Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Велоспорт
| Оновлено 07 червня 2021, 17:38
3073
6

Найкращий вікенд в історії українського велоспорту. Підсумки велотижня

Sport.ua підбиває підсумки тижня в шосейному велоспорті

| Оновлено 07 червня 2021, 17:38
3073
6
Найкращий вікенд в історії українського велоспорту. Підсумки велотижня

Гонки тижня

30 травня - 6 червня - Критеріум Дофіне (Франція)

Не встигла завершитися Джиро д'Італія, як у Франції стартувала багатоденка Критеріум Дофіне, яка традиційно вважається головною репетицією Тур де Франс. Зазвичай між завершенням Джиро і стартом Дофіне є тиждень паузи, але в цьому році французька гонка почалася на тиждень раніше, ніж зазвичай. Причина проста: через незвично ранню Олімпіаду і сам Тур де Франс, і гонка, що підводить до нього, змістилися на тиждень вперед.

Дві феноменальні перемоги Падуна

Перемог на гонках Світового туру Україна не знала 14 років. Минулого вік-енду були здобуті дві поспіль, а на додачу до них - ще й майка найкращого гірника Дофіне. Неймовірні успіхи, які дозволяють називати минулий вік-енд найуспішнішим в історії українського велоспорту - двох поспіль перемог за два дні на гонках Світового туру у нас не було ніколи.

Винуватець цього торжества - Марк Падун. Початок Дофіне в його виконанні не обіцяв ніяких подвигів. Гонщик «Bahrain Victorious» досить рано зловив півгодини відставання і вже ні на що не претендував у загальному заліку. Однак до вирішального вік-енду гонки Марк раптово для самого себе (в цьому він зізнавався в інтерв'ю) набрав неймовірну форму.

У суботу він в красивому стилі переміг на гірському фініші в Ла Плань. При чому переміг не з відриву дня, а з пелотону, в очній боротьбі обігравши всіх топ-фаворитів гонки. За 8,4 км до фінішу в атаку пішов майбутній переможець нинішньої версії Дофіне Річі Порт, за якого зуміли зачепитися Сепп Кусс, Енрік Мас і Падун. Той факт, що Марк на такій пізній стадії гонки здатний не просто висиджувати в пелотоні, але і відповідати на атаки гонщиків топ-рівня, вже дуже приємно здивував. Але далі 24-річний уродженець Донецька взагалі почав творити неймовірні речі.

Через кілометр він пішов в атаку вже сам, і зачепитися за нього зумів тільки Кусс. Протягом трьох кілометрів вони досить організовано працювали в парі, але дуету переслідувачів Порт/Мас везли всього 13-15 секунд. За 4,5 км до фінішу Падун відчув у собі сили і пішов в атаку ще раз, скинувши Кусса.

Те, наскільки швидко і різко Марк поїхав від прекрасного американського гірника, просто шокувало - перевага Падуна миттєво зросла так, ніби він поїхав на мотоциклі. На останніх двох кілометрах дистанції гонщику «Bahrain Victorious» було вже важкувато, але він впевнено втримав свою перевагу і виграв етап.

Цифри, показані Падуном на підйомі в Ла Плань, вражають. Середня швидкість - 22,55 км/год. Це друге в історії найшвидше сходження на Ла Плань. Падун проїхав гору швидше, ніж такі легенди, як Марко Пантані, Іван Готті і Павєл Тонков у 1995 році, і ніж Ленс Армстронг і Карлос Састре у 2002. Програв Падун тільки результату великого Мігеля Індурайна зразка все того ж 1995 року - 23,3 км/год. Той перфоманс Індурайна вважається, мабуть, його найсильнішим виступом в горах за всю кар'єру і показовим тріумфом чистої сили на шляху до п'ятої поспіль перемоги на Тур де Франс.

На наступний день Падун вирішив поїхати у відрив дня, який налічував майже 20 осіб і був дуже сильним за складом - тут вам і Гійом Мартен, і Йонас Вінгегор, і Патрік Конрад, і Воррен Баргіль, і П'єр Роллан. Присутність Конрада у відриві створювала цьому формуванню багато проблем: австрієць з «Bora Hansgrohe» програвав менше 3 хвилин у загальному заліку, через що пелотон не збирався відпускати цей відрив далеко.

Наявність на мапі етапу цілого частоколу альпійських перевалів давало Падуну шанси поборотися і за майку гірського короля. І український гонщик це завдання виконав з вражаючою легкістю, забравши максимум очок на трьох поспіль перевалах: Ері-сюр-Ужін, Коль де Араві та Коломб'є.

Вже на вершині Коломб'є Падун забезпечив собі перемогу в гірському заліку, і наступні 40 км міг присвятити відновленню і підготовці до штурму вирішального підйому дня - Коль де Жу План. До нього відрив приїхав з перевагою в 2:50 над пелотоном - загроза того, що основна група наздожене втікачів, була цілком реальною.

Та й навіть з відриву не було ніякої впевненості в тому, що Падун буде найсильнішим - після того, як він виклався на всі 100% в суботу і боровся за максимум очок на трьох поспіль перевалах в неділю. Однак Марк зумів вразити всіх ще раз - мабуть, навіть сильніше, ніж в суботу. На першому ж кілометрі підйомі на Жу План гонщик «Bahrain Victorious» миттєво розкидав усіх партнерів по відриву і поїхав сам - останніми намагалися зачепитися Конрад і Баргіль, але шансів всидіти у них не було.

На вершині Жу План Падун був в гордій самоті і з перевагою в майже 3 з половиною хвилини над пелотоном, який проходив гору досить бадьоро, з атаками фаворитів і досить відчутною селекцією. Тільки вдумайтеся: відпрацювавши у відриві дня і борючись за гірські очки, Падун проїхав вирішальний підйом швидше за групу фаворитів! Після цього Марк впевнено пройшов спуск і фінальний короткий підйом в Ле Жетс і здобув другу поспіль розкішну перемогу на етапі.

Що це було? Звідки такий раптовий вибух форми? Відповісти на ці питання складно, але ми все ж спробуємо. По-перше, в останні роки у Падуна були хронічні проблеми з коліном, які дуже сковували його можливості. По-друге, сам Марк говорив, що в його підготовці були деякі помилки, які він вирішив, і повторювати більше не буде.

Ну і головне, те, що найбільше кидається в очі - це те, що зараз у вогняній формі не тільки Падун, а й ще ряд гонщиків «Bahrain Victorious». Марко Халлер відмінно виглядав на весняних класиках, а на Джиро команда Брента Коупленда блискуче виступила навіть незважаючи на сход лідера, Мікеля Ланди, і ще одного зіркового гонщика, Матея Мохоріча. Дам’яно Карузо провів найкращий Гран тур в кар'єрі: друге місце в загальному заліку і красива перемога на королівському гірському етапі. Ще один гірський етап на Джиро виграв Джино Медер, а Ян Тратнік став другим на Дзонколані.

На тій же Дофіне неймовірно сильні були Джек Хейг (п'яте місце в загальному заліку) і спринтер Сонні Кольбреллі. Він завоював майку найкращого спринтера і виграв один етап, при тому, що ще тричі фінішував другим: двічі пелотону не вдалося наздогнати одного з учасників раннього відриву, а ще раз Герейнт Томас зумів обхитрити всіх завдяки пізній атаці на останньому кілометрі. Так чи інакше, Кольбреллі був безумовно найсильнішим спринтером Дофіне - він теж перебуває в ідеальній формі.

Французькі ЗМІ відразу ж накинули відомої субстанції на вентилятор і максимально прозоро натякають на використання допінгу в «Bahrain Victorious», згадуючи скандальні історії з командами «Saunier Duval» і «Gerolsteiner» на Тур де Франс-2008. Ну, що поробиш - французи завжди були і залишаються найбільш токсичним середовищем в світі велоспорту, де поливаються брудом всі, крім своїх, і цього вже, напевно, не змінити.

Які наслідки цей ударний вік-енд буде мати для Падуна? Ну, по-перше, до складу «Bahrain Victorious» на Тур де Франс він відібрався. Про це поки ніде не повідомлялося, але сумнівів у цьому немає ніяких.

По-друге, статус Падуна в світі велоспорту миттєво злетів на небувалі висоти. Один простий факт для ілюстрації: після завершення Критеріума Дофіне одна з провідних світових букмекерських контор (обійдемося без реклами) випустила оновлену лінію на переможця Тур де Франс-2021. Падун в ній йде фаворитом №7 з коефіцієнтом 26 - це дуже висока оцінка Марка.

Можна навіть сказати, що завищена. В першу чергу тому, що зберегти таку форму до фінішу Тура (а це майже півтора місяці) буде дуже важко. Хоча, якби «Велика петля» стартувала прямо зараз, то Падун дійсно мав би дуже непогані шанси в загальному заліку. Залишається лише сподіватися, що Марк таки зуміє втримати таку неймовірну форму до фінішу в Парижі.

Порт додав чергову багатоденку до своєї колекції

Крім подвигів Падуна і його команди на нинішньому Дофіне сталася ще ціла маса цікавих подій. Навіть незважаючи на те, що два головних фаворити Тур де Франс, словенці Тадей Погачар і Прімож Рогліч, гонку пропускали.

Перемогу в загальному заліку здобув Річі Порт. Австралієць з «Ineos Grenadiers» відмінно пройшов розділку (шосте місце), блискуче виступив на етапі до Ла Плань (друге місце за Падуном і перевага над усіма прямими конкурентами за загальним заліку) і впевнено захистив свою жовту майку на заключному етапі, навіть не дивлячись на те, що на спуску «тасманський диявол» знову виглядав не дуже переконливо.

Так чи інакше, Порт таки добрався до перемоги в Дофіне. Також в його колекції є перемоги в таких престижних тижневих гонках, як Париж - Ніцца, Тур Каталонії, Тур Романдії та Тур Швейцарії. Крім нього всі ці гонки за кар'єру вигравала лише одна людина - великий і жахливий «Канібал» Едді Меркс.

Getty Images/Global Images Ukraine

Другим в загальному заліку несподівано став Олексій Луценко. Гонщик «Астани» сенсаційно виграв розділку (там здивував і ще один гонщик «Астани», Йон Ісагірре, який став другим) і незвично добре для себе виглядав в горах.

Топ-3 загального заліку замкнув ще один гонщик «Ineos Grenadiers», Герейнт Томас. Чемпіон Тур де Франс-2018 здобув красиву перемогу на спринтерському етапі, але в цілому в горах виглядав трохи важкувато. Хоча за більш ніж два тижні до старту Тур де Франс в цьому немає нічого страшного. Ще один зірковий гонщик «Ineos Grenadiers», Тао Геогеган Харт, замкнув топ-10 загального заліку.

Дуже сильний склад привезла на Дофіне і «Movistar»: тут і Алехандро Вальверде, і Енрік Мас, і Мігель Анхель Лопес. Вальверде здобув впевнену перемогу на горбистому етапі - навіть в 41 рік іспанський суперветеран в повному порядку. Однак у великих горах він все ж виступав в ролі помічника і фінішував лише 14-м в загальному заліку.

Його співвітчизник Енрік Мас розчарував: 11-те місце в генеральній класифікації. Ну а найкращим з «Movistar» став Мігель Анхель Лопес, який замкнув топ-6. Так, результат не видатний, але дуже солідний, як для людини, яка свій сезон почала лише в кінці квітня з Тура Романдії. Колумбієць йде в набір, і подивимося, що він покаже на Турі.

Наступний тиждень

6 - 13 червня - Тур Швейцарії

Уже вчора 10-кілометровою розділкою стартував Тур Швейцарії - ще одна гонка, яку багато хто використовує в якості генеральної репетиції Тур де Франс. Перший етап виграв місцевий гонщик Штефан Кюнг, проте всі головні події Тура Швейцарії чекають на нас на цьому тижні.

У цьому році на Турі Швейцарії не буде жодного рівнинного етапу під чистих спринтерів, зате багато пагорбів і високих гір. При цьому гірський фініш всього один, та й той не дуже складний - Лойкербад на п'ятому етапі. У передостанній день на гонщиків чекає ще одна розділка - на 23,2 км. Перша половина буде в підйом (перевал Оберальппасс), друга - спуск до фінішу. Все це говорить про те, що перемогу на Турі Швейцарії знову будуть розігрувати багатоденники з ухилом в бік розділки.

Головна подія - повернення в гонки Тома Дюмулена, який навесні вирішив призупинити свою кар'єру через брак мотивації. Теоретично маршрут Тура Швейцарії підходив би нідерландцеві ідеально, проте він сам заявив, що не піде на загальний залік, і побореться за перемогу тільки на розділках. Перша спроба вийшла невдалою - тільки 16-те місце.

Getty Images/Global Images Ukraine

Знову дуже сильний склад привезла «Ineos Grenadiers»: тут і екс-чемпіон Туру Швейцарії Роан Денніс, і Річард Карапас, який дуже сильно для себе пройшов стартову розділку, і Павло Сіваков, який неймовірно швидко відновився після перелому ключиці на Джиро.

Прикине, наскільки реально буде поборотися в загальному заліку Тур де Франс в цьому році чемпіон світу Жуліан Алафіліпп. Також в числі претендентів на перемогу - Якоб Фугльсанг, Максімільян Шахманн, Марк Солер і Рігоберто Уран. Традиційно сильний на домашній гонці Маттіас Франк, якому допомагатиме Боб Юнгельс.

Зі зрозумілих причин звертаємо увагу і на гонщиків «Bahrain Victorious» - Джино Медера, Воута Пулса та Херманна Пернштайнера. Активні в горах будуть Майкл Вудс, Естебан Чавес, Доменіко Поццовіво і П'єр Латур. Але в загальному заліку через наявність двох розділок їм буде важко розраховувати на високі місця.

За окремими етапами будуть полювати Марк Хірші, Матьє Ван дер Пул, Бенуа Конефруа, Майкл Меттьюз, Джон Дегенкольб і Тіш Беноот - останній може навіть замахнутися на загальний залік. Приїхали на гонку чисті спринтери - Крістоф Лапорт і Андре Грайпель. Хоча за такого маршруту причини їхньої появи в старт-листі залишаються загадкою.

Дайджест новин

- Еган Берналь разом зі своєю дівчиною через 5 днів після перемоги на Джиро здав позитивний тест на коронавірус. Дуже вчасно - якби це сталося на 5 днів раніше, то тріумфальна Джиро перетворилася б на катастрофу. Хоча, з огляду на те, наскільки помітно просіла форма Егана на останньому тижні «Корса роза», не виключено, що захворів він ще по ходу гонки.

Getty Images/Global Images Ukraine

- у 2022 році Джиро може стартувати в Будапешті. Переговори між організаторами «Корса роза» і місцевою владою знаходяться на завершальній стадії. Старт Джиро в Будапешті мав відбутися ще в минулому році, але через коронавірус перші етапи «Корса роза» перенесли з Угорщини на Сицилію.

- Третій призер Джиро Саймон Йейтс планує виступити і на Тур де Франс. Без претензій на загальний залік - тільки заради полювання за окремими етапами і підготовки до Олімпіади в Токіо.

- Контракт Вінченцо Нібалі з «Trek Segafredo» закінчується в кінці нинішнього сезону. За інформацією італійських ЗМІ, крім нової угоди з командою Луки Гуерчілени на столі у «Мессінської акули» два варіанти: повернення в «Астану» і перехід в «Deceuninck Quick Step». Хоча останній варіант виглядає не дуже реалістичним – ну зовсім Нібалі не вписується в концепцію команди Патріка Лефевра.

Оцініть матеріал
(25)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований
Футбол | 22 квітня 2024, 17:55 30
ВІДЕО. Моделювання: гол Ямала у ворота Луніна мав бути зарахований

Ідуть палкі суперечки: чи перетнув м'яч лінію воріт на 29-й хвилині

SOCCA: сьогодні коронують чемпіона України 2023/24
Інші види | 22 квітня 2024, 12:37 0
SOCCA: сьогодні коронують чемпіона України 2023/24

В останньому турі продовжується  запекла боротьба за срібний та бронзовий кубок сезону

Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Aleks Maydan
Прекрасно пам'ятаю як минулого року довелось дивитись його фініш на Джиро д'Італія в Ріміні,де він зайняв друге місце,а мав вигравати,але виникли проблеми з велосипедом.
Tern
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил