дорогого коштує: «Він створює нам можливості для набору очок в кожному матчі. Коли Бен на майданчику, ми дуже хороші», - радів за свого підопічного Док Ріверс.

Getty Images/Global Images Ukraine

«Атланта»? Так, ця команда сильніша і в плані снайперів, і в плані збалансованості складу в цілому. Їм вдалося нейтралізувати відкриття чемпіонату - Рендла. І природно, заглушити «Нью-Йорк» їхньою ж зброєю - захистом (97 пропущених балів у середньому за серію). Але, варто зазначити, що гра «Хокс» стала менше залежати від настрою Трея Янга. Розігруючий захисник брав на себе багато, але з не найвидатнішим відсотком реалізації кидків (44.1% з гри; 34.1 з-за дуги). Єдиний раз, коли Трей закидав більше половини своїх кидків, «Атланта»... програла «Нікс».

А тепер - до цифр. Відсоток реалізації кидків у Біла і Янга досить схожі. «Філі» навіть не доведеться сильно перекроювати свої захисні схеми. «Атланта» з «Нью-Йорком» досить часто виходила на дугу (35.6 спроб в середньому - 7 місце), «Філадельфія» здатна перекрити їм кисень дальніх кидків краще, ніж це робили «Нікс». Хоча б за рахунок більш високої якості виконавців. А тут ще й втрати. У першому раунді Янг втрачав м'яч 3 рази за гру (30% від команди). Симмонс і компанія здатні збільшити цей негативний показник. Додамо сюди убогий рух м'яча у п'ятої сіяної команди (13-і за асистами в плей-оф і 19-і в «регулярці»). І отримаємо, що лідерам «Хокс» потрібно буде часто збиватися на обіграш один-в-один і складні атаки кільця через руки опонентів. Ну і врешті-решт, ви можете собі уявити гру Янга проти Симмонса (+18 см тільки у зрості)? У регулярному чемпіонаті обидва лідери провели між собою лише одну зустріч: 2 з 6 за 3-очковими у Янга за 4 втрат, а команда австралійця (0 втрат) виграла +22 очки.

Другий захист регулярного чемпіонату (за оборонним рейтингом) цілком здатен закрити навіть такого божевільного скорера, як Трей Янг і без труднощів пройти у фінал конференції. Але в цій серії не все так очевидно. Галлінарі і Богдановичу є куди додавати в плані дальніх атак (реалізують тільки кожен третій кидок з периметру в плей-оф). У регулярному чемпіонаті вони робили це краще (понад 40% 3-очкових від цієї парочки залітали в кільце). Європейці вже освоїлися в команді, але відчутно зменшили відсоток влучання своїх кидків у зустрічах з «Нікс». Їм є куди рости. У захисті команда тричі не випустила опонентів по першому раунду з сотні, сама ж лише раз не добрала до цього показника. Отже, нам не варто очікувати параду результативності у даній серії.

Доку Ріверсу потрібно бути уважним. І якщо Трей Янг додасть у результативних передачах, європейські лідери колективу знайдуть свій кидок, а Ембід все так же буде грати на одній нозі (або взагалі не грати), - у «Атланти» є шанс зачепитися за клатч у кожній грі. А там - просто віддайте м'яч Трею Янгу.

Але інакше, в повному складі ці «Севентісиксерс» - головні фаворити Східної конференції, і повинні доводити це в майбутньому раунді з «Хокс».

Прогноз на серію: перемога «Філадельфії» 4-1

«Бруклін Нетс» (2) - «Мілуокі Бакс» (3)

«Завжди цікаво протистояти найкращим на даному етапі сезону. Так що це буде ще одна можливість насолодитися моментом», - казав Кевін Дюрент перед сутичкою з Яннісом.

А ви готові до найбільш інтригуючої пари другого раунду плей-оф? Чинний МВП з Холідеєм і Міддлтоном проти Біг-Тріо «бруклінців»! Будемо відверті, наскільки сильно я був упевнений у силі «Маямі» в першому раунді, настільки зараз я бачу силу цих «Бакс». Поговоримо детальніше про цю пару.

Розберемося в начинці обох команд. Адже з вивіскою-то все ясно. Два найкращих напади регулярного чемпіонату за набраними очками. Це не дивно. «Бакс» завдяки своєму високому темпу гри і Яннісу вже давно знаходяться в топі за цим показником. Додайте сюди атакуючого тренера Буденхольцера, а також пару Холідей (17.7 очок у «регулярці» з реалізацією кожного другого кидка) з Міддлтоном, і вимальовується вже зовсім страхітлива картина. Але це все для матчів регулярного чемпіонату. Чим «Мілуокі» будуть нас дивувати у серії з «Брукліном»?

По-перше, Янніса вже майже неможливо виключити з гри. Дайте йому простір на дузі - кожен третій свій кидок він заб'є. Погано, але хоч так. Залиште грати один-в-один - в «Брукліні» просто немає захисників, здатних зупинити грека або на проході, або в пості на постійній основі. Пускаєте Адетокумбо під кільце - чекайте від нього підбирання у нападі або пут-беку (14.2 підбирання за матч у серії з «Маямі» і майже 3 на чужому щиті). А найголовніше - це пасуючий грік-фрік. Баскетболіст прекрасно бачить майданчик і своєчасним пасом знаходить відкритого партнера по команді. А то, що вони будуть відкритими, ми з вами вже з'ясували, оскільки на Яннісі гравці «Нетс» обов'язково будуть здвоюватися / строюватися (7 асистів за матч у серії з «Хіт»).

Getty Images/Global Images Ukraine

Схожа ситуація і у «Нетс». Тільки там є в наявності відразу три елітних скорери, здатних кидати з будь-якої дистанції, віддавати пас і йти в прохід під кільце. І тут же обмовимося. Біг-Тріо «Брукліна» зіграло разом в «регулярці» лише близько 200 хвилин. А значить, основний упор на їхню статистику належить робити, ґрунтуючись на серії з «Бостоном» в плей-оф.

По-друге, «Бакс» за допомогою обміну отримали собі Холідея. Жрю здатний відзахищатися на своїй половині і взяти на себе напад колективу на чужій, коли інші лідери не тягнуть (як ситуативно в серії з «Хіт»). Добре, але «Нетс» придбали Хардена, який з 2017 по 2020 роки закидав більше 30 очок за матч. Та й захисник він теж стерпний. У пості. Що теж... хоч щось.

Команди однаково добре рухають м'яч, перебуваючи в топі за результативними передачами, і приблизно однаково перехоплюють м'яч (7.2 втрати у «Нетс»; 6.8 - у «Бакс»). Але в чому різниця цих команд? Тобто, за рахунок чого кожна з них здатна забрати серію собі і пройти в наступний раунд?

Різниця в габаритах і, як наслідок, в підбираннях. «Маямі» були биті в першу чергу через те, що повністю програли боротьбу під кільцем. Баскетболісти «Мілуокі» кидали, як хотіли, тому, що знали: Брук, Янніс або Кріс обов'язково вигризуть м'яч у захисників «Хіт» і атака їхнього кільця продовжиться. І це справедливо. Особливо, коли загальна кількість підбирань у середньому за матч перевищувала 60 пунктів. До слова, «Бруклін» навіть в іграх із не найбільш високими «Селтікс» збирали аж на 20 відскоків менше, ніж Янніс і компанія в протистоянні з Адебайо.

Втрати м'яча. «Нетс» практично не втрачають м'яч у цьому плей-оф. Менше 10-ти втрат. Харден дорожить м'ячем, Кайрі дорожить м'ячем. Команда бачить свою недорозвиненість у боротьбі на щитах і намагається вирішити всі в першому володінні. Не сподіваючись на очки другого шансу (9.7 підбирань в нападі у «Нетс» проти 15.2 у «Бакс»).

І навпаки, якщо команду Майка Буденхольцера притиснути в захисті, вона почне регулярно робити помилки (у «оленів» більше всіх втрат у цьому постсезоні, 14.4). До слова, стимулювати втрати у опонентів зелено-білі теж здатні: «Хіт» - другі з кінця за втратами, відразу після «Бакс». Як буде в серії з «Нетс»?

«Обидві команди грають швидко, обидві можуть набирати очки. При цьому одна з команд не здатна закритися в захисті. Одна з команд не може сказати: «Давайте накриємо суперника на своїй половині на дві-три хвилини». Тому я швидше віддаю перевагу «Мілуокі», - прогнозує результат серії Шек.

Дальні кидки. У плей-оф різниця за викинутими дальніми спробами становить лише +4 на користь «Мілуокі». Команда кидає і не соромиться промахуватися. А ось відсоток реалізації у «Бакс» - третій з кінця серед усіх учасників постсезону (близько 30%). Знаєте, який відсоток влучання 3-очкових у «Нетс»? Найкращий серед усіх команд (41.6%). Три очки краще за два? Маючи Хардена, Дюрента й Ірвінга у складі - так. Але можливо, не все так очевидно і захист підопічних Буденхольцера спрацює. Тим більше, у них так багато відмінних персональників (навіть з урахуванням травми Дівінченцо). Але, правда, немає системи і грамотної взаємопідстраховки (у команди лише 10-й оборонний рейтинг по всій НБА).

Всі ми бачили, як Брін Форбс змусив баскетболістів «Маямі» викинути білий прапор. Добре. Але скільки таких Форбсів ще є у «Мілуокі»? «Янніс не хоче йти з майданчика, Кріс, Жрю теж. Але у нас глибокий склад, і ми повинні цим користатися», - каже керманич команди з Вісконсіна.

Цієї ночі ротація «Бакс» склала 9 баскетболістів. Які реалізували лише 20% 3-очкових.

У цій серії все не так очевидно лише через травму Хардена і помилки на дузі від «Мілуокі», які можна виправити вже в наступній зустрічі. Адже підбирання-то команда збирає справно. А пару атак другого шансу в протистоянні з «Брукліном» зайвими не будуть. Тільки б м'яч рідше втрачати.

Не буду робити прогноз в стилі американських експертів, мовляв, обидві команди можуть перемогти, а яка саме це зробить - я вам не скажу. Ні. В даному випадку у «Брукліна» є всі шанси перекидати «Мілуокі». А їхній захист, нагадаю, 10-й за ефективністю в регулярному сезоні, і все ж трохи поступається над-нападу «Нетс».

Прогноз на серію: перемога «Брукліна» 4-2

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль
Футбол | 25 квітня 2024, 00:05 25
Шок у дербі, трилер у Манчестері. Евертон сенсаційно здолав Ліверпуль

Іриски обіграли Клоппа та Ко 2:0, Миколенко травмувався, Ман Юнайтед виграв у Шеффілда

Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина
Футбол | 24 квітня 2024, 21:29 1
Український клуб зірвав матч чемпіонату. Стала відома причина

«Металург» Запоріжжя не приїде на поєдинок проти «Хуста»

Коментарі 8
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Lion
Бруклин во второй игре катком проехались по Милваки, и это без Хардена, чтобы было если бы Харден играл.....
Lion
Что-то очень лёгкую победу для Филадельфии дали. ..