Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 08 червня 2021, 15:48
11984
11

Наші суперники на Євро. Нідерланди, Австрія, Північна Македонія: за і проти

Розбираємо на «запчастини» наших суперників по групі Євро-2020

| Оновлено 08 червня 2021, 15:48
11984
11
Наші суперники на Євро. Нідерланди, Австрія, Північна Македонія: за і проти

Sport.ua спільно з Favbet в спецпроекті «Україна на Євро-2020» розповідає про суперників збірної України на груповому етапі.

У чому сила наших опонентів по групі С чемпіонату Європи, і які в них слабкі сторони - читайте нижче.

Збірна Нідерландів

Getty Images/Global Images Ukraine

«Помаранчеві» - чи не головна команда-загадка чемпіонату Європи. Збірна Нідерландів з приблизно рівними шансами може як вистрілити, так і провалитися на континентальній першості, і в обох випадках результат буде вважатися закономірним. За рахунок чого і кого команда де Бура здатна приємно здивувати, і за рахунок чого (і кого теж) - здивувати неприємно, зараз і розглянемо.

Плюси

Загальний рівень національної збірної Нідерландів ось уже який сезон залишається вище середнього. Це не дозволяє «ораньє» реально претендувати на титули, але нижче певного рівня вони теж не опускаються. Команда традиційно, ще з часів великого Міхелса, заточена на атаку. Атакуюча ланка за потужністю і значенням перевершує оборонну. Особливо зараз, коли травмований ван Дейк. Головна надія в атаці - Депай. 27-річний форвард «Ліона» вже котрий рік залишається фактично єдиним топ-нападником команди.

Обов'язково потрібно згадати і про двох гравців середини поля - Вейналдума і де Йонга, які починають і розганяють практично всі атаки. Причому Жоржиньйо діє частіше в останній третині поля, тоді як Френкі - більше з глибини. Незважаючи на відсутність ван Дейка, в захисті теж є знакові особи. Наприклад, де Лігт.

Особливо потрібно відзначити про взаємозамінність гравців цієї збірної: Блінд може зіграти як в центрі оборони, так і зліва. У центрі захисту, в парі з де Лігтом може діяти де Врей, а може і Велтман. При необхідності пара центрбеків може бути і такою: Аке - Блінд. Традиційно збірна Нідерландів багата на юні таланти. Ось і цього разу «помаранчеві» везуть на Євро свої перспективні обдарування: Гравенберха і Тімбера з «Аякса» і Гакпе з ПСВ. Вони навряд чи будуть гравцями основи, але однозначно можуть підсилити гру з лави. Та й взагалі, збірна Нідерландів має дуже серйозних «джокерів», здатних підсилити команду по ходу поєдинку.

Обов'язково в цій частині потрібно відзначити і той факт, що всі три матчі групового етапу чемпіонату Європи «помаранчеві» проведуть в рідних стінах - в Амстердамі.

Favbet на перемогу збірної Нідерландів в групі С дає коефіціент 1.40

Мінуси

Слабких сторін у збірній теж досить. Притча во язицех - відсутність лідера і капітана команди - ван Дейка. Центрбек «Ліверпуля» майже відновився після травми «хрестів», але вирішив не ризикувати і не поїхав на Євро. І якщо ця втрата «читалася», була очевидною, то ось основний голкіпер «ораньє» Сіллесен «відчепився» від заявки в останню мить. У воротаря «Валенсії» коронавірус, тому чемпіонат Європи для нього закінчився, так і не розпочавшись. І це дуже серйозний пролом у збірній.

Окрема розмова - про тренера. Путівку на Євро Нідерланди заробили на чолі з Куманом. Рональд під час своєї каденції в головній команді країни встиг навести порядок, поставити гру і відродити надії на краще. Але легенда «Барси» повівся на пропозицію «блаугранас» і залишив збірну. Її довірили де Буру. Той, який Франк. Призначення дивне, якщо не сказати більше. Цей тренер, окрім своєї ранньої кар'єри в «Аяксі», всюди провалювався: і в «Інтері», і в «Крістал Пелас», і навіть в Північній Америці. Під його керівництвом збірна Нідерландів явно не виблискує: ні грою, ні результатами. Наставник до сих пір не визначився ні з оптимальним складом, ні з принципами ведення оборонної гри.

Збірна Австрії

Уважно вдивіться в обличчя головного тренера збірної Австрії. В очах Франко Фоди можна побачити що завгодно, але тільки не страх. «Цвяхи б робити з таких людей», - сказав би класик. Під стать наставнику і його підопічні: бійці, головною чеснотою яких є оборона і порядок. Що для збірної Австрії добре, а що погано, давайте розбиратися.

Плюси

Команда укомплектована, в більшості своїй, досвідченими футболістами, які набачилися різного. Кістяк збірної - люди, які грають в серйозних німецьких клубах, причому аж ніяк не на останніх ролях. Команда сповідує силовий, вертикальний футбол. Видовища не так вже й багато, але свою синицю в руці австрійці утримують міцно. Команда навчилася грати на рівних проти топ-суперників. Єдиний відчутний провал за останній час - домашня поразка у відборі на ЧС-2022 Данії - 0:4. Головна зірка команди - Давид Алаба. Новоспечений футболіст «Реала» на клубному рівні в «Баварії» виграв все, що можна. У збірній його не використали, хіба що, в воротах. На даний момент Алаба частіше грає лівого вінгера. Його роль в команді є визначальною.

Favbet на перемогу збірної Австрії в групі С дає коефіціент 7.00

Мінуси

Команду навіть на Батьківщині нещадно критикують за надмірно захисну, закриту манеру гри. Фода виправдовується, мовляв, завдяки саме таким діям його підопічні і завоювали путівку на чемпіонат Європи. Разом з тим потрібно визнати, що плану «Б» у цього тренера, у цієї команди зараз просто немає.

У команди серйозні проблеми з травмами лідерів. Баумгартлінгер, капітан збірної, лише тільки почав тренуватися після розриву «хрестів». Він поки не в формі. Подібне можна адресувати і його колезі по амплуа з «Хоффенхайму» Баумгартнеру. Не в оптимальній формі перебуває зараз і головний форвард австрійців - Арнаутович.

Алаба - однозначно найсильніший гравець збірної. Але є питання і в даному випадку. Давиду не дуже комфортно грати зліва в півзахисті, але Фода його туди вперто ставить. Не завжди ця впертість виправдана: Алаба часто втрачає інтерес до гри.

Досі не вирішене питання і з основним воротарем. Довгий час першим номером вважався Шлагер, але нинішній сезон голкіпер ЛАСКа навряд чи може записати собі в актив. З іншого боку, є перспективний Бахманн з «Вотфорда», але у нього замало досвіду.

Збірна Північної Македонії

Абсолютний дебютант континентального чемпіонату їде на форум, як на свято. Тому що як би не виступила збірна Північної Македонії на Євро-2020, камінь в її город ніхто не кине. Тому що вона і так стрибнула вище своєї голови. З чим (і ким) балканці завітають на першість континенту?

Плюси

Команді дійсно втрачати нічого. Її апріорі записали в головні аутсайдери групи - і в цьому є резон, бо за підбором виконавців вона дійсно поступається іншим трьом колективам. Але в цьому є і позитив: як мінімум збірну не буде обтяжувати непосильна ноша у вигляді завдань і амбіцій. Македонці можуть собі дозволити зіграти з чистого аркуша, без мандражу і нервів. Ніхто інший в групі подібного собі не дозволить.

Головною надією команди досі залишається ветеран Горан Пандєв. Саме 37-річний форвард «Дженоа» забив єдиний і переможний гол збірній Грузії в «стику», причому на виїзді, що дозволило Північній Македонії поїхати на Євро. Незважаючи на дуже солідний вік, Пандєв досі в порядку. І напевно зробить все від нього залежне, щоб перший і, вочевидь, останній великий форум на рівні збірних запам'ятати на все життя, оскільки після Євро Горан планує повісити бутси на цвях.

Але, з іншого боку, навряд чи потрібно сприймати інших гравців збірної в ролі «хлопчиків-дзвіночків». Ця команда в останні роки помітно прогресує. Вона на хорошому рівні відіграла Лігу Націй - команді не вистачило лише трохи, щоб піти на підвищення в дивізіон В. Добре підопічні Ангеловськи почали відбір на найближчий чемпіонат світу - в матчі-трилері поступилися румунам, але без проблем розгромили Ліхтенштейн. Однак головне їхнє досягнення в даному контексті - команда на виїзді переграла збірну Німеччини. Ангеловськи в тому матчі використовував схему з трьома центрбеками, і вона принесла свої плоди. Швидше за все, за аналогічною моделлю команда буде грати і на Євро.

Крім Пандєва, рекомендуємо звернути увагу на двох висхідних зірок збірної Північної Македонії - Еніса Барді і Еліфа Елмаза.

Favbet на вихід збірної Північної Македонії з групи С дає коефіціент 3.80

Мінуси

Проте, збірну Північної Македонії складно назвати навіть міцним середняком європейського футболу. Практично за всіма ігровими параметрами, так само, як і за рівнем виконавців, команда поступається опонентам по групі.

Через травму пропустить турнір головний (після Пандєва, звичайно ж) нападаючий збірної Нестеровськи. Форвард «Удінезе» не встиг відновитися після розриву хрестоподібних зв'язок лівого коліна.

Незважаючи на молоду кров збірної в особі Елмаза, команда досить вікова (середній показник - близько 28 років). Причому розумного балансу між досвідом і молодістю немає: помітно превалює досвід, що першочергово визначає гру команди, як нешвидку.

Читайте також: Маліновський або Зінченко: хто буде ватажком збірної України на Євро-2020

Оцініть матеріал
(63)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 11
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
oppy
Лишь бы не начали с 0:4... Потом уже не встанут.
Turnok
Хорошо-бы было, чтобы наша сборная разобрала соперников на "запчасти".
Сергей Иванамофф
Желаю удачи нашим игрокам, т.к. она нам очень даже понадобится.
Игра с Кипром показала кучу проблем с не реализацией отличных моментов и в обороне.
temamx2727
Favbet на победу сборной Австрии в группе С дает коэффициент 7.00.
Favbet на выход Северной Македонии из группы С на Евро-2020 дает коэффициент 3.80
Сомневаюсь что это правда)
Yevgenii Lazarev
Ага, Северная Македония обыграла Казахстан уверенно 4-0, чем Украина не смогла похвастаться. Не стоит их записывать в аутсайдеры, Македонцы еще дадут бой.
garik_trinity
Не закидывайте никого шапками. Особенно балканцев.
Ёкарный Бабай
На России Украину в новой форме будут показывать в воскресенье на Первом. Иронично