Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 05 червня 2021, 16:23
14105
69

Маліновський або Зінченко: хто буде ватажком збірної України на Євро-2020

Олексій Сливченко шукає відповідь на одне з найважливіших питань для нашої національної команди

| Оновлено 05 червня 2021, 16:23
14105
69
Маліновський або Зінченко: хто буде ватажком збірної України на Євро-2020
Getty Images/Global Images Ukraine

Sport.ua спільно з Favbet починає спецпроект «Україна на Євро-2020», в серії матеріалів якого ми будемо розповідати про шлях команди Андрія Шевченка на континентальному форумі.

До фінальної частини Євро-2020 збірна України, здається, підходить з кращою кадровою комплектацією, ніж до турніру чотирирічної (якщо виходити з назви змагання, але номінально - п'ятирічної через коронавірусне перенесення) давнини, що проходив на полях Франції. Як мінімум, якщо говорити про лідерів команди, то зараз «синьо-жовті» виглядають більш потужно. На Євро-2016 ключовими футболістами українців були Євген Коноплянка з «Севільї» та Андрій Ярмоленко з «Динамо», а зараз нашими головними бойовими одиницями в експертному середовищі називаються Руслан Маліновський з «Аталанти» та Олександр Зінченко з «Манчестер Сіті».

Мати в складі чемпіона Англії та «бронзового» призера чемпіонату Італії - це свого роду розкіш, яку з задоволенням може собі дозволити тренерський штаб національної збірної України. Зінченко і Маліновський провели відмінний сезон-2020/21, й зараз на них лягає колосальна відповідальність в плані результату «синьо-жовтих» на Євро-2020. Обидва перебувають у розквіті сил, і нинішня континентальна першість - перша, коли в кар'єрі Олександра і Руслана все складається воєдино: і досвід, і навички, і фізичні кондиції. Коли показати себе у всій красі Європі, якщо не зараз?

Власне, що представляє собою збірна України без Зінченка та Маліновського, всі ми мали «задоволення» спостерігати в нещодавньому товариському поєдинку проти аж ніяк не елітарного з футбольної точки зору Бахрейну. Так, тоді підопічні Шевченка, за словами тренерського штабу, перебували під добрячим фізичним навантаженням, а тому не змогли показати свою кращу гру, але певний осад від того матчу все-таки залишився. Хоча б тому, що крім Марлоса в центрі поля у «синьо-жовтих» не було інших гравців, здатних зіграти настільки нестандартно, щоб «двоповерховий автобус» Бахрейну розвалився на дрібні запчастини, а не виглядав настільки відважно і монолітно.

Логічно, що від України на Євро-2020 чекають, перш за все, виходу з групи, і тут роль Зінченка та Маліновського повинна бути визначальною. Більш того, цікаво й інше - хто з наших елітарних легіонерів зуміє проявити себе справжнім ватажком національної команди? Від чиїх дій буде залежати дещо більше?

Для того, щоб спробувати знайти відповідь на це питання, варто приділити хоча б трохи уваги цифрам. У сезоні-2020/21 Олександр Зінченко провів 32 поєдинки за «Манчестер Сіті», записавши на свій рахунок 2 результативні передачі. Досить невисокі показники результативності українського легіонера «городян» пояснюються вельми просто - той у Гвардіоли грає виключно на лівому фланзі оборони, де вважає за краще зводити ризик до мінімуму, а тому й число небезпечних дій з боку Олександра невелике. Тих же асистів або передасистів у Зінченка могло бути більше, якби «Манчестер Сіті» грав з акцентом на довгі передачі, а так, коли команда Гвардіоли воліє розігрувати комбінації до вірного, в завершальних стадіях частіше діють інші виконавці, а не українець.

Що стосується Маліновського, то для Руслана сезон видався таким, немов він повторював сценарій знаменитого атракціону «Американські гірки» - в першій частині чемпіонату українець був не особливо помітний, зате під кінець розіграшу забивав і віддавав результативні передачі з такою феноменальною періодичністю, що йому могли б позаздрити навіть Ліонель Мессі з Кріштіану Роналду. В результаті Маліновський записав на свій рахунок 10 забитих м'ячів і 12 асистів у 43 поєдинках в рамках всіх турнірів, що напередодні Євро-2020 додає оптимізму не тільки вболівальникам збірної України, але й тренерському штабу команди.

Важливо розуміти, що в збірній Зінченко та Маліновський зіткнуться з дещо іншою тактичною моделлю гри, ніж в клубах, хоча кардинально нічого нового для них в цьому не буде. Особливо навчився пристосовуватися до різних реалій Олександр, якого в клубі використовують зліва на «бровці», а в національній команді - в центрі поля з відтяжкою все до того ж лівого флангу.

До речі, коефіцієнт у Favbet на те, що Маліновський стане найкращим бомбардиром збірної України на Євро-2020 - 3.0, а на Зінченка можна поставити з коефіцієнтом - 7.50

Якщо поглянути на теплові карти Маліновського та Зінченка в поєдинках за збірну України в рамках сезону-2020/21, то помітно, що Руслан грає помітно ширше попереду і куди інтенсивніше допомагає в обороні. При цьому, один з одним по ігрових зонах обидва наших лідери практично не перетинаються, і це однозначний плюс для команди, де дві ключові фігури не «заглушають» одна одну.

За функціями на полі Маліновський та Зінченко також достатньо відрізняються. Перший, якщо можна так висловитися, більш прямолінійний футболіст в хорошому розумінні цього слова. Руслан якщо йде вперед, то вважає за краще майже завжди нанести удар, або віддати максимально гостру в цій ситуації передачу, навіть якщо існує певний ризик зробити помилку. З цієї причини в якості пасів Маліновський дещо поступається Зінченку, який у Гвардіоли величезну увагу приділяє саме бездоганному контролю над м'ячем і повній мінімізації браку. 92% точності передач Олександра в останніх іграх за збірну України - найкраще тому підтвердження.

Коли мова заходить про оборону, то Маліновський тут також більш акцентований, якщо можна так висловитися. Досить порівняти середньоматчові показники єдиноборств у Руслана і Олександра - 27 проти 12,7, відповідно, щоб зрозуміти, наскільки більший обсяг чорнової роботи виконує представник «Аталанти».

Удари по воротах, забігання з м'ячем, обведення, очікувані голи - за всіма цими показниками Маліновський знаходиться попереду, в порівнянні із Зінченком. Однак за кількісними даними не можна забувати і про якісні. І тут уже Олександр має певну фору над колегою - у нього на 17% успішних техніко-тактичних дій більше, що важливо для манери гри збірної України за Андрія Шевченка.

Намагаючись дещо спростити, можна сказати, що Зінченко - це більш вишуканий футбол, з володінням м'яча, безліччю передач і пошуком кращих можливостей для завершального удару. Маліновський - це, перш за все, націленість на результат у всіх його проявах - йде мова про голи, асисти або кількість єдиноборств, відборів та підборів м'яча.

У зв'язку з цим, складно сказати, хто із зазначених гравців здатний стати однозначним ватажком збірної України на Євро-2020. Якщо Маліновському вдасться затьмарити Зінченка, або Зінченко, навпаки, буде виглядати набагато краще за Маліновського, то, швидше за все, для кінцевого результату «синьо-жовтих» це матиме не такі вже й хороші перспективи, ніж якщо обидва гравці проявлять себе однаково успішно. Останній фактор є дуже важливим, оскільки за своїми функціями на полі Зінченко та Маліновський не дублюють один одного, а кожен здатен дати команді щось своє, унікальне і неповторне. І для Андрія Шевченка з його асистентами вкрай важливо вловити цю можливість максимальної інтеграції Олександра та Руслана в команду, де вони б доповнювали один одного й інших партнерів, а не змагалися між собою.

Хто з гравців збірної України віддасть більше всього гольових передач на Євро-2020? Коефіціенти від Favbet тут.

Якщо Шевченку вдасться вивести синергію Маліновського та Зінченка на максимально високий рівень, то збірна України здатна боротися на турнірі навіть з його головними фаворитами. Якщо ж цього зробити не вдасться, то ми ризикуємо знову говорити про в цілому непоганий малюнок гри команди, і велику кількість нереалізованих можливостей.

Головним уособленням нереалізованих можливостей в новітній історії збірної України став, безумовно, чемпіонат Європи-2016 у Франції. Тоді від Коноплянки, Ярмоленка та співтоваришів чекали яскравого і красивого футболу, який би приніс як мінімум вихід до плей-оф, а може, й дещо більше. Але тоді «синьо-жовті» виявилися беззаперечно найгіршою командою турніру, не зумівши набрати жодного очка в трьох матчах і навіть забити хоча б один м'яч...

Тому напередодні старту на Євро-2020 не можна не порадіти, що Україна підходить до турніру з новими лідерами в команді - тими, кому є що доводити не тільки на вітчизняних теренах, але й всьому європейському футболу. Зінченко і Маліновський - це нове покоління українських футболістів, які не застали застійну «золоту епоху» в УПЛ, коли гроші на гравців лилися рікою, що затьмарювало для багатьох амбіції відправитися в пошуках поліпшення гри й рівня виступів у топ-чемпіонати континенту. І тому зараз, як ніколи, хочеться, щоб Зінченко та Маліновський своїми успішними виступами на Євро-2020 дали остаточно зрозуміти наступному талановитому поколінню вітчизняних футболістів, що нескінченні перемоги в УПЛ з «Шахтарем» або «Динамо» й «жирні» контракти в цих клубах - аж ніяк не межа мрій або пік професійної кар'єри, а лише початок нового яскравого і повного інших викликів футбольного шляху, який обов'язково перетинається і з національною командою, де можна бути не просто одним з кращих, а боротися за роль ватажка колективу.

Ставка від Favbet: Хто стане найкращим бомбардиром збірної України на Євро-2020?

Оцініть матеріал
(30)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 69
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Sauron
Маліновський буде кращим гравцем, а ватажком будуть Степаненко та Ярмола.
Який з Зіни ватажок?
Ukrop
Малиновский крут. Но лидерами будут старая гвардия.
И зачем постоянно вспоминать Евро 16? Вообще не показатель. Ведь тогда тренером был седой трусливый дед.
UPL
Ярмоленко. Навіть не в найкращій формі видно що лідер. Ще б Степаненка назвав.
VAD
Ярмолегко, Степаненко, Сидор
Зинченко фраер
gvs58
Пане Сливченко, Кувейт і Бахрейн - це різні країни! Загугліть і переконаєтесь! А краще, перечитуйте те, що пишете. А капітаном буде Ярмоленко!
Александр Рой
Дочитав до моменту де ми виявляється грали з Кувейтом 😅😅😅
Підкажіть,далі було щось цікаві в статті?)
Mac_Gyver
Судя по вчерашнему матчу роль лидера на себя возьмёт Ярмоленко. Безотносительно к качеству его игры.
олег вихнич
Як для мене то Зина це розпіарений гравець тому що грае в мансіті !!! Він дуже багато бере на себе уваги .А гравець він нічим не краще ніж десятки інших українських гравців
Константин Писной
Прошу надати інфо про склад збірноі Кувейту)))))))))))))))))))))))) з теплокартами.)))))))))))
.-.-
Пятов, Ярмоленко, Степаненко, Сидорчук...
А те пусть играют и не встревают в базары с арбитрами. Это ТОЛЬКО капитану дозволено.
Олександр Жарчинський
головний плюс Маліни - геніальні паси.чимось навіть Рикуна нагадує. головний мінус- забагато на себе бере.йде наприклад в обігриш там,де це не потрібно.а втративши м"яч привозить небезпеку біля наших воріт.
нестор
Вожак сборной это тренер!
На поле есть капитан. А остальные - обыкновенное подразделение, которое обязано слаженно выполнять свою задачу, поставленную вожаком-тренером.
Trasher311987
Малиновский конечно.
Зина много плачет
fifadinamo
Лишилось зачекати трішки:
У Болгарії завершився дитячий міжнародний турнір Varna Cup 2021, перемогу в якому здобуло київське «Динамо» U-8. Головним героєм матчу киян проти місцевої «Марев Стар» Варна (9:0) став нападаючий «Динамо» Максим Пролетарський на прізвисько Мессі. Цей хлопець забив в ворота болгарської команди 7 з 9 м'ячів!
Василь Казімко
В спорті визначення лідера відбувається результатами на полі чи рингу. Деякі автори захоплюються деякими гравцями і намагаються створити з них кумира,хотя результати і не найкращи. З маліновського і Зінченка це робиться часто. Думаю,що при увжному аналізі--вони не заслуговують найкращих. Мені особливо не подобається,коли МАлиновський завжди присвоює собі права бити штравні,які як правило БЕЗДАРНІ,в Шапареко це виходить набагато краще.
odessa-mama
Ярмоленко и марлос - по 2 мяча в группе,Цыганков - 1.
Саша Зардунов
Чтобы было не обидно, я бы бросил жребий, а не например голосование или назначение тренером.
leccinum
Зина на Акелу как-то не тянет
Igorok Киев
Малина или Циганков
Тарас Пипко
Кто был лидером Динамо в сезоне 1998/99 годов? Шева? Ребров?
Нет, нет и ещё раз нет! Лидером был Лужный. Вот и думайте.